» »

Živela OF

Živela OF

1
2
3 4

Thomas ::

> Dejstva?

Pakt.

Kaj še rabiš? Dokaze o zvestobi komunistov Moskvi?

Oklepaš se slamic.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

O.K.: Malo faktov zate , Thomas

1. Anschlus Avstrije- delno prostovoljen, zato s strani Zaveznikov samo godrnjanje
2. September 1938, Muenchenski sporazum Chamberlain- Hitler. Darilo Sudeti, do marca cela ČS. Zavezniki ne ukrenejo nič, v zvezi z zagotovili o mejah nove ČS minus Sudeti.
.
3. Poljska, september 1939. Zagotovilo Poljski, od strani zaveznikov, da bodo sprožili vojno proti Rajhu, če napade Poljsko. Tri tedne spopadov, desttisoče mrtvih, zavezniki 3. septembra napovejo vojno. Tri dni po napadu. Ukrenejo nič. Še ena Slovanska država v darilo Rajhu, ki v nasprotju z Stalinom, javno označuje Slovane kot podljudi in napove razširitev Lebensrauma z vsemi sredstvi.

4. Osem mesecev Sietzkriega, Francozi na Maginojevi liniji prepevajo, kako bodo obesili gate na Siegfriedovo linijo, Angleži nič.
V vmesnem času, Nemci z minimalnim odporom Angležev, zgazijo Dansko in Norveško. Kljub najmočnejši mornarici na svetu- Britanski.

5. Maj 1940, Namci napadejo in v mesecu in pol zgazijo Francijo. Se Francija bori, ne. Paktira z Hitlerjem. Vichy !

6. Britanci čepijo na otoku in se branijo. Battle for Britain. Sedaj seveda pozivajo k uporu, vse tiste, ki jim prej niso hoteli pomagat, kljub zagotovilom in tudi Slovane, ki so jih kot drugorazredne prepustili Rajhu.

7. Napad na Balkan. Britanci sicer izkrcajo neke ekspedicijske sile, a še zdaleč ne dovolj. In to seveda v Grčiji. Kako je že rekel Marx: Balkan, smetišče narodov, ali tako nekako.

8. V vmesnem času pa Stalin pospravi- heh-zaščiti več kot pol Poljske, Litvo, Latvijo, Estonijo, Finsko Karelsko ožino, Besarabijo, itd. pred Rajhom.


Stalin v tem času ne piše knjig, kot Hitler o svojih konc. lagerjih, v tišini tamani predvsem Ruse in vse tujce, ki so kaj vedeli o njih in ˝očisti˝ v Katynskem gozdu še Poljske oficirje, pošlje Hitlerju antinaciste.
Vendar tega ne objavi na internetu. Še sedaj je težko najti dokaze.

Z ene strani Angleži-Zavezniki, javno znani verolomni in vzvišeni, ki prodajajo Slovane in ki se borijo samo, ko jim gre neposredno za riti .....in ki izgubljajo.
Na drugi strani Stalin, ki pa uspešno trga iz rok Hitlerja velike koncesije. Zmaguje.

In Edvard Kardelj, kolikor je meni znano, ni bil nikoli v Moskvi na izobraževanju. In tudi ni imel informacij, kaj v resnici počenja Stalin.

In seveda, koga so izbrali za glavnega zaveznika ob ustanovitvi OF. Stalina. Ti ne bi ?

Pojma nimaš. In zato čvekaš.

muzičar ::

Sam povem samo to, da spreminjati praznik je nesmiselno, hočeš nočeš končen rezultat OF je slovencem koristill v veliki meri.
Ubadat s to preteklostjo in jo premlevat na tak in drugačen način je še bolj nesmiselno, ker preteklost je preteklost - torej se je zgodilo kar se je in ima vpliv na sedanjost in prihodnost kakršn pač ima.
Upravičevanje je pa najbolj nesmiselno od vseh spornih točk, ker to je preteklost v kateri se je dogajalo marsikaj (kar tudi ne vemo) in to je za nami, ima posledice na danes in to je to.
Namesto, da bi se ljudje ukvarjali s sedanjostjo in prihodnjostjo, da bodo naši otroci itd. lahko živeli mirno in spodobno, se ukvarjamo z nečem kar ne moremo spremenit in samo trošimo dragocen čas. Naša vlada bi morala namesto tega npr. urediti problem vandalizma v naši deželi (jug), problem vse večje korupcije etc.
Skratka denar in čas gre za brezveze v preiskovanja in debatiranja o preteklosti. S tem ne bo nič drugače. Nič ne bote spremenili z raznimi debatami.
Bi pa rad pripomnil še nekaj za tiste, ki mislijo da je cerkev imela dober namen tukaj. Cerkev je v svoji zgodovini zagrešila še hujše zločine le da je ta to delala potihem in ne v tolikšnem številu. Cerkev se je samo vmešala pravi trenutek, da je zgledalo, da dela v dobro narodu.
Opažam pa da je vse manj zavednih slovencev. Mar ste pozabili na pojem narodna zavest . Neka punca je rekla "jaz bom na dan praznika delal v službi, ker blabla" - pa daj kaj to mene briga koka zmešana, še iz planic ni prišla pa take govori, sploh ne ve da brez OF-ja tega kar je danes ne bi bilo. To je današnja mladina. Sicer je pa res, da s čim se bo pa Slovenec pohvalil, hja saj na slikah zgleda vse lepo in prav ampak v resnici je pa use v k.

Skratka če kak politik tole bere mu polagam na dušo, da naj prvo pošlihta sedanjost in naredi vse kar lahko za prihodnost, potem se pa lahko ubada s preteklostjo kukr hoče. Saj bo sam z glavo ob zid tolkel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

Dr Evil ::

Thomas in DR. Evil takih kot sta vidva se je za bati, ker če bi v tistih časih osebe s takim razmišljanjem kot vidva prevzele pobudo bi Slovencev že davno več ne bilo in jezika tudi ne. Srh me spreletava ob takih kot sta vidva, ki blatita tisto na kar smo lahko najbolj ponosni saj s takimi zgodovinsko nepreverjenimi izjavami smetita po hrabri in veličastni zgodovini našega naroda.


Zaradi takih kot si ti manfred je rdeča zver terjala že prek 100 miljonov žrtev in še se šteje.;(


Po tvojem so ti itak izdajalci ne?

jype ::

Thomas> Oklepaš se slamic

Ne, ti ne locis med jabolkom in hrusko.

Formalno je politika ZDA navadna svinjarija, pa se sam vseeno smatram za prijatelja te drzave. Slamica? Ne, zdrava pamet (ki je ocitno nekomu kronicno primanjkuje).

Mislis, da je drustvo prijateljev Sovjetske Zveze z navdusenjem sprejelo pakt?

Think again. Institut novejse zgodovine pravi, da zapisnikov teh sestankov ni. Bomo verjeli tistim, ki so na sestanku bili in so kasneje vodili oborozen odpor zoper okupatorja, ali tistim, ki so v okupatorjevih uniformah in z okupatorjevim orozjem izdajali in pobijali narod? Nobenim. Dejanja enih in drugih govorijo sama zase, tako da nam po nikjer zapisanih besedah sploh ni treba soditi.

Bo slo?

IgorGrozni ::

Thomas . Sorry, lahko bi bolj nazorno pokazal, da nimaš pojma in ti potem to zapisal. :8)

A ne, Britanci takrat niso bili nek faktor za boj, fronto, glede na to, da so bili globoko v luknji, pardon na otoku. Fašisti in nacisti + Francozi in ostali kolaboranti pač. Niso pa bili še imperialisti = stalinisti. :D

Lp.IgorGrozni

Dr.Evil : Saj bo, ti kar zmerjaj.8-)

Manfred01 ::

Očitno ne ločita pomena OF in upora proti okupatorju od komunizma in vse skupaj mečeta v isti koš -Škoda. Pa očitno vidva in vama podobni še posebaj sedaj ko ste prilezli iz mišjih lukenj kričite in speminjate zgodovinska dejstva tako, kot vam to gospod župnik narekuje na nedeljski maši, res sramotno in ponižujoče za tisoče in tisoče žrtev fašističnega pokola, kateremu so zvesto sledili domači izdajalci.

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Brez žalitev in zmerjanja prosim!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

leinad ::

Thomas zopet vlečeš neke svoje bedaste zaključke kot ponavadi. Tekst, ki sem ti ga prilimal ti jasno pove, da se bo PF borila za osvoboditev SLO- torej če nisi enocelična evglena ti je jasno da to pomeni boj proti nemcem in drugim fašistom. Še nadalje ti pove tekst, da je bilo že v Društvu prijateljev SZ na temeljih katere je nastala PF, izraženo stališče proti fašistom. Še več pove ti, da so smatrali vojno med ANG in NEM za imperialistično torej SO bili tudi Nemci imperialisti.
Tu so sami direktni podatki, ki podpirajo moje trditve, vse kar imaš ti je neko posredno sklepanje preko sporazuma med Stalinom in Hitlerjem.

Ker ne poznaš zgodovine, si ustvarjaš mnenje, da je bilo s tistim sporazumom jasno povedano, da je Hitler Stalinov najboljši kolega. Če bi jo poznal bi vedel, da je Hitler v Mein Kampfu zelo jasno opisal svojo vizijo o širitvi t.i. Lebensrauma na vzhod na območje Rusije in seveda ni pozabil dodati idej o iztrebljanju Slovanov. Torej ti misliš, da je Stalin se sveto držal te pogodbe in ni pumpal svojih podpornikov po Evropi proti nacijem, čeprav je njegova uradna politika bila drugaćna, medtem ko pa je stric Dolfe na glas v svoji bibliji razlagal kako bo spoklal Ruse? Hudo, hudo, hudo si naiven pol.

Pa v primeru slovenske zgodovine, slovenski viri in zgodovinarji vedo kaj več o dogodkih, kot pa tuji angleški viri.

Kaj ti verjameš sploh ni relevantno, dejstva so relevantna. Hitler je že 16 let pred sporazumom opisal iztrebljanje Rusov, svoje biblije se je tudi kasneje pri politiki držal kot pijanec plota, saj je dosledno instituticionaliziral izvananje vseh idej od Lebensborna do Lebensrauma. Res ob tem je zelo težko verjet, da Stalin ni pumpal PF proti švabom. Komunistu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Thomas ::

Sej riznar. Sej pravim! Praznujemo komunistično obsodbo OBEH imperializmov.

Zelo dobro! :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

No, tega ne praznujemo, se je pa zgodilo na isti dan. Kaj ces, reces lahko le "kakve li ironije". Kam bi pa ti premaknil datum? Na dan JLA? :)

Thomas ::

> Res ob tem je zelo težko verjet, da Stalin ni pumpal PF proti švabom. Komunistu.

Ne, ne. Je bil previden. On je komuniste šparal za moment, ko se bodo imperialisti pobili s fašisti, potem pa že. Potem bi "z vsemi imperialisti naenkrat" obračunal.

PF je pa mogoče res že nekoliko obsojala tudi fašiste. Zapisnika sicer nimamo.

Praznujemo torej datum obsojanja "vseh imperialistov" s strani Stalinu baje ne čisto pokornih komunistov. No, pa Toneta Fajfarja, ja.

Veličastno, res!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Kam bi pa ti premaknil datum? Na dan JLA? :)

Pobalinska diskusija?

Na dan JLA, ki je bil tudi Stalinov rojstni dan, sej zato, ane - pa spet ne. Kakšen upor je bil pa tudi že pred decembrom.

29. april je mogoče dober dan. Ko so požgali dva avtomobila Nemcem v Mariboru. Boljš zagotovo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

muzičar ::

Joj thomas jaz bi prav rad šel kdaj s tabo na kavo. Mislim kaj ti ven mečeš. Moraš bit prav zanimiv človek. Maš ženo? sigurno je vesela ko ima takega zraven, če pa ne pa še bo. Jutr bom jst dubu povišico hkrati bo kolega odpuščen, jaz bom šel na pivo zaradi moje povišice in se veselil tip mi bo pa zmeril in rekel "na dan, ko sem bil jaz odpuščen si ti pil pivo in se imel fajn, ker si dobil povošico" in bo ves užaljen nikoli spregovoril z mano - ne thomas niso vsi ljudje kot ti, ki imaš malo zgrešeno razmišljanje tule. Moj rojstni dan je 21.8 kar je isti dan kot Slobodan Milošević, pa vseeno nobeden ne pravi da jaz, ko praznujem, praznujem njegov rojstni dan ampak praznujem svojega. Malo premilsi preden kaj takega ven mečeš.
Pač je bilo na isti dan. Ti je že jype povedal.

jype ::

Thomas> 29. april je mogoče dober dan. Ko so požgali dva avtomobila Nemcem v Mariboru. Boljš zagotovo!

Ok, s tem se lahko strinjam, ampak tudi ne vidim problema, ce ohranimo stari datum in stari "dogodek". OF je precej bolj "catchy" kot "teroristicno dejanje" poziga dveh nemskih avtomobilov, pa se lazje je dodajat alineje v tisti neobstojeci zapisnik, ce se bo kdaj izkazalo, da je treba se kaj popravit, tako kot to eni poskusajo zdaj (ocitno prezgodaj, ker se ljudje se predobro spomnijo vsega kar se je tedaj dogajalo).

No, logo od OF je pa sploh super. Triglav, za nas mocan simbol, pa crki OF, ki ju lahko zamenjas tudi z J J.

leinad ::

Kolaborantska je bila OF, natanko 65 let nazaj. Za Hitlerja, s katerim so delili "antiimperializem" že v svojem imenu.

Samega sebe farba, kdor misli da ni tako in da je bila Protiimperialistična fronta usmerjena proti Nemcem. Ni bila, Stalin ni dovolil tega, med komunisti je držal železno disciplino.


Thomas to si ti pravil še na prejšnji strani.
Zanimivo, da po drugih temah talaš priznanja forumašem, da so pravi dedci, ker priznajo svojo zmoto, sam pa tega nisi sposoben.

Thomas ::

> jaz bi prav rad šel kdaj s tabo na kavo

Mi na misel ne pride s tabo kavo pit.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

muzičar ::

A to zato, ker se ne strinjam s prestavljanjem datuma?

Thomas ::

Carnivore, sej eventualno lahko priznam zmoto v tejle temi.

Praznujemo torej dan, ko so eni komunisti grdo gledali tudi Hitlerja, čeprav so zmerjali, po Stalinovih navodilih, predvsem Angleže. TO je za nas "dan upora proti okupatorju".

Bi takoj priznal, če ne bi vedel, da protiimperialistična retorika je bila usmerjena daleč na Zahod, ne v Nemčijo. Nemci so bili fašistični razbojniki in podobno. Toda še pred podpisom pakta Ribbentrop-Molotov in spet šele ene tri tedne po napadu Nemčije na SZ. Niti ne takoj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> A to zato, ker se ne strinjam s prestavljanjem datuma?

Ne zato. Zato, ker tvojega nivoja razprave imam dovolj že na forumu, ne bi še v realnosti se ukvarjal s tabo.

Tukaj lahko mnogi ljudje sami presodijo, kaj je bilo rečeno in kaj ima smisel. Ne samo zdaj, tudi v prihodnosti.

Da bi se pa v bifeju prerekal s tabo ... hehe .. hvala lepa!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

kregate se o mesarskem klanju, ki se je pričelo več kot 60 let nazaj - najbolš da začnemo še enkrat od začetka kaj?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

Ne TD. Kregamo se o tem, če mogoče ni nesmiselno imeti "praznik upora proti okupatorju" na dan, ko "smo" najmanj enačili svoje TAKRATNE zaveznike s svojimi TAKRATNIMI okupatorji. Oziroma, "smo" svoje zaveznike prikazovali za slabše, od svojih okupatorjev.

Vlado Jugoslavije, ki je ZAVRNILA zavezništvo s Hitlerjem, zaradi česar je ta Jugoslavijo napadel - smo imeli v Londonu.

Sploh ne obravnavam sestanka partijcev na Viču, aprila 1941, pač pa, če je to morda zelo neposrečena izbira dogodka in datuma za državni praznik.

Kot bi francoska policija praznovala za svoj dan, ko je Arsen Lupin izpraznil neko banko. Čeprav je potem postal uspešen in zaslužen policist, bi bilo to smešno in groteskno. Ane?

Če pa bi francoska policija praznovala svoj dan takrat, ko so Motorizirane brigade pod vodstvom Arsena Lupina naredie neko veliko akcijo - pa vse prav.

