» »

Problemi s policijo

Problemi s policijo

Nigga ::

emm zanima me glede piratskega softwera. Recimo da bi prišla kontrola in bi mi odpeljali rač. na pregled in da bi našli samo winse 2000 tiste ko ti jih naložijo v trgovini (ko niso licenčni) a te lahko zaradi tega kaznujejo, oz. kakšne so kazni če imaš ilegalni software na kompu.. dajte malo povedat, ali pa če je že kdo imel probleme s tem..
Too Drunk to Fuck

tomaz255 ::

zakaj pa bi ti pregledal računalnik? Tega ne storijo kar tako. Drugače pa se s tem niti ne ukvarjajo, bolj so usmerjeni proti piratom, ki prodajajo piratske CD-je in z njimi mastno služijo.

kleDo ::

mislm, da če nimaš firme in nisi pirat se ti ni treba pretirano bat.
je pa za povedat, da so pred kratkim (mislim da ta mesec) izvedli akcijo, v kateri so pregledali programsko opremo pri firmah. uspeh sicer ne vem kakšen je bil, vendar je za podjetnike to zelo neprijetno.
največi šit pa je, k more met neka firma vso opremo legalno. to je npr. za grafičen studije (poznam neki folka k se s tem ukvarja) zelo drago. računite da more met ta firma vsaj 2 grafična programa (npr. photoshop, coreldraw) vsaj 2 urejevalnika (nap. pagemaker in word (ker v njem dobijo večino tekstov), adobe acrobat, winzip in še mnogo drugih programov za katere se nam še sanja ne!! vsi ti programi pa morajo bit legalni. če računaš da ti vsak tak program (nov) stane vsaj 1.500 dem, potem se cena takoj povzpe na 15.000 dem + hardware... upgrade-i so sicer dosti cenejši... nekje 300 do 1000 dem.
torej 1. verzija nakupov ca. 15.000 dem/računalnik, torej za manjše grafično podjetje nekje 50.000 dem + računalniki in ostala strojna oprema... potem pa lahko že zaprejo svoja vrata. mislim, da je v teh primerih, ko podjetje kupi več kot eno licenco in se zaveže da bo v bodoče kupilo vsaj še x nadgradnj moralo dobiti popust (tudi do 50% in več)
to je samo moje mnenje, sicer pa si lahko več podatkov o kaznih in piratstvu v Sloveniji ogledaš tuki!

kleDo ::

pa še to: Junij 2001 - Sodišče v Trebnjem je obsodilo na 1 mesec zapora, pogojno za 2 leti, D. Lovka -Takšno kazen je sodišče izreklo potem ko je ugotovilo, da je obtoženi kršil avtorsko pravico reprodukcije s tem, ko je naložil nelegalne kopije računalniških programov MS Windows 98, MS Office 2000 in AutoCAD 2000 na svoj osebni računalnik.
vir: www.bsa.si:D

Nigga ::

če bi imel kdo veliko cdjev doma (kopij) potem še ti ne bi mogli sodit piratstva če ne bi imeli nobenih dokazov za prodajo a ne?
Too Drunk to Fuck

poweroff ::

ja, tale primer tudi mene zanima... namreč kot je slišati naj bi da gobili ker je imel doma, za domačo uporabo naložen piratski softwer.
Nobene forme, nobenega prodajanja - vsaj tako je slišati.

Kaj je s tem?

kleDo ::

sej je vseeno. uporaba (in ne samo prodaja) kopij programov je nelegalna. to je isto kot pri mamilih. če imaš pri sebi npr. 2 grama heroina poseduješ heroin pa pika. pa nobenga ne zanima al je zate al pa za prodajo... res pa je, da se na pirate dosti bolj ozirajo in so do njih bolj strogi, ker pač zadevo razpečujejo in so posredno glavni krivci za izpad dobička.
čeprav se meni zdi, da je 1 mesec zapora in dve leti pogojno ZELO huda kazen za nekoga, ki ima na svojem računalniku piratske programe.
pri firmah je nekoliko drugače. obstajajo tudi izvensodne poravnave (ki so za obe stranki koristni). če pa si na sodišču obsojen pa ti zasežejo računalnik, ko plačaš kazen in kupiš software, ki je bil prej nelegalen (vključno z winzipi in ostalimi šarami po 50$), pa dobiš računalnik nazaj. za firme je večji problem zaplemba računalnika, kot sama kazen!!

sicer pa, če bi bil software cenejši sem prepričan, da bi stopnja piratstva povsod po svetu drastično padla (in zaslužek bi se zvišal, to je tako kot pri mobitelu).
sam primer so npr windowsi.
win95 so bili 9500 sit... win 98 pa kar 35.000 sit. v čem je logika? pa še software morš vsaj vsaki dve leti menjat.

Nigga ::

ja če pa imaš ti shareware z neta kao winzip pa to ni kaznivo ne da? Pa kaj Divxi doma narejeni za lastno uporabo so legalni? Po moje so saj je skor enako kot pri mp3
Too Drunk to Fuck

Medved ::

ne morjo ti pridt v hišo oz.stanovanje - rabjo NALOG - ta se pa težko dobi hehe, moraš met ornk razlog da ga sodnik izda>:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

kleDo ::

pri winzipu je tko. k ga zalaufaš se ti prikaže eno okno (z oznako winzpi in nekimi funkcijami in nekim tekstom. med drugim piše tudi, da je program samo za testiranje za določen čas... če pritisneš tipko See Evaulation License boš opazil, da notri piše tudi:
This is not free software. Subject to the terms below, you are hereby licensed by WinZip Computing, Inc. ("WCI") to use this software for evaluation purposes without charge for a period of 21 days. If you use this software after the 21 day evaluation period a registration fee of $29 is required. torej moraš program registrirati po 21 dneh, drugače kršiš zakon o avtorskih pravicah in...
sicer mislim, da tebe in tudi podjetij za to (če imaš seveda druge programe legalne) nebi zajebavali...
glede naloga pa takole. za izdajo naloga mora obstajati utemeljen sum prekrška oz. kaznivega dejanja... glede da ima to stvar čez sodnik za prekrške in ne "klasičen" sodnik, je verjetno nalog dosti lažje pridobit, le da ima ta nalog omejena dovoljenja (npr. je samo nalog za pregled rač. opreme, ne pa celega stanovanja).
Sam sicer nisem pravnik in se s pravom običajno ne ukvarjam (razen preberem kakšen zakon, ki me zanima ipd.) zdi pa se mi, da takega naloga ni ravno težko dobiti, drugo pa je, če je neka oseba osumljena nekega dejanja, potem mora policija najprej dobiti neke dokaze, ki naj bi to osebo povezovali z nekim dejanjem in šele na podlagi tega (če je dokaz dovolj močen) potem izdajo nalog.
rad pa bi povedal še to, da ti opreme rač. opreme običajno ne pregledajo policisti ampak pristojni inšpektor (ki lahko pride v spremstvu policistov), je pa vprašanje kakšne pristojnosti ta inšpektor ima. ali sploh potrebuje nalog za pregled rač. opreme???
sam poznam primer (mojega očeta), ki mu je v firmo prišel davčni inšpektor, brez kakršne koli policije... se je najavil, da ponovno pride naslednji dan in da hoče videti vse poslovne knjige za prejšnje leto... sicer sta mu oče in partner ugodila, samo če mu nebi je vprašanje kaj bi lahko inšpektor naredil (poklical policijo, zahteval nalog, ki ga bi v tem primeru dobil še isti ali pa naslednji dan...). no razultat je bil, ker so pred dvema letoma kupiliq za nekaj mio sit rač. opreme in se je to inšpektorju zdelo veliko (rač. za domačo uporabo stane max. 300.000 sit, ona dva pa sta za en računalnik + monitor dala ca. 1.3 mio sit). na koncu so ugotovili da so pač profi računalniki "nekoliko" dražji (govorim o Mac G3 + dod. oprema + Sony 21" monitor!!!)
s tem želim povedati, da naloga verjetno le ni tako težko dobiti če prej preiskavo odvrneš... (tako kot če odkloniš alkotest si avtomatsko alkoholiziran...)

kleDo ::

pi*** nakladam. bom mogu mal svoje prispevke zmanjšat:D

Tolip ::

Dead Kennedy nč se bat, ti kar veselo nalagi ilegalno opremo, še posebej od M$ p***a jim monopolistična. Od mene ne dobijo niti tolarja več, če se bo le dalo. Policija pa naj kar zapira tiste, ki imajo ilegalne programe, bomo šli pa vsi v zapor, pol bo pa slo-tech najbolj popularna stran med zaporniki:D

zdaj moram pa hitro pogledat da nisem kakšnega pravila kršil, ker propagiram uporabo ilegalnega programja.

SkIDiver ::

Jz sm že razmišlu da bi moj HDD podminiru in bi v takih slučajih ga lepo scvru. Bol 20k uničt kot pa 100 in več k kazni plačat. Aja tist bum al kar bi že bil bi poškodval samo disk in nč druzga. Sem mojster tempiranja:D

Medved ti si pa 300 let za leseno žlico. Moj bratranc je bil cajk in je dobu nalog za hišno preiskavo v pičlih 30 minutah brez razloga. Kaj pravš na to a? Je težko dobit nalog za preiskavo al ne? S pravim poznanjem je vse mogoče

kleDo ::

Tolip: si, pa nč se ne bat... sej to je DEMOKRACIJA!!! Vsakizrazi svoje mnenje. (včeri so ga američani, ko so prekršil sporazum o razoroževanju)

poweroff ::

Ej, tole o cvrtju diska me pa zanima - lahko kaj več o tem poveš?

Uporabnik ::

tist tip je mel gor autocad2000 ki pa stane zlo velik zato je to kaznivo dejanje in je šel v zapor. če pa maš manjšo vrednost nelegalne opreme je pa to prekršek in samo plačaš. kolk je pa meja pa ne vem ... mislm da je okol 10k DEM

Tolip ::

Ljudje kradejo avtomobile, pretepajo in napadajo nedolžne državljane, da ne omenjam še kakšne hujše stvari, pa ne grejo v zapor, pol pa zaprejo enega reveža ker si je ilegalen autocad2000 naložil, zdaj pa povejte če je to normalno.;(;(;(

Medved ::

ma fantje lovijo te samo , če se ukvarjaš s pridobitniško dejavnostjo in imaš ilegalen software. Doma za igračkanje lohk maš kaj češ, samo da ne služiš denar, tko je to - mam kolega v BSA SLO. Male ribice ne lovijo se ne splača. Zato nč bat hehe. MEN ne more noben v bajto ga ne spustim not, tko je to.>:D:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

poweroff ::

No, pol nix panike... sicer pa itak doma nimam skoraj ničesar več, odkar sem odkril Perla in open source. :D

IceIceBaby ::

ja lepo je to da odkrivate razne open source licence. Jaz sicer na eni mašini mam winse doma na drugi pa pamo free opremo. Linux pa vse free programe kar jih rabim. Pa se dobijo tudi zelo profi programi čist zastonj...naprimer GIMP se kamot primerja s photoshopom pa stane 0$ :)
nauk: zajebite M$ pa si linux naložte :)

Medved ::

ja linux je OK, sam v službi je mal šit, k ne odločaš sam in ne gre - si črna ovca med belimi hehe:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

cattom ::

:D zadnič so dobil pirata,pa je cepec hranil odrezke od poštnih nakaznic,potem pa so copsi mal stranke obiskal!!!>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10237049 (31654) 5er-->
»

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Omrežja in internet
78461896 (33048) poweroff
»

Kazen za piratstvo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20714211 (9804) boštjan
»

Inšpekcija !

Oddelek: Loža
262669 (1831) Justy
»

PROBLEM !!!! HEEEEEEEEELP

Oddelek: Loža
371975 (1447) gunner

Več podobnih tem