» »

Zajem optimalne slike

Zajem optimalne slike

mujo123 ::

Lp,
kupil sem tv kartico in sedaj imam namen arhivirati stare vhs kasete na cdje oz dvdje. Zanimajo me vase izkusnje glede kompresiranja filmov, in sicer koliko kompresije je optimalno za film z vhsa. Pomoje za dvd nastavitev 2000kbps dobra in za xvid 1000kbps pri 720x576@25.

Popravite me, in dopisite vase izkusnje, namrec nocem trositi prevec prostora za brezveze oz noce slabih arhivov.


Hvala

podtalje ::

Kvaliteta slike je zelo subjektivna stvar in katera je ustrezna, lahko ugotoviš samo sam.
Lahko dobiš samo nekaj mnenj, najbolje pa je, da sprobaš sam par primerov koriranja pri različnih bitnih hitrostih
in si ogledaš rezultat.

Če vzamemo tvoj primer 720x576, je za DVD (MPEG2) je 2000 vsekakor premalo. "Filmski" DVD-ji uporabljajo okoli 6000,
solidna kvaliteta gre nekje doi 3500, naprej pa je že bolj tako.

Če hočeš privarčevati na porabi prostora, potem se bolj izplača kodirati pri nekoliko nižji resoluciji in nato uporabiti
manjši bitrate (poglej npr. s kakšnimi resolucijami so kodirani različni divx-i).

Vsekakor pa uporabljaj VBR (kodiranje z dvema prehodoma), ker je razlika ogromna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: podtalje ()

itak37 ::

Tukaj je en zanimiv clanek o zajemanju, za resolucijo pa priporocajo tole:
For example, if you want full detail you can capture at 352 x 480 and then resize precise Bicubic with VirtualDub to 352 x 240 (or 288).

Uporabi se kak MGEG4 format XVID npr na 2 prehoda pa bo.

Dr Evil ::

Glede na ceno DVD ploškov se ti enostavno ne splača kodirat na "700MB".Ponucaj en DVD za film,tak da bo kvaliteta OK,razen če arhiviraš nepomembne stvari kot so filmi.Pol pač stiskaj.


Kaj pa imaš to za eno kartico?

Quikee ::

Vsekakor pa uporabljaj VBR (kodiranje z dvema prehodoma), ker je razlika ogromna.

Hmm.. VBR(variable bit rate) ni isto kot kodiranje z dvema prehodoma.

SasoS ::

Za arhiv vsekakor zajem v polni resoluciji, s čim višjim bitratom (če je možno sploh brez kompresije, kak huffyuv ali pa mjpeg na najvišji stopnji kvalitete)...nato obdelava - deinterlace, denoise, resize in kompresija v divx/xvid.

mujo123 ::

hja...saj izkusenj s kodiranjem imam kar nekaj...
okoli 500 divxov...vedno uporabljam 2 pass, ker je slika neprimerno boljsa...

se pravi 2 pass ni isto kot vbr, a je mozen tudi 2 pass vbr za video in vbr za mp3, ker do sedaj sem vedno uporabljal cbr mp3?

kot ugotavljam je tudi boljse zajeti nekompresiran video in ga kasneje stisniti, ... to sem sedaj uporabljal pri dv kameri...

ok, hvala za nekaj nasvetov, glede kvalitete je pa tako kot sem si milsil ze prej...precej subjektivno

LP

All ::

eno uprašanje

a je možno direktno zajemanje in kompresiranje v divx z 2 pas? (zmeri mi je erorje vn vrgl)

laguna ::

Za ALL

2 pass kodiranje ni mogoče za direktno zajemanje, drugače pa ne gre. Pri 2 pass kodiranju se najprej pri prvem prehodu kodirnik (divx, xvid) samo ugotavlja, kakšno je zapletenost kodiranja, torej samo analizira sam film, in na podlagi te analize potem v drugem prehodu dejansko ustvari film ob upoštevanju prvega analiziranega posnetka, tako da je vizualno cel vilm za gledalca povsod (skoraj povsod) za oko enake kvalitete. 2 passje učinkovit zato, ker v delih, kjer ni dosti oz. skoraj nič premikanja gredo tako potrebni biti v nič, torej bi se dalo sliko zapisat z mnogo manj biti, kot jo imamo nastavljeni, vendar pa pri zahtevnih delih slik, kjer je dosti gibanja, pa nam kar hitro zmanjka pasovne širine, in je slika "kockasta", to pa odpravlja glih to 2pass kodiranje.

Jaz pa za direktno kodiranje uporabljam kar virtual dub, s kodekom xvid, ki je zajet v ffdshov, nastavljeno imam resulucijo 576*576 (če bi imel močnejšo mašino in bi mi zajemala brez drop (izgubljenih) framov, bi lahko dal tudi na večjo resulucijo), da pa se mi ne dogaja, da bi imel film s "kockami", pa ga kodiram s konstantno kvaliteto, in sicer glede na vir signala s kabelske antene, in sicer nastavljam med 89 in 91 %, na koncu pa pride fail v povprečju kodiran med 1600 in 2800 kilo bitsov na sekundo. Glede interlace in deinterlace pa pustim kar interlacano, saj se tako ne izgubljajo podrobnosti, samostojni DVD predvajalniki pa tudi vejo predvajat interlecan (prepleten) video. Pri interlace pa še nastavim (odkljukam) na top first, da pa zna samostojni DVD raztegnit sliko v razmerje 4:3, dam na outputu da je slika v razmerju 4:3. Razmerje in zaporedje (top first ali boton first) se da tudi kasneje spreminjat tudi z mpeg modificirjem. To so moje nastavitve in sem z njimi zadovoljen, vse kar pa snemam s TV pa shranjujem na DVD. Moj sistem AMD barton 2500+ (nenavit), matična plošča gigabite, ki dela na dual memory (4 * 256 MB), 80 GB diska, TV kartica leadtek tv2000 expert z najnovejšimi gonilniki.

To so moje nastavitve, bom pa vesel, da tudi vi napišete svoje nastavitve.

LP
lagunaaaa

ReBi ::

Vsekakor spravi svoje stare videoakasete!!! Podatki se preverjeno obdržijo vsaj 20 let. Medtem ko je znano, da do izgube na cd-ju pride že po nekaj več kot petih letih. Ne vem kako je z DVDji. Zagotovo pa ne zdržijo nepoškodovani 25 let.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VirtualDub za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5814702 (8108) Revenant
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323261 (2164) teoo
»

Deinterlace pri zajemanju videa

Oddelek: Zvok in slika
212116 (1645) AtaStrumf
»

Hitrost kodiranja - XviD, DivX

Oddelek: Zvok in slika
61405 (1249) podtalje
»

V XivD

Oddelek: Zvok in slika
91760 (1465) gumby

Več podobnih tem