A štekaš že?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

He, he, he, ....smooth, Thomas !

Če so imeli fronto proti imperialistom, med katerimi so bili tudi vsi okupatorji, so osnovali fronto ˝proti okupatorjem˝. In to je tisto, kar praznujemo.

Da so bili imperialisti tudi Britanci, saj so bili ali ne ? British empire, kjer sonce ne zaide ?


Tjah, se mi zdi, da nekako proti Britancem partizani niso vzpostavili ˝fronte˝, t.j. aktivno se bojevali proti njim. Po tem, ko so pokazali, da resno mislijo z njihovim ( Britanskim) bojem proti Rajhu. Da niso zgolj verbalno na protinacistični strani. In da ne bodo več ˝prodajali˝ za svoj mir, tujega ozemlja. In ljudi.

In Churchil je pretočil kar nekaj solz, ko je 1941 Rajh napadel SSSR, hudiča samega, komunistično zalego, Stalina.Njega takrat ni motil ˝batjuška Stalin˝, ....

Sedaj pa je Arhimedova oporna točka, Stalinova grozodejstva, za našega Thomasa l. 2006.
Da pa ni to primeren datum, 27.april 1941, za Dan upora okupatorju. Ker so bili komunisti zraven.

Heh... bogo...

Thomas ::

> Sedaj pa je Arhimedova oporna točka, Stalinova grozodejstva

Ne. Samo to, da častimo kot državni praznik, "dan upora", sestanek njegovih agentov - saj kaj so pa komunisti bili drugega takrat, kot Stalinovi agenti - Stalin je pa skupaj z našim okupatorjem Hitlerjem okupiral Poljsko PRAV TEDAJ.

Samo to. Dojel in zapopadel?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Vlado Jugoslavije, ki je ZAVRNILA zavezništvo s Hitlerjem, zaradi česar je ta Jugoslavijo napadel - smo imeli v Londonu.

Come again?

Hitler je Jugoslavijo napadel zaradi protestov ljudstva proti paktu. V Jugoslaviji smo imeli tudi vlado, ki je imela "dober namen" pakt tudi podpisat.

Da je "vlada v senci x" drugacna od "vlade v senci y" je jasno, ni pa jasno, zakaj bi favorizirali tisto, ki je pobegnila v London. Morda zato, ker je njihova tedanja politicna opredelitev bolj vsec Thomasu, ceprav se z njo ne strinja velika vecina takratnega prebivalstva Jugoslavije?

Jaz mislim, da ne.

leinad ::

Thomas jaz več ne mislim debatirat, ker nima smisla. Tvoje citirane izjave, je moja argumentacija, zgrajena na golih dejstvih in ne sklepanju ali mešanju megle, v celoti demantirala.

Zmotno misliš, če se mi gre za to, da dobim tvoje priznanje o zmoti, jaz sem svoje dobil oz. naredil- demanti. Po tem koliko pa kdo prizna zmoto samoiniciativno, pa lahko sodiš njegov karakter.

Thomas ::

> Hitler je Jugoslavijo napadel zaradi protestov ljudstva proti paktu. V Jugoslaviji smo imeli tudi vlado, ki je imela "dober namen" pakt tudi podpisat.

A še ne veš, da malo veš?

Zdej boš spoznal, upam.

Hitler je Jugoslavijo napadel, zaradi državnega udara, s katerim je bila odstranjena vlada Cvetković-Maček, ki je bila za Hitlerja.

S tem udarom so prišli proangleški politiki na oblast.

Same demonstracije NISO bile povod za napad Hitlerja na Jugoslavijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Tvoje citirane izjave, je moja argumentacija, zgrajena na golih dejstvih in ne sklepanju ali mešanju megle, v celoti demantirala.

To lahko poveš tudi svoji stari mami ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Jest ne morem pomagat, če ste hudi, ko se vam pravljica podre.

Samo ne bit name, bodite na tiste, ki so vam jo pripovedovali.

27. aprila nimamo kej praznovat kot datum upora proti okupatorju. To je čista izmišljija in zabloda, to je pametnemu pa zdej že lahko jasno. Samo mu ne bi bilo, če ne bi nekateri trmarili in skoraj na silo odpirali oči, ki nočejo videti, ušes, ki nočejo slišati in glav, ki zlepa nočejo razumeti.

Zato pa forum je.

Zaenkrat vas mam dost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> S tem udarom so prišli proangleški politiki na oblast.

Come again? :)

Uspesen drzavni udar je posledica cesa ze?

Verjetno so se kar v parlamentu zmenili, da se bomo zdaj sli drugacno igro, ane?

Thomas ::


On the night from March 26th to 27th, group of Air Force and Army officers overthrow regime of Prince Pavle and government president Cvetković. Although the plan of coup was discussed for months, it seems that final phase was made in a hurry and both phases with the help of British representatives in Belgrade.

Planners and executors of the coup were group of pro-west oriented officers for Air Force Command in Zemun and from units of Royal Guard in Belgrade. Officers in the rank of generals were only from Air Force while those from land army and guard were only middle ranking officers. Indisputably was determined which officers carried out specific missions but contradicting claims exists who actually was in charge of entire plan - namely, who made decision to carry out the coup, who decided time and who arranged different tasks around taking over government centers in Belgrade (different command posts and units, civilian administration centers and police force, units of royal guard, Belgrade radio station etc. ). Leader of the coup was claimed by both Air Force Commander General Dušan Simović and his assistant Brigadier General Bora Mirković and in certain part of carrying out the coup some lower ranking officers, especially major Živan Knežević.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Vem, smo se o tem ucili v soli. Zvedeli smo tudi to, da je drzavni udar prisel takoj, ko je bilo jasno obce stalisce srbov do pakta z nacisticno nemcijo. Pred tem bi bil tak udar lahko povod za drzavljansko vojno ("plavi" so v tem casu relativno mocni v primerjavi z drugimi Jugoslovanskimi strujami), kar bi bilo za prozahodno skupino pogubno.

Nobenega dvoma ni, da so bile demonstracije povod za drzavni udar. Se vec: nobenega dvoma ni, da so obce demonstracije, ne uradna politika, terjale Hitlerjevo okupacijo.

Ce verjames srbskim nacionalistom, potem pa ne:

Mnogima na zalost Parsifal ni dan danas nije jasno sta je zaprvo 25 martovski sporazum. To je pakt u kome je napisano da ni jedan jedni Nemac ne moze da stupi na tlo tadasnje Jugoslavije. To je pakt, gde je Srbiji obecan izaz na egejsko more sve do Soluna kao za vreme Cara Dusana, samo ako ostanemo po strani i neutralni. To je pakt u kome je drzava samo trebala da ostane NEUTRALNA i da ne dozvoli Britancima, Francuzima, Amerikancima i Sovejtima pristup na svojoj teritoriji. To je jedino Hitler trazio od nas. To je pakt koji je Hitler osim Kraljevini Jugoslaviji, taj slican pakt Hitler je pruzio Kraljevini Svedskoj i Turskoj. Svi danas mogu da sa uvere da je Kraljevina Svedska i Turska ostale neutralne sve vreme rata i Hitler je to potpisano ispostovao. Isto bi bilo i sa 25 martovskim paktom da smo ga ispostovali i ne izlazili na ulice 27 marta i razbesnili Hitlera.

Pakt se je, jasno, podpisal pred drzavnim udarom in pred demonstracijami. Demonstracije po podpisu sporazuma (ki so jih po besedah komunistov organizirali komunisti, po besedah plavih pa plavi) so dale podlago za drzavni udar. Da je udar izvedla vojska, ni prav nic cudno, zanimivo pa je, da je vecina te proangleske vlade izdatno sodelovala s partizanskimi gibanji po celi Jugoslaviji. Tega ni tezko pojasniti: proangleska vlada se je leta 41 cisto jasno borila proti fasizmu in nacizmu. Da je pri tem sodelovala s komunisti, se je lahko zdelo sporno zgolj fasistom in nacistom, vsi ostali so imeli pred seboj zelo jasen cilj. Napad na Jugoslavijo teden dni kasneje je pokazal, da je drzavni udar uspel zgolj na pol: obe vladi sta preziveli in bili svoj boj skozi celo vojno. Nekateri so vmes tudi zamenjali strani, nekateri pa ne. Ampak pogovarjamo se o tem, da so obce demonstracije in drzavni udar pravzaprav eno in isto dejstvo, zaradi katerega je bila Jugoslavija okupirana.

