»

Threads se je nekoliko upehal

Slo-Tech - Čeprav Metin konkurent Twitterju z imenom Threads v Evropi sploh še ni dosegljiv, je platforma 100 milijonov uporabnikov nabrala v pičlih petih dneh, s čimer je potolkla vse dotedanje rekorde. K temu je gotovo pripomogel tudi dežnik Instagrama, kar je njegovim uporabnikom omogočilo enostavno pridobitev računa še na Threads. Da je zategadelj rast morda napihnjena in ni realen pokazatelj potenciala, se že kaže.

Število dnevno aktivnih uporabnikov (na Androidu) se je v enem tednu znižalo z 49 na 23 milijonov, kar je znaten padec. Največ uporabnikov je imela platforma 7. julija. Tedaj je imel Twitter na Androidu 109 milijonov aktivnih uporabnikov, Threads pa že omenjenih 49 milijonov. Teden dni pozneje je imel Thread le še 22 odstotkov toliko uporabnikov kot Twitter. Povprečni uporabnik je na vrhuncu na spletni strani preživel 21 minut, sedaj pa le še 6 minut na dan.

Zanimivo je, da je ob splavitvi Threads promet na Twitterju padel za pet odstotkov, kasneje se je popravil, a je sedaj...

28 komentarjev

Mastodon izgublja uporabnike

Slo-Tech - Ko je Elon Musk lani prevzel Twitter in opazno predrugačil kulturo v podjetju ter razmere na družbenem omrežju, so številni dolgoletni uporabniki platformo zapustili. Nemalo jih je prebežalo na decentralizirano omrežje Mastodon, kjer se je število uporabnikov od novembra do decembra s 400.000 povzpelo na 2,5 milijona. A kot kaže, se velika pričakovanja ne bodo udejanjila - kar ni nujno slabo.

Vse od začetka leta Mastodon počasi izgublja uporabnike. Od vrha jih je odšlo že več kot milijon, samo leto več kot pol milijona. Trenutno ima platforma okrog 1,4 milijona aktivnih uporabnikov, kar je še vedno precej več kot pred eksodusom s Twitterja, a bistveno manj kot na vrhuncu. Razlogov za odhode je več, precej uporabnikov pa omenja zahtevnejši registracijo in uporabo. Neredki so odšli celo nazaj.

A Mastodon ne bo nikoli Twitter niti to ne želi postati. Mastodon je del Fediversa, omrežja neodvisnih strežnikov z odprtokodno programsko opremo. S prihodom velikega števila uporabnikov se...

8 komentarjev

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000...

10 komentarjev

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Ponovno vdrli v Gab

Slo-Tech - Teden dni po zadnjem vdoru je družbeno omrežje Gab ponovno podleglo hekerjem. Včeraj se je med objavami znašlo sporočilo Andrewa Torbe, ustanovitelja in izvršnega direktorja Gaba, v katerem je sam sebe karal, da ni plačal osmih bitcoinov odkupnine za vrnitev minuli teden odtujenih osebnih podatkov uporabnikov. Jasno je, da so sporočilo napisali hekerji, ki imajo očitno spet dostop do Gaba. Malo zatem je stran za nekaj ur izginila, sporočilo pa so izbrisali.

Kasneje se je javil pravi Torba, ki je pojasnil, da so hekerji v prvem napadu pridobili tudi žetone OAuth2. Čeprav so pri sanaciji napada onemogočili krajo novih žetonov, niso deaktivirali starih, zato so se lahko z njimi hekerji prijavili v Gab. V osmih minutah, kolikor je trajalo od začetka do konca napada, so objavili 177 sporočil. Da pri sanaciji vdora niso onemogočili starih žetonov, je malomarnost. Možnih razlag je več, bodisi upravljavci strani niso dobro razumeli kode, ki poganja Gab (mastodon), bodisi niso želeli...

5 komentarjev

Twitter ječi pod količino nesnage

Slo-Tech - Od leta 2016 se javnost bolj zaveda, da je družbenih omrežij precej lažnih, avtomatiziranih in drugih zlonamernih računov, s katerimi se poizkuša manipulirati z javnim mnenjem. Enega večjih problemov ima Twitter, kjer mrgoli lažnih računov in aplikacij za širjenje nesnage. Čeprav se bori proti njim in jih bolj ali manj uspešno briše, njihovo število ne usahne. Najnovejša raziskava je pokazala, da Twitter še vedno prepočasi odstranjuje nesnago.

Z umetno inteligenco (strojno učenje) sta raziskovalca v 16-mesečni raziskavi identificirala 167.000 aplikacij, ki so poslale več deset milijonov škodljivih tvitov, ki so širili spam, povezave do malware itd. Medtem ko je umetna inteligenca te aplikacije prepoznala že po nekaj tvitih, je Twitter potreboval več kot 100 objav, da jih je odstranil. Raziskovalca pravita, da je njuno orodje s 93-odstotno natančnostjo uspelo ugotoviti,...

3 komentarji

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev