»

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

PhysOrg.com - Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in...

62 komentarjev

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

EA in Adobe odpuščata

bit-tech.net - Vodilni možje enih najpomembnejših razvijalskih studiev na svojem področju, Adobe in Electronic Arts, so očitno preslišali novice, da se recesija končuje. Napovedali so namreč, da bodo še vedno odpuščali. Adobe bo število zaposlenih zmanjšal za 9%, kar pomeni, da bo brez dela ostalo približno 650 zaposlenih. Že v lanskem decembru so napovedali, da bodo zaradi nekoliko manjše popularnosti Creative Suite 4 od pričakovane primorani odpustiti okrog 600 delavcev, a je napovedan val odpuščanja že drugi letos. V tem valu so na varnem vsaj zaposleni v spletni analitični družbi Omniture, ki jo je Adobe kupil v septembru za 1,8 milijarde dolarjev. V času prevzema je bilo v njej zaposlenih 1200 ljudi, ki so že doživeli 9% zmanjšanje delovne sile. Zaslužek Adobea je v tretjem fiskalnem četrtletju zaradi slabše prodaje upadel za 29%.

Electronic Arts, eden največjih razvijalcev iger za računalnike in konzole, bo odpustil skoraj trikrat več ljudi, kot Adobe (približno 1500), obenem pa so ukinili...

8 komentarjev

Adobe Acrobat 9

MacRumors.com - Adobe Acrobat 9 je od danes naprej uradno na voljo za nakup iz Adobove spletne strani. Izbiramo lahko med različicami Acrobat 9 Pro Extended (699 dolarjev), Acrobat 9 Pro (449 dolarjev) in Acrobat 9 Standard (299 dolarjev) za operacijski sistem Windows ter Acrobat 9 Pro za Mac OS X. Nakup je možen tudi v okviru nove različice zbirke Creative Suite 3.3.

Glavne novosti novega Acrobat, ki skrbi za ustvarjanje, upravljanje in pregledovanje dokumentov v standardiziranem zapisu Portable Document Format (PDF) so: shranjevanje spletnih strani v zapis PDF, vstavljanje videa v zapisu FLV in H.264 v PDF, predloge dokumentov in 256-bitno šifriranje.

Adobe Reader 9 bo na voljo v začetku julija, tako da zaenkrat ostaja pri različici 8.1.2.

18 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Adobe prevzema Macromedio!

Slashdot - Do konca leta bo sklenjen 3,4 milijarde ameriških dolarjev vreden posel prevzema Macromedie, katerega glavni akter bo Adobe. Kaj bo združitev podjetij, katerih številni izdelki so si v marsičem podobni in konkurenčni, prinesla končnim uporabnikom? Zaenkrat lahko le ugibamo, a na podlagi izjav o zmanjševanju stroškov je pričakovati, da bosta Adobov Photoshop in Illustrator izpodrinila Macromediin Fireworks in Freehand. In po podobnem ključu lahko pričakujemo, da bo Dreamweaver na smetišče zgodovine poslal Adobov GoLive.

Na novico nas je opozoril tudi pramarko.

Monopol?

22 komentarjev

Primerjava Linux binarnih paketov

Slashdot - Medtem, ko lahko uporabniki Oken 'uživajo' o prečudovitih orodij, kot so InstallShield ipd., imamo uporabniki GNU/Linux distribucij na voljo binarne pakete, ki se znajo namestiti na sistem in ga tudi pripraviti do tega, da sprejme njihovo prisotnost čim manj boleče. Čeprav pravi Linuxaši prisegajo kar na izvorno kodo in PrevediSiSam™, bo koga drugega vseeno zanimala primerjava raznih paketnih oblik.

0 komentarjev

Majčkena sprememba pravil

Slo-Tech - Včeraj smo se na sestanku zmenili, da so odslej vse pritožbe čez ukrepe moderatorjev / administratorjev na forumu javne, kar pomeni, da bomo od sedaj naprej na vse dobljene pritožbe odgovarjali izključno v oddelku Slo-Tech. Vse, po drugih poteh dobljene pritožbe, pa bodo v tem oddelku objavljene skupaj z odgovorom nanje.

6 komentarjev