»

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

vir: Meta
Meta - V Meti so razgrnili načrte za soočanje z generiranimi podobami na svojih družbenih omrežjih v letošnjem letu. Pričeli bodo označevati strojno ustvarjene slike, napravljene z orodji drugih podjetij, in od uporabnikov zahtevali, da takšen material v lastnih objavah označijo.

Strojno napravljene slike so pošteno preplavile družbena omrežja in v lanskem letu so različni akterji, tako v mednarodni politiki kakor na strani razvijalcev spletnih tehnologij, pričeli z ukrepi za njihovo označevanje. V to smer gre denimo Bidnov izvršni ukaz iz lanske jeseni, medtem ko so podjetja predstavila več načinov za vdelavo podpisov v generirane podobe. Adobe je oktobra lani predstavil pečat Content Credentials, Google ima v beta preizkusu podpis SynthID, takšna funkcija pa je vgrajena tudi v metadata standard IPTC. Zbrane tehnologije nameravajo sedaj v Meti uporabiti za to, da bodo samodejno in hitro označevali strojno ustvarjene podobe na Facebooku, Instagramu in Threads. Doslej so sicer sami...

0 komentarjev

Googlov algoritem Lumiere zna spreminjati slog videa

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili algoritem za generiranje videa Lumiere, ki tako po funkcijah kot prepričljivosti pošteno prekaša obstoječe rešitve.

Strojno ustvarjanje video posnetkov iz besedilnih ukazov sicer (še) ni tako v ospredju kot generatorji slik, saj gre za bistveno zahtevnejše področje, a prav tako napreduje s kar srhljivo naglico. Če smo se jeseni leta 2022 še nasmihali ob sila okornih pojavah na gibljivih sličicah iz Mete in Googla, je že v poldrugem letu situacija zaznavno drugačna, tako glede tehnologije kot razširjenosti. V Meti so lanskega novembra predstavili algoritem Emu, ki naj bi v prihodnje postal pomembno orodje za ustvarjanje vsebin na njihovih družbenih omrežjih. Podobno kot pri slikah, imamo tudi tu kopico izzivalcev, na primer orodje Runway; poleg pa je tudi Stability AI z odprtokodno različico takšnega programja, Stable Video Diffusion. Zvečine gre za kombinirane difuzne modele, ki skušajo glede na navodila najprej zgenerirati posamezne jedrne sličice, ki jih...

9 komentarjev

Strojno pisanje besedil se že širi po spletnih medijih

Slo-Tech - Pri BuzzFeedu so objavili, da razvijajo algoritem na osnovi GPTja, ki bo generiral nekatere prispevke. Najava prihaja neposredno po januarski aferi, v kateri so se pri CNETu opekli s tihim uvajanjem lastnega algoritma za pisanje novic.

Sredi januarja so pri Futurismu po namigih nekaterih analitikov odkrili, da se je za oddelkom Money Staff, ki je za medij CNET pisal nekatere članke s finančnim svetovanjem, v resnici skrival - generativni algoritem za besedila, kakršen je na primer tudi razvpiti GPT, družbe OpenAI. "Podpis" strojnega avtorja je bil zelo prikrit: na strani samih člankov ga ni bilo in bralec je do podatka, da je bilo besedilo bržda ustvarjeno samodejno, prišel šele, če je odjadral do podstrani o avtorju. Pa še to verjetno zgolj od januarja dalje, kajti nadaljnje poizvedovanje je pokazalo, da je medijska hiša to počela že več mesecev - vsaj od novembra - in to namenoma prikrivala, ker je bil projekt še v preizkusni fazi. Pri Vergu so nato izbrskali, da je vzrok za...

23 komentarjev

Microsoft razvil zmogljiv algoritem za posnemanje govora

Microsoft - V Microsoftu so predstavili algoritem VALL-E, ki zmore oponašati posameznikov glas že zgolj na podlagi 3-sekundnega vzorca. Zaenkrat še ni na razpolago.

Ob aktualni poplavi generativnih algoritmov vizualnih vsebin, ki zmorejo ustvarjati slike, video posnetke in 3D modele, nezadržno napreduje tudi generiranje zvoka, oziroma človeškega govora. Pri Microsoftu so pred tednom dni predstavili takšen algoritem VALL-E, ki zmore pisani tekst pripovedovati z zvenom in emocionalnim patosom osebe, ki mu je predala že zgolj 3-sekundni vzorec svojega govora. Seveda izdelki, ki jih je mogoče slišati na predstavitveni strani, niso brezhibni in ponekod še vedno izpadejo precej robotski, toda kot prototip nove tehnologije algoritem vseeno navduši. Zaradi potenciala za ponarejanje identitete, oziroma zlorabe, ga Microsoft zaenkrat še ne bo spustil iz laboratorijev, podjetje pa je ravno pred dnevi vnovič podrobneje razdelalo svojo strategijo odgovorne rabe strojne inteligence.

VALL-E je sicer...

10 komentarjev

OpenAI predstavil drugo generacijo algoritma DALL-E

openai.com - Laboratorij za strojno učenje OpenAI je pokazal algoritem DALL-E 2, za generiranje slik, ki bistveno nadgrajuje predhodnika in ustvarja navdušujoče verodostojne ter podrobne podobe (tudi) astronavtov na konju v rahlem drncu po Luni.

Lanskega januarja so v družbi za raziskovanje strojne inteligence OpenAI presenetili z algoritmom, ki je znal iz tekstovnega navodila presenetljivo dobro ustvariti želeno podobo. DALL-E je sicer res zvečine izrisal majhne sličice, ki so bile obenem značilno razmazane, kakor smo pri umetni pameti še vedno vajeni - toda že samo dejstvo, da je znal računalnik narisati "stol v podobi avokada", je presunil strokovno javnost. Na tej osnovi je področje hitro napredovalo in postreglo z zanimivimi aplikacijami, kot je Dream ali Baidujev algoritem ERNIE-ViLG. Pred dnevi so v OpenAI predstavili naslednika, DALL-E 2. Tudi njegove sposobnosti milo rečeno sezujejo, saj zna med drugim izrisati "plišaste medvedke v podobi norih znanstvenikov" ali "toplo oblečeno mišjo...

19 komentarjev

Facebook odstranil omrežje s strojno generiranimi profilnimi slikami

Slo-Tech - Iz Facebooka so sporočili, da so odstranili razvejano omrežje še ene propagandne skupine, ki je širila politične dezinformacije. Kar ta primer loči od prejšnjih, pa je dejstvo, da so bile lažne profilne podobe njenih uporabniških računov očitno množično napravljene s pomočjo strojnega učenja.

Upravljalci socialnih omrežij so do vratu potopljeni v spopad z raznoraznimi interesnimi skupinami, ki po spletu širijo dezinformacije in skušajo s tovrstno propagando ojačati vpliv te ali one politične struje. Objava, da je Facebook pred dnevi odstranil še dve takšni grupi - eno iz Gruzije in drugo iz ZDA ter Vietnama - tako ne bi bila nič posebnega, če ne bi poleg druge stal poudarek, da je imel velik delež od njenih 610 odstranjenih uporabniških računov lažne profilne slike, napravljene z umetno inteligenco. Ti avtomatizirani accounti so samodejno všečkali, delili in komentirali objave medijske firme The BL, ki so na ta način dosegle kar okoli 55 milijonov ljudi.

Skupini strokovnjakov za...

2 komentarja