» »

Regnat Populos

Regnat Populos

1
2
»

poweroff ::

Direktna demokracija je en mit. V praksi naleti na velike probleme. Seveda bi jo tudi jaz rad videl - delujočo, vendar zaenkrat so veliki problemi.

Glavni je nezainteresiranost volilcev da sploh odločajo.
Potem pa pomanjkanje informacij in manipulacije.

Je pa to možno uvesti v večji meri kot sedaj. Samo je treba razviti to tradicijo. Švica čisto lepo laufa.

Moje mnenje: zadevo se splača preučevati (tehnične rešitve razvijati, politološko preučevati,...). Samo treba pa se je zavedati da nekih hitrih rešitev tu ni.

BTW: pred leti sem govoril z nekim hardwardskim profesorjem... ugotovil je, da se volilci v primeru direktne demokracije v ZDA zelo socialno-levo orientirajo. Do odnosa do manjšin pa najbrž bolj "fašistično".
sudo poweroff

Kryx ::

Če utežiš glas z IQ, je to diskriminatorno, če ga pa utežiš s starostjo (if starost <18 then 0 else 1), pa naj ne bi bilo. Dvoličnost.

O posredništvu lahko govoriš samo dokler se odpoveduješ odločanju in vplivaš izključno na to, komu prepustiti odločanje.

Trdit da lahko nekdo pri pomembni stvari odloča več, kolikor zmore in pri tem pričakovat, da bojo odločitve optimalne, je smelo. Omejevati in zanemarjati glas pametnega, je pa škoda za vse.

Daedalus ::

Daj ne nabijaj v prazno, prosim. Sem ti lepo napisal, da obstajajo pravne norme, kdaj posameznik polno pravno in poslovno sposoben in takrat tudi pridobi volilno pravico. Al boš zdaj rekel, da je diskriminacija tudi to, da 14 letni froc ne more odpret firme, 18 letni jo pa lahko?
Poleg tega je to edini (skozi zgodovino dokazano) volilni cenzus, ki je vsaj približno pravičen - lepo predpostavi, da z določeno starostjo je človek sposoben nositi odgovornost političnega soodločanja. Tisto tvoje o diskriminaciji je pa nakladanje - zakaj, pa sem že utemeljil.

Evo, ti dam en kontra primer - cenzus po premoženju. Lahko predpostavimo, da so tisti z več $$ bolj sposobni, pametnejši in kot taki edini primerni za odločanje z več kot enim glasom per capita. Tisti, ki pa nimajo tolko denarja, so pa itak nesposobneži, ki si zaslužijo zgolj pol glasu - če bi bli pametni in sposobni, bi itak meli miljone, a ne. Diskriminacija? Če si Kryx - potem ne. Če si posameznik z razčiščenimi pojmi v glavi - potem pa vsekakor ja.

Eni se pač morajo šele naučiti, da je mejo nekje treba potegniti. In da je boljše, če je meja določena z čimbolj objektivnim dejavnikom (kar starost definitivno je) in ne subjektivnimi dejavniki (kamor spada IQ, ki je odvisen v največji meri od okolja).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kryx ::

Dvoličnost pač. Dela se, da je proti diskriminaciji pri odločanju, obenem jo pa potrebuje in odgovornost prelaga na "dokazane pravne norme".

Daedalus ::

To je vse, kar spraviš skup? Bogo, bogo:\

Tako, by the way obstaja razlika med obtoževanjem nekoga, da je dvoličen in dokazom za to dejstvo. Al dejansko trdiš, da je smiselno, da ima (po tvojem) 2 meseca star dojenček volilno pravico? Ko je praktično še "rastlina" in nima kaj dosti pojma o tem, kar se dogaja okoli njega? Al boš predstavil kako mejo (in se obenem zapletel v isti paradox, kot ga očitaš meni in celemu sistemu ugotavljanja volilne upravičenosti)? Se ti zdi smiselno, da bi 5 let star froc kandidiral za župana na volitvah? Torej?

A določanje volilne teže po IQ-ju pa ne vsebuje elementa diskriminacije? Kako pa boš ugotavljal, kak IQ ma dva meseca star dojenček, al pa poljubno star /cigan/čefur/črnc/Kitajec/ipd... Če bi mel karkoli soli v glavi, bi vedel, da so IQ testi prilagojeni točno določeni skupini prebivalstva in da je pri njih lahko uspešna točno samo ta skupina? Da bi bili rezultati današnjega IQ testa leta 1930 porazni? Pa kaj to pomeni, da so leta 1930 živeli na svetu sami retardi?

Ko boš odgovoril (utemeljeno) na zgornja vprašanja, te bom jemal resno. Samo ti lahko v naprej povem, da ne boš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Kryx ::

Funkcija

if (starost < 18) then volilna_pravica = 0 else volilna_pravica = 1;

je diskriminatorna. Pika. Tko da ne se sprenevedat, da diskriminacije zdaj ni.

Ali je smiselno, da ima 2 meseca star dojenček volilno pravico? Jaz nobenemu volilne pravice ne bi odrekal, kar tako vnaprej, ker je premalo star. Dal bi mu je tolikor, kolikor se izkaže s svojimi zmogljivosti neposredno ob glasovanju. Nobene starostne meje. Petletni kandidat za župana? Malo verjetno, da bi bil zmožen kandidirat za tako službo.. ampak kakšno vezo ma to?

A določanje volilne teže po IQ-ju pa ne vsebuje elementa diskriminacije? Vprašanja na testu so lahko slučajno izbrana izmed mnogih iz baze. Ja, lahko da ti vedno niso ravno pisana na kožo, ampak smola pač. Vsi (otrok, cigan, Kitajec...) grejo ob glasovanju čez enako testiranje. Testi se lahko sestavijo tako, da dovolj zanesljivo zajamejo populacijo, ki glasuje. Sploh pa ni pomemben nek absoluten rezultat na testu, ki bi moral biti primerljiv s tistim iz leta 1930, ampak tvoj trenutni rang.

Stepni Volk ::

Kaj je IQ?
Kaj je IQ - wikipedia?

Posebej si oglejte razpredelnico ameriške populacije v Wikipedijini povezavi.
Ločencem "dokazano" pade IQ. Zakaj?

Čustva.

IQ test je odvisen tudi od stresa pod katerim si in eden največjih znanih stresov je prav izguba partnerja (smrt ali ločitev).

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Kyrx - ti nisi resen, se zajebavaš, al pa dejansko nimaš niti 1% pojma o stvareh, ki sem ti jih izpostavil.

1. Otrok do ~ 5 leta starosti izgrajuje osnovne predstave o svetu - do ~ 5 leta starosti njegovi možgani z mojimi ali pa tvojimi nimajo kaj dosti skupnega - v bistvu jih sploh ne moreš imenovati človeški v smislu odrasle osebe. Kako bi torej dodelil volilno pravico nekomu, ki še lep čas niti ne bo vedel, kaj volilna pravica je? Če ne verjameš mojim trditvah o možganih in frocih -- pejd vprašat bilokakega psihologa, sociologa al pa antropologa o tem. Dobiš boš isti, sicer precej bolj razdelan odgovor, ampak bistvo bo isto. V glavnem - ta tvoj ugovor je mrtev. Pravkar je dobil 7,62 mm izstrelek v čelo, pa če to priznaš, al pa ne.

2. Testi IQ so visoko problematizirani, zaradi dveh stvari. Prva je dejstvo, da so ostanek socialnega darwinizma in da se jih je v preteklosti na veliko zlorabljalo za dokazovanje inferiornosti drugih kultur ali ras. Zakaj? Zato ker so povsem in v celoti družbeno pogojeni - en Afričan bi na naših IQ testih izpadel debil v pravem pomenu besede (IQ ~45 pik če se ne motim) in seveda obratno - če bi dal tebi IQ test, ki se izvaja v Afriki, bi izpadel debil. Poleg tega je tudi Stepni Volk že pogruntal, da je uspeh na testu IQ odvisen od mnogih dejavnikov. Recimo določimo uro opravljanja testa ob 7.00 zjutraj in potem ponovimo test čez nekaj časa ob recimo 12.00 (dopoldan). Kaj misliš, kje bojo boljši rezultati?

Kot vidiš, tvoja ideja žalostno pade na kriteriju objektivnosti. IQ testi so odvisni od preveč (trenutnih) dejavnikov in so, kar je lahko še slabše uporabljeni za prikrajanje rezultatov (daš na voljo tak test, ki favorizira določen sloj prebivalstva). Torej niso objektivni in kot taki ne morejo biti merilo določanja volilne upravičenosti, še manj pa podeljevanja št glasov per capita.

Sicer ne pričakujem, da boš sprejel argumente - maš očitno precej trdo bučo. Sej ti argumenti niti niso namenjeni tebi - so namenjeni ostalim, da ne bi kdo nasedel na tvoje precej čudne in nerazdelane ideje.

p.s. - če fašeš na IQ testu sama vprašanja, ki ti ne odgovarjajo (smola pač) - to je pa res objektivno. Približno tako, kot ocenjevanje "znanja" v našem šolskem sistemu.

p.p.s. - moja meditacija o dojenčkih se je nanašala na tvojo trditev o "diskriminaciji" volilcev na podlagi starostne meje. Še vedno mi pa nisi odgovoril na kup vprašanj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kryx ::

Volk, hvala za linke. Samo nekaj, kje piše, da ločencem pade iq? To je malo preveč poenostavljena interpretacija tistih rezultatov. Si pomislil na to, da tistim z iq pod 75 pogosteje razpade zakon, kot tistim z iq nad 125? Torej da sta vzrok in posledica morda obrnjena, da je iq nizek že pred ločitvijo..


Daedalus, zdaj me ne zanima preveč, kaj ti tukaj meniš o otroških ali odraslih možganih.. pokazatelj, koliko je nekdo zmožen odločat ali ne je rezultat testa ob glasovanju. Očitno še tega nisi mogel razumet, da še kar naprej goniš o otrocih.

In drugič, zdaj si se pa obesil na objektivnost testov. Sicer je argument objektivnosti na mestu, ampak sploh testi niso tako neobjektivni, kot skušaš ti prikazat. No, samo da te vprašam: kaj, a če bi bili testi garantirano objektivni, bi potem bil za? Za to, da se glasovi utežijo? Al bi bil proti, ker.. tvoj glas ne bi štel ravno dosti v taki situaciji??

ps. na katero vprašanje naj ti še enkrat odgovorim?

Stepni Volk ::

Krya - vzemi estremno situacijo. Pred teboj umre ljuba ti oseba. Potem ti dajo za reševat IQ test. Rezultati bodo porazni.
Ker imam "srečo", da lahko občasno opravljam svoje delo tudi ponoči, lahko povem, da recimo križanke ne uspem rešiti. Ko to isto križanko pogledam popoldne, kolikor toliko napsan, se samo držim za glavo, kaj sem počel.
Alkoholiziranost ali utrujenost imata enake efekte. Zato tudi tisti izrek: bolj pozna ura, lepši ljudje okoli tebe. Enak efekt se doseže s pivom :)

Iz linkov je tudi razvidno, da je inteligenc več. Katera je torej primerna za volilce?

Katera izmed le teh?
Čustvena?

Je človek, ki še ni videl računalnika manj inteligenten od tistega, ki ga uporablja?
Je človek, ki ne zna dobro slovensko (recimo manjšine) manj inteligenten od tistih, ki znajo?

En lep test inteligence so naredili Monty Python Flying Circuit, na eno stan so dali pingvine, na drugo skupino japoncev.
Nato so vprašali: koliko je ena plus ena?
Japonci so nekaj govorili, eden izmed pingvinov je rekel: SKVIK, SKVIK.
"There you have it! It is proven that penguins are more inteligent then japanese people."

Humor absurda, a s prekleto veliko kapljo resnice :)

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Kryx - še vedno nisi odgovoril... Tole tvoje zmotavanje:

>Al bi bil proti, ker.. tvoj glas ne bi štel ravno dosti v taki situaciji??

Je prekleto slabo... ~ 95% ljudi na tem planetu ima manjši IQ od mojega, vsaj glede na teste, ki sem jih nazadnje reševal. In ker ti predpostavljaš, da so ti testi objektivni - ne boš mogel preko tega. Jaz v tem položaju nimam kaj zgubiti.

>Volk, hvala za linke. Samo nekaj, kje piše, da ločencem pade iq? To je malo preveč poenostavljena interpretacija tistih rezultatov. Si pomislil na to, da tistim z iq pod 75 pogosteje razpade zakon, kot tistim z iq nad 125? Torej da sta vzrok in posledica morda obrnjena, da je iq nizek že pred ločitvijo..

Tole tvoje sklepanje je bogo in to precej. Volk ti je dal link na trditev, ki se oklepa na raziskave na to temo. Tvoje razmišljanje se oklepa na kaj že? Tvoje razmišljanje mogoče? Ni relevatno to tvoje razmišljanje, ker nimaš statistike, da bi ga podprl. Poleg tega je znano dejstvo za patološke narcise, da so po večini izjemno inteligentni ljudje - pa je z njimi zaradi tipa osebnosti precej težko zdržati v zakonu. Kaj boš rekel na to?

In seveda - tvoja trditve o mojem "obešanju" na otroke zgolj dokazujejo, da nisi razumel niti ušivega % moje problematizacije tvoje trditve. Otroci se dokazano niso sposobni odločati niti o sebi, kaj šele o političnih vprašanjih. To je pozicija, ki jo je z raziskavami podprla današnja znanost. Ti moraš svoje trditve šele dokazati, ne jaz.

Kar se pa tiče objektivnosti testov - moje trditve so povsem na mestu (če ne bi bile, bi se verjetno starostna meja problematizirala, tako pa se ne), medtem ko so tvoje predpostavke zgolj to - predpostavke. Jih boš moral še utemeljiti - ker celotna psihologija še ni slišala za objektiven IQ test. Torej izvoli, predstavi svojo metodologijo za izvedbo objektivnega IQ testa. Če je pa nimaš, pa daj mir. Predpostavk brez utemeljitve zna natrosit vsak diletant - pa to niti pod razno ne pomeni, da so relevantne. Če ti pa ni jasno, na katera vprašanja mi moraš odgovoriti, pa si še enkrat preberi moje poste. Kaj več ti tu ne morem odgovoriti, ker se mi ne ljubi še enkrat tipkat vprašanj. Aja, odgovore hočem v obliki . citirano celotno vprašanje, kateremu sledi utemeljen odgovor. Z nekimi pavšalnimi trditvami ne bom zadovoljen.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kryx ::

To kar piše Volk, da ko si v šoku, utrujen, opit.. je problem trenutne koncentracije. Jasno da je takrat tvoj rezultat slab. In prav je, da zadet ne boš kaj dosti odločal.

Katera izmed inteligenc je primerna? Če mene vprašaš - testirat je treba več različnih zmogljivosti. Ne samo verbalnih naprimer (predvolilni dvoboji).


Daedalus,
nehaj dolgovezit in nakladat, pokaži link, ki dokazuje, da se ločencem zmanjša iq. A si sploh pogledal linke, ki jih je dal Volk? Zavestno si spregledal vse moje odgovore, kar sem vedel da se bo zgodilo, saj si že zdavnaj zgoraj jasnovidno napisal, "da ti ne bom odgovoril". S takimi je težko.

> Je prekleto slabo... ~ 95% ljudi na tem planetu ima manjši IQ od mojega, vsaj glede na teste, ki sem jih nazadnje reševal. In ker ti predpostavljaš, da so ti testi objektivni - ne boš mogel preko tega. Jaz v tem položaju nimam kaj zgubiti.

To pa je zmotavanje res. Namesto da bi direktno odgovoril. Naprimer:

Ja, če bi bili testi objektivni, bi bil "za", da se glas uteži z iq. Oziroma proti, ker..?

Stepni Volk ::

Kryx - tvoj namen je dober, a žal se podobna ločevanja v preteklosti niso obnesla. V stari Grčiji so volili lahko samo svobodni državljani (sužnji seveda ne), fevdalizem je to prenesel na lastnike ozmelj, potem so branili volilno pravico ženskam.V Švicarskem kantonu Bern-Jura so jo dobile šele v 70-tih letih prejšnjega stoletja.
Zanimivo je zapisano dejstvo, da ženske in moški prihajamo do podobnih rezultatov pri IQ testih z uporabo različnih delov možgan. In seveda nas ženske lingvistično, povprečno gledano, posekajo.

Glede tipa inteligence, je dovolj, da se obrneš okoli sebe. So ljudje, ki imajo slabo prostorsko zaznavo in posledično niso primerni za voznike vozil ali bog pomagaj, pilotiranje zrakoplovov. Brez občutka za razdalje je to smrtno nevarno.
Podobno se ljudje v resničnem svetu dobro znajdejo, a ne bodo znali iz načrta pred seboj razbrati svojega položaja. Prehod iz 3D v 2D.
Orientacija. So ljudje, ki bodo pokazali vedno v napačno smer.

Če stopiš do filozofske fakultete v Ljubljani, boš videl, da imajo bodoči psihologi vsi nadpovprečne rezultate v IQ testih. Zakaj?
Ker so jih tokom študija toliko in toliko opravili in tudi razvijalli svoje lastne. Zato svoje IQ teste ne testirajo med seboj, temveč na populaciji izven.
Smejo torej razvijalci IQ testov voliti?
Vedo namreč točno kako izpolniti, da bodo rangirani čim višje.

Z IQ testi se da tudi zelo dobro manipulirati. Kot tudi s testi osebnosti. Vsa sodobna podjetja, svojim kandidatom za zaposlitev potisnejo pred nos IQ test in ga interview-ajo, ter podvržejo raznim drugim testom (osebnostni, ki je ponavadi že kar v samem IQ testu). IQ test je le en del izbire zaposlenga. Zakaj bi moral biti edini za volitve?

In če se potemtakem strinjava, da je potrebno imeti več testov, kot samo IQ. Kateri so le te?

In še karikiram, z IQ testom si lahko selektiraš takšno populacijo, ki dvomi v vse okoli sebe, kar seveda pomeni, da če ožigosaš le te ljudi, da so primerni za volitve, se le teh ne bo nikoli udeleževali.
Problem je že v tem, kdo bo IQ teste izdelal, ter na katero ciljno skupino bo meril.

IQ je nedolgo nazaj omejeval tudi Adolf Hitler oz. bolje rečeno njegov aparat, ki si je vedno poskušal čim bolj mu ustreči. Sprva so sterelizirali, nato še eliminirali vse duševno prizadete osebe.

Glede testov še zanimiva izjava srbskega psihiatra, ki ga je dr. Košiček citiral v enem izmed interviw-ev, ko je bil še živ: "Preden se človek zaposli, kot strojevodja ali voznik avtobusa, mora opraviti psihološki test, če želiš voditi državo (politik), ti ga ni potrebno opravljati."

In kam vodi IQ (in genski) elitizem je že lepo pokazal film Gattaca, ki je bil predvajan kakšen mesec nazaj na POP TV.

Predalčkanje ljudi po IQ, je na kratko: utopično.

"Krasni novi svet."

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

How do I qualify for Mensa?

Membership in Mensa is open to persons who have attained a score within the upper two percent of the general population on an approved intelligence test that has been properly administered and supervised. There is no other qualification or disqualification for membership eligibility.

The term "IQ score" is widely used but poorly defined. There are a large number of tests with different scales. The result on one test of 132 can be the same as a score 148 on another test. Some intelligence tests don't use IQ scores at all. Mensa has set a percentile as cutoff to avoid this confusion. Candidates for membership in Mensa must achieve a score at or above the 98th percentile (a score that is greater than or equal to 98 percent of the general population taking the test) on a standard test of intelligence.

Generally, there are two ways to prove that you qualify for Mensa: either take the Mensa test, or submit a qualifying test score from another test. There are a large number of intelligence tests that are "approved". More information on whether a test you have taken is approved, as well as information on the procedure for taking the Mensa test, can be obtained from the nearest Mensa office. There are no on-line tests that can be used for admission to Mensa. Feel free to contact Mensa for specific details about eligibility.

Mensa has no other eligibility requirements other than IQ testing. However, many tests are not valid for people under the age of 16. You should contact the nearest Mensa office for more information.


Citirano s strani: www.mensa.org

Daedalus ::

> Ja, če bi bili testi objektivni, bi bil "za", da se glas uteži z iq. Oziroma proti, ker..?

To je povsem nerealna predpostavka. Pa tudi če bi bila realna, bi bil še zmeraj proti - ker si družba pač ne sme privoščiti takega rangiranja folka.Saj veš - enakost pred zakonom in podobne "neumnosti," ki so v tesni povezavi z volilno pravico. Ti v bistvu na nek način odrekaš volilno pravico "manj sposobnim" - kar pa ni nič drugega kot navaden socialni darvinizem. Ki ga je Evropa spoznala od blizu med prvo in drugo svetovno vojno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ziga Dolhar ::

Kje ste našli tako "naravno" korelacijo med "intelektom" in "političnim odločanjem", kot da je to skoraj eno in isto?
https://dolhar.si/

Daedalus ::

To mene tudi zanima. Od kot tako verovanje v povezavo vrednosti IQ in kompetenco za politično odločanje? Od kdaj so ljudje z IQ-jem, višjim od povprečja bolj kompetentni oz. se znajo "bolj pravilno" politično odločat od ljudi s povprečnim IQ?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kryx ::

Mislim, da ni dvoma, da se ljudje z višjim IQ bolje odločajo. Če kdo dvomi, naj preštudira Volkov link na wikipedio. Torej tudi politično (tudi politično odločanje je zgolj in samo odločanje, seveda o splošno pomembnih stvareh, drugače pa nobene druge žlahtnosti.)

Odkod oziroma zakaj ideja?

Govora je o direktnem glasovanju, odločanju, demokraciji. Dokler je politično odločanje posredno, je en "volilec en glas" kar se mene tiče popolnoma ok. Med kandidati se izvolijo tisti, ki so se morda že dokazali s preteklim delom in ki nas prepričajo v predvolilni tekmi. Na volitvah glasujemo samo, komu zaupati politično odločanje za 4 leta. Odločajo potem samo izbrani, tisti ki so se nekako dokazali. Torej tudi sedaj odloča peščica ljudi, ki neke nadpovprečne kvalitete ima. S tem naj bi bile njihove odločitve dobre za vse.

Zdaj gremo pa na direktno odločanje. Nobenega posredništva več. Nobenega predhodnega dokazovanja zmogljivosti, nobene varovalke, nobene garancije, da ima glasovalec sploh kakršnokoli zmožnost razumno in pravično presodit. Napisanih je bilo kar nekaj postov, iz katerih sije skepsa, da bi bilo tako neposredno odločanje optimalno dobro za vse. Četudi pustimo ob robu "tehnične" probleme izvedljivosti direktnega odločanja.

Edino, kar je pomembno, da so odločitve prave oziroma kar se da optimalne. Če glasujemo vsi z enakim glasom, imamo sicer prijeten občutek enakosti, vendar garancije za optimalnost pa sploh ne.

Kako to dosečt optimalnost v banalnem primeru? Trem različno zmogljivim računalnikom damo za reševat optimizacijski problem za enak čas. Dobimo tri različne ali delne rezultate. Če moramo potem izbrati eno izmed treh, bomo jasno izbrali rezultat najzmogljivejšega, s tem bo verjetnost za napako najmanjša. Če manj zmogjiva računalnika dasta enako rešitev, boljši pa svojo, potem bomo primerjali njuno skupno zmogljivost proti boljšemu in potem izbrali rešitev... Skratka, za optimalnost je potrebno upoštevat zmogljivost glasovalca.

Zakaj ravno iq, kot kriterij. Kot sem enkrat že napisal: zanašam se na to, da pametnejši bolje odločijo za vse, na to, da inteligenca korelira s pravičnostjo...

Daedalus ::

>Zakaj ravno iq, kot kriterij. Kot sem enkrat že napisal: zanašam se na to, da pametnejši bolje odločijo za vse, na to, da inteligenca korelira s pravičnostjo...

Na tvojo žalost bo treba tole korelacijo šele dokazat. Če se jo sploh da - marsikak diktator, zločinec, ipd... je zelo inteligenten. Pa ne vem, če so taki glih merilo za pravičnost.

Poleg tega je pravičnost, pravilnost, moralnost in kaj je še podobnega zelo zmuzljiva zadeva, ki se spreminja skozi čas. Za uspešno delovanje sistema pa rabiš statična merila - tak da tole ne gre skozi. Vsaj ne v taki, zelo ohlapno definirani obliki.

>Mislim, da ni dvoma, da se ljudje z višjim IQ bolje odločajo.

Ja, misliš. Kar pa ni ravno zadosten pogoj, se ti ne zdi? Pa tudi politično odločanje ni "zgolj" odločanje - ponavadi je vpletenih miljon različnih vplivov, pogledov, pritiskov, posledic... Ti lahko povem iz lastnih izkušenj - ni tako preprosto. Še zdaleč ne.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> zanašam se na to, da pametnejši bolje odločijo za vse, na to, da inteligenca korelira s pravičnostjo...

Moram rečt, da se jest zanašam na isto. Verjamem, da so inteligentnejši boljši, v splošnem.

Mislim pa tudi, da demokratična družba, kot je koncipirana, sploh ni naravnana na kakšno optimalnost, še manj na optimalni, oziroma najhitrejši možni razvoj.

Napredek se nam kar dogaja. Več ali manj nepričakovano, s strani tistih, ki so bili arhitekti demokratične družbe. Volimo ne zato, da bi bilo boljše, pač pa da bi bilo po naše.

To je (večidel zamolčana) resnica.

Napredek bo šel po drugem tiru, po tehnološkem, ne po družbenem. Človeška družba je precej prišla precej "na konec svojega razvoja". Kar je, je.

Povedati moram tudi, da meni je kar prav, da je tako. Tale pesniški humanizem Zahodne družbe je za človeke čisto dobra stvar.

Daedalus ::

>Mislim pa tudi, da demokratična družba, kot je koncipirana, sploh ni naravnana na kakšno optimalnost, še manj na optimalni, oziroma najhitrejši možni razvoj.

Točno tako. Napredek lahko poteka zgolj s tako hitrostjo, na katero pristaja večina prebivalcev neke družbe/skupnosti oziroma tak delež, ki lahko ustavi neko idejo/napredek. Lep primer ti je ustava EU - je bila prehitra (pa so jo spisali sami inteligentni ljudje) in je fasala bremzo. Kdo ima tu bolj prav? Povprečneži, ki so jo z glasovanjem vrgli ali nadpovprečneži, ki so sestavili?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

stealth ::

Edino, kar je pomembno, da so odločitve prave oziroma kar se da optimalne.


