»

Prvi operacijski sistem brez programskih hroščev

Schneier.com - Če ste bili do sedaj mnenja, da je v praksi nemogoče napisati kopleksnejši program, ki ne bi vseboval programskih hroščev, je skupina zbrana okrog profesorja Gernota Heiserja iz avstralske University of New South Wales dokazala nasprotno. Uspeli so namreč potolči prav vse programske hrošče v operacijskem sistemu in to tudi dokazati.

Njihov operacijski sitem je tako 100-odstotno varen pred napakami in sesutji. Žal pa ne gre za kakšen popularen operacijski sistem, pač pa za operacijski sistem seL4 microkernel.

Operacijski sistem vsebuje 7500 vrstic kode, pregled, ki ga je opravljalo šest ljudi, pa je trajal več kot pet let. V povprečju je tako en človek na leto pregledal 250 vrstic.

Po mnenju Heiserja ima povprečen program približno 10 hroščev na 1000 vrstic kode, pri zelo skrbno napisanih programih pa je število hroščev mogoče zmanjšati na 1 do 3. Glede na to, da imata operacijska sistema Linux in Windows okrog 50 milijonov vrstic kode, bi njun pregled zahteval vsaj 200.000...

49 komentarjev

Microsoft Windows Desktop Search

iTNews - Programski gigant Microsoft je izdal Windows Desktop Search, namenjen poslovnim uporabnikom. Gre za napredno aplikacijo za iskanje podatkov, kar v osnovi že podpira sam operacijski sistem, a žal na zelo nizki ravni. Kriterije iskanja in iskalne filtre je možno zelo natančno prilagajati, program podpira 15 jezikov, najbolj pomembno pa je predvsem napredno iskanje po lokalnem omrežju, elektronski pošti in drugih področjih sistema, ne le po trdem disku. Nova programska oprema vsebuje del tehnologij, ki jih bomo videli tudi v operacijskem sistemu Windows Vista.

Program lahko brezplačno prenesete z uradne strani, vendar je zaenkrat na voljo samo v poslovni različici.

29 komentarjev

Brezplačen Windows z reklamami?

Google News - Kot smo že poročali, se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev storitev Live. Michael Gartenberg iz raziskovalnega centra JupiterResearch pravi, da v Redmondu razmišljajo o izdaji brezplačnih različic orodij Works in Money, govori pa se celo o brezplačni različici Oken, vendar Microsoft tega zaenkrat še ni potrdil.

Glede na statistike (v povprečju prinese Windows Microsoftu le 9 dolarjev dobička na uporabnika letno) naj bi bilo dosti bolj učinkovito operacijski sistem ponujati zastonj, vanj pa vgraditi programsko opremo za prikazovanje oglasov, kar je v zadnjem času zelo popularno in nenazadnje tudi dobičkonosno (spomnimo se Googla). Zaenkrat so vse skupaj zgolj špekulacije, odgovore pa bo, kot vedno, prinesel čas.

52 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Unix je premagal Windows

ZDNet - Da, to je v poročilu izjavil sam Microsoft. ZDnet poroča, da je Redmond zanimalo, kako se novo razvito jedro operacijskega sistema, ki so ga poimenovali "Singularity", obnese v primerjavi z Unix sistemi. Testirali so Singularity, FreeBSD, Linux in WindowsXP.

Rezultati so bili nadvse zanimivi. Testiranje so opravljali na sistemu, zasnovanem na 1.8Ghz AMD Athlon procesorju. Testirali so recimo, kolikšno število procesorskih ciklov je potrebno za to, da ustvarimo in zaženemo nek proces v jedru. FreeBSD je za to potreboval 1,032,000 ciklov, Linux 719,000, WindowsXP pa 5,376,000....

Lepo, da se Microsoft zna pogledati v ogledalo in priznati lastne napake.

46 komentarjev

Microsoft SQL server 2005 in Visual studio

ZDNet - V nedeljo je Microsoft izdal novo verzijo svojega podatkovnega strežnika, "SQL server 2005". Izid je bil večkrat preložen, ker so Microsoftovi inženirji želeli program narediti kar se da varnega in stabilnega, kar naj bi na koncu naredili tudi na račun večine težko pričakovanih novih funkcionalnosti izdelka, ki so tako v zadnjih beta različicah izpadle iz te izdaje. Sočasno z izidom SQL strežnika, pa je Microsoft predstavil tudi novo različico Visual Studia, skupka orodij za izdelavo aplikacij.

Izid teh dveh izdelkov pomeni začetek burnega leta za Microsoft, ki se bo nadaljevalo z izidom novega Xbox-a in končalo z izdajama novega Office-a in nove verzije Windows-ev.

Podobno novico je napisal tudi uporabnik 3p, za njegov trud se zahvaljujemo.

No, pa da vidimo, kaj bo to leto prineslo.

16 komentarjev

Microsoft razvija alternativen OS

Microsoft - Microsoft si je zastavil vprašanje, kako bi bilo zgraditi OS, ki bi bil narejen od začetka in z zanesljivostjo v mislih. Uganili ste, operacijskemu sistemu ni ime Windows, novo stvaritev so zaenkrat poimenovali Singularity.

Podobno vprašanje so si zastavili tudi na Fraunhoferjevem inštitutu za računalniško arhitekturo in programsko tehniko ( FIRST), ko so razvijali svoj minimalistični operacijski sistem z zgolj 3500 vrsticami kode po imenu BOSS, pa tudi na Fraunhoferjevem Inštitutu za eksperimentalni programski inženiring (IESE) v Kaiserslauternu s projektom Marmot, kjer je operacijski sistem sestavljen iz posameznih delov, ki delujejo popolnoma neodvisno, kot LEGO kocke.

Takšen pristop namerava ubrati tudi Microsoft pri izpeljavi Singularityja, kar lahko izveste iz zadnjega poročila, kaj pa se bo s tem raziskovalnim projektom (ki vključuje še nekaj drugih) zgodilo, še ni znano.

49 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

MP3 v surrond zvoku

Slashdot - Vsi poznamo revolucionarno tehnologijo MP3, ki je omogočila širšo distribucijo glasbe ter posledično razmah peer-to-peer (P2P) scene. S svojim "okrajšanjem" najvišjih in najnižjih delov skladbe (s tem mislim na zvočne frekvence), ki jih človeško uho ne sliši, je namreč glasba postala toliko manj megabajtno obsežna, da se je lahko prosto prenašala po internetu - a o legalnosti takšnega početja kdaj drugič [:D] ).

A večina pravih ljubiteljev glasbe še vedno prisega na različne druge metoda shranjevanja glasbe zaradi tega ali onega razloga, in verjetno je eden izmed teh razlogov tudi pomankanje prostorskega zvoka. A kot poroča BBC News, tudi to ne bo več dolgo ovira, saj so znanstveniki Fraunhoferjevega inštituta iznašli način, kako z minimalno količino dodatnih informacij računalniku dopovedati, iz katere smeri naj izvira zvok.

Tako bo zvok že med shranjevanjem v digitalno obliko opremljen z nekaj dodatnimi biti (ali bajti), v katerih bodo zapisane informacije o lokaciji zvoka v...

15 komentarjev