Bo slo?

Tear_DR0P ::

mam filing, da bi se blo bolš it še enkrat od začetka, pa tokrat temeljito

tud sam smisel praznovanja je velik. vsi dedki, ki so se boril v partizanih se na ta dan počutijo pomembne in vsi, ki se niso se počutijo ponižane - aja a tisti, ki niso šli v partizane, so zarad tega dne zelo užaljeni? moj star ata je bil vojak v wermachtu, pa mu je bil dan boja proti okupatorju čist všeč - razn tega, da je dejansko mogu it na fronto, pa v taborišča, kjer so mu trdil da je ljudi streljat čist vredu, se mu II SV ni nič kej gabila.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Dr Evil ::

Thomas,dobro jih klatiš.


Sicer pa verjamem,da hočejo forumski levaki bit na pravi strani,ampak nekak nočejo skapirat,da so na napačni.

Thomas ::

Lej yipe, kaj ne zastopiš; sem dojel, kaj ne zastopiš!

Če bi bil dan upora proti okupatorju na nek dan, ko je nek partizan ubil nekega gestapovca, ko je ta ravno hotel maltretirati nekega Slovenca, ali na dan, ko je nek partizan ubil nekega Italijana, ki ga je zasačil kakorkoli - potem vse OK.

Potem je to zaključena debata.

Ne pa na dan, ko so komunistični agenti prali glavo enemu Tonetu Fajfarju in še parim luzerjem.

Štima?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ej, Dr Evil, s temle se pa se Thomas ne bo zmogel strinjat.

Takrat so vsi, ki niso sodelovali s fasizmom ali nacizmom, bili na pravi strani.

Samo eni bi radi, da to ne bi bilo res, ker bi potem oni lahko rekli, da je obstajala tudi "tretja" stran, ki je sodelovala s fasizmom in nacizmom samo napol, za vsak slucaj, ce bi zmagali.

Thomas ::

> Takrat so vsi, ki niso sodelovali s fasizmom ali nacizmom, bili na pravi strani

Stalin in vsi njemu podrejeni komunisti so na tisti dan imeli pakt Ribbentrop Molotov.

Sicer so računali, da čez 5 let ali že enkrat bodo potem šli nad Hitlerja, vendar dotlej so mu lepo stregli.

Torej ONI niso bili tistega dne na pravi strani, po tvoje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Dr Evil ::

jype.Cel čas pišeš,da ste se pa v šoli tako naučili.V tisti šoli,ki je bila popolnoma podrejena revoluciji!Še nisi skapiral,da takšen vir informacij pač ni verodostojen?

jype ::

Ja, saj s tem sem se visje gor ze strinjal, ampak sem zraven podal se povsem pragmaticne razloge proti temu, da se to spreminja.

Simbol ze obstaja in je jasen, ljudje ga pravilno razumejo. Tako kot jaz prvega maja ne razumem kot osebnega napada name kot delodajalca in kapitalista, ker so takrat streljali na delavce, ki niso imeli drugih mehanizmov za pogajanja, ampak ga razumem kot "praznik dela", praznik vseh tistih, ki so se organizirano uprli nesocialni drzavi.

Ce ne drugega si lahko mislis, da je na ta dan nek bodoci ilegalec prvic pokazal osle nemski patrulji, pa bo tudi OK.

Thomas ::

> ampak sem zraven podal se povsem pragmaticne razloge proti temu, da se to spreminja.

Stanovnik bo cvilil in se drl, da ga za poslušat ne bo. Samo to je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Dr Evil> jype.Cel čas pišeš,da ste se pa v šoli tako naučili.V tisti šoli,ki je bila popolnoma podrejena revoluciji!Še nisi skapiral,da takšen vir informacij pač ni verodostojen?

Moj zgodovinar ni bil prevec podrejen revoluciji, se manj pa komunisticni propagandi.

Povedal je vse, kar danes po televiziji govori Dezman, samo da ni tako vehementno zaokrozeval stevilk in suvereno sestavljal dejstev v nova, malo manj preverljiva dejstva.

