»

Francosko sodišče: Steam mora uporabnikom dovoliti prodajo rabljenih iger

Slo-Tech - Francosko sodišče je odločilo, da imajo uporabniki, ki so svoje igre kupili na Steamu, te pravico prodati naprej. V primeru, ki ga je leta 2015 sprožila francoska organizacija za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir, je višje sodišče v Parizu ta teden razsodilo v prid potrošnikov. Sodišče ni sledilo Valvovi argumentaciji, da je Steam naročniška storitev, ki je potemtakem ni možno preprodajati. To ni bilo edino jabolko spora, saj je UFC-Que Choisir izpodbijal tudi dejstvo, da Valve ob odhodu uporabnika obdrži vsa sredstva, ki še ostanejo v denarnici na Steamu. Prav tako bo imel Valve manj pravic do modifikacij in vsebin skupnosti, ki jih uporabniki ustvarijo; doslej si je Valve zadržal vse pravice. Poleg tega bo moral Valve natančneje opisati pogoje, kdaj lahko uporabniki izgubijo pravico do dostopa do Steama zaradi neprimernega obnašanja. Valve je izgubil v vseh sporih z UFC-Que Choisir in bo za vsak dan nadaljevanja kršitev (po pravnomočnosti) oglobljen s 3000 evri.

Zato ni...

43 komentarjev

Nov Steam Play za Linux podpira igre z Windows

Slo-Tech - Steam za Linux obstaja že nekaj let, a smo bili doslej pri izbiri iger precej omejeni, saj so morale biti napisane za Linux. Kot se je špekuliralo v minulih tednih, je Valve temu napravil konec. Odslej bo Steam Play za Linux s prilagojeno verzijo Wina (emulatorja Windows) z imenom Proton omogočal igranje iger za Windows.

Kdor je del programa Steam Client Beta, lahko nov Steam za Linux dobi že sedaj. To z drugimi besedami pomeni, da lahko na Linux poganjamo igre, ki obstajajo le v verziji za Windows, skupaj s podporo za Steamworks in OpenVR. DirectX 11 in 12 za Linux sta narejena na DXVK in Vulkanu, za združljivost z Direct3D pa skrbi vkd3d, kar prinaša več hitrosti in združljivosti....

29 komentarjev

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

vir: The Verge
The Verge - Zadnja leta so Steam preplavile nekvalitetne video igre. Podjetje izza palatforme Valve se je zato odločilo nekaj storiti. In rešitev je podjetje našlo v svojih uporabnikih. Te podjetje sedaj naproša, da med pregledovanjem najnovejših izdaj na Steamu sami izpostavijo skrite dragulje platforme.

V sklopu novega programa bo podjetje rekrutiralo Steamove raziskovalce z namenom, da preigrajo igre, ki so v čakalni vrsti pred objavo. Vse igre s potencialom bodo lahko označili. Večkrat, kot bo igra označena za obetavno, bolj bo na platformi vidna.


Drobni tisk sprememb

V želji, da bi uporabnikom učinkovito predstavil spremembe, je Valve k sodelovanju povabil popularna gaming Youtuberja, Jima Sterlinga in Johna...

11 komentarjev

Na Steamu že 1500 iger za Linux

Phoronix - Čeprav je Linuxov tržni delež za velikostni razred manjši od Microsoftovega in Applovega, je tudi za Linux dosegljivih čedalje več iger. Na Steamu je število naslovov za Linux preseglo 1500. Za primerjavo: za Windows je na voljo 6500 naslovov, za Mac OS X pa 2300.

Igre za Linux so silovit pospešek dobile predlani, ko je Valve najprej izdal prvo stabilno verzijo Steama za Linux, decembra istega leta pa še operacijski sistem SteamOS, ki temelji prav na Linuxu. Od tedaj število naslovov za Linux vztrajno raste. V 12 mesecih je Steam presegel število 1000, letos pa mesečno za Linux prispe okrog 100 na Steam, in tako smo že pri številu 1500. Na Linuxu najdemo tudi naslove, kot so Counter-Strike: Global Offensive in Middle-earth: Shadow of Mordor.

Srž vseh problemov sicer ostaja nizek tržni delež, saj se za dva odstotka sistemov iger često ne izplača...

