» »

Študentsko delo obdavčeno v amen ?

Študentsko delo obdavčeno v amen ?

1
2
3 4 5

MEDENA ::

itak da je ni....sej jaz redko pridem do meje 74K sit ampak vseeno mi je glupo dajat 12,5% državi da obrača moj krvavo zaslužen denar do konca leta...NAJ MI DA POTEM Z OBRESTMI VRED na KONCU LETA! >:D ;((

Tilen ::

Ja najbolje, da vam dajo eno povprecno mesecno placo...
Trenutno se strinjam z BW, da bi bilo 50k/mesec dovolj za vsakega. Mogoce bom cez 2 leti mislil drugace.>:D

Sergio, razumem da je tudi taksnih tvojih primerov nekaj, vendar se vedno bolje 50k kot nic, ane?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

poweroff ::

Ukinitev študentskega dela, oziroma njegova obdavčitev je bila zahteva EU.

Spomnim se, ko sem o tem problemu govoril z nekom iz znanega študenstkega servisa. Vprašal sem jih, zakaj ne naredijo haloja in dajo kakših 100 jurjev od svojega mastnega dobička kakšnim evroskeptikom.

Dobil sem odgovor, da jim je vseeno kako bo čez nekaj let, važno da imajo oni sedaj dobiček.

Tudi prav.
Zdaj bodo študentski servisi drug za drugim lepo propadli in ljudje so se s tem očitno strinjali.

Slovenci smo namreč množično glasovali za vstop v EU. In z vstopom sprejeli njihove pogoje.
Ne vem zakaj je torej za to obdavčitev sedaj kriva vlada...? Vsak naj sebe vpraša kaj je obkrožil na tistem lističu.

Smola, ne. :D En krogec narišeš, pa si ob 25 jurjev mesečno... >:D
sudo poweroff

MEDENA ::

jebote SLOVENJA...mar bi ostal v SFRJ...veliko boljše živelo

zdej maš pa milionarje teške na en stran na drug pa reveže

normalno da se uni strinjajo...najbolje da kar obe univerzi zaprejo...pa naj gre cela država v P.M.

Poldi112 ::

S 50k na mesec se ne da preziveti. Mogoce nekateri zivite v sotoru in jeste mravlje, ampak jaz sem razvajen (hocem stanovanje), pa se vegetarjanec povrhu. Se me pa ti problemi ne ticejo, ker na sreco nisem vec student (ceprav pogresam dolocene ugodnosti).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ziga Dolhar ::

Kaj redno zaposleni pa manj pošteno, manj krvavo delajo?
https://dolhar.si/

perci ::

Dobr Sergio - mal pretiravaš - da porabiš za avto mesečno 60k (bencin + vzdrževanje) je mal huda. Povprečen študent ne vozi Toyote Carine in za študenta se mi zdi tak strošek neupravičen.

Menim, da se s 50k da preživeti b.p. če ne plačujete stanovanja. Če plačuješ za stanovanje je pa druga pesem.

Sicer pa meja ni na 600k, kokr bi zneslo, če bi zaslužil 50k na mesec.

Tear_DR0P ::

Vsi fejst pametujete, redki majo pa prav. Študentje dokaj fejst izkoriščamo državo. In prav je da nas ustavi. Samo ne na tako krut način, naj si najde boljšega.
Je pa tko da če bi se mel jst možnost zaposlit, brez da plačujem v obvezni pokojninski sklad, bi se. Preprost razlog je ta da ta zdejšnji pokojninski sklad dela tko dobr kot RTV. To so lukne brez dna ne pa skladi. Nekateri delamo preko servisov in mastne denarce vlagamo v prihodnost, od katere pričakujemo več. Tko pa ko fotru pomagam delat izraćun za penzijo in vidim da bo v svoji delovni dobi dal v pokojninski sklad nek dnar, vn bo ddobu pa pri povprečni življenjski dobi 1/3 tega kar je vplaču temu ne morem rečit sklad. Če bi tist znesek ki se ga naloži v ta sklad dal na banko, bi več dobu.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

demoness ::

Vsi sinčki bogatih očkov in mamic, ki živite pri starših in vozite njihov avto, za katerega oni plačujejo bencin, in delate samo za cigarete in žepnino, tišina, prosim.
Vraga, ne pa 50K na mesec. Mogoče, če živiš v trosobnem stanovanju z devetimi drugimi ljudmi, kot moja sestrična, in ješ samo na najcenejše bone, za katere dobiš vsak dan dunajski zrezek s pomfrijem, tiste za 250 SIT. Kaj pa mesečna za mestni promet? Pa knjige. Fotokopije. Vsake toliko časa je treba kaj obleke kupit. Najemnina. Računi. In ker ni mogoče živeti samo od pomfrija in dunajcev, še kakšna normalna hrana. In s tem ne mislim Mercator špagetov s kečapom, ali pa Mercator kečapa s špageti. Povejte, koliko od vas, ki zahtevate višjo obdavčitev študentskega dela, ima starše, pri katerih ne morete živeti in ki vam ne morejo prispevati niti tolarja, ampak niste dobili prostora v študentskem domu? Pa tistega bi tudi rada slišala, ki bi rekel, da si študentu itak ni treba nikoli ničesar privoščiti.
BigW, ti ne šteješ, ker si itak redno zaposlen.

Pomislite kdaj, koliko težje postane redno, brez ponavljanj delati faks, če delaš. Izpitov ne greš delat, ker enostavno nimaš časa napisati seminarske, ki je pogoj - je čez en teden project deadline. Prideš crknjen domov in se nimaš ne časa ne energije tako natančno naučiti za izpit, kot bi se rad. In imaš slabe osnove, izpiti pa ostajajo. Kar se vleče skozi cel faks. In zdaj naj za isti denar delam še več... Ampak od nečesa je treba živeti, a ne? In to ne v trosobnem stanovanju z devetimi drugimi ljudmi.

Pošteni študentje ne izkoriščamo države. Itak je poštenemu študentu v interesu kar najhitreje diplomirati, ker bomo imeli po diplomi višjo plačo, delovno dobo in možnosti za napredovanje. Tistih, ki jo (večni študentje in švercarji na tuje napotnice), pa ta zakon ne bo pretirano prizadel. Bodo pač delali na črno. No, hvala bogu študentov, da sem že v četrtem letniku. :\
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

CaqKa ::

sergio pusti pešakom svojo voljo :)

STASI ::

Gremo pred parlament pa vlado pa pokažmo kdo smo študentje!
Sej poznate LE vkup le vkup uboga gmajna!

No kdaj 1. decembra na Trgu republike?!
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Tody ::

Ja me prov zanima kdo od vas preživi z 50k ? Tudi če nimaš nevem kakega avta je tko kot je Sergio rekelm, ne živimo vsi v lj in da dam 25k za avtobus mi ostane še 25k za kaj ? Če tko računate je kr dost denarja, v resničnem življenju daš pa tuki 300 za peer pa tuki 250 za kake fotokopije pa 200 za parkiranje, pa 500 za kak hamburger pa 1000 sit za kino. Geeki brez življenja pa vrjetno res lahko prežvijo z 50k + našaprajo kej :D

b-hoch ::

... menda se je novi mandatar odločil za zamrznitev novega davčnega zakona... tako da s tem zaenkrat ne bo nič... če se motim mi naj kdo to pove. Seveda mora prej še sestavit vlado.

lp,
B.

Tody ::

Zdaj mi je pa že kar malo žal da nisem volil njega :D Če je to res mu grem pred parlament gajbo pera pustit >:D

flipflop ::

Študentski dom me pride 18k, za vlak dam med 5 in 8k na mesec, 3k za GSM, 4k za internet,pol za bone dam ziher ene 5 al pa 7k na mesed , pa pol morm plačat še če kaj vmes pride,... Štipendije pše ni, z delom med vikendi zasluđžim pa okol 30k. Je dost, sam ni pa preveč, prej je blo čist vredi. Pa tak ko je tODY REKO, še kak pir pa kino pa tol, pa se kr hitro nabere stroškov, šša če še kej vmes si hočeš kupit, 50k ni dovolj, Ploh pa če si v privat stanovanju, pol pa sploh ne, razen da ti se štarsi dajejo $$$ zraven ane.
Pa kake cote, knjige, mogoče inštrukcije, po , pa d 50k ne predieš skozi. Zdej bi pa mogu še od tega $$$ ko ga zaslužim z delom dat stran 12%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

BigWhale ::

Sergio, jasno, so izjeme. Ampak vecina ljudi ki jamra, jamra brez veze.

Medena, tiste stvari, ki si jih nastel so luxurities... A mis da na socialni komu dajo odporo 'za tko mal na pijaco it'? Ne, dajo mu jo za to, da kruh kupi.

Ce delas, potem delaj, ce so tvoje potrebe vecje kot je za to predvidla drzava, potem pa pac placaj davek. Eni ga placujemo, pa ce so nase potrebe se tako majhne.

Sem zato, da se studente obdavci, manj kot redno zaposlene ampak, da se jih. Studentske organizacije so zgresene ustanove, precej zgresene.

Gandalfar ::

flipflop: ah dej no..

Jaz asem stavil preko WWW.WILLHILL,COM. No potem sem zaradi preveč stav na NBA izgubil vse kar sem si prej priigral preko nogometa (repke in liga prvakov). >Tudi tam je šlo na single stave, kar je zelo dobro. Pa tudi ppreko vise sem nakazakl l denar gor na račun.



po eni strani tarnas da nimas za burek .. po drugi pa online stavis. Bogi, bogi studentki ...

flipflop ::

Vplačal sem 20 evrov,že kar nekaj časa nazaj. Pa nisem rekel da nimam za burek, mam dovolj denarja za svoje potrebe tak kot je zdaj. Je pa drugo če bom moral tolk davka plačat.

pujsek_ ::

Policije pa vojske se mormo rešit in jim zmanjšat proračun, pa mamo vsi študenti 50k štipendije...
Dvomim, da nam bo Janša kaj pomagal...;( >:D
Welcome shop.wlan-sat portal...

Tody ::

Jest se strinjam da se obdavči tiste ki preveč zaslužijo samo da na napotnico obdavjčjo je pa kriminal. Če na leto zaslužiš recimo več milion plačaš dohodnino. To je da na mesec zaslužiš 83k sit v povprečju. Z tem se da živet, dokler študiraš.Kar je več pa komot lahko obdavčjo.

ombre ::

Trenutno delam preko študentskega servisa in mislim da je naša država kar se tiče davkov preveč začela obdavčevati. Sej je bilo zadnjič po dnevniku da imamo delo med najbolj obdavčenimi v EU. Pol pa grejo še študente obdavčt. ;( Človek si kdaj hoče kej kupt (od računalnikov, do bencina...) Če so že obdavčli študentsko delo pa nej dajo študentom še kake ugodnosti - ki jih je vedno manj. Fajn bi bilo da bi študentom tudi tekla delovna doba med delom preko servisev, če so že obdavčli naše delo. :\
OmbreMan - Galaxy of knowledge

MEDENA ::

to se tudi strinjam z embrejem

delovna doba! če nam obdavčijo...al naj pa privijejo delodajalce...pizda materna eni majo milionske colnge pa nič ;(( ;(

Gandalfar ::

joj groza, ce ne bos imel na koncu faksa 2 let delovne dobe vec

Keyser Soze ::

Ja, boš videl pred penzijo... Kako se ti bodo vlekla tista zadnja leta. Jih preveč poznam...

