»

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

Prvi AACS ključ blokiran

Slashdot - HD-DVD in Blu-ray, predstavnika zadnje generacije optičnih medijev, imata zelo rada enkripcijo. Kot najbrž veste, je video vsebino z njiju možno predvajati samo na napravah, ki nikjer ne prepuščajo nekriptiranega signala. Za enkriptiranje se uporabljajo posebni ključi, vsaka naprava ima lastnega, v primeru varnostne luknje pa jih je možno tudi blokirati. O tem procesu sicer še ni prav dosti znanega, a Slashdot že poroča, da je nedavno prvič prišlo do njega, in sicer v primeru programske opreme WinDVD 8. Ker je ključ, ki ga program uporablja za enkripcijo, nekako ušel v javnost, je postal neveljaven in bo zato neuporaben za filme, ki bodo izšli v prihodnje. Še malo teorije.

4 komentarji

Energija iz nič.

Yahoo News - Yahoo news poroča, da so v irskem podjetju Steorn (izg. štjorn) iznašli način, kako proizvajati energijo iz nič, kar seveda oporeka temeljnim fizikalnim zakonitostim, kot jih poznamo danes. Tehnologija temelji na interakciji magnetnih polj. Pravijo, da ne gre za pretvorbo energije, temveč da energija dobesedno nastaja.

Da bi dokazali svoje trditve, so na svoji spletni strani in v oglasu v časopisu The Economist objavili izziv za 12 fizikov, ki bodo lahko dodobra preučili njihovo tehnologijo. Zanimanje za preizkus je v štirih dneh po objavi oglasa izrazilo že preko 2300 znanstvenikov, vsi ostali zainteresirani pa se lahko prijavijo(-mo) na newsletter.

121 komentarjev

RC5-64 sporočilo razbito

Distributed.Net - "Some things are better left unread" (slo. "Nekatere stvari je bolje pustiti neprebrane") je sporočilo, skrito za z RCA-64 kodirnim algoritmom zakodiranim skupkom znakov, katerega so po 1.757 dneh ter 58,747,597,657 poskusih končno razbili. Uporabljen je bil način surove moči, in sicer preko projekta Distributed.net. Zadeva je podobna SETIju, le da v paketih podatkov dobite kodirano sporočilo ter načine, na katerega ga poskusite dekriptirati. Tokijskemu Pentiumu III 450, ki je bil srečnež v tem procesu gredo vse čestitke, za več informacij pa klik!

4 komentarji