»

Izšel je novi Ubuntu 23.10

Slo-Tech - Po načrtih je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu 23.10, ki se imenuje Mantic Minotaur. Gre za običajno verzijo, ki bo podprta standardnih devet mesecev. Naslednja verzija prihodnjega aprila (Ubuntu 24.04) pa bo ponovno LTS (long term support), za katero bodo popravki na voljo 10 let. Ubuntu 23.10 je torej namenjen uporabnikom, ki pogosteje nadgrajujejo verzije.

Prvi novosti v Ubuntuju 23.10 opazimo že v namestitvenem programu, ki nudi dve možnosti: privzeto (default), ki je v resnici zelo oskubljena inačica (nekdaj je bila poimenovana minimalna), ter polno (full), ki vsebuje vso potrebno programsko opremo od pisarniške programske opreme do iger. Druga pomembna sprememba je možnost uporabe ZFS kot primarnega datotečnega sistema. Uporaba TPM (Trusted Platform Module) za šifriranje celotnega diska pa je še v preizkusni fazi.

V operacijskem sistemu je takisto nemalo sprememb. Vizualno bomo najprej opazili tiste, ki so posledica nadgradnje grafičnega...

53 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.10

Slo-Tech - Po urniku je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Glede na datum izida se imenuje Ubuntu 21.10 (Impish Indri). Gre za klasično verzijo, ki bo podprta devet mesecev (do julija prihodnje leto). Poganja jo jedro 5.13, ki med drugim podpira čipe Apple M1. Novo verzijo lahko snamemo z interneta ali pa počakamo, da nam obstoječa namestitev Ubuntuja ponudi nadgradnjo (na verzijah LTS je to treba posebej zahtevati).

Grafično okolje je novi GNOME 40, ki ob zagonu ne prikaže praznega namizja, temveč Activities. Vrstica s priljubljenimi je sedaj na dnu zaslona, podobno kot pri macih, medtem ko se zaganjalnik aplikacij prikaže z leve. Firefox je odslej verzija Snap. Druga nova programska oprema obsega še PHP 8.0, prevajalnik GCC 11 (s podporo za procesorje AMD Zen 3), Mesa 21.2 (s podporo za OpenGL in Vulkan) itd. Uporabniki aplikacij za Windows bodo veseli podpore za Windows Subsystem for Linux, tako da bo Ubuntu brez težav tekel pod Windows v emulaciji.

...

73 komentarjev

Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem z desetletno podporo

Slo-Tech - Dvakrat letno izide nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, kar ima tudi temno stran. Načeloma je vsaka izdaja aktivno vzdrževana le devet mesecev, kar je za domače uporabnike morda še sprejemljivo, za podjetja pa seveda ni. Zaradi tega vsaki dve leti izide tako imenovana verzija LTS (long-term support), ki ima pet let podpore. To pa je že dovolj, da podjetja lahko normalno načrtujejo cikle nadgradnje. Razen kadar ni.

Ubuntu je danes razveselil z vestjo
, da bosta Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem podprta deset let. Prvi pet let bo podpora običajna, nato pa se bo začelo obdobje ESM (Extended Security Maintenance). V tem času bo Canonical še vedno nudil vzdrževanje infrastrukture z varnostnimi popravki in posodobitvami jedra. ESM ne bo zastonj, temveč bo treba naročiti Ubuntu Advantage (UA). Cene niso zelo visoke, segajo pa od 25 dolarjev za namizni računalnik z osnovno podporo do 225 dolarjev za fizični strežnik.


17 komentarjev

Ubuntu 20.04 LTS je tu

Slo-Tech - Dobili smo novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki po ustaljenem urniku izide dvakrat letno. Po istem ustaljenem urniku je bil tudi čas za novo verzijo z daljšo (petletno) podporo. Ubuntu 20.04 LTS, ki ni le najpopularnejša namizna distribucija, temveč pomemben vlečni konj strežnikov in oblakov, se imenuje tudi Focal fossa po podlasičji mački, ki živi na Madagaskarju.

V novi distribuciji najdemo jedro Linux 5.4, kar pomeni podporo za kernel lockdown mode, ki v nekaterih primerih tudi uporabniku root omeji delo z jedrom. Podpira Microsoftov datotečni sistem ExFat in Oraclov datotečni sistem ZFS. Vključena so tudi navidezna zasebna omrežja (VPN) WireGuard, ki bo za nazaj prispel tudi na Ubuntu 18.04. Dodatne varnostne izboljšave so še paket Kernel Self Protection, ki vključuje na primer Secure Boot, ter možnost večstopenjske avtentikacije Fast ID Online (FIDO). Podpora za AMD Secure Encrypted Virtualization bo koristna v procesorjih AMD EPYC.

LTS verzije so...

175 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Izšel Ubuntu Linux 14.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija popularne Linuxove distribucije Ubuntu 14.04, ki ima oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da da gre za verzijo z daljšo petletno podporo, ki izidejo vsake dve leti. Imenuje se Trusty Tahr oziroma zvesti tar v slovenščini. Čeprav je končni cilj Canonicala izdelati eno verzijo, ki jo bo mogoče namestiti na vse naprave od namiznih računalnikov do tablic, prehod še ni končan, zato je verzija za mobilne naprave za zdaj še ločena. Bo pa Ubuntu 14.04 prva verzija, ki bo tekla na Ubuntujevih tablicah. Namestiti jo je mogoče na Nexus 10, Nexus 7 (2013) in Nexus 4.

Ubuntu 14.04 LTS ne prinaša prav veliko izboljšav, novosti ali...

57 komentarjev

Izšel Ubuntu 12.04 LTS

OMG! UBUNTU! - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je čas za izid nove verzije priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Tako smo včeraj dobili Ubuntu 12.04 s kodnim imenom Precise pangolin ali po naše natančni luskavec. Gre za LTS-verzijo, ki izhaja vsaki dve leti in ima za razliko od ostalih verzij po novem pet let dolgo podporo (predhodni LTS so imeli tri leta za namizne in pet let za strežniške inačice, navadne verzije pa imajo poldrugo leto).

Novi uporabniški vmesnik Unity je s tem dokončno dozorel, saj gre za prvo LTS verzijo, ki ga ima. Menijski sistem je v njem se imenuje HUD (head-up display) in omogoča lažno orientacijo. Namesto klikanja po menijih ali pritiskanja bližnjic na tipkovnici lahko ukaze preprosto vpišemo. Enostavno pritisnemo...

134 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.06 LTS

Slo-Tech - Danes je izšla naslednja različica izredno popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 6.06 prihaja pod kodnim imenom Dapper Drake. Dapper prinaša ogromno novosti: LiveCD prihaja skupaj z grafičnim namestilnim programom, ki še približa Linux svet neizkušenim uporabnikom. Prav tako so nove vključene aplikacije, npr Firefox 1.5.X (ki v Breezy uradno ne bo implementirana) GNOME 2.14, Xorg 7.0,...

Novost pri tej verziji je tudi pošiljanje. Kot verjetno že veste si lahko Ubuntu CD po pošti naročite popolnoma zastonj od sedaj pa lahko zastonj prenesete tudi Kubuntu in Edubuntu.

Dapper pa je tudi prva različica, ki bo podprta tako z imela podaljšano podporo z brezplačnimi varnostnimi popravki (3 leta za Namizno različico in 5 let za Strežniško različico), mogoča pa je tudi plačljiva podpora (tehnična pomoč).

Več o novem Ubuntuju si lahko preberete na strani z novostmi. Prenos pa je možen iz uradne strani.

102 komentarja