»

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

Amazon odpira knjigarne iz opek in malte

Sun-Times - Amazon bo z interneta stopil tudi v resnično življenje na ulicah v mestih, pravi Sunday Times. Lastniki nepremičnin v Veliki Britaniji so namreč izklepetali, da je ameriški gigant začel poizvedovati, kje bi lahko kupili ali najeli kakšne prave trgovine, iz opeke in malte torej. Poteza je zanimiva, saj veriga Borders zapira nekatere svoje knjigarne v Veliki Britaniji prav zaradi internetne konkurence.

V času dot-com balončka na prelomu tisočletja se je zdelo, da bo internet brutalno pokončal časopise, knjige, knjigarne in kar večino opečnatih trgovin, sedaj pa se je Amazon odločil za vzvraten pristop. In ni prvi, saj je nekaj podobnega že storil Lastminute.com. Amazon se odziva na želje kupcev, ki vedno pogosteje želijo blago naročiti prek spleta, nato pa ga iti poiskat v trgovino sami, saj jim lovljenje dostavljavcev preseda (kdo bi jim zameril). Britanska spletna veleblagovnica Argos pravi, da kupci skorajda petino prek interneta kupljenih stvari prevzamejo sami, v predbožični...

4 komentarji

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

AMD-jev cilj: 30 % tržni delež

X-Bit Labs - AMD-jev izvršni direktor, Hector Ruiz, je na Morgan Stanley Technology Conference v San Franciscu izjavil, da je dolgoročni cilj AMD-ja doseči 30 odstotni tržni delež med prodanimi x86 procesorji. Kot je znano ,je v zadnjem četrtletju lanskega leta AMD-jev tržni delež znašal 25.3 odstotke, tekom celega leta pa se je povečal za 3,9 odstotkov. Poleg tega naj bi delež prodanih AMD-jevih dvojedrnikov znašal med 30 in 33 odstotki. Kot smo poročali, je Intel prodal več dvojedrnikov od enojedrnikov.

Več o tem na X-bit labs.

21 komentarjev

Rekordni dobiček nVidie

Nvidia - Po rekordnem dobičku v zadnjem četrtletju lanskega leta, je nVidia v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višji dobiček. Po podatkih, objavljenih v poročilu za javnost sodeč, so njeni prihodki znašali 681,8 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 17 odstotkov višja vrednost kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 41 odstotkov ter je znašal 90,7 milijonov ameriških dolarjev.

Poleg tega se je po navedbah nVidie njihov delež na trgu grafičnih kartic povečal, tako naj bi imeli 83% delež prodanih t.i. High-End grafičnih kartic (prej 79%) ter 60% delež prodanih t.i. Desktop grafičnih kartic (prej 57%). Rast prihodkov naj bi se po besedah nVidiinega predsednika Jen-Hsun Huang-a nadaljevala tudi v letošnjem letu, predvsem po zaslugi konzole PlayStation 3, High-Definition Videa in predstavitve Windows Viste.

Več o tem v nVidiinem poročilu za javnost.

34 komentarjev

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev