»

V vzhodni Ukrajini internetni promet že teče prek Rusije

Slo-Tech - Ko je Rusija leta 2014 zasedla Krim, spočetka na prvi pogled ni bilo sprememb pri dostopu do interneta. A Rusija se je sistematično lotila preusmerjanja internetnega prometa, ki je od leta 2017 v celoti tekel prek Rusije. Zgradili so nova podmorska kabla, ki sta Krim prek Kerškega preliva povezali z Rusijo. Na Krimu so vzpostavili operaterja Miranda Media, prek katerega je tekel ves internetni promet, Miranda Media pa je bil povezan z rusko infrastrukturo. Podobno se sedaj dogaja v Donbasu.

Po nekaj začetnih poizkusih je 30. maja v Hersonu internetni promet začel teči prek Rusije. Kdor je dotlej uporablja ponudnika dostopa do interneta KhersonTelecom (SkyNet), je to lahko počel še naprej, a večina sploh ni opazila, da se je ta povezoval z Miranda Media. To je pomembno, ker je slednja povezana z Rostelecomom, ki je pod nadzorom ruskih oblasti. Podobno je tudi v Lugansku, Donetsku in Zaporožju. Čeprav je ukrajinskih ponudnikov dostopa do interneta več kot tisoč, večinoma vsi

3851 komentarjev

Rusija se je (vnovič) uspešno odklopila od globalnega spleta

RBC - Rusija je ponovno izvedla poskusno ločitev od preostalega svetovnega spleta, poroča tamkajšnji poslovni dnevnik RBC. Preskusni odklop je potekal med 15. junijem in 15. julijem, pri njem pa so sodelovali vsi veliki ruski ponudniki telekomunikacijskih storitev. Kako dolgo je bil t. i. RuNet tokrat dejansko izoliran od preostalega sveta, ni znano.

Rusija je zakon o suverenem spletu sprejela leta 2019, in sicer zaradi agresivne narave ameriške nacionalne strategije za informacijsko varnost ter zaradi strahov, da bi njihovo državo od zunaj nenadoma odrezali od svetovne omrežne infrastrukture. Tem razlogom so letos dodali še strah pred večjim informacijskim napadom. Zakon sicer vladi nalaga, da enkrat letno testno odklopi domači del omrežja in s tem preizkusi funkcioniranje največjega svetovnega intraneta brez dostopa do globalnega podatkovnega toka in DNS sistema. Lani so test zaradi izrednih razmer ob pandemiji COVID-19 sicer izpustili.

Podrobnosti delovanja takega omrežja niso...

29 komentarjev

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Rusija nadaljuje vzpostavljanje lastnega interneta

Uveljavitev nove zakonodaje novembra 2019 so spremljali protesti

Slo-Tech - Potem ko je letos v Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta, ki daje državi pristojnosti za nadzor ter omejitve in celo za popoln odklop interneta od mednarodnih povezav, so pred božičem to tudi preizkusili. V ponedeljek so izvedli prvi preizkus na ravni države, ki je po besedah ministrstva za telekomunikacije uspel. Podrobnosti o preizkusu niso javno znane, trdijo pa, da uporabniki niso opazili večjih motenj. V testu so sodelovali vsi operaterji, ponudniki storitev elektronske pošte in hipnega sporočanja, državne inštitucije in varnostne službe.

Z možnostjo odklopa od mednarodnih povezav želi Rusija dobiti orodje za zaščito pred hekerskimi napadi, s katerimi bi tuje sile morebiti želele ohromiti delovanje elektronskih povezav v državi. Tehnične podrobnosti ostajajo neznane, vemo pa, da bi v primeru ukaza o odklopu ponudniki dostopa do interneta in operaterji morali poskrbeti, da se nemoteno dostavljajo le še lokalni paketki. To je sicer tehnološko težko doseči, zlasti če...

52 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Slo-Tech - V Rusiji je z novembrom začel veljati kontroverzni zakon o suverenosti interneta, ki daje državi možnost omejitve prometa na ruskem delu interneta in celo popolni odklop od interneta. V izrednih razmerah lahko namreč prekinejo povezave v Rusiji ali tudi v tujino, o čemer odloča Kremelj. Prav tako zakon od ponudnikov dostopa do interneta zahteva namestitev opreme za pregledovanje vsebine prometa (deep packet inspection), filtriranja in preusmerjanja, kar bo regulatorju Roskomnadzor olajšalo blokado nezaželenih strani brez sodelovanja sodišč. V Rusiji že sedaj ni dovoljena uporaba navidezni zasebnih omrežij (VPN) za dostop do prepovedanih spletnih strani in za anonimno uporabo storitev za komuniciranje. Nova zakonodaja bo olajšala izvajanje tudi tega ukrepa.

Zakon v Rusiji predstavljajo kot zaščito, ki bo omogočila nadaljnje delovanje omrežja tudi v primeru napada sovražnih sil. To je tudi razlog, da se imenuje zakon o suverenosti interneta, ker želi Rusija s tem zagotoviti, da bo...

17 komentarjev

Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

vir: Forbes
Forbes - Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti...

70 komentarjev

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Rusi odkrili razlog za neuspelo izstrelitev astronavtov

Slo-Tech - Ruski preiskovalci so dognali razlog za ponesrečeno izstrelitev rakete sojuz minuli mesec, zaradi katere sta se morala ruski kozmonavt in ameriški astronavt v plovilu zasilno vrniti na Zemljo. Zagodel jo je senzor, ki ni pravilno registriral ločitve prve in druge faze. Čeprav so tako iz Rusije kakor ZDA prihajale pomirjujoče vesti, da imajo popolno zaupanje v ruski vesoljski program, je bilo vsem jasno, da sta imela kozmonavt in astronavt tudi veliko sreče. Neuspela misija je imela posledice tudi za urnik preostalega vesoljskega prometa, saj je bil za včeraj načrtovani polet tovorne kapsule odpovedan, prav tako bo odpadel novembrski vesoljski sprehod.

...

10 komentarjev

iPhone 6 se umika iz Rusije?

International Business Times - Lani tega časa smo poročali o slabi prodaji iPhone 5 v Rusiji, kar pa je bilo pripisati predvsem visoki ceni. Letošnja novica je bolj povezana z zakonskimi težavami. Kot smo namreč že precej pisali spomladi, je Ruska vlada precej zategnila ureditev zasebnosti na spletu, od prepovedi ponujanja anonimnega wifija, anonimnega komentiranja na spletu, pa do ključne novele zakonov o varstvu osebnih podatkov in elektronskih komunikacijah, ki stopijo v veljavo s 1.1.2015 in ki bodo prepovedale hrambo osebnih podatkov o Rusih na strežnikih zunaj Rusije. Motiv te spremembe je seveda v tem, da bo lahko ruska policija nadvse preprosto prišla do osebnih, prometnih in komunikacijskih podatkov preiskovanih oseb. Pridobivanje podatkov...

106 komentarjev

Primer Snowden: Rusija je vedela za prihod, malomarna zaščita v NSA

Slo-Tech - Ko je sedaj že slavni žvižgač iz NSA po nekajtedenskem skrivanju v Hongkonu priletel v Moskvo na letališče Šeremetjevo, so ruske oblasti odigrale vlogo presenečenega gostitelja. S tem naj bi si Hongkong elegantno opral roke in vroči kostanj naprtil Rusom. A resnica je bolj zapletena, razkriva Washington Post. Snowden je že v Hongkongu kontaktiral Rusijo.

Torej, ko je Greenwald v Guardianu objavil Snowdnove dokumente, se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu in poniknil, dokler se ni ponovno pojavil v Rusiji. A v vmesnem času je preživel več dni na ruskem konzulatu v Hongkongu, pravi več prič. Snowden je v Hongkong pripotoval 20. maja, 11. junija pa se je odjavil iz hotela. V Rusijo je pripotovla 23. junija. Vmes...

28 komentarjev

Rusija zahteva posredovanje podatkov o letalskih potnikih

Slo-Tech - Rusko ministrstvo za promet je izdalo dekret, ki od 1. julija letos od vseh letalskih prevoznikov, ki letijo v Rusijo, iz Rusije ali zgolj prek njihovega zračnega prostora, zahteva vnaprejšnje posredovanje podrobnih podatkov o potnikih. Ruske oblasti želijo vse podatke, ki jih kupci vozovnic vnesejo ob naročilu, torej imena, naslove, številke kreditnih kartic, cilj potovanja v Rusiji in kontaktne podatke. Dekret velja za vse vrste transporta, torej tudi za potnike na ladjah, avtobusih in vlakih.

Evropska komisija se je odzvala previdno, a iz odgovorov veje nezadovoljstvo. Evropska komisarka za notrajne zadeve Cecilia Malmström je povedala, da je Komisija "skrajno zaskrbljena". Posredovanje teh podatkov je namreč...

16 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev