» »

Študentsko delo obdavčeno v amen ?

Študentsko delo obdavčeno v amen ?

1 2
3
4 5

demoness ::

Seveda, Igor Grozni. Nedopustno je, da se da zraven študija delati. Med študijem naj pa travo jemo in v šotoru živimo. Ni problema, z veseljem, samo da bo naš Igor srečen.
Če ti med študijem ni bilo treba nikoli delati, da si imel kaj za jest in streho nad glavo, lepo prosim ne dajaj takih izjav, ker nimaš pojma. Nihče ni rekel, da je prijetno, ali udobno, ali lahko. Ampak od nečesa je treba živeti. NEKAKO mora iti, drugače lahko na diplomo kar pozabim.

Pa da se razumemo - jaz sem z 1.4M na leto čisto zadovoljna. Ne pritožujem se čez novi zakon. Pritožujem se samo čez Igorjevo pomanjkanje razumevanja situacije nekaterih študentov.

Študentski krediti? Ja, seveda. Sanjaj. Kdo jih bo pa financiral? Država? Od kod? Že itak je luknja v proračunu. Delodajalci? To je potem pravzaprav kadrovska štipendija. Tega sicer nekaj je, ampak moraš potem vso odslužiti: toliko časa, kot si jo prejemal, delati pri štipendistu za plačo, od katere se ne da živeti in v tem času lahko počnejo s tabo kar hočejo. Ne, hvala.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

perci ::

Bi se potem odrekel vsem kar nudi SOU? NE pozabi sem spadajo boni, ....

Sam tko za info povem, da SOU ne daje subvencije za bone, ampak jo daje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Je pa res, da SOU prodaja bone.

RacMan007 ::

IgroGrozni: Sploh pa si pozabil na določeno skupino študentov: IZREDNI!!
Če nimaš možnosti redne zaposlitve (jaz se ne morem zaposliti v moji stroki dokler ne diplomiram!), si prisiljen delat kot študent. S tem denarjem pa je poleg tega, da moram samo za sobo plačati 35k/mesec, zaslužiti v enem letu skoraj 500K za vpisnino! Lahko šteješ kar 625K po novem zakonu! Zdaj pa naj mi nekdo razloži, kako se preživi z 74K/mesec in zasluži za stanarino in 625K / leto za vpis?

Če mi nekdo poda računico, ki se izzide, ga bom osebno v parlamentu predlagal za ministra za finance!! Taka oseba bi definitivno rešila Slo iz tega d***a.

Torej ne mi razlagat, da je 74K dovolj za normalno preživetje - študent včasih ne rabi $$$ za, te citiram: "svinjsko udoben študij z veliko žuri", ampak da si študij sploh lahko privošči.

Toliko za enkrat. Vse bolj se nagibam, da bi v službi presedlal na avtorsko pogodbo. Res gre z novim letom tudi tam obdavčitev na 25%, ampak tam ti podjetje plača odhodke - ti dobiš na račun toliko, kot si se zmenil in piše v pogodbi.
Študentje, ki imate to možnost, razmislite o tem.
Nekaj obvladam, a menim, da vsi ostali skupaj še več kot jaz!

MEDENA ::

ravno računal sem kok bom dobil decembrsko uro plačano

600 - 12.5% = 540 MUHAHAHHAHA...umiram od smeha>:D

MEDENA ::

TOREJ :

DO 74000 SIT na NAPOTNICO ali NA MESEC vse skupaj ?????????????????????????

BluPhenix ::

peci: ja to vem, kdo financira bone, slo se je bolj za to, kdo je "zrihtal" bone in kdo rihta ostalo studentsko robo. ŠOU ima tudi nadzor nad pretokom bonov - inšpekcije in podobno.

RacMan007: o 1.400.000 in o udobnem življenju sem pripomnu jaz. Da nekaj popravimo 74.000 x 12 ni enako 1.400.000 ampak je 888.000 SIT.

1400000/12 = 117.000 in samo da mi kdo reče, da to ni dovolj za ugodno študentsko življenje. Tudi če daš 30k za stanovanje in 13k na mesec za prehrano ti ostane 74.000 za vse ostalo.

tudi z 74.000 se da normalno preživeti. 74.000 - 30.000 - 13.000 = 31.000 ti ostane. Seveda če ne živiš v študentu, kjer ti potem ostane nekako 15.000 več. Če pa moraš s tem kešem vzdrževat še avto in kaj takega je pa tvoj problem.
Jaz sem preživel eno leto, ko sem pavziral s 90.000 na teden, brez bonov in vseh študentskih ugodnosti, ker pred par leti ni bilo tako kot sedaj, da obdržiš skoraj vse pravice.

Med drugim sem preživel tudi skoraj pol leta s 5.000 na teden, v teh 5000 je šlo: vlak, prehrana, mesečna in nekaj malega je ostalo. Dobro takrat so me stali vsi boni 6k, ampak vseeno ni toliko kesha. Stanovanje sem plačeval posebej.


Ok, izredni študenti so na slabšem ja. Pač nimaš pravega statusa, nimaš bonov (ja no če si zaposlen jih imaš ptav tako). Če si zaposlen ti tečejo delovna leta, kar tudi ni minus. Drugi problem pa je, zakaj si se vpisal kot izredni študent.

Tody ::

no ja in problem preživet z 90.000 na teden :D Vrjetno si mislil na mesec;) Izredni študentje imamo čist vse pravice kot redni samo REDNO ne smeš bit zaposlen. No ja vsaj jest do zdaj nisem našel kake velke razlike.

BluPhenix ::

Ja ja itak da sem mislil na mesec :).

no, potem ni tak problem. Meni je še všečno pri izrednem to, da imaš predavanja večinoma čez vikend (vsaj tako je bilo včasih) tako da lahko čez teden normalno delaš. če si redno imaš velikokrat probleme z obveznimi vajami in imaš dva problema: kako povedati to tvojemu delodajalcu oziroma kako narediti, če te delodajalec ne pusti hoditi, vaje.
No, izredni študij pa je treba plačati, tako da se večina stvari skompenzira.

Tody ::

tukaj je sistem šel v k... :D Predavanja vsaj pri meni so takrat ko se oni zmislijo večinoma popoldne ampak nikoli čez vikend, vaj ni sploh in premalo tistega stika profesor učenec.. Pa tudi 500.000 sit ni majčji kašl...

matvoz ::

offtopic:
@MEDENA
nekaj mi ni jasno.. star si skoraj 30 let, delas preko napotnic in se si najbolj glasen..
kaj pa ostali studentje od 20 do 26 let?
ce si na podiplomskem, se opravicujem..

ontopic:
fajn so se potrudli krpat proracun ja :-))
kaj bo le naslednje.. se tisto penzijo, ki se se dobiva, bodo (dodatno?) obdavcili :-))

RacMan007 ::

OK, gremo znova delat račun:

1,400,000 SIt / leto

- 500,000 Sit (Vpisnina)

=900,000 Sit (ostanek)

-420,000 Sit (35,000 * 12 = letna stanarina)

= 480,000 Sit

/12 (mesecev v letu)

= 40,000 Sit / mesec

Zdaj pa v to vračunaj hrano, enkrat na mesec je treba iti tudi obiskat starše (se spodobi, ne?), čevljev pod 10k sploh ne dobiš več (vsaj ne da ti zdržijo eno zimo), ene dva para hlač na leto - vsaj toliko jih obrabim, kakšna majca, spodnje perilo, štunfi... Morda bi si na dve leti celo zamenjal zimsko bundo!? (pretiravam, ne - to je ziher že luksuz)

Zdaj pa mi povej, kako s tem limitom lahko kupim skripte za faks (predavanj na izredni smeri novinarstva je pri nas manj kot 5%), ali si, bodnedaj, kupim pozimi kak kilo mandarin ali limon, da ne preživim vsaj dveh tednov v postelji z gripo.

Če so vas v času študija starši zalagali z vsem tem, mene ne. Sem samostojen in ponosen na to! Sploh pa mi tega, tudi če bi si želel, ne mogli plačati. Torej kaj mi ostane? Lepo prosim za eno lepo razlago, ki ne vključuje fantaziranj o tem, da imajo redno zaposleni hujše odhodke (saj so za to plačani dodatno - zato se temu reče bruto plača), pa da če si ne morem tega privoščiti naj grem delat nekaj drugega in pustim faks.
Nekaj obvladam, a menim, da vsi ostali skupaj še več kot jaz!

RacMan007 ::

Aja, pa še en dodatek, v omari nimam niti ene cunje "od firme", če izvzamem šest let staro Fruitko (Fruit of the loom, kar jaz že štejem za firmo! pol vam je vse jasno glede cunj, ne?), pa še ta se je že zdavnaj izplačala.
Nekaj obvladam, a menim, da vsi ostali skupaj še več kot jaz!

BigWhale ::

Ja, bogi ste... Jokajte... Ta nasa butasta drzava! V Ameriko pojdite studirat!

;>

RacMan007 ::

BigWhale: te bi rad videl čez nekaj let, ko se ti bo Jakob spravil v šolo. Garant ga boš prepričeval, da naj zaključi osnovno in gre ceste pometat (sicer imajo dobre plače) in da mu ni treba študirat, ker je to itak brez veze.
Evo, pa se pol javi s študijem v Ameriki, ki ti ga noben kurac (beri država ali podjetje) noče plačat za tvojo smer, ker nima interesa!
Za kak menedžment in podobno - če si sposoben, dobiš, za novinarstvo pa te noben ne rabi z faksom iz Amerike!
Nekaj obvladam, a menim, da vsi ostali skupaj še več kot jaz!

BigWhale ::

V ameriko pejte studirat je blo misljeno sarkasticno, nisi razumel. Kako bi sele takrat jamral...

Ko bo sel Jakob studirat, ga bo cakala solnina... Se ze nekaj mesecav nabira na enem racunu... Zakaj? Zato ker smo zastonj solstvo imeli v socializmu... Zdaj pa tega ni vec.. Na zalost ali na sreco, kdo bi vedel, kakor za koga...

Khm, kateri fax pa ima pri nas 500k solnine?!

BluPhenix ::

Jah ocino novinarstvo. Tukaj je pa drugo vprasanje, zakaj ne studirati redno.

RacMan007: če si podrobno prebral moje poste boš videl, da tudi jaz nisem živel v blaginji. Je težko ampak se da.

O temu, da so redno zaposleni plačani dodatno za neke dohodke nimam pojma o čemu govoriš. Ponavadi če si zaposlen imaš več odhodkov, naprimer ne ješ na študentske bone, nimaš študentskih popustov, moraš plačevati zavarovanje, .... ne govori, da ni dodatnih stroškov.

In še to, če lahko 2 človeka, od katerih 1 študira preživita z 85.000 brez nikakršne štipendije pa se da tudi tako, da en človek preživi s 40k na mesec. Jaz sem preživel z 20k, tudi manj. So bili tedni, ko sem imel le za vlak v ljubljano in nazaj zer za 2 topla čaja.

BigWhale ::

No, jaz ne govorim, da bi pa zdaj mogli vsi stradat in jest prepecenec in piti vodo cel mesec... Samo jamranja je pa bistveno prevec... :)

MEDENA ::

torej od letošnjega decembra pa do cca jeseni 2006 bo država imela naše dinarče a ni to PRAV FINO ? >:D

OBRESTI 0 % >:D

Kako bodo po novem obdavčeni študentje in dijaki

Med dohodki študentov in dijakov so na prvem mestu gotovo dohodki iz dela prek študentskih servisov. Nov dohodninski zakon uvaja nekatere spremembe za tovrstne dohodke. Študentski dohodki se zaradi davkov sicer ne bodo precej znižali, spremenila pa se bo predvsem njihova dinamika. Spremenil se bo položaj "pavzerjev" oziroma diplomantov brez statusa, saj po novem ne bodo mogli še eno leto izkoriščati olajšave za dohodke, izplačane prek študentskega servisa. Študentje z dohodki bodo po novem morali tudi nujno oddati dohodninsko napoved. Glavne spremembe, ki jih prinaša novi zakon


nižji znesek neobdavčenih dohodkov za vzdrževane osebe;
starostna omejitev za uveljavljanje olajšav za delo prek študentskih servisov;
obvezno plačevanje akontacij;
obvezna vložitev davčne napovedi.

Izračun po novem

Potek izračuna davčne osnove bo ostal enak - od bruto osnove se bodo odštele olajšave, v vsakem primeru pa se upoštevajo 10-odstotni normirani stroški. Po novem bo skupni znesek olajšave za dohodke iz študentskega servisa 1,2 milijona tolarjev neto, vendar ob določenih omejitvah:


da je dijak ali študent rezident Slovenije;
vsi njegovi dohodki, ki se obdavčijo z dohodnino, ne smejo presegati 1,6 milijona tolarjev (če bodo dijaki in študentje ta znesek presegli, ne bodo mogli uveljavljati posebne olajšave in bodo plačali davek od celotnega dohodka, po dohodninski lestvici);
ta ugodnost velja za študente do 26. leta starosti, pozneje pa le, če se je oseba vpisala na študij pred to starostjo, vendar največ šest let od dneva vpisa na dodiplomski in največ štiri leta na podiplomski študij.

Zneski veljajo za leto 2005 in se enkrat na leto uskladijo s spremembami cen.

Akontaciji se ne bo mogoče izogniti

Poslej bo obvezno tudi plačevanje akontacije davka. Če bo znesek presegel 74 tisočakov, bo akontacija 25-odstotna, sicer pa 12,5 odstotka davčne osnove. Plačilu višje akontacije se bo mogoče izogniti z razbitjem zneskov na več napotnic. Plačane akontacije bodo dijaki in študentje dobili brezobrestno povrnjene, če v letu ne bodo presegli zneska 1.200.000 tolarjev neto, vendar šele v drugi polovici naslednjega leta.

Splošna davčna olajšava

V letu 2003 je splošna davčna olajšava znašala 334.224 tolarjev. Po novem bo letna splošna davčna olajšava višja in bo v letu 2005 znašala 591.900 tolarjev, vendar jo bo lahko uveljavljal le tisti davčni zavezanec, ki ni vzdrževana oseba. Višina neobdavčenega dohodka za dijake in študente se bo po novem torej razlikovala glede na to, ali jih starši uveljavljajo kot vzdrževane člane. Če jih ne bodo, bo neobdavčen znesek višji za višino zgoraj navedene olajšave. Študentje, dijaki in njihovi starši bodo tako morali še podrobneje načrtovati svoje davčne obveznosti.

Nikar ne pozabite oddati dohodninske napovedi

Študentje in dijaki, ki so prejeli dohodke, bodo po novem morali nujno oddati napoved za odmero dohodnine. Če tega ne bodo storili, se lahko zgodi, da ne bodo dobili povrnjene akontacije, študenta pa lahko doleti tudi plačilo globe v vrednosti 50 tisoč tolarjev (za zamudo roka) ali od 100 tisoč do 300 tisoč tolarjev, če napovedi sploh ne vloži. Poleg te globe mora plačati tudi davek.


Obdavčitev preostalih študentovih dohodkov

Kadar dijak ali študent poleg dohodkov iz študentskega servisa pridobiva tudi druge dohodke, ki so prav tako obdavčeni z dohodnino, mora paziti, da z dohodki iz študentskih servisov in preostalimi dohodki ne prekorači meje 1,6 milijona tolarjev, saj v takšnem primeru ne more izkoriščati olajšave za dohodke iz študentskih servisov. Preostali dohodki, kot so avtorski honorarji, dividende, kapitalski dobički, obresti in drugo, so sicer obdavčeni tako kot pri vseh drugih zavezancih. Če se bo dijak ali študent gibal znotraj meje 1,6 milijona, bo sodil v prvi dohodninski razred, kar pomeni, da bo njegova davčna stopnja za te dohodke 16-odstotna. Če pa bo ta znesek presegel, bo davčna stopnja primerno višja. Najvišja dohodninska stopnja je 50 odstotkov.



Postopek izračunavanja akontacije

Če je zasluženi znesek 100 tisoč tolarjev, se od njega odštejejo 10-odstotni normirani stroški in dobimo 90 tisočakov. Od tega zneska se plača 25 odstotkov akontacije, ki je tako 22.500 tolarjev. Ta znesek se odšteje od zasluženega, torej prejeti znaša 77.500 tolarjev. Dejanski stopnji torej nista 25 in 12,5, temveč 22,5 in 11,25.



Kolikšen je najvišji zaslužek brez obdavčitve

Predpostavimo, da dijak ali študent izkoristi vse olajšave:

1. Dijak oziroma študent je vzdrževana oseba:


Olajšave:

- študentska (1,2 mio SIT)
- za posebne namene (2 % davčne osnove)

Normirani stroški

- 10 % bruto zneska

Izračun:

1.200.000
/ 0,98 (olajšava za posebne namene - 2 %)
/ 0,9 (normirani stroški - 10 %)
= 1.360.544,22 SIT

2. Dijak oziroma študent ni vzdrževana oseba:


Olajšave:

- študentska (1,2 mio SIT)
- za posebne namene (2 % davčne osnove)
- splošna olajšava (591.900 SIT)

Normirani stroški

- 10 % bruto zneska

Izračun:

1.200.000
+ 591.900 (splošna olajšava)
= 1.791.900
/ 0,98 (olajšava za posebne namene - 2 %)
/ 0,9 (normirani stroški - 10 %)
= 2.031.632,65 SIT *

= 1.600.000,00 SIT

*Ker zakon postavlja mejo 1,6 milijona kot najvišji zaslužek, da se še lahko izrabi študentska olajšava, je dejanski najvišji zaslužek prav ta meja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Gandalfar ::

sej fajn da me obdavcjo. Pomeni da dosti zasluzim..

Tody ::

Veliko izrednih faksov prebije 500k šolnine... To je en tak tip za prihodnost da bomo teral svoje otroke da se učijo :D

EssEncE ::

Spremenil se bo položaj "pavzerjev" oziroma diplomantov brez statusa, saj po novem ne bodo mogli še eno leto izkoriščati olajšave za dohodke, izplačane prek študentskega servisa.


Takšni zgleda ne bomo nič dobil nazaj, naslednje leto. No ja, vsaj višji akontaciji se bo dalo izognit. Boš pač vsake mesec vzel dve napotnici, da ne bo šlo čez 74.000 na vsako.

Upam pa, da bo vlada zamrznila ta glup zakon. Glup je tudi kar se tiče dobičkov, ki bodo sedaj kar vsi obdavčeni.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

BigWhale ::

Aja, izredno je na faksu, potem pa sploh nima kaj stokat, redno sluzbo naj si najde :P

Essence, zakaj pa dobicek ne bi bil obdavcen? :)

MEDENA ::

to sploh NI dobiček , kar mi delamo ampak ŽEPNINA.

Gandalfar ::

Denarna pomoč je enaka 80 % zajamčene plače po zakonu, zmanjšane za davke in prispevke, ki se obračunajo od zajamčene plače. Oktobra 2004 je denarna pomoč znašala 33.140 tolarjev neto.


33 jurjev .. da preživiš ..

90k je zate žepnina?

RacMan007 ::

BigWhale: Če je tvoj zadnji post letel name, te prosim, da mi pomagaš najti redno službo kot novinar, ki še nima zaključenega faksa! Ne gre. Če bi lahko, bi si ga že našel, ker bi tudi jaz raje videl, da mi tečejo leta delovne dobe, pa da imam vsak mesec zajamčeno plačo, pa da imam letni dopust pa plačano bolniško, potne stroške, malico...

Aja, ti zadnji dve našteti nista še obdavčeni. Gremo dat predlog na vlado, da še to obdavčijo vsaj 30%, da bodo tako še več zaslužili! Meni se itak pol je** za ta davk, ki ga ne plačujem. Me zanima, če boste potem na tem forumu zaposleni še vedno tako podpirali vse možne davke, ki se vas direktno ne tičejo?

Kar pa se tiče sklada za študij, ki ga danes na veliko odpirajo starši za svoje ravno rojene otroke - a vi ste ga pa imeli, ko ste študirali?! Našim staršem kaj takega ni prišlo na pamet, ker se je v tistem času dalo dobiti še neprofitne kredite za stanovanja in podobno. Kaj je to kapitalizem še vedeli niso dobro. In da jih lahko stane leto študija njihovega nadobudneža krepko čez milijonček (primer 500K šolnina, skoraj 400K za sobo - študentskih je premalo, tako da ne razlagat o nizkih cenah le-teh, pa daj mu samo 20K na mesec za mesečno, bone, kakšno skripto ali bognedaj knjigo(to seveda v resničnosti ni izvedljivo)...

Torej lahko eden izmed "roditeljev" dela v času študija enega izmed otrok samo za njegovo izobrazbo! In potem se čudimo, da ni več otrok pri nas - le kdo pa si ga lahko še privošči - pošlji oba v razmaku dveh let na faks, pa lahko samo še bajto prodaš, da ti jih uspe preživeti.
Nekaj obvladam, a menim, da vsi ostali skupaj še več kot jaz!

perci ::

Jah, neki jst opazam v tej temi. Vsi, ki mate zadost denarja ste programerji oz nekaj v tem fohu. Ja, vi lahko zasluzte kot studentje dobro v svojem fohu - ostali pa ne. Kdo bo vzel nediplomiranega pravnika, novinarja, psihologa, biotehnika za eno normalno ceno v sluzbo? Malokdo. Pri programerjih je pa drugace - ne briga jih dost diploma, bolj to, da si dober - tko da ne bit prevec pametni, ker ste v tem casu precej na boljsem kot drugi.

Sploh pa ti BigWhale - si eden najsposobnejsih linuxasev v sloveniji in po vsaki logiki bi moral imeti zlo velik kesa. A ga imas? Ne, imas ga tolk da lahko zelo solidno zivis - ne mores ga pa cez okno metat. Pa si v fohu, ki je zlo perspektiven trenutno. Zdej mi pa povej kako naj prezivi nekdo, ki ni tako sposoben kot ti in morda nima toliko znanja kot ti?

A nej bomo vsi programerji?

A nej grem tablete testirat?

Gleda se pa povprecnega studenta. Ta mora prezivet. Mora prezivet, brez da bi bil najbolj sposoben v svojem fohu v slo. Povprecen student torej. Za tega se gre. Ker ce bodo lahko dostudirali res samo najsposobnejsi, ne bo v redu.

Ti, Gandalf pa živiš še doma, isto si dober v perspektivnem fohu + tvoji starci imajo dost keša, tko da mislim, da nisi najbolj kompetenten za sodbe o tem koliko je zepnina in koliko je luksuz. Povej mi raje kako bi prezivel brez svojega znanja linuxa in programiranja kot pure FDV-jevec. Povej mi!

Tody ::

perci ma čisto prav...Se podpišem pod njegov post

Daedalus ::

Pure FDV-jevci nimajo za burek...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ziga Dolhar ::

Daedalus, zaščiti se, preden te napadejo :-).
https://dolhar.si/

leonius ::

Testiranje tablet je donosen posel...
IMHO

Gandalfar ::

perci: tako kot moji sosolci ...

demoness ::

Ki počnejo kaj, Gandalfar? Dilajo dogo in se prodajajo? Ne, sej bosta že oči pa mami pomagala... Ja, fino je imeti starše z denarjem... Imaš kakšne odveč, Gandalfar? Meni bi čisto prav prišli.
Nekateri tukaj še vedno niso prebrali stavka Brez. Asistence. Staršev. Ne gre. Ne morejo. Še jaz moram njim pomagati.
Seveda, študijski računi, pa tako dalje. Potem pa svizec zavije čokolado. Kdo je pa o tem razmišljal pred 22 leti.
Tisti, ki vas (so)financirajo starši, nehajte že enkrat. Vsake toliko časa se kakšen pojavi in začne, da so novi davki še prenizki, da študent itak nima kaj delati,... Kaj pa naj potem naredimo? Se uležemo na tla in umremo? Gremo po osnovni šoli delat za tekoči trak zato, da bo več prostora na faksu ostalo za vas, ki vas prijazno vzdržujeta oči in mami? Newsflash: ne bomo. Nehajte nakladat.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

BigWhale ::

Racman, ena moja kolegica je precej casa delala na RTVju, kot novinarka, pa se novinarstva ni studirala. Saj ne pravim, da so sluzbe kar tako za po tleh pobrat ampak se najde. Moj brat je dobil sluzbo na zavarovalnici, pa se srednje sole nima koncane...


Kar se potnih stroskov in malice tice, to je ze veckrat bilo na tapeti, da bi bilo dobro to obdavcit. S potnimi stroski se v bistvu kar strinjam. Zato ker ljudje to izkoriscajo in si izplacujejo enormne potne stroske in zagarantirane place...

"Mi" (v narekovajih zato, ker nisem nikoli studiral) nismo nucali sklada za studij, ker smo ziveli se v socializmu in na pol socializmu... Vsi se gredo neko globalizacijo in kapitalizem in kaj jaz vem kaj se vse, no zdaj pa studenti stokajo, pa najbrz se kdo, ki ga je kapitalizem butnil.

---

Perci, v nekaterih stvareh, ti dam prav ampak ves kaj je hec, ker gledam studente in precej je takih, ki gredo na studentski servis, 'posortirajo' dela po urni postavki poklicejo tistih nekaj kjer je urna postavka dovolj visoka za njih, ne dobijo sluzbe in potem recejo, da ni nobenega dela.

Ne bom govoril o nekih procentih in to ampak, ko si brez denarja delas tisto kar ti dajo za delat za toliko denarja kot ti ga dajo. Ker si student, te ponavadi ne vezejo pogodbe in neke obveznosti, gres tja, oddelas stevilo ur, ki ti pasejo in gres drugam, ce dobis kaj boljsega.


Hm, ena moja kolegica je precej casa delala kot cistilka... Pa se jih iscejo in najemajo...

... najslabse je jamrat, da ni nikjer nic za delat... Ce nimas denarja delas VSE!

MEDENA ::

Gandalfar ne ti meni očitat da dobim veliko keša...sem absolvent in imaš čas

pridi ti delat v pofukan Mercator...hvala bogu sem dobil še v Comtronu.

IgorGrozni ::

Se oproščam za majhno zamudo, sem moral preštet profit od študentov, ki delajo v mojem podjetju.:D

demonnes: V 6 in 1/2 letih tudija so mi starši plačali stanarino za prvo leto, potem pa stanarino v ŠD, kadar sem bil redno vpisan ! In nič drugega. Kadrovska štipendija + delo.(cca enih 50.000,00 -60.000,00 SIT v zdajšni vrednosti). Nič bonov, nič ŠOU.
V srednji š. nisem maral štipendije prav zaradi neodvisnosti, za študij izven rodnega mesta pa bi bil študij brez štipendije preveliko breme zame in moje starše.
Poznam tudi drugo stran, delodajalsko - poglej zgoraj.

Pa ne trdim, da so izkušnje dovolj za potrditev mojega mnenja( kaj če so izkušnje napačne?) !

To kar trdim, je pač samo tole:
1. Cena študentskega dela je odvisna od pijavk, ki se prisesajo na zaslužek. Ko so obnovili ŠS na Borštnikovem trgu, sem opazil, da so se zelo izboljšali pogoji za delo zaposlenih, za študente, ko so nas končno spustili v prostor pa so namenili ( če se ne motim) 6 celih sedežev. Ljudem, ki so plačali prenovo !

Da je ŠS- ŠOU sofinancer izgradnje ŠD je absurdno. Še bolj pa to, da ni bilo nikakršnega glasu od študentov, ki plačajo to izgradnjo - in tukaj mislim tiste, ki delajo preko ŠS. Kakšni procenti za leno, nesposobno državo in mogotce ŠOU, ki tako lahkotno porabljajo denar, ki ste ga vi zaslužili ?? Sem z njim, bi se moralo slišati! Ali vsaj večje ugodnosti, odvisne od zaslužka prek ŠS.

2. Izredni študij : Žal, moram ponoviti. Izredni študij pomeni nizko kvaliteto študija. Preprosto potrebuje mlad človek vseh 24 ur na dan, da lahko kvalitetno študira in živi kot socialno bitje. Izredni študij je še en potrošni artikel, ki so ga izumili pohlepni pedagogi.

3. Davki: V tej družbi so vsi ljudje enaki in niso prašiči( G. O. Živalska farma)nič ˝bolj enaki˝od drugih. Še posebej to velja pri davkih. Delavka v tovarni tudi zasluži teh 1,4 milj. letno, le, da polovico tega pobere država, kot prispevek za vzdrževanje ˝delovno primernega okolja˝. Ne vem zakaj, bi bili študenti, ki služijo takšne denarce, izvzeti iz teh obveznosti.

Če služijo denar, naj tudi plačajo davke , ...just like the rest of us!

4. Medtem pa za študente , ...˝ki hočejo biti neodvisni-ne štipendije˝, ...sem izreden študent, ker se ne morem zaposliti brez diplome- sem mal pauziral, pa nerodno mi je starše prosit, pa štipendije zato nimam več, pa živet je treba spodobno,... jaz hočem več..., drug fax ipd...
Ok, ok, izvolite. Vendar za božjo voljo, sprejmite posledice svojih dejanj , želja in odločitev. V tem sistemu ni prav nobenega razloga, da bi mi vsi ostali financirali posledice takšnega blodenja. Če nočeš štipendije, posojila, pisat prošnje, neperspektivni študij... in rednega napornega študija, pač ne moreš študirat. ˝Tough luck, fish face...˝ (M.P. Live of Brian:D ). Temu se reče odgovornost in realitetni princip.

Da se razumemo, vsi tisti, ki zaradi socialnega statusa ne morejo študirati, so iz zgornjih opisov izvzeti! Jih je pa po mojih izkušnjah malo... evo zgodba..ko smo razpravljali o bojkotu plačevanja stanarin, ki so se dražile v božjo mater, sem v revolucionarni vnemi >:D predlagal na sestanku stanovalcev ŠD, da gremo preverjat resničnost podatkov, ki jih imajo študentski domovi o socialnem statusu stanovalcev,...in statistike, in ... so me skoraj zažgali, saj so skoraj vsi oddali ponarejene podatke, ... se mi je čudno zdelo, da je bila soseda v ŠS hčerka enega od direktorjev Fructala...).
In še to. Vse zapisano velja za politični sistem, ki ga imamo in odnose, ki izhajajo iz takšnega sistema. Ta sistem ( in Freud) pravi , da če si lačen, naredi nekaj zato, da se boš nasitil. Tarnanje ne nasiti.

LP.IgorGrozni

BigWhale ::

Ce bi ne ljudje zlorabljali ugodnosti, jim jih ne bi nihce vzel...

Tako pa jih, ker je 'clovesko' gledate, na to, kako bo nekdo nekoga zajebal in okol prnesel. Ne, niste vsi taki, je pa takih dovolj, da drzava razmisli koliko se jim se splaca podpirati tiste, ki niso taki.

Lep primer je Igorjeva zgodbica s preverjanjem socialnega statusa... Igor je grozno lepo tole napisal ;)

BluPhenix ::

Tudi jaz se popolnoma strinjam z Igorjem.

Študij je lastna odločitev, s katero moraš živeti ali pa pustiti in se zaposliti.

In racman007, ko sem jaz delal na RTVju je bilo tam precej mladih novinarjev brez diplome in glej ga zlomka takih, ki sploh niso študirali novinarstva. Ni bilo vse v poznanstvih, nekateri so bili zelo ambiciozni in so s trdo voljo prišli tja.

Zgodovina sprememb…

perci ::

Gre se za to, da država misli (in nekateri se s tem celo strinjamo), da je dobro, da je odstotek izobraženega prebivalstva čimvišji. Za dosego tega cilja se država poslužuje različnih ukrepov, katerih namen je, da študentu olajša študij. Zdej pa, če ste vi leni in se vam ne da študirat, je pa to vaš problem.

Jst sem zato, da se študentom da mal popusta. Ker vem, da nekaterim ni simpl.

Meni recimo ni tezko. Zasluzim cca 70k na mesec (recimo da delam tri dni v tednu), vcasih malo več, včasih manj, živim pri starših + starši mi dajejo cca 50k žepnine.

S 50k bi recimo solidno prišel čez mesec, če ne bi varčeval - je pa res, da vsak mesec kakih 50,60k prišparam. Aja, študiram redno, tko da ni stroškov študija.

Zdej si pa predstavljam enga študenta, ki si sam plačuje stanovanje, hrano, poleg tega pa še izredno študira in ga mal primerjam s sabo in veste kaj ugotovim?

Da tak študent jebe ježa. Zajebana situacija.

Pol se pa se vprasam kako bo ta student kdaj prisparal za lastno stanovanje. Ja, nic kaj kmalu. Oz, vselil se bo v luksuzni smetnjak v čistem centru z lastnim parkirnim mestom in macko.

Mlajsa generacija ni dobila stanovanj z po Jazbinškovem zakonu in s krediti, ki niso poznali TOM-a.

Tko da dejte studentom mal popusta - pa ne men al pa gandalfu, nama je super - sam midva sva prej izjema kot pravilo.

BigWhale ::

Jebal bo jeza tudi potem... Ja, ce nima starsev, ki bi mu kupili stanovanje... in po moznosti se sluzbo poiskali... :)

Boljse, da se prej navadi, bo imel ze trdo kozo... Na nek nacin... Prej se naucis lepo ravnat z denarjem bolje zate..

perci ::

Vse lepo in prav, sam to potem pomeni, da povprečna izobrazba ne bo dovolj hitro rasla. Za tekočim trakom se dela vse manj - kmalu tega ne bo vec - za kaj druzga rabis pa papir.

EssEncE ::

Pri meni je glavni strošek ADSL.:)

demoness ::

Igor Grozni, sem rekla da sem z 1.4M čisto zadovoljna. Da se nad tem sploh ne pritožujem, ker se na srečo da priti skoz (študiram redno, tako da nimam šolnine). Prijetno ni in izpiti ostajajo, ampak se da. Samo to se mi je v nos zataknilo, da si v svojem prvem postu vse, tudi tiste, ki ne izkoriščamo sistema, stlačil v isti koš. OK, vidim, da si v drugem postu to popravil. :) Tudi jaz poznam primere, ko so otroci raznih obrtnikov z dvema hišama in petimi avtomobili preko ponarejenih podatkov prišli v ŠD samo zato, "ker je žurka", kdo, ki bi sobo v ŠD res rabil, je pa ostal brez nje in si je moral plačevati podnajemniško - stanovanje pri starših ne pride v poštev, ker so bili ca. 100km stran. Morale bi biti pač strožje kontrole in strožje kazni za kršitelje... tudi za švercanje prek napotnic in tako dalje.

Samo tole mi ni všeč: primerjava študenta z delavcem za tekočim trakom. To nista enakovredna položaja, preprosto zato, ker je delavec tam, kot je, in nikoli ne bo prispeval družbi nič drugega kot tistih nekaj gibov za teokčim trakom. Študent ima neprimerno večji potencial za družbeno koristnost, da se tako izrazim. In ni treba, da se ga pri dosegu tega potenciala ovira. Kot je rekel Perči - povprečna izobrazba se bo tako precej počasneje povečevala.

