»

Google Bard prispel v EU

Slo-Tech - Googlov poizkus umetne inteligence in konkurent ChatGPT je prispel tudi na Staro celino. Bard je odslej na voljo tudi v 27 državah EU in dodatno še v Braziliji. Google je s splavitvijo Barda v EU čakal, ker je EU pripravljala novo zakonodajo na tem področju. Sedaj je čakanja dovolj, obenem pa je Bard doživel še nekaj posodobitev.

Najopaznejša je gotovo, da odslej razume 40 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Prav tako lahko sedaj odgovarja v petih slog, ne le v treh: kratkem, dolgem, enostavnem, profesionalnem in neformalnem. Ker ima sintetizator govora, lahko tudi govori. Bard je naredil velik korak tudi k dostopnosti izdelkov, saj si lahko pogovore shranimo ali pa celo delimo povezavo, ki nas pripelje na konkreten dogovor. Kodo, ki jo ustvarja Bard, je možno izvoziti, denimo pythonsko neposredno v Replit.

Bolje se razume tudi s slikami. Te lahko sedaj neposredno nalagamo, podobno kot je vhodni parameter besedilo. Bard lahko slike analizira in opiše. Še vedno pa ostaja...

19 komentarjev

Google z umetno inteligenco povsod: v iskanju, Gmailu, Docs ...

Slo-Tech - Po preobratu, ki ga je na trgu povzročil OpenAI s svojim pomočnikom ChatGPT, si Google še vedno ni opomogel. Njihov poizkus, ki je sledil marca letos, se je imenoval Bard in je – milo rečeno – pogorel. Sedaj prihaja umetna inteligenca v Googlove izdelke pompozno in na velika vrata.

Bard je bil pač preslab, za nameček pa si je Google ob splavitvi privoščil hudo površnost, ko je Bard napačno odgovoril na enostavno preverljivo faktografsko vprašanje. Javnosti niso več prepričali, uprli pa so se tudi zaposleni, ki so vodstvu očitali prehitevanje in predstavitev nedokončanega polizdelka. Sedaj poizkušajo znova.

V sredo je Google za novinarje v Mountain Viewu organiziral dogodek, na katerem je največ pozornosti požela napoved novega prihoda umetne inteligence. Google je odločen, da žezlo iztrga iz rok OpenAI-ja in Microsofta, pri čemer resne alternative nima. V nasprotnem primeru mu grozi, da bo po dveh desetletjih izgubil primat na področju iskanja, kar bi bilo zanj katastrofa.

Zato...

10 komentarjev

Googlov Bard je tu

Slo-Tech - Z manjšo zamudo se je skupini z velikimi jezikovnim modeli (LLM) pridružil še Google, ki je izdal svojega sogovornika z imenom Bard. Konceptualno je zelo podoben OpenAI ChatGPT in še bolj Microsoft Bing Chatu, saj ima dostop do spleta in s tem informacije o modernih dogodkih. ChatGPT pozna svet, kakršen je bil leta 2021, medtem pa Bard brska po spletu in se odziva s podatki o novih dogodkih, svoje odgovore pa podkrepi tudi z viri.

Google se je splavitve nove storitve lotil pazljivo. Bard je za zdaj na voljo le v ZDA in Veliki Britaniji, pa še tam se je treba za uporabo vpisati v čakalno vrsto in potrpeti, dokler ne pridemo na vrsto. Google ob tem opozarja, da je Bard še vedno v eksperimentalni fazi in da so njegovi odgovori lahko netočni in zavajajoči. Ker informacije črpa iz vsebin na internetu, ki so odsev trenutnega sveta in ljudi, ki so jih ustvarjali, se lahko nauči enakih predsodkov in surovosti. Občasno si lahko kaj tudi izmisli, saj ga je treba uporabljati po pameti....

12 komentarjev

Microsoft svoji umetni inteligenci prisiljen pristriči peruti

Slo-Tech - Microsoftova vključitev ChatGPT v Bing je v resnici spodletela podobno kot Googlov poizkus z Bardom, le da je javnost ni tako strogo sodila. Bing Chat je trenutno na voljo v beta verziji, ki je dostopna s povabilom in po krajšem čakanju, se namreč vede izrazito nenavadno. Microsoft ga je bil zato prisiljen pošteno pohabiti, dokler ga ne popravijo.

Njegovi nefiltrirani odzivi so bili milo rečeno bizarni. Uporabnikom je grozil, jim izpovedoval ljubezen, se spraševal o smislu svojega obstoja in podobno. Izkazalo se je, da so pogovori postajali čedalje bolj nenavadni, ko se je njihova dolžina povečevala. Bing Chat si za razliko od ChatGPT zapomni ves kontekst in skuša odgovarjati v skladu z njim. Hkrati je imel dostop do spleta, torej do aktualnih vsebin. Rezultat je bil nepričakovano buren.

Microsoft se je odločil ukrepati, zato so mu omejili odzive in ga bodo predelali. Za začetek so pogovore omejili na 50 replik dnevno (in pet v posameznem pogovoru) in mu prepovedali nekatere...

35 komentarjev

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili novosti v svojih spletnih storitvah, ki pa niso presegle ali nadgradile ponedeljkove najave pogovornega algoritma Bard.

Drugi teden v letošnjem februarju odzvanja v udarcih, ki si jih izmenjujeta Google in Microsoft v novem spopadu, osrediščenem okoli rabe strojnega učenja. Najprej so pri prvem za 8. februar najavili tiskovno konferenco z novostmi ... ki so jo v Redmondu prehiteli z lastnim novinarskim dogodkom dan prej. Zato je Googlov Sundar Pichai pohitel in že v ponedeljek - še dan prej - napovedal pogovornega bota Barda, neposrednega tekmeca ChatGPTju. Pikre pripombe, da je šlo v tem primeru zgolj za poskus prehiteti Microsoft, ker jih je ta našel na levi nogi, so se sedaj izkazale za precej tehtne, saj je ponedeljkova najava sredinemu dogodku Live in Paris vzela precej vetra iz jader. Za nameček ga Bard že lomi z zavajajočimi trditvami, saj je v eni od demonstracij dejal, da naj bi teleskop James Webb "prvi posnel eksoplanet", kar ni res, ker to...

2 komentarja