Definiraj optimalno rešitev. Za mene je optimalna rešitev nekaj, za tebe pa nekaj drugega, spet za enega tretjega čist nekaj drugega.
Pri tem se kar strinjam s Thomasom, vsak ki gre na volitve, bo poskušal odločit tak, da bo njemu samem dobro (pa če ma IQ 300). Taki so pač časi dandanes...

MadMicka ::

Kryx se zanaša na to, da pametnejši bolje odločijo za vse. Pri tem prezre, da kaj je boljše in kaj je slabše za vse, ni enozvočno. Za nekoga je dobro eno, za drugega drugo.

Kryx se zanaša tudi na to, da inteligenca korelira s pravičnostjo. Pri tem pa prezre, da največji zločinci so običajno bili nadpovprečno inteligentni.

Ravno takšno razmišljanje mimogrede pahne svobodno družbo v totalitarizem. Truditi se je treba za razgledano družbo, takšno, ki je odprta za nove ideje in ki ni podvržena stereotipom. Le takšna družba je lahko porok, da bedarije, ki jih zagovarja Kryx, ne prevladajo.

Ziga Dolhar ::

Čist tako -- "ideološko" gledano -- mi je Kyrxova ideja seveda všeč. V tem ni nič čudnega.

Se mi pa zdi, da bi ponderirana volilna pravica pač pomenila, da bi "boljši" lahko v večji meri delovali/izkoriščali "sistem" v svojo korist. (Hey, tudi jaz imam v trenutkih raje 20 točk koristi zame osebno kot 1 točko na vsakega prebivalca Slovenije.)
https://dolhar.si/

Kryx ::

>> Mislim, da ni dvoma, da se ljudje z višjim IQ bolje odločajo.

> Ja, misliš. Kar pa ni ravno zadosten pogoj, se ti ne zdi?

No, pravzaprav ni kaj dokazovat. Da se iteligentnejši bolje odločajo, res ni presenetljivo. Odločanje pač zahteva mentalne zmogljivosti, in kjer jih je več... Pa naj gre za odločitev, kaj boš za kosilo jedel, katero figuro na šahovnici boš premaknil, kakšno pogodbo boš podpisal ali kako boš glasoval. Inteligentnejši v povprečju manj bolehajo in dlje živijo. Ker imajo pač boljše življenske navade, bolje se izogibajo nevarnostim.. bolje se pač odločajo. Nobenega dvoma sploh.


> Pa tudi politično odločanje ni "zgolj" odločanje - ponavadi je vpletenih miljon različnih vplivov, pogledov, pritiskov, posledic... Ti lahko povem iz lastnih izkušenj - ni tako preprosto. Še zdaleč ne.

Tako je zdaj kar prav. Navsezadnje se tudi zdaj tisti ki odločajo, odločajo izključno tako, kot je za njih najbolje. Ne si tukaj delat utvar, da se kdo odloča "v našem imenu". Razen njihove inteligence, velikodušnosti, občutka za druge.. so nujni vplivi, pogledi, pritiski, posledice - zato da je potem tisto, kar je za njih najbolje, dovolj dobro tudi za nas ostale.

> Kryx se zanaša na to, da pametnejši bolje odločijo za vse. Pri tem prezre, da kaj je boljše in kaj je slabše za vse, ni enozvočno. Za nekoga je dobro eno, za drugega drugo.

Za nekatere je dobro samo tisto, kar je vsaj sprejemljivo če že ne dobro tudi za sočloveka. Kar je večkrat pri inteligentnejših.
Optimum. Seveda maksimalo razmerje med dobrim in slabim, ki ga občutimo in ga bojo občutila vsa zavestna bitja tja do vekomaj. (se samo strinjam z drugimi)

> Kryx se zanaša tudi na to, da inteligenca korelira s pravičnostjo. Pri tem pa prezre, da največji zločinci so običajno bili nadpovprečno inteligentni.

Diktatorji (največji zločinci) brez nadpovprečnih zmogljivost itak ne bi mogli pomembnega mesta v družbi zasest. Tko, da njihova sprevrženost ne more metati slabe luči na inteligentne. Je pa res, da nadpovprečna inteligenca še ne pomeni zagotovo, da bo vedno koristno uporabljena, žal. Ampak pomembno je pa naslednje: zločinci so pogostejši med nizko inteligentnimi. (spet Volkov link IQ @ Wikipedia, glej Ever incarcerated (men)). Pa da ne bo kdo rekel, da je statistika taka, ker se ti iq zmanjša, ko greš v zapor.
Taka statistika že govori v prid temu, da so inteligentnejši v splošnem boljši.


> Napredek bo šel po drugem tiru, po tehnološkem, ne po družbenem. Človeška družba je precej prišla precej "na konec svojega razvoja". Kar je, je.

Pa saj družba bo še, mar ne? Ne predstavljam si, kako bi problem odločanja o skupnih stvareh kar prešel.

MadMicka ::

Krxy, kolk pa ti misliš, da si inteligenten? Se dobiva enkrat in narediva par IQ testov? Da boš vidu, kolk pik zaostajaš? Pa potem razglabljal, kdo naj o čem odloča?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

> Pa saj družba bo še, mar ne? Ne predstavljam si, kako bi problem odločanja o skupnih stvareh kar prešel.

Moj centralni point je ta, da je v današnjem smislu, ko naletavamo na nepredvidene situacije - ne bo več.

Herojska preteklost in sedanjost se enostavno ne bo nadaljevala. To, kar nam je vsilila evolucija, tega se več ne bomo šli. Zavrgli bomo - morali bomo zavreči - zgodovino, kot se je dogajala. Bomo rajš vse skupaj spremenili v ene velike sanjske počitnice.

TA sklep je praktično matematično neizogiben.

Sam tolk tuki.

Stepni Volk ::

Kot že nekajkrat rečeno, katera inteligenca naj nas vodi. Karikiram, zakaj bi glasbeni genij, odločal bolje, kot slehernik?
Kaj sploh je splošna inteligenca? Izraz, ki si ga je človek izmislil in sedaj naivno upa, da ga bo izraz sam popeljal v boljši jutri. Tako kot vedno v zgodovini človeštva. Ob vsakem novem tehničnem, druženem odkritju, začnemo ljudj preslikavati odrešitev naše vrste prav s tem odkritjem. Pa naj so bili to stroji, računalniki, atomska energija... ali sociologija, psiho analiza oz. "inteligenca."
Vsakega od teh izrazov je moč pripeljati le do nekih končnih meja in nobeden od njih dokončno ne povede nas ljudi v "Novi krasni svet", v novo svobodo.


Kryx, vklopimo logiko in poglejmo tvojo trditev: Inteligentni se odločajo bolje, ter njene posledice:
Trditev A - Posledično se morajo vsi Inteligentni ljudje odločiti enako, v enakih danih pogojih, oz. v smislu te debate: volijo za isto stvar.
Trditev B - Inteligentni ljudje, tako kot ostali, se odločajo različno.


Trditev A
Če torej Inteligentni ljudje odločajo enako, pridemo do enoumja, kar smo zgodovinsko gledano že preživljali.
Evolucijsko gledano je ravnanje vseh posameznikov v krizni situaciji pogubno. Za preživetje vrste je nujna rezličnost.
Inteligenca nikoli ne privede do istih rezultatov, za primer si lahko vzameš samo zgovoino znastvenih odkritij. Teorij je veliko in pogosto na nasprotnih bregovih.

Trditev B
Če se Inteligentni ljudje odločajo različno, v čem so pravzaprav boljši od "manj inteligentnih" ljudi, ki so se enako odločali različno?

Moje mnenje je, da velja trditev B. Tudi zaradi lepega pregovora: "Ima glupih i poslije rata."

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

Če si bolj inteligenten, boš itak uspel prepričat več ljudi. Tako da če misliš da vladajo najbolj neumni, se motiš.
Pa meni se zdi, da ljudje svojo inteligenco, večkrat kot jo uporabijo za preverjanje vseh postavk (osnov) svoje teorije, jo uporabljajo za prepričevanje nasproti mislečih.

Torej, vsak ki bo imel oprane možgane (kar učenje majhnega otroka dejansko je (pranje možganov)) bo vkoreninjenost njegovih izhodiš težko izkoreninil. Za to je potrebno kaj več kot le visok IQ.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba načina referenduma (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7718442 (17240) Smrekar1
»

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9836548 (31996) SkipEU
»

Ali je "spolna zrelost" res edini kriterij za pridobitev volilne pravice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10916137 (14005) nevone
»

Poslanci - potrebni ali ne-? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12616888 (14330) Gozdni Joža
»

Omejitev volilne pravice? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13018557 (16701) BlueRunner

Več podobnih tem