»

Spletna stran predsednice republike tarča napada DDoS

Slo-Tech - Danes je bila nekaj ur slabše dosegljiva spletna stran predsednice države, ker je bila tarča napada DDoS. Kot so potrdili na SI-CERT, ni šlo za vdor ali izkoriščenje kakšne ranljivosti, temveč za običajen napad s preobremenitvijo (DDoS). Spletna stran je trenutno spet dostopna.

Ob nedosegljivosti se je oglasila tudi ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn in prevzela odgovornost za napad. Trdijo, da so začeli napade proti državnim službam, ker se je Slovenija pridružila češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino. Ni še znano, ali je omenjena skupina res odgovorna za napad na strani slovenske predsednice.

Pred napadi DDoS se je težko ubraniti, ker ne izkoriščajo ranljivosti v programski opremi pri tarči, temveč jo preobremenijo z zahtevki z drugih ranljivih sistemov, nad katerimi pridobijo nadzor. Pred napadi ščitijo veliki ponudniki, kot je Cloudflare, ki med tarčo in internet postavijo svoje velike sisteme, ki lahko odfiltrirajo napad in prepuščajo le...

66 komentarjev

Microsoftov Azure odbil rekordno velik napad DDoS

Slo-Tech - Z naraščajočo povezljivostjo do interneta in kapaciteto povezav rastejo tudi napadi DDoS, s katerimi se skušajo začasno onesposobiti posamezni strežniki. Microsoft je sporočil, da je njihova storitev Azure DDoS Protection lani novembra branila pred največjim napadom dotlej, ki je potekal s 3,47 Tb/s. Izvajalo ga je več kot 10.000 računalnikov iz več kot 10 držav. Identitete tarče napada, ki je iz Azije, seveda ne razkrivajo.

Napad je trajal vsega dve minuti in še zdaleč ni bil edini v tolikšnem obsegu. Decembra sta sledila še dva velika napada, ki sta merila 3,25 Tb/s in 2,54 Tb/s. Prvi je v več sunkih trajal petnajst minut, drugi pa dobrih pet minut. Kaže, da se obseg napadov povečuje, saj je bil največji v prvem polletju lani 2,37 Tb/s. Še pred tremi leti ni bilo napadov prek 2 Tb/s.

Zanimivo je, da napadi niso več zgoščeni okrog božično-novoletnih praznikov, kot je to veljalo v minulih letih, temveč so enakomerno razporejeni skozi celotno leto. Lani jih je bilo celo največ...

5 komentarjev

Hekerji vdrli v Gab in odnesli 70 GB podatkov

Slo-Tech - Družbeno omrežje Gab, kamor so se po blokadi na Twitterju in prenehanju delovanja Parlerja zatekli podporniki nekdanjega ameriškega predsednika in - to še ni potrjeno - morda tudi on, je bilo žrtev hekerskega napada, so sporočili iz podjetja. Hekerji so po navedbah skupine DDoSecrets izkoristili ranljivost vrivanja SQL in pridobili zaledno bazo podatkov. Baza podatkov za zdaj še ni pricurljala na internet, lahko pa dostop dobijo novinarji in strokovnjaki za varnost, so sporočili iz aktivistične skupine DDoSecrets. Dejali so, da baza predstavlja dragocen vpogled v dogajanje na družbenih omrežjih, ki je v letu 2021 zanimivo tudi zaradi širšega ozadja, ki vključuje objave, povezovanje in delovanje ekstremističnih skupin, pravi vodja DDoSecrets Emma Best. Na Gabu so intenzivno objavljali tudi pripadniki milic, neonacistov, QAnona in podobnih grupacij. Po napadu na kapitol je število objav na Gabu in uporabnikov poskočilo. Google je aplikacijo Gab odstranil že leta 2017 zaradi širjenja...

28 komentarjev

Ameriški protesti se prelivajo tudi na internet

Cloudflare - Protesti, ki v ZDA potekajo po smrti Georgea Floyda, se zrcalijo tudi v internetnih napadih. Tu ne mislimo ne raznovrstna obračunavanja na družbenih omrežjih, temveč na prave hekerske napade. Cloudflare, vodilni ponudnik zaščite pred napadi, je objavil statistiko dogajanja na internetu, ki sledi ustaljenim vzorcem. S krajšo zamudo se namreč nasilje v resničnem svetu prelije tudi na internet. Obseg napadov DDoS na protirasistične spletne strani se je konec tedna povečal za 1120-krat!

Napadi DDoS so sorazmerno preprosti. Gre za napad s količino, saj napadalci strežnike napadene spletne strani zasujejo s tako količino zahtevkov, da ta poklekne in stran postane nedosegljiva. Cloudflare svoje naročniki ščiti pred tovrstnimi napadi, saj zahtevki potujejo prek njihovih zmogljivih strežnikov, ki blokirajo zlonamerni promet. Minuli konec tedna se je število blokiranih zahtevkov povečalo za 17 odstotkov. Najbolj so bile na udaru strani protirasističnih in aktivističnih skupin, kjer je bilo...

24 komentarjev

Zakaj je internet minuli teden klecnil

Cloudflare - V začetku meseca so imele številne popularne spletne strani težave z dosegljivostjo. Nevšečnosti je zakuhal Cloudflare, ki ponuja gostovanje številnim stranem in skrbi za njihovo zaščito pred napadi DDoS. Toda če se zalomi Cloudflaru, so posledice globalne. Ko je 2. julija Cloudflare napravil napako, smo to občutili po vsem svetu. John Graham-Cumming iz Cloudflara v odkritem opisu pojasnjuje, kaj je šlo napak in kako so se odzvali. To je bil prvi globalni Cloudflarov izpad v zadnjih šestih letih.

Težave so se začele, ko so 2. julija ob 13.42 v svoj WAF (Web Application Firewall) dodali novo pravilo, ki ni bilo pravilno zapisano. Zaradi nepravilno zapisanega pravila v obliki regex (regular expression)

12 komentarjev

Nov način napada DDoS omogoča 50.000-kratno ojačitev

Slo-Tech - V minulih dveh letih smo bile priče nekaterih izjemno obsežnim napadom DDoS, ki so z uporabo ojačitev prek strežnikov NTP ali DNS dosegali več sto gigabitov na sekundo. Ko je na internet let 2016 ušla koda Mirai, ki je sleherniku omogočila uporabo naprav IoT v botnetu za napade DDoS, sta pogostnost in obseg napadov zrasla. Sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da se pojavlja nova vrsta napada DDoS, ki dosega faktor ojačitve 50.000. Za primerjavo: prek NTP ali DNS je ta faktor okrog 50.

To pot napad izkorišča storitev memcached. Gre za sistem, ki omogoča pospešitev dostopa do podatkovnih baz na omrežijih in spletnih straneh. Arbor Networks in Cloudfare opozarjata, da se v praksi ti napadi že pojavljajo. Ker memcached posluša tudi...

4 komentarji

Uničen botnet WireX, ki je izkoriščal androidne telefone

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali, da so organi pregona v sodelovanju z zasebnimi podjetji uspeli demontirati kakšnega izmed velikih botnetov. Minili so časi, ko so botnete sestavljali osebni računalniki. V zadnjem času botnete čedalje pogosteje sestavljajo različne v internet priključene naprave (IoT), denimo usmerjevalniki, nad katere se je slavno spravil botnet Mirai. Sedaj pa skupina podjetij za računalniško varnost poroča, da so uspeli razbiti enega večjih botnetov, ki so ga sestavljali pametni telefoni z Androidom, kar je bila donedavna precejšnja redkost. Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ in Team Cymru so v sodelovanju s FBI uničili botnet WireX, ki se je začel intenzivneje širiti 2. avgusta letos.

WireX se je skrival v približno 300 različnih aplikacijah za Android, ki so se...

4 komentarji

Brian Krebs žrtev največjega napada DDoS v zgodovini

Slo-Tech - Eden največjih internetnih napadov (DDoS) v zgodovini je te dni usmerjen na spletno stran KrebsOnSecurity, na kateri preiskovalni novinar Brian Krebs vodi uspešen blog o internetnem kriminalu. Napad so za zdaj še neznani napadalci začeli v torek zvečer in je po ocenah Prolexica meril 665 Gb/s, s čimer je največji DDoS napad v zgodovini. Njegova spletna stran je kmalu postala nedostopna in tako ostaja še danes, ker mu je gostoljubje odpovedal tudi Akamai, saj je napad motil celotno omrežje. Blog je sicer še vedno dostopen v spletnem arhivu.

Kot ugotavlja Krebs, ne gre za tako imenovan DNS reflection attack, kjer napadalci izkoristijo nepravilno nastavljene DNS-strežnike, ki dopuščajo poizvedbe s poljubnih naslovov. Napadalci nanje naslovijo na tone lažnih...

24 komentarjev

Velik DDoS napad na CloudFlare

Slo-Tech - CloudFlare je povedal, da so bili včeraj in danes tarče enega največjih napadov DDoS, ki je presegal celo lanski napad na Spamhaus. Konični promet je dosegal vrednosti 400 Gb/s, kar je približno 100 Gb/s več od lanskega napada na Spamhaus.

Izvor in vzrok napada še nista znana. Storilce bo težko odkriti, saj so uporabili metodo povratnega napada prek NTP (NTP reflection attack). NTP (network time protocol) se uporablja za sinhronizacijo ur računalnikov, mogoče pa ga je tudi zlorabiti. Izvedba napada je že znana, obramba pa preprosta. Napad zlorabi ukaz monlist, ki deluje v verzijah NTP strežnikov pred 4.2.7p26. Strežnik se na ta ukaz odzove z dolgim odgovorom, v katerem navede nedavno zgodovino povezav NTP-odjemalcev. To je...

3 komentarji