»

Swannove pametne kamere pošiljale posnetke naokoli

Slo-Tech - Proizvajalcu pametnih nadzornih kamer Swann se je pripetil podoben incident, kot je bilo Alexino snemanje in pošiljanje pogovora naključnemu stiku. Louisa Lewis, ki uporablja kamero tega proizvajalca, je v soboto dobila opozorilo, da je kamera zaznala gibanje, in pripete posnetke dogajanja. To bi bilo normalno delovanje, le da Louisa Lewis ni dobila posnetkov iz svojega doma temveč neznane družine. Druga nevšečnost za Swann pa je dejstvo, da je Louisa Lewis BBC-jeva novinarka, ki je seveda takoj preiskala incident.

Ko je stopila v stik s tehnično podporo pri podjetju, so ji prijazno povedali, da med vikendom ne morejo urediti ničesar. Tako je Lewisova še cel vikend dobivala obvestila in posnetke domovanja neznane družine, incident pa so razrešili šele v...

12 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Britanska vlada podpira odprtokodne ponudnike

Slashdot - Kot poročata Slashdot in THINQ.co.uk je vodja informatike britanske vlade Bill McCluggage na nedavni konferenci 360IT v Londonu predstavil načrte britanske vlade, da bo v prihodnosti več IT pogodb sklenila z manjšimi, odprtokodnimi in oblačnimi razvijalci, saj si želijo zagotoviti večjo neodvisnot oz. se osamosvojiti od velikih tim. sistemskih integratorjev.

Z manjšimi podjetji naj bi tako sklenili 25 odstotkov poslov, prav tako pa naj bi vsa naročila, razpise in pogodbe dosledno objavljali na spletu. Britanska vlada se s tem želi izviti iz primeža peščice velikih IT podjetij ter tako posledično zmanjšati stroške informatizacije.

Kako dobro britansko razumejo slovenski državni uradniki je pa seveda drugo vprašanje...

7 komentarjev

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Guardian - Velika Britanija je ena izmed bolj policijskih držav na svetu, saj so se v zadnjem času silno razširile kamere za nadzor prometa. Dnevno več kot štiri tisoč kamer posname več kot deset milijonov posnetkov, pri čemer so na vsakem registrska tablica, lokacija, datum, čas in fotografija avtomobila, na kateri je moč prepoznati voznika in potnike. Ti posnetki se rutinsko hranijo dve leti, sicer pa kakšnega jasnega zakonskega ogrodja, čemu služijo ti posnetki in kdo jih lahko uporablja, ni. V skladu z načrti nove vlade na notranjem ministrstvu obljubljajo, da bodo zakonsko uredili to občutljivo področje poseganja v zasebnost.

Sistem se imenuje ANPR (angl. automatic number plate recognition, samodejno...

7 komentarjev

Britanske kamere ne pomagajo reševati zločinov

CCTV-kamera

Telegraph News - Nobena skrivnost ni, da je London (in Velika Britanija nasploh) prepreden z ničkoliko CCTV-kamerami, ki neprestano budno beležijo dogajanje v svoji okolici. V celi državi imajo štiri milijone kamer ali eno na 14 prebivalcev. O smiselnosti in uporabnosti teh pripomočkov je bilo prelitega že mnogo črnila, zgodbo pa lahko strnemo v dva tabora - nasprotnike, ki menijo, da gre za grob poseg v zasebnost, in zagovornike, ki hvalijo višjo varnost, ki jo spričo kamer uživamo.

BBC poroča, da je interno policijsko poročilo pokazalo, da kamere prav učinkovita pomoč pri razreševanju zločinov niso. V enem mesecu so posnetki pomagali identificirati osem izmed 269 roparjev. Še večkrat na policijo letijo očitki, da si policisti pri lovu za storilci...

35 komentarjev

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza...

39 komentarjev

Privatizacija nadzora v Britaniji?

Guardian - Britanska vlada je pred časom predlagala sprejetje posebnih preiskovalnih ukrepov, ki bi ponudnike dostopa do spleta ter operaterje mobilne in stacionarne telefonije zavezal, da v centralno vladno bazo podatkov posredujejo vse prometne podatke o tem, koga so britanski državljani klicali po telefonu, katere spletne strani so obiskali ter s kom so si dopisovali po elektronski pošti.

Stroški vzdrževanja takšne baze podatkov bodo visoki - po ocenah okrog 12 milijard funtov - sedaj pa se je britanska vlada še odločila, da bodo storitve prestrezanja in hrambe zbranih podatkov prepustili kar zasebnim podjetjem.

Ideja je že naletela na prve kritike, med katerimi je tudi Ken Macdonald, bivši vodja javnih tožilcev, ki je mnenja, da je takšna privatizacija nadzora na dolgi rok lahko zelo nevarna, saj bodo podatki slej ko prej pričeli uhajati oz. bo pričelo prihajati do zlorab.

Seveda pa govorimo o demokratični Britaniji in ne o komunistični Kitajski...

10 komentarjev

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega...

25 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne...

42 komentarjev