»

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

AppleInsider - Le dva dni po razsodbi, da mora Apple patentnemu trolu Smartflashu plačati pol milijarde dolarjev zaradi kršitve patentov, sta se nad Apple zgrnili novi tožbi. Eno je skorajda predrzno vložil kar Smartflash, drugo pa Ericsson.

Smartflash, ki je za kršitve treh patentov dobil 533 milijonov dolarjev odškodnine, sedaj Applu očita, da krši -- iste tri patente in štiri nove. V novi tožbi so namreč vključili novejše Applove izdelke, iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2, ki jih prva tožba ni mogla zajeti, je pojasnil Smartflashev odvetnik. Prepričani so v zmago, saj je sodišče že ugotovilo, da Apple krši te patente v starejših napravah, novejše pa izkoriščajo iste funkcije (DRM, shranjevanje podatkov,...

12 komentarjev

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev

Bloomberg - Apple je izgubil tožbo s podjetjem Smartflash, v katerem mu je slednji očital kršitev treh patentov s storitvijo v iTunes. Sodišče je pritrdilo Smartflashu in Applu naložilo plačilo 533 milijonov dolarjev odškodnine. Smartflash je sicer zahteval 852 milijonov dolarjev, Apple pa je trdil, da patenti skupaj niso vredni več kot 4,5 milijona dolarjev.

Apple je udaril z vsemi topovi. Trdil je, da Smartflashevi patenti ne pokrivajo tehnologij v iTunes, temveč da je Smartflash tipični patentni trol. Slednje drži, saj Smartflash ne proizvaja ničesar, nima zaposlenih in nobenega predstavništva v ZDA. Preživlja se s tožarjenjem domnevnih kršiteljev sedmih patentov, ki jih imajo v lasti. Apple vztraja, da so njihovi...

73 komentarjev

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Slo-Tech - Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve...

27 komentarjev

Apple ni kršil patentov Mirror Worldsa

ComputerWorld - Zvezno sodišče v Teksasu je predvčerajšnjim razveljavilo lansko sodbo proti Applu, v kateri je porota ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih iPhone, iPad, iPod in Mac OS X kršil tri patente podjetja Mirror Worlds. Zaradi tega je bila porota dosodila plačilo 625,5 milijona dolarjev odškodnine, Apple pa se je na razsodbo pritožil in zahteval vnovičen pregled.

Sodnik je v razsodbi zapisal, da čeprav so odvetniki Mirror Worldsa uspeli prepričati poroto, da je Apple patente kršil, tega niso dokazali. Medtem ko je bil nastop Mirror Worldsa učinkovit in dovolj prepričljiv, pa jim je zmanjkalo golih dejstev, ki bi jih potrebovali za obsodilno sodbo. Nadalje dodaja, da je tudi višina odškodnine brez vsake...

5 komentarjev