Essence, ti pa kar tiho. ADSL pa JE luksuz. Razen če nam hočeš povedati, da ti brez svoje doze porničev ne moreš živeti.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: demoness ()

MEDENA ::

demoness hello ;)

Men gre samo na jetra to ta akontacije KER država na konec koncev OD TEGA NE BO IMELA NIČ

KAKO ?

Vsi bomo pač delal na več napotnic in tako,da bomo DOBILI povrnjeno akontacijo v 99% primerih...REALNOST!

Kaj bi morala država narest ?

Zvišat urne postavke na nek način in pa uvesti tako akontacijo,da nam pač trga nekaj....

Pošteno raje plačam recimo 2.5-5% od zasluška...Naj imajo.

EssEncE ::

Essence, ti pa kar tiho. ADSL pa JE luksuz. Razen če nam hočeš povedati, da ti brez svoje doze porničev ne moreš živeti.


Ni luksuz. To pride takoj za hrano in sobo. Vse ostalo pa za tem.

Aja, porniči so velik cenej kt kurbe.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

BluPhenix ::

demoness: ja no, da bo študent več prispeval družbi kot pa en delavec za tekočim trakom ni čisto res.

Meni bo veliko več dal človek, ki dela za tekočim trakom Poli in jo lahko jaz jem, kot pa en ekscentričen študent ALU ali AGRFTja. Ne zaničevat ali podcenjevat dela drugih. To ni lepo, niso pač vsi imeli možnosti študirat.

Če bo vedno manj folka za tekočimi traki od česa pa bomo živeli? Od računalnikov? Arhitekturnih čudes? Makroekonomskih analiz? .... potrebni so tudi "neštudirani" ljudje, da mi "študirani" preživimo.


Mah papir papir, včasih rabiš tudi glavo in ti papir ne koristi čisto nič. Papir ti pomaga pridobiti boljšo službo, obdrži ti je pa ne ....

EssEnce, ja je luksuz, ni ti nujen za preživetje, ne za životarjenje niti za živetje. ADSL je luksuz, ne morejo si vsi privoščiti dajati 6000 na mesec, sej verjetno si mislil malo sarkastično ampak...

V bistvu je kot je povedal MEDENA, vsak zakon ki je imel kaj s študentskim delom se je dalo nekako obiti. Še se spomnem kako je folk utrujal, ker bo lahko delal le 3 mesece na leto ....

MEDENA ::

sej zakoni so zato da se jih KRŠIJO oziroma "po ovinkih" :D

demoness ::

BluPhenix, študiran človek bo izumil robota, ki bo naredil boljšo Poli salamo v polovici časa in za polovico cene, zato da je boš lahko ti pojedel več in boš še bolj srečen, da neštudiranih ne rabimo. :)
Ne mi o možnostih za študiranje. Jaz tudi ne bi imela možnosti študirat, če se ne bi bila sposobna med študijem sama preživljati.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

BluPhenix ::

demoness: Ja no, si preveč Asimova brala :D

Glede ne mi o možnostih: jaz sem se tudi večinoma in se, sedaj ko sem absolvent še vedno sam preživljam. Nimajo pa vsi možnosti študirat, nisem navedel za kakšne nezmožnosti gre, recimo nekdo ki komaj naredi osnovno šolo verjetno ne bo šel študirat, bo pa delal dobro Poli.

Moja mama ni imela možnosti študija, morala se je zaposliti, ker drugače niso mogli živeti. In še veliko drugih takih ljudi obstaja. Študij je tudi nekakšen privilegij, ne pozabljat tega. Nekateri si ga ne morejo privoščit iz finančnih, drugi pa iz fizičnih razlogov.

Tody ::

Fizičnih razlogov ni !! (okey če lahko premkiaš samo oči ampak...) Če si gulh če si slep če ti manjka roka ali noga... vse se da z voljo, pač gledam preveć TV ampak je kar nekaj ljudi tam zunaj ki na faks niti ne pomislijo in so zadovoljni če imajo lahko 100.000 sit plače. Seveda jambrajo in stokajo ampak za to da bi pa kej več naredl se jim pa zdi butasto. Zakaj rabim 150.000 če lahko preživim z 100.000... O kakovosti življenja nebi... In da zmeraj bolj bomo avtomatiziral svet samo tko nekak si ne predstavljam da bodo kej kmalu robotu pobiral smeti in se vozil na smetrarskih vozilih ali pač da bomo izumili kake naprave za dezitergracijo zdev. Prav tako nepričakujemo avtopilotov za tovorjnake in avtobuse...

BluPhenix ::

Ok, če prav nisi štekal primera, kako lahko človek študira, če je podpovprečno inteligenten?
Ni glih fizično, ampak še vedno telesna težava.

Sicer pa je to že off topic :D

[i]Da ne bo lih off topic še en post samo ena misel "Kjer je volja tam je moč :D "

Tody[/i]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčna olajšava za študentsko delo - vprašanje

Oddelek: Loža
123401 (2876) jrtjtejtt
»

Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11011165 (8336) kekz
»

Obdavčeno študentsko delo pri pavzerjih.... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686197 (4775) klemen22
»

Peticija o obdavčitvi študentskega dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645679 (4489) Daedalus
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088359 (7233) GregiB

Več podobnih tem