»

Intel upokojuje serijo K 13. generacije Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je sporočil, da bodo 24. maja letos prenehali prodajati procesorje iz serije K iz 13. generacije (Raptor Lake). Konec prodaje pomeni, da bodo prenehali sprejemati naročila, nato pa bodo 28. junija odpremili še zadnje pošiljke. Odtlej teh procesorjev ne bo možno več kupiti od proizvajalca. V praksi to pomeni, da jih bo še vedno možno dobiti, a bo zaloge čedalje manj, kar lahko vodi tudi v povišanje cen.

Procesorji iz serije K so znani navijalcem, saj so odklenjeni in namenjeni prav navijanju. Zanimivo je, da Intel še vedno ni upokojil 12. generacije Alder Lake, ki je na spletni strani še vedno navedena kot dosegljiva in ne kot opuščena (discontinued).

Procesorji Raptor Lake so izšli leta 2022 in so v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesli višje takte, več predpomnilnika, več jeder E in s tem boljšo zmogljivost, s čimer so presegli AMD-jeve Ryzne 7000. Sedaj se Raptor Lake poslavlja in prodaja se bo osredotočila na novo, 14. generacijo. Običajni Raptor Lake (ne K) sicer še...

4 komentarji

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Intel in AMD vsak s svojo ranljivostjo

Slo-Tech - Strokovnjaki za varnost ta teden poročajo o dveh ranljivostih, ki sta prizadeli Intelove oziroma AMD-jeve procesorje. V podrobnostih se razlikujeta, širša slika pa je pri obeh enaka. Spet gre za špekulativno izvajanje ukazov, kar sta prvikrat problematizirala hrošča Spectre in Meltdown, zaradi česar lahko programi v procesorju vidijo več, kot imajo pravic. Intel in AMD sta že objavila popravke za hrošča.

Intelov hrošč se imenuje Downfall (CVE-2022-40982) in ga najdemo v procesorjih od 6. do 11. generacije, medtem ko so novejši procesorji 12. in 13. generacije (Alder Lake, Raptor Lake) zaščiteni. Prav tako ni nevarnosti za res stare procesorje, denimo cenejše Atome, Pentiume in Celerone (Apollo Lake, Jasper Lake, Gemini Lake, Haswell, Broadwell). Procesorji, ki pa so prizadeti, imajo kar resne posledice. Popravek sicer obstaja, a hitrost izvajanja ukazov Gather AVX2/AVX-512 zniža za kar 50 odstotkov. Mikrokodo s popravkom lahko naložimo s firmwarom ali neposredno v operacijskem sistemu. Daniel Moghimi iz Googla, ki je ranljivost odkril, pojasnjuje, da njena izraba ni težavna in da mu je uspelo v dveh tednih napisati delujoč prototip. Z njim je na primer možno ukrasti 256-bitni ključ AES ali brati podatke iz Linuxovega jedra,...

9 komentarjev

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in...

4 komentarji

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev