» »

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

1
...
3 4
5
»

Gavran ::

Barakuda1,
hvala za korekten odgovor in obrazložitev8-)

Še eno vprašanje. Zgoraj sem nalimal pristojnosti US, med katerimi NI nalaganje svoje volje drugim vejam oblasti ampak le razveljavljanje predpisov in nalaganje "naj se stanje uredi". Kako zadeve urediti, je še vedno v rokah poslancev (tu je kot možnost tudi ustavni zakon). Scenarij: poslanci sprejmejo novo rešitev, US jo razveljavi,... stvar se nadaljuje (točno to se dogaja z izbrisanimi).Če bi torej US ZAHTEVALO od poslancev "pravo" glasovanje - ali ni to v nasprotju s tistim odstavkom ki sem ga citiral In istočasno prekoračitev pristojnosti US?

Barakuda1 ::

Gavran

Pravzaprav NE.

Poglej. Poskušaj razumeti logiko pravnega izrazoslovja.

Ko npr. Ustavno sodišče razveljavi neko zakonsko določbo in določi rok v katerem je potrebno to pomajnkljivost odpraviti, jim (poslancem)v bistvo že nalaga kaj in do kdaj naj storijo, pa čeprav se konkretno beseda "morate" nikjer v odločbi ne pojavlja, ker ni za to nobene potrebe.

Ustavno sodišče pove kaj, kako pa morajo poslanci že po naravi stvari vedeti.

To da se delajo "malo munjene", kaže le na popolno osotnost odgovornosti in dožnostne vezanosti s sprejemom mandata.

Žal, je takšno početje, kot sem že nekajkrat rekel, še najbližje tihemu državnemu udaru, oziroma JE uzorpacija oblasti mimo Ustavnih določil.


p.s.

No pri tem se mi je utrnila (morda ne najbolj) posrečena primerjava z igro Tarok.

Škis, mond in pagat skupaj predstavljajo trulo.

Čeprav je Škis najmočnejši, ga vendarle skupaj z mondom prevzame pagat.


Ko gre za odločanje kaj je prav in kaj ne, torej ko je govora o tem kaj je zakonito in ustavno, je pač Ustavno sodišče, pagat 8-)

veteran ::

Gavran, bom še jaz mal tvojo logiko ponucal.

Recimo, da bi se še državljani obnašali podobno kot naši vrli poslanci in rekli: že prav, poslanci sprejemajo zakone, mi jih bomo pa upoštevali, če nam bodo všeč.

Npr, ko te policaj ustavi, ker po cesti pijan cikcakaš, mu poveš, da njegovo delo ni nalaganje svoje volje državljanom in da se z zakonom ne strinjaš, da so ga sprejemali poslanci, ki jim ne gre zaupati, nekateri so bili celo v partiji... A slučajno kje v ustavi direktno piše, da policaj to sme počet, takole nadlegovat državljane? Ne! Pač pa v ustavi že na začetku piše: "V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno...", zato policaj lahko daje le napotke!

Torej je jasno, da so policaji le za to, da dajejo priporočila oz. nasvete, državljani, ki imajo po ustavi dejansko oblast v tej deželi, pa napotke upoštevajo, če se jim to zdi primerno. Če pa uniformiranci ovirajo ali celo napadejo državljane, je to očitna prekoračitev pristojnosti, to počnejo v nasprotju z ustavo. V takem primeru državljani "izvršujejo oblast neposredno" (gredo po kol v prtljažnik).

>:D

jype ::

Gavran je pozabil, da je par postov nazaj nalimal "pristojnosti ustavnega sodisca", med katerimi je nalimal tudi vrstico, ki se glasi:

Državni zbor je vezan na mnenje ustavnega sodišča.

Ocitno na podlagi te pristojnosti US lahko brez tezav rece "tole ste pa nardil narobe in iz tega ne bo nic, razveljavite do srede popoldan, al pa naj vas vrag pocitra" in ce se hocejo potem poslanci izognit temu, da jih pred parlamentom kdo nekaznovano pretepe, naj se kar podvizajo in zrihtajo nazaj pravno drzavo.

Gavran ::

Nisem pozabil na tisti stavek ampah sem hotel opozoriti na protislovje v sami ustavi. V enem členu zagotavlja poslancem neodvisnost, v drugem pa jo jemlje. In če privzamemo da je veljavna odločitev US pridemo do situacije da lahko US s svojo odločbo overrida člen ustave, da je torej US NAD ustavo

In kako je v taki situaciji z diskrecijsko pravico države da odloči komu bo podelila državljanstvo/dovoljenje za bivanje, za kar smo že ugotovili da ni človekova pravica ampak ti ga država da (ali pa ne)?

Sicer pa nazaj na topic - še enkrat sprašujem, ali imajo izbrisani kakršenkoli zakonit argument za svoje tožbe RAZEN odločbe US? Prosim za odgovor na vprašanje in ne odgovor v stilu "če je US odločil, ne rabimo razprave".

jype ::

Gavran> V enem členu zagotavlja poslancem neodvisnost,

Saj so neodvisni. To pa se ne pomeni, da se lahko kar pozvizgajo na ustavo, ki je temeljna pogodba drzave. Drzavljan naj bi se lahko zanesel na svoje pravice, ki izhajajo iz ustave, ce se bo drzal zakonov. Ce so zakoni protiustavni, se zadeva pokvari in zato imamo ustavno sodisce.

Gavran> In kako je v taki situaciji z diskrecijsko pravico države da odloči komu bo podelila državljanstvo/dovoljenje za bivanje, za kar smo že ugotovili da ni človekova pravica ampak ti ga država da (ali pa ne)?

Ne da se mi iskat, ampak v tocno tej temi je nekdo ze podal povezave na zakon (ki izhaja iz ustave), po katerem se osnovne pravice (ki v primeru izbrisanih izhajajo iz stalnega prebivalisca na ozemlju Slovenije) nikoli ne smejo avtomaticno zmanjsat.

Gavran> Sicer pa nazaj na topic - še enkrat sprašujem, ali imajo izbrisani kakršenkoli zakonit argument za svoje tožbe RAZEN odločbe US?

Ce je US odlocilo, ne rabimo razprave. Ocitno je, da je bila z izbrisom krsena ustava in zgoraj omenjen zakon. Ker nisem pravnik, bom tezko komentiral natancno, razumem pa, da si ustavno sodisce ne more kar zmislit razlogov, zaradi katerih je bila v primeru izbrisanih krsena ustava, temvec morajo vse skupaj precej dobro utemeljiti. Kolikor vem so to tudi storili, zato je toliko bolj neprijetno, da drzava ne izpolnjuje obveznosti do same sebe, ki izhajajo iz pogodbe, ki jo predstavlja ustava.

Daedalus ::

Sicer pa nazaj na topic - še enkrat sprašujem, ali imajo izbrisani kakršenkoli zakonit argument za svoje tožbe RAZEN odločbe US?

Jah, a ni odločba US nekak pojasnila, kaj je narobe --> in je to (ne samo odločba) osnova za nadaljno pravdanje? Nekak se mi zdi, da je izbris, ki se ga spozna za nezakonitega, dovolj dober argument za tožbo. Pri tem je US potrdilo, da se je delalo nezakonito, poleg tega so ti ljudje na račun tega utrpeli precej škode - kake argumente bi še želel? Al se bomo v krogu spet vrnili na tist zavrnilni odnos do US, češ da če majo pa samo to, pol pa to ni dovolj dobro?


Protislovje ustave...ja, smo že večkrat pogruntali, da je marsikje kaj "nasprotnega". Pa še vedno rajši vidim taka "nasprotja" kot pa ono pojmovanje v stilu, da je parlament absolutna avtoriteta, zoper katero ni možen ugovor (pravzaprav se v tem primeru dejansko tako obnaša, kar pa na žalost ni nič novega). Edino če keri optimist tule verjame, da poslanci vedno delajo dobro in se ne motijo. Pa če vzameš, da smo zakonom in Ustavi podrejeni vsi (skupaj s parlamentom) in je US nekakšen varuh zakonitosti in ustave...pol je jasno, da se ne morejo odločitve US kr mirno ignorirat, pa tud iskanje bypassov nekak ni primerno početje. Pa ne gre pozabit, da so veje oblasti neodvisne, enakopravne (vsaj načelno), obenem pa tudi načelo medsebojnega nadzora med njimi (kolko je v okviru enakovrednsoti možno). Parlament sicer je centralna institucija parlamentarne demokracije, kar pa še ne pomeni, da ima absolutno oblast.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679462 (43547) PaX_MaN
»

Ustavnost referenduma (o izbrisanih, džamiji ...)

Oddelek: Problemi človeštva
357912 (7462) Poldi112
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129641 (19036) Zheegec
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138716 (7197) Keyser Soze
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726489 (20694) majcenf

Več podobnih tem