» »

Centralna Sesalna Naprava in Home Theater

Centralna Sesalna Naprava in Home Theater

BigWhale ::

Najprej prvo vprasanje, ce ima kdo v hisi izvedeno centralno sesalno napravo? Cevi po celi hisi, en sesalec nekje v kleti in vticnica za cev v vsaki sobi kamor vtaknes cev in potem sesas. Izkusnje in pripombe? Se obnese? Je stvar vredna svojega denarja? Kaksne so izkusnje? Se dostikrat zamasi in kako potem to cistite? :) (Ko ti recimo otrok posesa eno skatlo lego kock na primer... ;) )

Druga stvar je pa 'elektro' instalacija za Home Theater sistem. Torej vsaj 5.1 sistem za v dnevno sobo. Kako imate te stvari izvedene. Jaz racunam, da bomo elektriko vlekli ze cez nekaj mesecev in bi zraven se to naredil, podometne doze v katero vtaknes zvocnik in ga potem z enim 'patch' kablom se povezes na output device.

Se da dobiti ze kake narejene podometne vticnice za te stvari?

Nejc Pintar ::

Centralna sesalna naprava je kewl. Sicer je nimamo doma, imajo jo pa družinski prijatelji. Zamašit se IMO ne more ker cevi so vseeno široke. Se ti pa zna zgodit da se bo jakob igral s tisto vtičnico pa noter metal vse kar mu pride pod roke.:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Mati ::

Za home theater si potegni kable lepo od spodaj pod letvami (to je najlažje).
Potegni si nazaj 2 žici za satelite in en audio kabel 1x0,35mm, ker boš verjetno imel aktivni sub. Dobro je če si potegneš nazaj še en kabel za second center, pa tudi če ga ne boš takoj imel, boš pač luknjo zakril s pokrovom. Meni je žal, da nisem potegnil tega kabla, ker bi z veseljem še en center za kavč našraufal.

perci ::

Mati: Kako pa mimo vrat napelješ? Tam ni letev :\.

Sergio ::

BW: Vec kablov nikakor ne skodi, tako da si naredi instalacijo za 8.3 sistem ... Lepa nalozba v prihodnost IMO.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

jype ::

8.3 sounds too much like DOS to me.

Sicer pa se najbolj splaca potegnit dve veliki oranzni 2" cevi po vseh stenah, eno za visokonapetostne reci (elektriko) drugo pa za utp, fiber, audio).

Zvocniske kable pa najbols posebej, pod letvami.

Perci: sej zvocnikov nimas v drugi sobi kot hi-fi, ne? Ce se tolk preseravas, pol si pa lahko tut razstemas bajto zato da mas "centralni hi-fi".

BigWhale ::

Kako pa zgleda 8.3?

Sergio ::

Huh. Guglam za skico, pa nobene ne najdem. Ocitno res samo jaz vem za to stvar :D

Zadeva naj bi zgledala takole:
3 zvocniki spredaj
2 zvocnika ob strani (levo, desno)
3 zvocniki zadaj

+ 3 subwooferji.

O temu se je ful govorilo nekaj let nazaj, po boomu extended standardov (Dolby Digital EX in DTS ES), ki oba uvajata dodatne zvočnike, a zgleda da se je prah polegel.

Anyway, vseeno ti pa še vedno priporočam, da si napelješ toliko kablov, ker je dosti bolje imet par mrtvih kablov v steni kot pa en kabel premalo v roki. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

perci ::

itak, da nimam zvočnikov v drugi sobi, sam med hi-fijem in zvočniki so pa vrata, ane :\

BigWhale ::

Serz,

Ja, sem tud jaz googlal, pa nisem nikjer nasel, zato sem vprasal. Sem pa nasel 10.2 ;)

Ja, vsekakor je boljs met vec kablov kot premal. Bom verjetno kar tako naredil. Hm, kako so pa pozicionirani trije sobwooferji? Vseeno kje?

Saladin ::

Kako pa mimo vrat napelješ? Tam ni letev :\.

Če se da pod vrati, če ne pa okoli po okviru vrat.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Mati ::

Mati: Kako pa mimo vrat napelješ? Tam ni letev .


So ti že drugi odgovorili pa ti še jaz.

Možnost 1: okoli okvira vrat
Možnost 2: pod pragom (v kolikor prag imaš)
Možnost 3: Vtrgaš in spajsaš parket narazen
Možnost 4: oddajnik na začetek vrat in sprejemnik na drug konec vrat. Samo potem ti bo zvok prekinjal, ko boš vrata odpiral.
Možnost 5: Vse kable, ki gredo nazaj, vlečeš po tisti strani kjer ni vrat. V kolikor imaš pa 6 vrat v dnevni sobi, pa jebiga.

Upam, da si našel kaj uporabnega zase...

perci ::

1 - grdo zgleda
2 - povezan parket brez praga
3 - to je varjanta sam je na sveze polakiran in sem se hotu izognit stroskom :8)
4 - to je varianta vendar me skrbi kvaliteta zvoka
5 - v sobi sta dvoje notranjih vrat in ena balkonska, tko da ni načina pripeljat kablov za zadnje zvočnike tako, da bi se vratom izognil

Je še ena varjanta....dnevna je na obeh straneh (tam kjer bi bili zvocniki) povezana s predsobo, vendar je notri koaksialc. Verjetno ga bom kar ven potegnu ker ga itak ne rabim in ga nadomestil z zvočniškimi kabli.

Saladin ::

Okoli okvira vrat sploh ne zgleda slabo - če ne drugega, pa daš naokoli še kako mini-lajsno, da bo bolj estetsko (ampak res ni potrebe)
Če pa že res hočeš imeti vse skrito - napelji kable skozil lajsne v kotih pod stropom - tam verjetno nimaš nobenih ovir.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

perci ::

Ma, da še ene lajšte na stropu naštimam, me pa moja fenta :D. Bom probu uno varjanto s cevmi, bodo pač 20m dolgi kabli ;).

Mati ::

Najprej sem mislil, da se perci zajebava in sem sam te možnosti bolj z zajbom pisal...

Vidim pa da fant resno misli, zato ti podam univerzalen odgovor za polog kabla. Enako težavo sem imel jaz in je elegantno rešil, da sem vse kable uspel stlačiti pod balkonska vrata, saj je tam ravno prava odprtina, da stlačiš kable noter, na koncu balkonskih vrat pa nadaljuješ pod lajstnami.

Če ostane tvoja varianta, pa pazi da ne potegneš koaks kabla ven preden ne zavežeš zvočniškega gor. Najbolj pa, da narediš "foršpan" in komplet kabljovje skozi potegneš, če bo šlo. To pomeni 1 x audio za sub + 2 x zvočniški!

Nejc Pintar ::

Eh, čez vrata direkt. Se boš pač sklonu za u sobo.:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

BigWhale ::

No, v mojem primeru gre za novogradnjo. Jaz bom verjetno peljal kable malo nizje od elektricne instalacije. Se vprasanje glede tipa kabla, ki se ga splaca vgraditi, kak presek, kaka izolacija? Nekaj, da bo zdrzalo kakih 20 let ;)

perci ::

Pa zakaj sploh vgrajuješ kable? Notri rukneš inštalacijske cevi, kable pa s foršpanom napelješ, ko jih rabiš.

Mati ::

Za odzadaj vzemi raje malo debelejše (debelejši kabel - manjša upornost - večja moč), recimo 2x1.5mm ali 2x2mm. Za sub itak vzameš Audio kabel 1x0.25 ali 1x0.35 + oklop. To je tisti gumijasti kabel, s katerim ponavadi profi mikrofone povežejo, vprašaj v trgovini, bodo takoj vedli. Ta kabel je malo debelejši na izgled.

Od spredaj pa vzemi kable 2x3 ali 2x4mm, odvisno pač kakšne zvočnike boš imel. Debelejše kable daš, močnejše zvočnike in močnejši ojačevalec boš lahko gor priklopil.

Beernarrd ::

Točn to. Cevi si pust. Kabli se bodo spreminjal. enkrat boš optiko vleku.
PS. pa ne ostrih kotov delat s cevmi, ker ne boš nič skoz spravil

Oxford ::

Pa zakaj sploh vgrajuješ kable? Notri rukneš inštalacijske cevi, kable pa s foršpanom napelješ, ko jih rabiš.

Tako je! Še posebno, ker omenjaš novogradnjo.

Naredi tako kot sem si jaz - pod tlakom sem potegnil cel vagon inštalacijskih cevi - med drugim tudi za zvočnike (sistem 5.1 - je zadosti zame - tudi za čez 20 let). Od prostora, kjer imam 'strežnik' in router za ADSL, sem potegnil v vse prostore cevi za UTP kable. Tudi v kuhinjo in pralnico - nikoli ne veš, kdaj boš potreboval daljinski vklop gospodinjskih aparatov ipd. :))
Poleg tega imam iz enega mesta v hiši speljane v večino prostorov prazne inštalacijske cevi do slepih vtičnic. Do njih bom enkrat speljal napeljavo od električnega generatorja.

Se pripravljam za čas po 3. svetovni vojni. :D

Oxford ::

Pa še komentar glede centralnega sesalnega sistema.

PLUSI:
- precejšnje udobje pri sesanju - ni potrebno prenašati sesalca za seboj,
- no, pa mi jih je zmanjkalo. :D

MINUSI:
- precejšnja investicija,
- prodajalci reklamirajo, da se s tem izogneš slabostim navadnih sesalnikov (na vrečke ali pa vodnih), ki niso sposobni 100% filtracije. Najfinejši prah, ki dela probleme astmatikom se izmuzne filtrom. To drži, toda pozabijo pa omeniti, da sesanje s centralnim sesalnikom ustvarja v sobi podtlak. Le-ta se bo izenačil z okoliškim in skozi špranje v hiši prinesel še večje alergene. Te dni je dobro vidno na avtomobilih, koliko rumenega cvetnega prahu je v zraku.

Predvsem pa se vprašaj, ali boš zares toliko sesal, da se boš spustil v ta projekt. Kolegova žena je edini človek, kar jih poznam, ki sesa dnevno. 8-O Pa ni nihče v družini astmatik.

Odločitev je tvoja.

Tody ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tody ()

Nejc Pintar ::

Ne sesate dnevne?
OMFG:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

alum ::

Tody, to je 8.1.

blblb ::

Amm.. saj ne da bi bil kaksen ekspert ali kaj podobnega samo vseeno...

Kdo rabi 3 SubWooferje? Eden je cisto zadosti za dnevno sobo + postavis ga lahko kamorkoli in nisi omejen na tocno doloceno pozicijo kot pri centru ali levem/desnem kanalu.

Edino uporabo vidim v tem da imas enega v dnevni sobi, druge dva pa kje drugje (klet, garaza :) samo... tega nisem se nikjer videl.

IMHO no...

lp, blblb

Oxford ::

NejcPintar: "dnevno"=enkrat na dan :\

Mati ::

8.3? 3 x sub 0:) .

Jaz imam en sub za kavčem in je že nekajkrat sosed prišel zvonit, da mu kozarce v omarah premika, pa živim v vrstni hiši.

BigWhale ::

Khm, seveda je govora o ceveh, v katerih bodo kabli. ;) Da bi kable kar v steno zidal? Saj nismo leta 1894. ;)

Kable bom pa ze zdaj not vlekel zato, ker bo to pac pocel elektricar, ko bo vlekel se ostale kable za elektriko. Sem se odlocil, da bom vgradil za te 'nizko tokovne' zadeve posebne cevi in posebne doze, ki bodo vzporedne elektricni instalaciji. Ne mislim komplicirat prevec, network kabli bodo v mansardi v vsaki sobi in potem se ena doza v dnevni sobi.

zlobcek ::

Centralni sesalni sistem imamo mi.

zadeva je tiha. Slišiš le pihanje zraka skozi cev. Zamašila se nam ni v 8 letih niti enkrat. Po stenah imamo čisto navadne PVC cevi fi 50. Po robovih pobrušene in pravilno sestavljene (obvezno povsod s tesnili). Noben ne pazi nič kaj sesa. Ponavadi se prej element zatakne v rebrasti cevi ali ročki, ker sta ožji kot cevi v stenah.

Pri nas je inštalacijo potegnil foter, sesalec sem pa naredil sam. Glede na to, da ni nič hrupno izoliran, v prostoru kjer laufa tuli ko svina. Sicer se ga sliši sliši ven, samo sem prišparal ohišje in ime znamke in še kaj, razen turbine:)). Če kupiš neko izdelano verzijo je tudi sesalec relativno tih. Iz kleti z zaprtimi vrati se defenitivno nebo slišal. Če te zanima, koliko je hrupen, pošlji mejl: zlobcek(af)gmail pa se zmeniva in prideš pogledat (Kamnik). Enega imamo razstavljenega in se ga komot priklopi in probamo:). Načeloma ti lahko zrihtamo tudi inštalacijo in vse.

kaj je s podtlakom in vpihovanjem zraka iz okolice v prostor ti težko rečem, ker nisem nikol mislil na tak način. Pomoje tudi ni toliko omembe vreden problem. Verjetno je navaden sesalec vsaj tako problematičen kot tak sistem. Če imaš sesalec v kleti, kjer se zadržuje recimo ljubav s perilom in likanjem, se lahko izpust zraka pelje ven v okolico. Pri nas je recimo problem, ker ko prižgeš sesalec rukne ven prah, ki se nabere v turbini čez teden, ker je montirana vertikalno in zgoraj nič zaprta:D. Bom zrihtal to u kratkem. Kupljene varjante so jasno precej bolj dodelane.

Smeti in prah, ki se ga posesa in se nabere v stroju, se ščisti zelo enostavno, saj je ubistvu shramba en velik sod v sklopu sesalca oz. nekaj podobnega. Če te res zanima kr kontaktiri pa bomo razdrli un razstavni exponat, ker sem ga itak že sam mislil enkrat mal pogledat.

Če je novogradnja ti priporočam vsaj vgradnjo cevi v stene. To te res nebo prišel tak strošek. Če potem postaviš stroj v klet ali ne je stvar kasnejše razprave. Naš sosed ima kupljen sesalec in nisem nobenega slišal jamrati o čemerkoli. Zadevo samo hvalijo in vedno uporabljajo samo to. Isto smo mi zelo zadovoljni s sicer malo bolj češko varjanto, ki podre nekatere dobre lastnosti (malo več hrupa, prah pri zagonu, mogoče malo manj vleka, vendar vseeno več kot klasični sesalci).

LP Zlobcek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Oxford ::

@Zlobcek:

Navadni sesalci ne ustvarjajo podtalka v prostorih. Njihov problem je filtracija, ki NI 100 %. Poleg tega pa kar nekaj škodljivega prahu ustvarijo 'krtačke' v elektromotorju turbine, ki običajno ni filtriran. Nekteri proizvajalci so danes pozorni tudi na to.

zlobcek ::

Oxford pa sej zrak itak skos kroži po bajti sem in tja, poleti se dosti lufta ali čez vrata na hodniku al od zunaj. Tega podtkala je tako malo. Drugače pa odpreš vrata na hodnik ali pa štenge pa je, če koga to skrbi:)) in se načeloma zrak, ki v kleti pride ven iz sesalca in naredi nadtlak, spravi nazaj v hišo.

Pri nas ti lahko povem samo dobre lastnosti
- tišina (če ne stojiš zraven sesalca:D)
- več vleka kot pri navadnih sesalcih
- veliko lažja prenosljivost - doseg s fleksifilno cevjo imamo 12m mensezdi (15 stenskih priključkov po celi bajti- 3 štuki)
- prah in vse gre sigurno ven iz prostora.
pa še kaj bi se našlo.

BigWhale vsaj cevi spravi v steno, ker je res relativno mejhnen strošek. Ne pozabi, da rabiš zraven dvožilni kabel za stikala v priključnih dozah.

Ali igračo za u klet kupit ali ne, se lahko že pol odločiš, ker je itak to najdražja stvar pri tem.

BigWhale ::

Oxford,

Dvomim, da je podtlak tako mocan, da bi potegnil kaj vec umazanije iz okolice, kot je sicer not pride. :)

Podtlak sicer je vendar so odprtine najbrz vecje v druge prostore hise, kot pa ven iz hise. :)

gkovac ::

OK.. da se še jesz "uštulim" v tole temo.
Čaka me selitev in stanovanje je še v fazi gradnje jaz pa malce razmišljam v naprej...
torej, rad bi imel domači kino (ne tako na tralala kot ga imam sedaj) ampak lepo nameščen v dnevni sobi brez da mi iz vsakega vogala visijo kabli in pa UTP vtičnice pa vsaj treh sobah.

