» »

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit

1
2
3

Brane2 ::

Od kdaj je normalna stvar v demokratični državi PO vojni, da te zjebejo njeni policaji ?

Ne rećem da si v nekem brezakonju padel v neko nesrečno situacijo itd, ampak da te zjebejo njeni organi je pa malo hudo.

Pa kotsem rekel, ti in podobni primeri bodo verjetno še "kapljali".

Ni slučajno, da se pojavljajo sedaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Avby ::

Pa še nekaj je. Če bi šlo samo za priznanje krivde OK. Bi situacija bila morda že zdavnaj zaključena.

Gre se pa le še za denar. In ko vidim da nek izbrisani vloži tožbo za 200.000.000 SIT češ da se počuti za toliko oškodovanega pa preprosto mu tega ne priznavam. Posebej ker ni bil žrtev vojne ali mu ni nihče padel. Pač on si je zamislil da bi toliko dobil pa da mu je toliko država dolžna.

Ja seveda.

Brane2 ::

kako je z izbrsianimi, ne vem.

Vem pa,d a če bi meni policija recimo vdrla v stanovanje in me v njem razbila v kanto brez razloga in mi razložila "naj se speljem" če ne da me bodo ubili, bi tudi verjetno čez leta, ko bi lahko udiaril nazaj, udaril tam kjer najbolj boli. Zahteval bi take denarje da bi se folku zavrtelo.

Potem pa naj tisti, ki so demokratično izbrali tako policijo razmisljo, kako bodo razdelili stroške in če ne bi kazalo ponoviti vajo nad kom od "talentov", ki so zadevo izvedli.

Zagotovo se ne bi sprijaznil z "oprosti", ki bi mi ga izrekel tam nek minister.

Bi pa razmislil o ponudbi, če bi mi kak minister ponudil recimo,d a ga lahko v javnosti z bejzbol palico razbijem ko kanto, čisto tako "da pozabimo na stare zamere".

Ne vem, če bi se dejanjsko odrekel odškodnini a resno bi mi dalo misliti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Gavran ::

jype, ali lahko vidim tvoje dovoljenje za bivanje?

citiram:
"Državljan SFRJ s stalnim prebivališčem v republiki Sloveniji"

ali prevedeno "državljan ene države na ozemlju druge države, brez dokumentov"

Bolj razumljivo? Državljan namreč v lastni državi NE POTREBUJE dovoljenja za bivanje!

Kaj že naredijo recimo avstrijski organi s tipom ki ga dobijo na svojem ozemlju brez veljavnih dokumentov?

Za izgone v stilu "bosanci raus" prvič slišim in če se je res dogajalo kaj protizakonitega morajo povzročitelji odgovarjati! Ampak kot sem že zapisal, mislim, da v tej zgodbi nekaj manjka.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Double_J ::

Kaj ma to veze, če so ga ubili. Če bi on koga ubil tam doli, bi bilo tudi narobe, ker so ga kar pustili tja...

Brane2 ::

No, saj, to so ene izmed zgodb, ki sem jih slišal. Zaradi tega še niso nujno resnične.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Karaya 52 ::

Kakšno naklučje, da so v tem razdelku akutalne tri teme, ki bi jih bilo možno s kančkom domišljije in revanšizma povezati. Ponovno sem šel brati te teme in najraje bi kaj citiral, primerjal. Par poimenovanj bi zamenjal in obrnil šahovnico pa dobimo isto sliko, samo "kazen" je drugačna. :) Bolje da se vzdržim tega, stvar okusa. :)

jype ::

Gavran> jype, ali lahko vidim tvoje dovoljenje za bivanje?

Prosim? Jaz takšne reči nimam in je nikoli nisem imel.

jype> "Državljan SFRJ s stalnim prebivališčem v republiki Sloveniji"

Gavran> ali prevedeno "državljan ene države na ozemlju druge države, brez dokumentov"

Nikakor ne. _VSAK_ državljan SFRJ s stalnim prebivališčem v republiki Sloveniji je 25. junija 1991 postal državljan Republike Slovenije - razen neustavno izbrisanih. Nekateri od njih so bili celo protizakonito izgnani iz države.

Gavran> Kaj že naredijo recimo avstrijski organi s tipom ki ga dobijo na svojem ozemlju brez veljavnih dokumentov?

Ko razglasijo neodvisnost od velike Nemčije, ziher ne preženejo vsakogar, ki se vrne v domovino po tem ko je bil dalj časa odsoten, če pride s starimi, torej nemškimi papirji.

Gavran> Za izgone v stilu "bosanci raus" prvič slišim in če se je res dogajalo kaj protizakonitega morajo povzročitelji odgovarjati! Ampak kot sem že zapisal, mislim, da v tej zgodbi nekaj manjka.

Nič ne manjka - jasno je kot beli dan, da je država (njeni organi) ravnala neustavno in protizakonito. Žrtve in njihovi svojci si zaslužijo pošteno kompenzacijo za krivico, ki se jim je zgodila.

Azrael ::

Politika opisuje dogodek še malo bolj podrobno.

Glede izbrisanih so mučke na vseh straneh, najslabše pa so jo odnesli tisti, ki so mislili, da imajo SLO državljanstvo, a ga zaradi večkrat spremenjene zakonodaje v SFRJ v resnici niso imeli. Med njim tudi taki, ki so bili rojeni na ozemlju SRS.

IMO takrat obveščanje ni bilo tako, kot bi moralo biti
Nekoč je bil Slo-tech.

Karaya 52 ::

Zanimivo. Bral sem komentarje v slednjem linku. :) Sprašujem se, če Srbi sploh premorejo nekaj spomina:

-----------------
>Slovenci?Osvedoceni Srbomrsci.Podmukli su od pamtiveka.Koliko je samo Srba proterano iz Slovenije, samo zato sto su Srbi?Ubijali su nenaoruzane vojnike. ...

>Jansa Ti bi nas preko reda sada u EU,a ruke su ti jos krvave od Srpskih zrtava.Obecavas Siptarima nezavisnost a kao neki si nam prijatelj.Slovenci ostani te u Dezelu.Ne dolazite vise u Srbiju bilo kojim povodom!!!

>Ne zaboravimo da se prvi ratni zlocin tokom ex-YU ratovi, desio u Sloveniji kad su tako zvani "sjajni i demokratski slovenacki terirotijalci" ubili JNA vojnike koji su se dobrovoljno predali. Sve je tu receno.

>Tuzite, pa do Strazbura. A Jansa i Kucan su ratni zlocinci, i da je pravde odgovarali bi.
-----------------

Kakšni hinavci. Skrivajo svoje zločince ki so izvajali genocid po Bosni in pozabljajo da so ONI napadli Slovenijo. Torej jih lahko tožimo za preko 100.000 žrtev po drugi svetovni vojni in materilano škodo ki so nam jo naredili v vojni leta 91?

Nekaterim tukaj predlagam da pomagajo Beogradu sestaviti obtožnico zoper Slovenijo.

Primoz ::

Beograd nima s tem nič. Samo vprašanje, če si (bil takrat) žival tako kot oni. Oziroma, če si bil žival, tako kot nekateri 50 let nazaj. Oziroma še bolj grafično ... 60 let nazaj so jih (nekatere) zmetali v tankovske jarke in brezna ... 10 let nazaj se jih je (nekatere) z naperjeno pištolo na čelu odpeljalo čez mejo, kjer so (nekateri) spet končali v tankovskih jarkih in breznih.

Tukaj ni vprašanje kaj bi sedaj Srbi in Bosnjaki radi .... ampak ali se je ta država v zadnjih šestdesetih letih kaj naučila. Na primer, da se ljudem SODI preden se jim pošlje metek v glavo. Pa čeprav VSI VEMO, da so bili izdajalci, kolaboranti, peta kolona, preračunljivci, teroristi ....

Določenih postopkov se je pač treba držat, če se pretvarjaš, da si civilizirana država. Ko si enkrat priznaš, da si žival, tako kot vsi ostali ... potem teh problemov ni. Samo v tem primeru se ne sprenevedat.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Azrael ::

@Master D.:

Na komentarje se pri takih zadevah nima smisla ozirati.

Ni važno ali so komentatorji iz SLO, HR al YU, ko so v nekem dogodku z eno od obeh preostalih dveh strani, oni oškodovani ali imajo samo tak občutek, takrat so komentarji enotni, da je njihova nacija brez napak in uber alles, za vse slabo so krivi tisti drugi.

Brezvezno in dolgočasno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Brane2 ::

Kar se napumpanih kmetov in pumpanja medijev tiče: videno tukaj, videno drugje, zakaj bi Srbi bili izjema ?

Kar se "napada na Slovenijo" tiče, se ne strinjam.

Če bi res šlo za klasični napad, bi moral biti sposoben pokazati točko napada ali recimo mesto, kjer je napadalec prečkal mejo, pa tega ne moreš.

"Napadalec" je bil v tem trenutku sestavni del Slovenije. Bil je vojska Slovenije oziroma vojska, s katero je SLovenija imela tak deal.

Vsi do zadnjega so do pred nekaj meseci prejemali plačo v bistvu od slovenije, tudi kar nekaj slovenskih nabornikov je bilo takrat v teh vojašnicah.

A ni to malo čudno za "agresorja" ?

Ampak kot rečeno, to je tema za druge dileme.


To zgodbo sem prebral mislim da ravno v "Politiki", ki pa je znana po svoji pristranskosti in naravnost" umetniškemu" barvanju detajlov, ampak vsaj načeloma ni iz te razdalje videti da bi bilo kaj narobe z njo.
Kot rečeno, to še ne pomeni, da je resnična.

Ampak teh zgodb je veliko in večino sem jih slišal od ljudi, ki naj bi jih preživeli ( ali njihovi bližnji) v letih ko so se dogajale in jih nisem pobiral po netu.

Sem pa pričakoval, da b znalo biti marsikaj res in da bodo sedaj počasi te zgodbe prišle na plan.


Kar se Srbov tiče, ena stvar, ki mogoče ni očitna vsakomur. Ne moreš enačiti teh ljudi samo na podlagi narodnosti. Ko smo se recimo odpravili k fotrovim sorodnikom v Vojvodino, so nas na meji buzorirali kot čistokrvne slovence. Zanje smo Janezi, ki sicer govorijo slovensko a kljub vsemu nekako sumljivi tipi. Folk sam načeloma nima teh problemov in razen nekih res redkih talentov vsaj takrat ni bil do slovencev niča kaj več kot radovedno prijazen. Sedaj me že kar nekaj let ni bilo dol in težko rečem koliko in če se je kaj spremenilo.

Ne moreš poglede nekoga, ki se je na vse kriplje trudil preživeti tu z nekom, ki je vodil vojne v BiH itd.

Se je pa treba zavedati, da marsikdo vidi Slovenijo in njene politike kot tiste, ki so sprožili celotno vojno. Upravičeno ali ne, tako nas vidijo.
In če imaš recimo kot rezultat tega en del familije mrtve, ti pa prgnan nekaj životariš medtem ko je Jankovič zraven tebe odprl novi Merkator, je jasno da bi mogoče znal biti malo slabe volej zaradi tega.

Mogoče neupravičeno ampak ne tudi nepričakovano in povsem nerazumljivo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Gavran ::

Seveda, jype, nimaš dovoljenja za bivanje, ker imaš slovensko državljanstvo. To je tisto kar ti omogoča, da se v Sloveniji neovirano seliš iz enega v drug kraj brez raznih dovoljenj za bivanje, kot se je ta človek na podlagi jugoslovanskega državljanstva preselil iz Bosne v Celje. Brez dovoljenj, ker niso bila potrebna. Do razpada smo vsi imeli "dvojna" državljanstva - jugoslovansko in pa republiško, ki je bilo podeljeno glede na kraj vpisa v rojstno knjigo. Po osamosvojitvi smo tisti s slovenskim republiškim državljanstvom avtomatsko dobili slovendko državno državljanstvo, Hrvati hrvaško itd. Če citiram iz zgoraj navedene Politike:

„Prema evidenciji o primopredaji vojno i radno sposobnih izbeglica – državljana Republike Bosne i Hercegovine, s ciljem vraćanja u matičnu državu, 5. 9. 1992. je na graničnom prelazu na Kamenskem, odnosno Vinjanima vlastima Republike BiH predata grupa u kojoj je bio i vaš brat Petronjić Dragomir, otac Rade”.

Torej je tudi hrvaška država potrdila, de je bil državljan Bosne. In kako naj državljan Bosne brez veljavnih dokumentov živi na območju države Slovenije??? Priseljenci izdrugir republik bivše SFRJ so si morali urejati državljanstva in nikakor jim to ni bilo avtomatsko podeljeno kot si napačno zapisal! Cena je bila pet kil krompirja! 180000 ljudi (med drugimi, če se ne varam, tudi Brane2 ) si je državljanstvo na podlagi takratne zakonodaje uspešno uredila.
Država je ravnala v skladu z zakonodajo (pa tudi obveznostmi do drugih držav, da ima urejene evidence lastnih državljanov, tujcev z dovoljenjem,...) Če pa je kak posameznik ravnal v nasprotju z zakonodajo, naj odgovarja! Ampak osebno, ker je očitno deloval v nasprotju z zakonodajo.! Ve se, kdo je bil takrat predsednik države in kdo predsednik vlade!

Azrael, obveščanja je bilo dovolj! Problem je bil največji za tiste, ki so se dejansko rodili v Sloveniji, pa so jih starši vpisali v rojstno knjigo v eni od drugih republik SFRJ, na podlagi česar so "napačno" (formalno pravilno) dobili državljanstvo tiste republike. Pa tudi takrat so bili pozivi v sredstvih javnega obveščanja, naj se vsi, ki niso dobili potrdila o državljanstvu zglasijo na občini.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

poweroff ::

Seveda, jype, nimaš dovoljenja za bivanje, ker imaš slovensko državljanstvo. To je tisto kar ti omogoča, da se v Sloveniji neovirano seliš iz enega v drug kraj brez raznih dovoljenj za bivanje,

A, hudiča? Kaj res?

Kaj pa če se pišeš Strojan? Pol pa bo večina spet rekla da se ne smeš neovirano seliti brez dovoljenja...


Pač, priznajmo si, da postajamo dežela majhnih desničarskih nacistov.

P. S. Poboje po drugi svetovni vojni obsojajo praktično vsi desničarji in vpijejo, da ni bilo pravne države (kar je res!) - ko pa je govora o problemu, na katerem pada pravna država TUKAJ IN ZDAJ, se pa delate, da ni problema.

Zahteva lahko vsak Izbrisano kolikor hoče. Lahko celo 1000 milijard. Koliko bo dosodilo sodišče, je pa drugo vprašanje. Prepustimo zadevo sodiščem!
sudo poweroff

Gavran ::

DA, Matthai, tudi če se pišeš Strojan se lahko seliš po Sloveniji in NE, niti Strojanovim ni dovoljeno bivati v na črno zgrajeni hiši na nezazidljivi parceli nad vodnim zajetjem in niti Strojanovim ni dovoljeno nekaznovano kršiti zakonodaje! Pred zakonom moramo biti vsi enaki in vsi spoštovati zakonodajo - tudi Strojanovi in prebrisanci!
Če pa pravna država odpove (Strojanovi, Global in VIP varovanje,... dobimo pa ulico.

Edit: dodan odstavek
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

poweroff ::

Se pravi če nekdo Strojanom ponudi hišo - se Strojanovi lahko preselijo?

Očitno ne, ker se je zgodilo ravno to. Najprej jim je neka ženska ponudila svojo hišo - pa so se zbunili sosedje.

Potem smo povsod, kjer so jim ponudili nadomestno lokacijo (legalno zgrajeno), videli proteste ulice, da Strojanovih pa ne bo k njim.

Kdo pa ima pravico odločat o tem kje bodo živeli, če jim je ponujena zakonito zgrajena hiša? Kaj pa ima policija pravico omejevat Strojanovim gibanje? Zakaj Mirku Strojanu zadnjič NISO dovolili da bi šel do svoje parcele? V šotoru lahko prebiva. Če bi si pa zgradil hišo, mu bi jo lahko že drugič podrli. Dostopa do parcele pa mu nimajo kaj omejevati?

Nacizem in fašizem je to, nič drugega. In isti nacizem smo doživeli pred desetletjem na primeru Izbrisanih. In še pred tem s povojnimi izvensodnimi poboji.

RKC je upravičeno zadovoljna, ker je dosegla obnovo postopka proti Rožmanu. Me pa zanima ali se je RKC vsaj pol toliko angažirala v primeru Izbrisanih in v primeru Strojanov? Ni se, vsaj jaz nisem opazil tega.
sudo poweroff

poweroff ::

Gavran, očitnos e zelo zavzemaš za spoštovanje zakonodaje (vsaj v primeru Strojanov).

Dajem ti popolnoma prav.

