»

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Slo-Tech - Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve...

8 komentarjev

Ebayjev direktor varnosti priznal krivdo v bizarnem procesu spletnega nadlegovanja

Slo-Tech - Nekdanji direktor varnosti v Ebayu se je izrekel za krivega v sodnem postopku zaradi internetnega zalezovanja. Zgodba, ki ji ne manjka bizarnosti, sega v leto 2019, ko je Jim Baugh začel zalezovati par, ki je na internetu upravljal spletno stran, ki je bila kritična do Ebaya. Ina in David Steiner iz Massachusettsa sta bila zaradi svoje spletne strani tarči nadlegovanja več Ebayevih zaposlenih, ki so večidel svoja dejanja že priznali. Sojenje Baughu se bo začelo maja.

Spletna stran eCommerce Bytes je leta 2019 ujezila Ebayevega izvršnega direktorja Devina Weniga, ko so bile objavljene podrobnosti o njegovi pogodbi in odpravnini. Zato je vodji komunikacije Steve Wymerju naročil, da mora spletna stran proč. Izvedbo je prevzel Baugh, ki je paru med drugim poslal prašičji zarodek, krvavo prašičjo masko, pogrebni venec in knjigo o spopadanju z izgubo partnerja. Večkrat se je peljal mimo njunega doma in jima skušal na avtomobil podtakniti sledilno napravo z GPS. Poleg tega so paru...

8 komentarjev

Agencija za delo: Google šikaniral in odpuščal zaradi sindikalnega delovanja

Bloomberg - Google je šikaniral, nezakonito zasliševal, nadzoroval in odpustil zaposlene, ki so skušali organizirati zaposlene v boju za pravice delavcev, je v uradni pritožbi zapisala ameriška NLRB (National Labor Relations Board). Omenjena zvezna agencija podjetju očita kršitve delovnopravne zakonodaje, ki zaposlenim izrecno dovoljuje skupinsko organiziranje pri zaščiti pravic, reševanju težav z delodajalcem, ustanovitev sindikata ipd. Google je to kršil, ker je ciljno zasliševal in odpuščal zaposlene, ki so to počeli. Hkrati je podjetje sprejelo pravila, ki so oteževala to početje. Google je v odzivu zapisal, da so zaposlene sankcionirali zaradi resnih in ponavljajočih kršitev internih pravil glede varovanja podatkov.

Google zatrjuje, da odločno podpirajo pravice, ki jih imajo zaposleni, in da je bila odprta in spoštljiva diskusija vedno del podjetja. A s tem ne strinjajo odpuščeni. V zadnjih treh letih je v podjetju čedalje več težav zaradi nestrinjanja zaposlenih z nekaterimi politikami...

10 komentarjev

Ima bolnišnica Izola problem z razumevanjem delovanja interneta?

Slo-Tech - "Uhajanja podatkov ni bilo", je za različne slovenske medije na šlamastiko z osebnimi podatki svojih pacientov prek svoje PR službe odgovorila Splošna bolnišnica Izola. V odgovoru so podali večje število argumentov, zakaj naše poročanje ni bilo »pravilno«. V nadaljevanju bomo analizirali glavne argumente bolnišnice Izola in pokazali, kako smo prišli do dejstev, ki smo jih podali v članku Nov vrhunec digitalne transformacije v slovenskem zdravstvu: do podatkov zdravstvenega stanja Primorcev kar prek Googla.

1. »Uhajanja podatkov ni bilo«

Bolnišnica Izola se brani, da je Google javnosti omogočal dostop le do t.i. »snapshotov« oz. »posnetkov splenega mesta«, na katerem so se nahajali izvorni dokumenti. Dostop do samih izvornih dokumentov prek Googla naj ne bi bil mogoč.

Vendar, Google indeksira samo dokumente, ki so javno objavljeni na spletni strani. Sam obstoj posnetkov v Googlovem indeksu dokazuje, da so bili izvorni dokumenti javno dostopni na spletni strani SB Izola.

Google...

72 komentarjev

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Protest Googlovih zaposlenih v mestu Sunnyvale

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev.

V ta namen so postavili spletno stran Speakout tech, ki s pomočjo orodja SecureDrop omogoča varno posredovanje takih informacij in poziva zaposlene v tehnoloških podjetjih, da se samoorganizirajo. Spletna stran se te dni promovira tudi z oglasi prek Googlove in Facebookove oglasne platforme. Fight for the future je zato začel tudi crowdfundiung kampanjo za financiranje promocije svojega delovanja.

Organizacije Fight for the future se sicer spomnimo iz lanskega leta, ko je sprožila proteste proti podjetju Salesforce, ki je s svojo programsko opremo podprlo ameriški Urad za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) pri izvajanju protimigrantske...

3 komentarji

PayPal in Ebay se razhajata

Slo-Tech - Ebay bo PayPal, ki ga je poldrugo milijardo dolarjev kupil pred dvanajstimi leti, oddvojil v samostojno podjetje. To se bo zgodilo prihodnje leto, prav tako pa bosta odstopila Ebayjev izvršni direktor John Donahoe in finančni direktor Bob Swan, ki podjetje vodi od leta 2008, tako da bosta obe podjetji dobili nova direktorja.

Ideja o razdružitvi Ebayja in PayPala ni nova, saj so jo nekateri večji delničarji (zlasti Carl Icahn) vztrajno ponavljali že dlje časa. Icahn je to naglas povedal v začetku tega leta, a je Donahoe zamisli ostro nasprotoval. Pritisk delničarjev je bil sedaj dovolj močan, da se Ebay deli. Donahoe je sedaj dejal, da je temeljit strateški pregled pokazal, da po letu 2015 ekonomsko ne bo upravičeno držati Ebay in PayPal pod...

18 komentarjev

Lažna eBay stran

Yahoo News - Nepridipravi, ki so poskušali ukrasti informacije o kreditnih karticah iz nalinijske avkcijske web strani eBay.com, so postavili lažno eBayevo spletno stran in na ta način privabljali žrtve. Prevara je vključevala tudi nagovarajanje koristnikov, da se prijavijo na ebayupdates.com in da pri tem obnovijo podatke o svojih kreditnih karticah, je povedal azijsko-pacifični koordinator ameriške skupine SANS IISC (Institute Internet Storm Center). eBay je takoj reagiral z opozorilom svojim uporabnikom, naj opozorilo prezrejo. Klik!

0 komentarjev