Sergio ::

Da razcistimo:

Vozim Mitsubishi Carismo 1.8, 116 KM.

Ker sem 'mladi nevarni ubijalec na cesti', placam ob 0% boniteti (brez kaska! brez AO+!) za registracijo in cestnino okroglih 210.000 SIT.

V enem letu sem prevozil 30.000 kilometrov. Avto mi zre 8 litrov na 100 kilometrov. Tankam 95.

Cez 2 tedna bom prevozil 90.000 kilometrov in dal 120.000 SIT za generalni servis.

Ampak jebiga. Samo zamahnem lahko z roko, ker sem se s tem stroskom sprijaznil.

Ne razumem pa, zakaj bi dodatno obremenjevali stud. delo. Naj grejo raje uvajat trse preverjanje vseh, ki to IZKORISCAJO. Recimo vse redno zaposlene papke, ki preko svojih otrok izvazajo neobdavceno denar. _TO_ je problem, ne pa to, da bom lahko zasluzil najvec 75 jurjev na mesec.

Pa jebenti, sej TRDO delam za svoj denar.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

MEDENA ::

sergio: greva demonstrirat!

kok jaz delam k budala za kurčevih 600 sit/h....in potem da bi dajal skoraj 80sit stran ? torej 520 dejanskih ....SO NORMALNI ?

Pa da čakam celo leto LOL...

Keyser Soze ::

Ah ne se sekirat fantje. Saj veste kako pravijo. Če dobiš dohodnino nazaj je slabo. Če jo moraš plačat je pa dobr. Tako vsaj veš, da te je država kreditirala celo leto brez obresti...


Gumpci.:\

darh ::

MEDENA -- to da delaš kot budala za 600sit/uro je tvoj problem. get a better job and stop nagging..


Sergej, car je luxuz... :)

Predpostavimo da si dal za avto 1mio sit, 0.21 mio daš na leto za reg in cestnino (x5 = 1.05mio), recimo da boš v petih letih naredil 3 "velike servise", kar je 0.36mio. Bencin te ob "povprečni" ceni 200sit/l pride ob podatkih ki si jih naštel 2.4mio v petih letih.
Skupaj boš v petih letih zapravil samo za avto slabih miljonov (4.8)

Če to porazdelimo med 60 mesecev, je to 80k/mesec.

--- in gremo še v drugo smer.
2 karti na mesec za vlak (ki vozi skoraj na vsako uro od petih zjutraj do 2100) porabiš v petih letih recimo 0.25mio sit, za mesečno karto za trolo pa 1.5mio sit v petih letih. Torej... uspeli smo te postavit v LJ vsak teden in te konec tedna spravit tudi nazaj domov, pa še po LJ se lahko voziš vsak dan gor in dol.

Z uporabo javnega prevoza si torej zapravil 30k/mesec. Za 50k/mesec dobiš solidno stanovanje v LJ, ne zapravljaš svetnovne zaloge nafte 8-) in skrbiš za okolje :)

-----------------------
Mogoče malo OT, don't hang me, malo mi je blo dolgčas :)
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

Gandalfar ::

xbite: prov slabo vest bom imel, ce si bom kdaj hotel avto omislit :D

MEDENA ::

xbite najt mi pameten delo v kranju.

Gandalfar ::

zakaj bi bil sploh fizicno omejen na delo v dolocenem kraju? Tele-working pa to.. saj si racunalnicar.

Keyser Soze ::

Hm, torej xbite... Najdi mi eno pametno prometno povezavo iz Dolenjske(Dvor pri Žužemberku recimo) do Ljubljane. Delavnik se začne ob 8 uri in traja do 16 ure. Seveda imam kdaj še faks, kar pomeni občasno bolj razgiban urnik, in pa nezmožnost bivanja v Ljubljani v stanovanju.

Pač starši nekako potrebujejo pomoč. Like it or not. Zdravje jim ni naklonjeno.

