»

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Ugodno prodam malo rabljeno volilno pravico

Slo-Tech - V nedavno izvedeni anketi na ameriški univerzi NYU so študentje preračunljivo povedali, da bi svoj glas na naslednjih predsedniških volitvah raje zamenjali za kaj s tržno vrednostjo. Dve tretjini bi recimo svojo državljansko dolžnost prodali za letno šolnino (brez znanja človek dandanes težko kaj doseže), polovica bi se brez težav kar za vedno poslovila od volilne pravice v zameno za dolarski milijon.

Žal pa oboji kljub odlični prodajni miselnosti najbrž ne bi tako hitro zaslužili, saj je premočna konkurenca petine, ki za svoje glasove zahteva bistveno manjši znesek. Zamenjali bi jih namreč kar za hiperpopularni iPod touch.

Če damo cene na stran, je vsekakor vzpodbudno dejstvo, da se mladi družboslovci začenjajo zavedati, da lahko svoje glasove bogato vnovčijo. Spregledali so zastareli in utopični sistem t.i. demokracije, zato jih raje dajo nekomu, ki je zanje pripravljen odšteti mastne denarce, kot pa politikom, od katerih pošten državljan nikoli še beliča ni dobil.

Izvorna...

52 komentarjev

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev

Encarta prek MSNja

Slo-Tech - Uporabniki MSN Messengerja lahko preizkusite zanimivo stvar, avtomatizirani sistem za iskanje odgovorov prek Microsoftove enciklopedije Encarte, imenovano Encarta Instant Answers. Računalniškemu sogovorniku postavljate vprašanja, ta pa vam na to odgovori z jedrnatimi odgovori in/ali vam v oknu Messengerja prikaže stran z željenimi informacijami.

Pod kontakte dodajte naslov encarta@conversagent.com in na spisku kontaktov se pojavi Encarta, s katero lahko takoj začnete pogovor. Primeri vprašanj, ki jih sistemu lahko zastavljate (zna tudi računati [8-)] - prikaže tudi postopek!) so:
  • Show me the flag of Slovenia
  • What is the time in Somalia?
  • How many calories are there in an orange?
  • What is five times two?
  • Solve 2x^2+7x=5
Seveda lahko poskusite tudi običajen pogovor in se zabavate ob domiselnih odgovorih, s katerimi vam sogovornik postreže [8-)]

84 komentarjev

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom

Yahoo News - Če ne že zdaj, pa še bo, v kolikor imate vključeno Avtomatično posodabljanje. David Lazar, ki upravlja "Windows Genuine Advantage Program", je na YahooNews priznal, da uvajajo (za zdaj še kot pilotski projekt) programček, ki sliši na ime WgaTray.exe, ki preverja ali je vaša nameščena kopija OS WindowsXP prava ali ne. Če ni, vas bo nadlegoval, da si pridobite pravo kopijo (tako kot Avtomatično posodabljanje, če ga imate izklopljeno). Preverjanje tudi ni le enkratno, ampak najmanj enkrat na 90 dni, saj naj bi pri Microsoftu odkrili, da se nekatere originalne kopije, čez čas izkažejo za nelegalne.

Osebno me ta poteza nič ne čudi in samo čakam, da začne MS kazensko preganjati vse uporabnike ilegalnih kopij, kot to že počneta RIAA in MPAA. Torej, še en razlog več za migracijo na druge operacijske sisteme ali pa se boste vdali in odšteli nekaj cankarjev za mir na namizju?

100 komentarjev

Windows Vista preložen

Slo-Tech - Microsoft je v svojem obvestilu za javnost zapisal, da kljub optimističnim napovedim Windows Viste, naslednika pet let starega operacijskega sistema Windows XP, ne bomo dočakali letos. Kot razloge za zakasnitev navajajo dodatna varnostna testiranja, s katerimi bodo poskušali še izboljšati varnost v sistemu. Prve kopije bodo lahko veliki kupci (podjetja) dobili novembra letos, domači uporabniki pa bomo morali počakati do januarja 2007, če bo šlo vse po načrtu. X-Bit Labs in Yahoo.

Druga pomembna novost, okrog katere se dviga veliko prahu, je nov Internet Explorer 7, ki ga bo prinesla Vista. Če gre verjeti Business Weeku, bo Internet Explorer spet ločen od Raziskovalca (Windows Explorerja), s katerim ga je Microsoft prvič zlil z IE4. Za to potezo naj bi se pri Microsoftu odločili zaradi varnostnih prednosti, ki jih prinaša.

135 komentarjev

Cenzura v MSN Messengerju

Source Forge - Kot nas je v forumu opozoril Grudge in kot lahko izkusite tudi vsi uporabniki MSN Messengerja sami, se je Microsoft odločil filtrirati vsebino pogovorov po svojem protokolu. Vsa sporočila, ki vsebujejo besedni niz download.php, so zavrnjena in ne dosežejo prejemnika, zanimivo pa je, da lahko niz download.asp normalno pošljemo. Filter deluje na ravni strežnika, ne odjemalca, zato ne pomagajo niti alternativni oz. večprotokolni odjemalci.

131 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

MSN Messenger 7.5

Information Week - Po tem, ko je Google predstavil svoj novi IM, si Microsoft ni mogel pomagati in je še sam predstavil, kar je naredil novega s svojim MSN Messengerjem.

Taisti dan je namreč izdal rahlo prenovljeno verzijo ne toliko starega MSN Messenger 7.0. Novosti v novi verziji 7.5 sicer ni veliko, vendar so kljub temu dobrodošle. Med njimi je novost, ki omogoča shranjevanje in kasnejše pošiljanje zvočnega zapisa v dolžini 15 sekund, vendar mora imeti uporabnik najnovejšo različico, t.j. 7.5. Prav tako nova verzija posega na področje pogovora; natančneje na izboljšano kakovost zvoka.

Da uporabniki brez mikrofona ne bi ostali...

58 komentarjev

in odYaHoOjal je stran...

CNet - Priznam, spletna stran Yahoo je bila v mojih rosnih (heh) letih stran, katero sem najpogosteje obiskoval, saj sem po njej brskal po dražbah, gledal novice, iskal po spletu,... A potem sem našel Google, e-Bay ter Slo-Tech (heh) in stvar se je obrnila. Da nisem edini, sem izvedel, ko sem slišal, da Yahoo menja svoj search engine ter da bo začel uporabljati Googlovega. Naslednji udarec me je presenetil pred tedni, ko so rekli, da mislijo spletnim stranem, ki bi plačale, zagotoviti višje mesto v uvrstitvi med rezultati iskanja. Zakaj? I, ker ima Yahoo močno izgubo, namreč. No, tale novica je pa bosa. Yahoo bo postal plačniški servis ter bo računal za rezultate iskanja. Hvala lepa, ne. Imam raje Google. Pa Najdi.si. Ter Northern Light...

5 komentarjev

Prvi virus v MSN Messenger

The Register - Pojavil se je prvi virus, ki se razširja s pomočjo MSN Messenger programa. W32/Hello, internetni črv, se širi na računalnikih z operacijskim sistemom Windows, kot datoteka Hello.exe. Če uporabnik klikne na to datoteko, ki je v resnici Visual Basic 5 aplikacija, črv napravi bližnjico brez imena in ikone v start-up mapi v Windows-u. Potem se bo poskušal poslati vsem ljudem na kontaktni listi uporabnika MSN Messenger programa.
Če MSN Messenger ni instaliran na računalniku v pričakovani mapi, se bo namesto črva prikazalo sporočilo: "Run-time Error '91'. Object variable or With block variable not set."
Ta črv je označen kot low risk, ker se ne razširja hitro ter ne povzroča dosti škode. Vseeno pa je v opozorilo uporabnikom, da naj bodo previdni tudi pri programih za "instant messaging".

4 komentarji

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev