»

Google Play je končno odkril Slovenijo

vir: Wikipedia
Android Police - Ta teden je Google Play slovenskim razvijalcem omogočil registracijo Merchant računa, kar pomeni, da lahko odslej tam prodajajo tudi plačljive aplikacije, igre, zaslužek v evrih pa lahko kujejo tudi s pomočjo plačil znotraj aplikacij.

Novost so pri Googlu - kjer po lastnih besedah veliko razmišljajo o tem, kako omejeni so uporabniki in razvijalci nekaterih držav - omogočili še dvema državama, to sta Mjanmar in Urugvaj. V Maleziji pa so zgolj omogočili nakup darilnih kartic za svojo tržnico aplikacij.

Google Play obstaja že dobrih deset let, čeprav se je rodil pod imenom Android market. Razvijalci, ki želijo svoje izdelke prodajati na njem, se morajo med registracijo - ta stane 25 USD - med drugim zavezati, da bodo zagotavljali najboljšo možno uporabniško izkušnjo, za denarna plačila pa morajo uporabljati njihov interni sistem, pri čemer si Google za distribucijo...

43 komentarjev

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev

Sony načrtuje PSP mobilni telefon

engadget - Že maja je predsednik združbe Sony Ericsson napovedoval, da obstaja možnost za mobilni telefon v obliki PlayStation Portable. Takrat je Sony sicer napovedi popolnoma zanikal oz. povedal, da bo PSP mobilnik, če bo do njega sploh prišlo, izdeloval izključno sam, brez pomoči Ericssona. Prve govorice o takšnem mobilnem telefonu sicer segajo že dolgo nazaj, v čas Nokiinega N-Gage-a, s katerim bi takšen telefon lahko tekmoval neposredno. Zdaj je verjetno največji konkurent Applov iPhone, saj se število aplikacij zanj vsak dan povečuje, vedno več je izdelanih tudi emulatorjev, platformi pa se posvečajo tudi veliki založniki, ki nanjo prenašajo velike naslove. V najnovejših govoricah Sony skupaj z Ericssonom že zbira člane razvojne ekipe, ki bi z delom lahko pričela že v juliju. Aparat bo jasno mešanica funkcij Sony Ericssonovih komunikacijskih in PlayStationovih igralnih funkcij oz. sposobnosti. Datum izida pa v letu 2010?

Kot radi rečejo Angleži, too little, too late?

9 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev

Mobilna kamera CommuniCam ™ MCA-25

SonyEricsson - SonyEricsson je predstavil novo kamero z imenom CommuniCam™ MCA-25. Kompatibilna bo z novimi telefoni SonyEricsson T200, T300 in T600. Narejena je iz lahkih materialov ter po besedah SonnyEricsonn-a uporabna za nemalo stvari. Ima ločljivost 640 x 480, kar pa je za tovrstno mobilno kamero kar veliko, sliko pa zajame v 24-bitni barvni tehniki. Omogoča nam tudi predogled slike na zaslonu ali preko kukala kamere.
Poigramo pa se lahko še s številnimi zabavnimi efekti, ki jih lahko dodajamo slikam. Nastale slike pošljemo prek MMS-a ali e-maila. Klik!Kaj je to, na zaslonu cegla...

2 komentarja