Torej... Pričakujem en izračun za normalno življenje. Tako s prijatelji, socialno primerno in razgibano. Ter kdaj pa kdaj kakšen "luksuz" kot temu radi pravijo nekateri na tem forumu, ki živijo od kruha in vode. In menjajo garderobo na 10 let.

Torej, prevoz(tudi v Lj ne moreš vedno pešačit), šolske potrebščine, tečaji, prehrana, garderoba, ... pa morda sem še kaj pozabil.

darh ::

MEDENA, kaj pa znaš?


Dela je polno, samo poiskat si ga ne znate.
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

BigWhale ::

Medena,

Jaz sem se iz Lj v Kranj vozil! Imagine THAT! Ker sem dobil v Kranju pametnejse delo kot v Lj.

Ha! Ce ga ti ne najdes, se ne pomeni, da ga ni.

Tody ::

Seminar: OBDAVČITEV ŠTUDENTSKEGA DELA PO 01.01.2005
S 01.01.2005 stopi v veljavo nov Zakon o dohodnini, ki uvaja obdavčenje študentskega dela. Študentska organizacija AIESEC in e-Študentski servis organizirata seminar na to temo:

KDO? AIESEC Ljubljana in e-Študentski servis
KAJ? OBDAVČITEV ŠTUDENTSKEGA DELA PO 01.01.2005
KDAJ? 16.11.2004 ob 20.00
KJE? Plava dvorana, Ekonomska fakulteta

Dodatne informacije dobite v AIESEC-u.

Lepo vabljeni!

MEDENA ::

Nov dohodninski zakon ne bo zmanjšal študentskih zaslužkov
Katarina Holcman
katarina.holcman@finance-on.net


objavljeno 15.11.04 22:30

Študenti in dijaki, ki delajo prek študentskih servisov, so negotovi glede sprememb novega zakona o dohodnini, ki bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto. Pričakujejo zmanjšanje svojih zaslužkov, večje davčne obremenitve in s tem poslabšanje socialnega statusa. Vendar se zaslužki študentov in dijakov večinoma ne bodo zmanjšali, plačevala se bo akontacija dohodnine, ki pa jo bo večina lahko zahtevala nazaj. Zaradi novega zakona o dohodnini lahko na trgu študentsko-dijaškega dela pričakujemo tudi rahlo povišanje urnih postavk, so sporočili iz E-študentskega servisa.


FINANCE

nurmaln ::

Pač je tako da danes en privat polagalec keramičnih ploščic zasluži več kot profesor na srednji šoli. Toliko časa že delamo na tem da bi lahko vsi študirali nimamo pa dovolj delovnih mest za te ljudi in če je na trgu delovne sile preveč visoko izobraženih njihova cena avtomatično pade.

Verjetno država tudi ne vidi več posebnega razloga da bi vsem omogočala študij in se bodo ugodnosti za študente počasi zmanjševale. Verjetno bo kakšnemu zelo sposobnemu zaradi tega študij onemogočen ampak jebat ga.

n.

Tody ::

Ne država nobenmu sposobnemu ne bo odtegnila ničesar, če tipo/tipica ne bo imel/a dobrih ocen (komot pride na faks+štipendija taka ali drugačna) pač človek ni sposoben. Tko bi človek rekel preživetje najmočnejši :D

MEDENA ::

kak UPDATE?

kdo plača akontacijo ? mi ali delodajalci ?

Tody ::

Od 01. 01. 2005 dalje pa se bo od vsakega študentskega honorarja, ne glede na njegovo višino, plačala akontacija dohodnine in sicer po dveh stopnjah, kot je razvidno iz tabele:
Študentov honorar Stopnja akontacije dohodnine
do vključno 74.000,00 SIT 12,5 %
74.001,00 SIT in več 25 %


DVA PRIMERA IZRAČUNA AKONTACIJE DOHODNINE PO NOVEM ZAKONU:


Primer 1:
1. Zaslužek na napotnici 74.000,00
2. Normirani stroški (10 %) - 7.400,00
3. Osnova za obračun davka 66.600,00
4. Akontacija dohodnine (stopnja 12,5%) - 8.325,00
5. Nakazilo študentu na transakcijski račun
(74.000,00 - 8.325,00) 65.675,00


Primer 2:
1. Zaslužek na napotnici 74.001,00
2. Normirani stroški (10 %) - 7.400,10
3. Osnova za obračun davka 66.600,90
4. Akontacija dohodnine (stopnja 25%) - 16.650,23
5. Nakazilo študentu na transakcijski račun
(74.001,00 - 16.650,23) 57.350,78


# Vsi dijaki in študenti, ki bodo delali preko napotnic študentskih servisov, bodo morali oddati dohodninsko napoved (do konca marca 2006 za leto 2005). Ocenjujemo pa, da bo več kot 90% študentov dobilo med letom plačano akontacijo povrnjeno;

# Letno olajšavo za študente, ki znaša 1.200.000,00 SIT, bo mogoče uveljavljati le, če bodo izpolnjeni naslednji pogoji:

* obdavčljiv letni dohodek študenta ne bo presegel 1.600.000,00 SIT;

* olajšava velja do dopolnjenega 26. leta starosti (obstaja izjema);

# Splošna olajšava bo znašala 591.900 SIT (v letu 2005 pa 564.000 SIT) in se lahko uveljavlja samo enkrat. V primeru, da bo eden od staršev v svoji napovedi dohodnine prijavil svojega otroka, študenta, kot vzdrževanega družinskega člana, študent v svoji napovedi dohodnine splošne olajšave ne bo mogel uveljavljati in obratno;

# Ker se bo novi dohodninski zakon predvidoma začel uporabljati s 01. 01. 2005, bo v primeru, da bodo napotnice z decembrskimi zaslužki študentov na servis prispele v januarju ali pozneje, akontacija dohodnine za te zaslužke obračunana že po novem sistemu.

1. Če študent zasluži (v ta znesek so vključeni vsi obdavčljivi dohodki) do 1.600.000,00 SIT in GA NE BO NIHČE UVELJAVLJAL KOT VZDRŽEVANO OSEBO, potem lahko rečemo, da so zaslužki zanj neobdavčeni do skupne višine 1.600.000,00 SIT;

2. Če bo študent zaslužil do vključno 1.360.544,21 SIT in BO VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLAN (to olajšavo bosta uveljavljala oče ali mati) in bo uveljavljal 2% olajšavo za različne namene, potem dohodnine NE BO PLAČAL;

3. Če bo študent zaslužil do vključno 1.333.333,33 SIT in BO VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLAN (to olajšavo bosta uveljavljala oče ali mati) in NE bo uveljavljal 2% olajšavo za različne namene, potem dohodnine NE BO PLAČAL;
Primer Zaslužek Starši uveljavljajo olajšavo za vzdrževano osebo Študent uveljavlja 2% olajšavo za različne namene Plača dohodnino
1 do 1.600.000,00 SIT ne ne ne
2 do vključno 1.360.544,21 SIT da da ne
3 do vključno 1.333.333,33 SIT da ne ne

pitbul ::

Hmmmm, kaj pravite na govorice, ki se vedno bolj glasno pojavljajo, da se bo izvajanje zakona po prvem januarju mogoče celo zamrznilo, ker naj bi nova oblast pripravila nov dohodninski zakon, mogoče ve kdo kaj več o tem.

wishmaster ::

Upam da se bo vsaj minister Zver potegno kaj za študente in dijake. Na tak način boš mogo začet kradit da se boš lahk prezivel.Naj obdavcijo šrudentsko delo ,sam pol se naj delovna doba šteje.Poznam primere ko te ker naserje da rabi napotnico ,pol pa on dela ,pa dobi nakazan na mesec gor 500.000 SIt ( in to neobdavceno). In ravno zarad takih so problemi. Naj mal tisti pomislijo ko devajo napotnice da zasluzijo.In tega je bilo zadnje case vedno vec.Pol se pa vsi bunijo kok so študenti bogati.

perci ::

Naj obdavcijo šrudentsko delo ,sam pol se naj delovna doba šteje.

Jah, a bos placeval tudi prispevke za pokojninsko zavarovanje? Sicer pa mi itak ne bomo vec mel penzij v taki obliki kot so sedaj tko, da me BK, če se mi delovna doba šteje ali ne šteje.
Poznam primere ko te ker naserje da rabi napotnico ,pol pa on dela ,pa dobi nakazan na mesec gor 500.000 SIt ( in to neobdavceno).

AFAIK je neobdavčen znesek na eno napotnico okol 150k, tko da tole ne bo drzalo.

Je pa res, da so studentski servisi ene velke pralnice denarja. Zal.

Ciho ::

Res obstaja možnost da se bo izvajanje zakona zamrznilo, saj naj bi nova vlada napisala drugačnega.

V tem novem zakonu je pa še vseeno en kup nejasnosti, ki se bodo razjasnile šele z izvajanjem novega zakona. Npr. na napotnico je možno dobiti 74000 SIT z 12,5% obdavčitvijo. Ni pa jasno napisano ali je lahko teh napotnic na mesec več, tako kot se je delalo do sedaj (s to razliko da so bili večji znesji na napotnico).

Denar, ki ga bo pobrala država in ga boste dobili nazaj, je boljši kot tisti ki leži na banki, saj ima država vedno najboljše obresti.

darh ::

Ciho: lansko leto se dobil v enem mesecu 2 nap. po 120k in še eno okoli 80k -- problemov ni bilo nobenih
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

MEDENA ::

o kakih obrestih govoriš ciho ?

tiste povrnjen denar ne bo obrestovan 100% >:D ;(

MEDENA ::

Kako je pa zame ?

Ko sem star že skoraj 30 let :D

kaj prasci decembrske zaslužke že trgal ? PRASCI

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

BluPhenix ::

Ne vem, če je to že kdo razložil, pa tudi če je že, bom jaz še enkrat:

tistih 10% ki gre študentskim servisom sploh ne gre študentskim servisom ampak posredno Študentskim klubom. Posledično v Lj in MB gre ŠOU-u.

Raje bi dal državi tistih 10%? Si siguren? Bi se potem odrekel vsem kar nudi SOU? NE pozabi sem spadajo boni, ....

Če bi dal kesh raje državi bi tudi študentki klubi izginili. Torej nobenih subvencij v domačem kraju, popustov pri potovanju Lj. Ful me zanima, če bi se naši člani strinjali s tabo, da bi dali 10% raje državi kot pa Klubu, ker bi tako zgubili avtobus v Lj po 800SIT, cenejše mesečne v Lj za 500SIT, in kup subvencij v našem kraju. Da ne pozabim poletnega festivala, ki je letos trajal cel mesec.
Brez tega denarja lahko pozabite tudi na vse Mladinske Centre, katerih ustanovitelji so klubi.

V bistvu ti ne daš nič ne enemu ne drugemu, to da delodajalec. Vidva se pač zmeniza za 600 SIT/h in toliko ti potem dobiš, on pa plača 606SIT/h.

Ta novi zakon bi resno ogrozil le tiste študente, ki na leto zaslužijo več kot 1.400.000 Tem se "akontacija" verjetno nebi vrnila, vsaj ne v celoti. In IMHO če študent zasluži 1.400.000 na leto, lahko nekaj pusti državi, saj je to vsaj 1x več kot potrebuje za normalen oziroma svinsko udoben študij z veliko žuri.

IgorGrozni ::

Spoštovani !

