»

Sunovi poslovni rezultati negativni

Prihodki podjetja

vir: The Register
The Register - Ta vikend je Sun objavil poslovne rezultate (PDF) za prvo fiskalno četrtletje leta 2010. Povedali niso nič pretresljivo novega, saj so še vedno v rdečih številkah. V treh mesecih so prihodki uplahnili za četrtino na 2,24 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica negotove prihodnosti nekaterih izdelkov, ko bo Oracle, če bo šlo v Evropi vse po sreči, Sun prevzel. Zabeležili so 120 milijonov dolarjev izgube, kar je občutno manj kot leto poprej, ko je minus znašal kar 1,68 milijarde dolarjev.

Pojavljajo se celo ugibanja, ali ni bila prodaja podjetja prenagljena. Alternativa sicer ni bila privlačna - odsloviti bi morali 8000 zaposlenih in odstreliti projekt Sparc, s čimer bo obrzdali...

1 komentar

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji

Oktobra več zaposlenih v IT v ZDA

The Register - Dopolnimo pregled od prejšnjega tedna, tokrat s podatki o zaposlovanju v ZDA v oktobru, ki kažejo, da se je število delovnih mest skrčilo za 240.000, kar je več od pričakovanj. Bolj zanimivi so podatki za IT-sektor, ki ga ameriški statistični urad neposrečeno obravnava v treh ločenih skupinah: proizvajalci opreme, informacijska industrija in dizajn računalniških sistemov. Prva skupina je izgubila 2300 delovnih mest, druga 4900, v tretji pa so za razliko dodali 12.100 novih, z čimer je skupni efekt pozitiven. To so seveda podatki za podjetja, ki kot prvenstvno dejavnost deklarirajo tehnologijo; žal ni podatkov o številu vseh IT-delavcev v drugih branžah.

Vzpodbudni rezultati pa ne pomenijo, da velikani ne odpuščajo. Po prvem valu aprila, ko so na cesto poslali 1500 zaposlenih, bodo tokrat v AMD-ju odslovili še dodatnih 500 ljudi ali tri odstotke vseh zaposlenih. Razlog je slab finančni izkaz, saj je AMD-jeva izguba v preteklem četrtletju znašala 67 milijonov dolarjev (v enakem...

0 komentarjev

Recesija je tu

CNet - Ameriški statistiki so se oktobra končno nehali sprenevedati in objavili, da se je v tretjem četrtletju ameriško gospodarstvo na letni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, ter prvič uradno spregovorili besedo recesija. Začetek ekonomskega upočasnjevanja je negativno vplival tudi na računalniško-informacijska podjetja.

Sun je obelodanil izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju. Omenimo, da so prihodki od prodaje znašali 1,76, prihodki od nudenja storitev pa 1,23 milijarde dolarjev. Predstavniki mirijo javnost in investitorje z zagotovili, da ima podjetje še vedno 3,1 milijarde likvidnega kapitala in da ni potrebe po brezglavem odprodajanju premoženja. Krivec za slab položaj je seveda kreditni krč, zaradi katerega naj bi njihovi partnerji manj kupovali.

Odpuščal bo tudi Symantec s 17.500 zaposlenimi, ki namerava s tem stroške oklestiti za 4,5 odstotka. Natančnih informacij koga in kje bodo postavili na cesto, niso razkrili, so pa dejali, da se ne bodo omejili na en...

39 komentarjev