Jaz sem o tem seveda vprasal stare starse, partizane, pa so samo zalostno kimali, da je vse to res, po cudnem nakljucju pa nobenemu od partizanov, ki jih poznam, nikoli ni bilo zal, da so se borili proti fasizmu in nacizmu.

jype ::

Thomas> Stanovnik bo cvilil in se drl, da ga za poslušat ne bo. Samo to je.

Verjemi, ne bo edini. Simbol ne obstaja zaradi simbola, ampak zaradi vec kot tricetrt Slovencev, ki v dnevu OF prepoznajo simbol upora, ki ga imajo za vrednoto.

Thomas ::

> zaradi vec kot tricetrt Slovencev, ki v dnevu OF prepoznajo simbol upora, ki ga imajo za vrednoto.

Ko bi brali tale thread ali kaj podobnega, bi marsikdo premislil znova.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

jype.Sej domobranci se za fašizem niso borili.So se pa proti komunizmu ob rami z fašizmom.Zakaj domobrancem ne priznaš možnosti,da se bi pa tudi oni ob pravem času okupatorju uprli?A res misliš,da so bili taki butli,da bi se za krematorij borili?

jype ::

Jaz mislim, da dejstva bolj ali manj poznajo.

Samo sestavit jih v sliko, ki je ne zelijo videt, je muka. Isti problem imas tudi na drugi strani.

leinad ::

Thomas ti bi bil res vzoren vajenec Goebbelsa, njegove plehke taktike pranja možganov z iteracijo, v kateri ni ne duha ne sluha o argumentih obvladaš do potankosti.

Kaj pa naj jaz razlagam moji stari mami, ko pa ji je Dolfe vzel moža vstran? Da se je našel bizgec, ki ve več o zgodovini, kot vsi naši zgodovinarji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

jype ::

Dr Evil> jype.Sej domobranci se za fašizem niso borili.So se pa proti komunizmu ob rami z fašizmom.Zakaj domobrancem ne priznaš možnosti,da se bi pa tudi oni ob pravem času okupatorju uprli?A res misliš,da so bili taki butli,da bi se za krematorij borili?

Ja.

Mislim, da jim je cerkev bistveno bolje oprala mozgane, kot je to uspelo komunistom in ker je RKC zelo jasno podpirala fasizem, verjamem, da je med Slovenci novacila predvsem fasiste. Marsikdo je prisel not na podlagi propagande, marsikdo pod prisilo, in nic ne zanikam, da je bilo pri partizanih kaj drugace. Ampak partizani so okupatorja vedno gledali preko puskine cevi in nikoli niso z njimi vstric korakali po dezeli. To je zelo pomembno, ker je to bistvena razlika med kolaboracijo in uporom. Vec o tem v temi o kolaboraciji, prosim.

Thomas ::

Kaj se razburjaš Mesojedec? Kaj ti ni prav, kaj ti je preplehko?

Tvoje ideje same, nemara?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

jype.Tvoja argumentacija je preveč ideološko pristranska.Ti RKC pač sovražiš,zato ti je prav vseeno,kaj vse ji pripišeš,važno da je slabo.


Za razliko RKC pa si komunajžarija zasluži vso sramoto in prezir,ker toliko gorja Slovencem še nobena druga "nesreča" ni prinesla.Niti nacizem.Kdo bi si mislil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

jype ::

Dr Evil> Za razliko RKC pa si komunajžarija zasluži vso sramoto in prezir,ker toliko gorja Slovencem še nobena druga "nesreča" ni prinesla.Niti nacizem.Kdo bi si mislil.

Da nisi morda obiskoval napacne sole? Skoda, ki jo je narod utrpel zaradi cerkvenega sodelovanja s fasisti, je zagotovo bistveno visja od skode, ki jo je narod utrpel med vojno od komunistov.

Po vojni pa nic ne recem, cerkvenega vpliva prakticno ni bilo (tudi vemo zakaj) in oblast ni bila ravno naklonjena disidentom. Najprej predvsem prozahodnim, potem pa tudi provzhodnim ne vec.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420935 (18908) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586510 (5455) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531334 (24852) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71533005 (19427) IgorGrozni

Več podobnih tem