Kapital na trgu plača za delovno silo, ki jo potrebuje v procesu ustvarjanja dobička, tako nizko ceno, kot jo le lahko doseže na konkurenčnem trgu delovne sile.
Pomeni: Ko bo cena študentskega dela na trgu dohitela ceno delavca za določen čas ali redno zaposlenega, takrat ne bo več ˝kupoval˝študentov.

Dokler je:
neto urna postavka + 10 % ŠS+2 % Šdomovi+ zavarovanje(610 SIT)+ bodoči davki (12,5 ali 25 %) + cena dela z birokracijo+tveganje( pri študentskem delu na črno) + prehrana študenta, ki ne more biti strošek delodajalca ( da ne omenjam slabše produktivnosti zaradi neizkušenosti, nezanesljivosti prisotnosti, vlaganj v izobraževanje za delo, ki so potrošena, takoj, ko študenta ni več) =< urne postavke rednega delavca

je možno pričakovati zaposlovanje študentov, njihova urna postavka(neto) pa je odvisna od velikosti vseh ostalih postavk v ceni dela. Več boste dovolili vsem ostalim ( ŠS, državi,... ipd. da podraži vašo ceno, manj boste zaslužili.
Da podražitev ne plačaš ti, amnpak delodajalec je kratkovidno ali boljše butasto.Vse vedno plačaš ti !


Študent je človek, ki študira. Delavec je tisti, ki dela.

IMO so študijski programi na naših (predvsem) fakultetah, ki izobražujejo znanstveni, akademski kader premalo zahtevni. Le tako je mogoče razložiti, da je mogoče (povsem fizično) zraven še delati preko ŠS, da si zagotoviš 100 k ali koliko na mesec dodatno ( ali pa so zaslužki preveliki- ergo premalo obdavčeni).

Nedopustno je, da je mogoče v enem mesecu narediti 6 izpitov, polovico od letnika po predhodnem nekajmesečnem žuranju( moja izkušnja).
Nedopustno je, da je mogoče kampanjsko učenje - to je namreč piflanje, ne učenje.
˝Študij ob delu˝ je bil mogoč v soc. času, sedaj pa zahteva kapital pri delu 100 % predanost, pri tej pa ni mogoče resno študirati resnega faxa(moja izkušnja, zato 3/4 MB).
Ne samo kapital, tudi človek sam si zasluži, da izmeri svoje sposobnosti, želje in doseže uspeh, tako, da temu nameni vso energijo.


Za tisto malo dela, ki bi ga morali in želeli opravljati kot ŠS in za resen študij pa morate poskrbeti sami. Sami morate zahtevati:

1. Zmanjšanje vseh provizij, davkov, klopov in uši, da boste imeli večji zaslužek v kratkem času.
2. Zahtevajte, da se prehrana pri delu ŠS šteje kot strošek delodajalcu, saj si zaslužite malico, niste živina.
3. Predvsem pa zahtevajte štipendije, bančne kredite za študij in podobno, ne delajte, če res hočete nekaj vedeti !

In ne pričakujte rešitev od politike(J.J), prav tako kot kapital, ali celo za kapital deluje v želji po maksimiranju (svojega)dobička.

Ne država, ne bog, vi sami !

LP. IgorGrozni

Ciho ::

Medena, sem se pozanimal pri neki pravnici, ki mi je povedala da teh 25%, ki ti jih država pobere in jih lahko zahtevaš nazaj, po zakonu ne morejo biti neobrestovane. Upošteva se inflacija in obrestne mere države, ki so menda vedno boljše kot v bankah.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčna olajšava za študentsko delo - vprašanje

Oddelek: Loža
123401 (2876) jrtjtejtt
»

Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11011165 (8336) kekz
»

Obdavčeno študentsko delo pri pavzerjih.... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686201 (4779) klemen22
»

Peticija o obdavčitvi študentskega dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645679 (4489) Daedalus
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088359 (7233) GregiB

Več podobnih tem