»

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja...

0 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Microsoft - Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z...

13 komentarjev