39 komentarjev

Na Steam prihaja lokalno oddaljeno igranje

Možnost namestitve oz. oddaljenega igranja Bastiona na Macu

vir: The Verge
The Verge - Ko so pri Valve predstavili SteamOS, so ponosno dejali, da bo na njem delovala prav vsaka igra na Steamu, če bo v hiši na voljo dovolj zmogljiv računalnik, opremljen z Windows. Nabor iger za Linux je namreč bistveno bolj omejen kot za Windows, a so se tej omejitvi nekoliko ognili z možnostjo oddaljenega lokalnega igranja, kjer igra pravzaprav teče na z Windows opremljenem domačem računalniku, prikazuje pa se na računalniku oz. konzoli s SteamOS. To kot kaže ne bo na voljo le za uporabnike SteamOS-a, saj so pri Valve povedali, da že testirajo beta različico, ki bo na voljo tudi za uporabnike običajnih Steamovih odjemalcev. Sprva se kot rečeno osredotočajo na oddaljeno igranje z računalnikov, na katerih teče Windows...

38 komentarjev

GeForce GTX 460 prihaja 1. junija

Bo tiskanina GTX 460 podobna tej, ki pripada GTX 470?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Potrjene so napovedi, da bo tretji član družine Fermi, namenjene običajnim uporabnikom za igranje iger, predstavljen 1. junija na tajvanskem Computexu. Na spletni strani Domainhaber so razkrili tudi specifikacije, s katerimi se bo kartica ponašala. Pomnilnika bo za današnje dni popolnoma običajnih 1024 MB, ki bo podatke iz jedra dobival prek 256-bitnega pomnilniškega vodila. Ti lastnosti sta bili pričakovani, če upoštevamo 320-bitno vodilo in 1280 MB pomnilnika na GTX 470 oz. 384-bitno vodilo ter 1536 MB pomnilnika na GTX 480.

Zgodba z nekoliko manj zmogljivosti se nadaljuje tudi pri grafičnem jedru, ki bo namesto 480 oz. 448 stream procesorjev slednjih imelo le 384, tri četrtine vseh, ki se nahajajo v teoretično polno...

26 komentarjev

nVidia z drznimi napovedmi

William Dally

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Prihod grafičnih kartic, ki so podpirale DirectX 10, je bil precej revolucionaren s stališča arhitekture grafičnih čipov. Od takrat naprej grafična jedra sestavljajo stream procesorji, ki jih je poleg premetavanja grafičnih vektorjev mogoče uporabiti tudi za bolj splošne namene, kot so npr. znanstvene raziskave ali pa za domače uporabnike bolj uporabno kodiranje video posnetkov visoke ločljivosti.

Trenutno najzmogljivejši grafični jedri, nVidiin G200b in ATIjev RV790, vsebujeta 240 oz. 800 stream procesorjev, nVidia...

30 komentarjev

Marca 2009 nova serija ATI Radeonov?

Slo-Tech - Po poročanju http://www.hardware-infos.com, nam AMD/ATI naveza pripravlja nova, v 40-nanometrskem proizvodnem procesu zgrajena GPU-ja, pod kodnim imenom poznana kot RV740 in RV790. Prvi inženirski primerki naj bi že bili zgrajeni in operativni, znane naj bi bile tudi nekatere specifikacije.

RV740, naslednik zdajšnjega RV730, naj bi se tako ponašal z 640 stream procesorji in 128-bitnim pomnilniškim vodilom, nekatere izvedenke naj bi bile na voljo celo v kombinaciji z najnovejšim GDDR5 pomnilnikom, medtem ko bi naj trenutni RV790 primerki bili opremljeni z enim gigabajtom 900 MHz GDDR5 pomnilnika, frekvenca čipa je glede na RV770 nespremenjena, povečalo pa naj bi se število stream procesorjev. Grafične kartice zgrajene okrog novih GPU-jev naj bi luč sveta ugledale marca letos.

61 komentarjev

Plagiator 2: Komodor 2 na 6

Vnunet - Torej, če lahko spravimo spletni strežnik v plastične in trdoglave lego kocke, zakaj ne bi enakega programčka spravili še na stare sive Commodorje 64? Iii, nekaj zanesenjakom je to uspelo. Še več: ne le to, da so morali sami poskrbeti za neobstoječ omrežni adapter, poleg http hudiča (torej, http daemon :]) so v splet pošiljali še "AudioStream" neposredno iz kasetnega predvajala. Kli64k!

1 komentar