»

Trump vnovič omejil ameriške raziskave na fetalnih tkivih

Science Magazine - Ameriška administracija je po nareku predsednika Trumpa ukinila raziskave na fetalnih tkivih v okviru državnih laboratorijev, zunanje z državnim financiranjem pa podvrgla zamudnemu postopku dodatnega potrjevanja. Ukrep, ki je bil sprožen zaradi ugajanja nasprotnikom splava, bo imel negativne posledice za raziskave, ki so doslej življenje rešile velikemu številu bolnikov.

Fetalna tkiva pridobivamo iz splavljenih plodov in so ključni element mnogih raziskav v medicini. Z njimi smo se dokopali do spoznanj v dinamiki virusov HIV in Zika, hepatitisov B in C, diabetesa pa razvojnih, degenerativnih in očesnih bolezni, ključno je bilo pri nastanku cepiva proti otroški paralizi. Njegova vrednost v času bliskovitega napredka v regenerativni medicini in rabi matičnih...

126 komentarjev

Znanstveniki so vzgojili miši, ki regenerairajo organe

Slo-Tech - Znanstveniki na Wistar Institutu v ameriki so v laboratorijih uspeli vzgojiti miši, ki lahko regenerirajo svoje organe. V sicer spornih poskusih so mišim amputirali prste, in repe, ki so se popolnoma regenerirali. Popolnoma so se obnovili celo členki v prstih. Prav tako so delali poskuse na notranjih organih, kjer so bili rezultati enako navdušujoči. Samo možgansko tkivo se ni želelo regenerairati.

Znanstveniki so regeneracijo v drugih miškah vzbudili tako, da so vanje injicirali fetalne celice miši, ki so imele sposobnost regeneracije, in glej, tudi druge miške so to sposobnost pridobile.

Pravijo, da proces regeneracije nadzira približno ducat genov. Trenutno še raziskujejo nihovo točno vlogo, so pa prepričani, da imamo tudi ljudje podobne gene.

Izvorna novica

To pomeni, da bo Slo-tech lahko precej prihranil pri nabavi novih hrčkov, saj se bodo stari sami regenerirali [>:D]

62 komentarjev

Znanstveniki so razvozlali DNA šimpanzov

News.com - Mednarodna skupina znanstvenikov je razvozlala skoraj celotno DNA zaporedje šimpanzov, ki sestoji iz skoraj treh miljard gradnikov. Šimpanzi so človeku najbolj sorodna živalska vrsta in po ugotovitvah znanstvenikov naj bi med DNA človeka in šimpanza obstajala razlika v samo 1-4 odstotkih materiala.

Vendar je genetska razlika med ljudmi in šimpanzi približno desetkrat večja kot razlika med dvema naključnima človekoma. Znanstveniki upajo, da bodo tako lahko odkrili, kaj točno nas loči od opic.

102 komentarja

Znanost in tehnologija VII.

Slo-Tech -

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje,...

49 komentarjev

Tiskalnik za reprodukcijo celic

Slashdot - Slashdot poroča, da so znanstveniki Manchesterske univerze razvili poseben tiskalnik, ki lahko "natisne" človeške celice.

Znanstveniki so prepričani, da bo nekoč mogoče na tak način reproducirati tudi tkivo in kosti, morda pa celo celotne organe, vse kar bo za to potrebno, pa bo le vnesti ustrezne dimenzije oziroma model organa v računalnik.

Se bomo torej v prihodnosti namesto z letalom na dopust raje poslali po faxu?

13 komentarjev

Test miši

Planet Modz - Na Slo-techu sicer ni navada, da bi objavljali novice o testiranju miši. Tokrat pa je šlo za kombinacijo treh razlogov, in sicer tega, da gre pa "posebno" miško, namenjeno prenosnikom, dejstva, da gre pa prvo Microsoftovo optično prenosno miško in še tretjega razloga, ki sledi na koncu.

Glede na to, da so dosedaj že vsi proizvajalci mišk v svoj nabor umestili miši za prenosnike, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo svojo odlično serijo optičnih mišk dopolnil tudi Microsoft. Tržna logika je...

0 komentarjev

Rasti, čip, rasti!

Tech Extreme - Raziskovalci na Univerzi v Arizoni odkrivajo načine, kako bi s pomočjo proteinov iz živih celic lahko dobesedno vzgojili tokokroge. Namesto sedaj uporabljanega lepljenja in cinjenja bi vse to delali z dolgimi strunami proteinov, ki se jim reče mikrotubuli. Da, to so tisti mikrotubuli, ki pomagajo pri mejotski delitvi celic, in vlečejo narazen kromosome. Ti proteini so 2-3 krat tanjši od sedajšnjih žičnatih povezav med tranzistorji, kar privede do manjše velikosti in boljše učinkovitosti. Ali jim bo uspelo vzgojiti prvi čip? Klik!

0 komentarjev