Ima kdo s tem kakšne izkušnje? kako naj izvajalcu del (štromarju) dopovem kaj in koliko stvari bi rad? koliko cevi dejansko rabim? Naj modelu rečem da naj kar čez vse stene napelje vse kar je možno? :D Mogoče so to mal butasta vprašanja, ampak na te stvari se pa res ne spoznam.
Hvala!
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

MTm2H37rqt7B ::

Mogoce malo off-topic:

Ko se ravno pogovarjate o ceveh, kablih ipd. Po bajti mamo spelane cevi. Sedaj zelim po teh ceveh speljat UTP kable. Na steni je pac samo luknja z dozo (samo valjcek). Kje bi se dalo dobiti UTP vticnice (isti princip kot 220V stekar, da ima pac vzadi kremplje ali nekaj podobnega) za trdozilni kabel?

Hvala za odgovore!:)

Nejc Pintar ::

@Zlobcek: AFAIK kupljene zadeve delujejo na podoben princip kot hladilnik. Torej ustvarijo podtlak in se ugasnejo, dokler tlak spet ne naraste. Tako štekarjev ne nucaš.
Lahko je biti prvi, če si edini!

zlobcek ::

Uf Nejc a ves da nisem ziher. Kolikor sem jaz gledal tisti naš exponat, ima zraven v dozi eno stikalce. Ko pokrov dvigneš, da bi not utaknil cev, se zadeva prižge, ko spustiš pa ugasne. Isto imamo doma.

Pomoje se pa ziher dobi tud kakšna taka stvar, kot praviš. Nimam pojma:))

LP Zlobcek

whatever ::

Pri ceveh za kable pazi, da bojo čimbolj ravne in da ne boš delal ostrih ovinkov z njimi, da se ne bodo zadelale ali stisnile. Drugače zna biti problem, ker kabli ne bojo šli zlahka skozi. Lastne izkušnje.

Tomi ::

Tudi v kuhinjo in pralnico - nikoli ne veš, kdaj boš potreboval daljinski vklop gospodinjskih aparatov ipd.

Ko bodo te zadeve uporabne (pustimo vse fancy hladilnike, ki imajo LCD-je samo zaradi lepšega), bo pa menda wireless tako razširjen, da boš lahko gor obesil še en pralni stroj in ne vem kaj še... Mogoče bo do takrat celo meni uspelo priti do stanovanja, da bom lahko zadeve koristno uporabljal... (par let + kredit + to, da bom pečen za 20 let plačevanja, ampak to je druga tema, ane)?
metrodusa.blogspot.com

blazen ::

Centralni sesalni sistem imam v hiši že 5 let. Je pa pri tem tako kot pri ostalih sistemih. Malo denarja malo muzike. Imel sem belgijski, italijanski in kanadski sesalnik in z nobenim nisem bil zadovoljen. Ker je napeljava kompatibilna z vsemi mašinami ni panike menjavat jih. Potem mi je lansko leto frend dal naslov od enga Einsteina ki je razvil svoj sesalnik in je v celoti slovenskega porekla. Tip je naštudiral zadeve in njegova mašina čist rula. Je iz inoxa in dela kot urca. Ker bi bla objava imena njegove firme reklama me kontaktiraj po mailu pa ti posredujem njegov kontakt.

Ni pa ql dat vtičnce v vsak prostor ker pol samo prestavlaš cev iz ene v drugo sobo. Pa še ni fajn če maš neuporabljane odcepe v sistemu. se lahko kej not nabere pa zaredi. Stvar ni tko trivialna kot jo predstavljajo kramarji. Vse nasvete pr instalaciji mi je un Einstein po mailu poslal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424393 (4681) ramon
»

IT v novi hisi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627874 (5868) jero_no1
»

Centralni sesalni sistem

Oddelek: Kaj kupiti
52050 (1868) c3p0
»

Novogradnja, elektroinštalacije, kabli...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
246266 (5812) LordTado
»

Kablovje v idealnem stanovanju

Oddelek: Loža
131940 (1540) Ziga Dolhar

Več podobnih tem