Oba pa veva, da je eden izmed temeljev pravne države spoštovanje odločb Ustavnega sodišča. Torej me zanima...

priznavaš dejstvo, da je bil Izbris nezakonit,

da je treba krivico popraviti (vsem in v paketu),

in izplačati odškodnine -


tako kot to zahteva odločba Ustavnega sodišča?

Saj si velik zagovornik pravne države, kaj?
sudo poweroff

Azrael ::

Jasno kdor je zaje*al, naj tudi plača. Ampak nikakor ne iz davkoplačevalskega denarja, kar lepo iz svojega žepa.

Saj je rečeno, da kolektivne kazni niso več v duhu civilizacije, mar ne?

Za primer Strojan in podobni (Lipa, Global itd), dokler je ni kdo skupil ali se je folku strgalo, se je probleme in resne kršitve zakonodaje pometalo pod preprogo. Sedaj pa so krivi vsi, najbolj pa tisti, ki nedelovanja pravne države niso več trpeli. WTF?
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Se strijnam. Plačajo naj pa tudi vsi tisti, ki so tako početje zagovarjali. Zato sem tudi rekel, da pričakujem, da bodo moj davkoplačevalski delež kazni plačali raznorazni nestrpneži... :D
sudo poweroff

Gavran ::

Ali ima Ustavno sodišče po naši zakonodaji pravico NALAGATI državi/sodstvu/komurkoli kaj naj stori in celo podrobnosti?

USTAVA

VIII. USTAVNO SODIŠČE

160. člen
(pristojnosti ustavnega sodišča)
Ustavno sodišče odloča:
- o skladnosti zakonov z ustavo;
- o skladnosti zakonov in drugih predpisov z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami in s splošnimi načeli mednarodnega prava;
- o skladnosti podzakonskih predpisov z ustavo in zakoni;
- o skladnosti predpisov lokalnih skupnosti z ustavo in z zakoni;
- o skladnosti splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil, z ustavo, zakoni in podzakonskimi predpisi;
- o ustavnih pritožbah zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin s posamičnimi akti;
- o sporih glede pristojnosti med državo in lokalnimi skupnostmi, in med samimi lokalnimi skupnostmi;
- o sporih glede pristojnosti med sodišči in drugimi državnimi organi;
- o sporih o pristojnostih med državnim zborom, predsednikom republike in vlado;
- o protiustavnosti aktov in delovanja političnih strank;
- in o drugih zadevah, ki so mu naložene s to ustavo ali z zakoni.
Na predlog predsednika republike, vlade ali tretjine poslancev državnega zbora izreka ustavno sodišče v postopku ratifikacije mednarodne pogodbe mnenje o njeni skladnosti z ustavo. Državni zbor je vezan na mnenje ustavnega sodišča.
Če zakon ne določa drugače, odloča ustavno sodišče o ustavni pritožbi le, če je bilo izčrpano pravno varstvo. O tem, ali ustavno sodišče ustavno pritožbo sprejme v obravnavo, odloči na podlagi meril in postopka, določenih z zakonom.

161. člen
(razveljavitev zakona)
Če ustavno sodišče ugotovi, da je zakon protiustaven, ga v celoti ali delno razveljavi. Razveljavitev učinkuje takoj ali v roku, ki ga določi ustavno sodišče. Ta rok ne sme biti daljši od enega leta. Druge protiustavne ali nezakonite predpise ali splošne akte ustavno sodišče odpravi ali razveljavi. Ustavno sodišče lahko pod pogoji, ki jih določa zakon, do končne odločitve v celoti ali delno zadrži izvrševanje akta, katerega ustavnost ali zakonitost presoja.
Če ustavno sodišče pri odločanju o ustavni pritožbi ugotovi tudi protiustavnost predpisa ali splošnega akta, ga lahko, v skladu z določbami prvega odstavka, odpravi ali razveljavi.
Pravne posledice odločitev ustavnega sodišča ureja zakon.

162. člen
(postopek pred ustavnim sodiščem)
Postopek pred ustavnim sodiščem ureja zakon.
Predlagatelje zahteve za začetek postopka pred ustavnim sodiščem določa zakon. Vsakdo lahko da pobudo za začetek postopka, če izkaže svoj pravni interes.
Ustavno sodišče odloča z večino glasov vseh sodnikov, če ustava ali zakon za posamezne primere ne določata drugače. O tem, ali bo začelo postopek na podlagi ustavne pritožbe, lahko ustavno sodišče odloča v ožji sestavi, ki jo določa zakon.

Glede na navedeno lahko Ustavno sodišče razveljavi zakon (v primeru prebrisanih je to storilo), nikjer pa ni navedena pristojnost nalaganja načina reševanja stvari iz razveljavnega zakona. Ali je torej Ustavno sodišče delovalo nezakonito? Ali podpiraš VSAKO odločitev Ustavnega sodišča, tudi če je (kot v tem primeru) pravno vprašljiva?
Po moje mora tudi ustavno sodišče delovati po črki zakona in umakniti odločbo s katero NALAGA (v nasprotju s svojimi pristojnostmi) način reševanja problema.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

poweroff ::

Če se gremo pravno državo, potem se ne smemo spraševati o tem ali je neka odločba pravno vprašljiva ali ne.

Odločitve je treba UBOGAT in pika. Če ne si bo vsak sam izbiral kaj bo ubogal in kaj ne - to pa ni pravna država.

Meni recimo so pravno vprašljive določbe, ki prepovedujejo streljanje sosedov in prehitro vožnjo... >:D
sudo poweroff

Gavran ::

Ali so Strojanovi ubogali tiste odločbe o rušenju in preselitvi? Ne? Potem v Ambrusu ni delovala pravna država? Torej je Ambrušanom ostalo samo to kar so storili, pa si pljuval po njih.

Ali so sedanji prebrisani ubogali zakonodajo Republike Slovenije in po zakonodaji teiste republike uredili svoje dokumente? Ne? Potem nimajo kaj jokati!

Vsi, tudi Ustavno sodišče MORAMO spoštovati zakonodajo. Če vrhovni organ izda odločbo ki nima pravnega pokritja, kaj si lahko mislimo o "strokovnosti" teh sodnikov?

Včasih so verjeli, da je papež nezmotljiv. Ti očitno verjameš da ima Ustavno sodišče vedno in povsod brezpogojno prav. Jaz ne verjamem ne v eno ne v drugo.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Daedalus ::

Logično nadaljevanje po Gavranu - če je država kršila zakonodajo, ko je izbrisane izbrisala - kaj pol?

Jeba, ne?


p.s. - tud če je Ustavno sodišče z "navodili" prekoračilo svoje pooblastilo - a to pomeni, da ugotovitve pa ne držijo?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

>> p.s. - tud če je Ustavno sodišče z "navodili" prekoračilo svoje pooblastilo - a to pomeni, da ugotovitve pa ne držijo?

A to pomeni da si lahko ustavno sodišče sprdne KARKOLI in to avtomatsko absolutno dogmatsko drži ko pribito?

Guess not.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Seveda ne, to je jasno.

Sam tu je pač dilema tipa kura - jajce. Oziroma, dobil sem občutek, da hočejo nekateri na kiksu US relativizirat kiks, ki ga je naredila država z izbrisom. Zato sem pa tud postavil zgornje vprašanje. Odgovor je seveda neprijetno nasproten tejle trditvi:

Ali so sedanji prebrisani ubogali zakonodajo Republike Slovenije in po zakonodaji teiste republike uredili svoje dokumente? Ne? Potem nimajo kaj jokati!

Če je postopek države, s katerim je sankcionirala "prebrisane" nezakonit, pol se seveda lahko jokajo. In tožijo. In protestirajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Če poslušam Gavrana, trdi tole:

- Strojanovi so postavili hišo na črno in kršili zakon.
- Inšpekcija je izdala odločbo o rušenju, vendar je izvršna oblast ni izvršila.
- Potem je pač folk vzel pravico v svoje roke in z nasilnimi (terorističnimi) dejanji dosegel izvršitev odločbe inšpekcije.

Gavran trdi, da je to upravičeno.


OK, potem pa dajmo še takole:

- Država je Izbrisane nezakonito izbrisala.
- Ustavno sidišče je izbris razveljavilo in zahtevalo popravo, vendar izvršna oblast tega ni izvršila.

Zanima me, če sedaj kdo trdi,d a je upravičeno, da Izbrisani vzamejo pravico v svoje roke - kot so jo Ambrušani - in začnejo z nasilnimi dejanji proti državi in izbrisovalcem?

Bo Gavran spet trdil, da je to upravičeno?

Kaj točno je tukaj kriterij presoje? Zaenkrat vidim samo nacistični kriterij presoje: kdor ni SLovenec, ga lahko j*** v glavo. Pravna država, itd. so le izgovori oz. okraski.
sudo poweroff

Gavran ::

Daedalus, leta 1992 je zakonodaja bila veljavna Ustavno sodišče jo je razveljavilo kasneje.

Pravica po Matthaiovo: če nisi Slovenec, lahko počneš karkoli, če bo kakšen Slovenec protestiral, ga bomo itak proglasili za nacista, fašista, ksenofoba, homofoba,... in kršili zakonodajo po svoje.

Matthai, kriterij je po ustavi: vsi enaki! Tudi po dolžnosti spoštovati trenutno veljavno zakonodajo!

Prebrisanci so itak hoteli protestirati v neki stolpnici, če se ne motim na Trgu republike. Konec zanje je bil...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

jype ::

Gavran> Daedalus, leta 1992 je zakonodaja bila veljavna Ustavno sodišče jo je razveljavilo kasneje.

A ti sploh veš, kaj govoriš?

Upam, da bodo od tvoje plače trgali, ko bodo izbrisani dobili odškodnino, ki jim gre.

Jaz nisem nobenih papirjev urejal in nisem imel nobenega "poddržavljanstva" SR Slovenije, dokler sem bil državljan SFRJ. Vse, kar me je ločilo od južnih sosedov je bilo moje stalno prebivališče.

Mercier ::

Imel si republiško državljanstvo. Kam meriš?

Modri dirkač ::

Ne ve še ...
Everybody lies!

jype ::

Kje sem ga imel?

Nič ne vem o kakem republiškem državljanstvu. Če misliš na "kraj rojstva" in z njim povezano "pripadnost", potem to seveda ni, ne more in ne sme biti kategorija, ki te diskriminira napram ostalim.

Modri dirkač ::

Gavran
Azrael, obveščanja je bilo dovolj! Problem je bil največji za tiste, ki so se dejansko rodili v Sloveniji, pa so jih starši vpisali v rojstno knjigo v eni od drugih republik SFRJ, na podlagi česar so "napačno" (formalno pravilno) dobili državljanstvo tiste republike. Pa tudi takrat so bili pozivi v sredstvih javnega obveščanja, naj se vsi, ki niso dobili potrdila o državljanstvu zglasijo na občini.


Očitno je šlo po tem sistemu, jype.
Everybody lies!

Mercier ::

@jype

Mislim na republiško državljanstvo, ne na kaj zmuzljivega. Ni nujno, da je sovpadalo s krajem rojstva, torej, lahko bi bil ti rojen v Makedoniji in bi starši uredili slovensko republiško državljanstvo.

Mercier ::

Obveščanja pa je bilo za en klinc kaj. Glede državljanstev zgledno, glede bivališča pa ne.

jype ::

To je nekaj takega kot pripadnost določenemu nogometnemu klubu, zanimivo samo za tiste, ki se radi motajo okoli občinskih šalterjev in tam delajo gnečo, torej.

Ker državljanstvo SFRJ je bilo pomembno - če pa kdo pozna koga, ki so od njega za časa SFRJ kadarkoli zahtevali potrdilo o tem "poddržavljanstvu" naj kar pove - jaz ne poznam nikogar.

Glede na to da je občuten odstotek izbrisanih pravzaprav "čistokrvnih slovencev", ki so rojeni tukaj in ki so živeli v slovenskih družinah, je očitno nekaj gnilega v postopku, ki se ob avtomatičnem podeljevanju državljanstva ozira samo na neko kvazipostavko iz obrazcev bivšega sistema, medtem pa zanemarja realno stanje in lastnim državljanom otežuje življenje z nekakšnimi pozivi.

Tudi ni nobenega dvoma, da je protiustavno, da se tujce drugih držav pač vodi v evidenci kot tujce, "tujce" iz drugih republik bivše SFRJ, ki živijo v Sloveniji, se pa kar izbriše.

Mercier ::

@jype

Republiško državljanstvo je bilo pomemben kriterij v tej zgodbi.

jype ::

Saša> Republiško državljanstvo je bilo pomemben kriterij v tej zgodbi.

Ja - ker se je nekaterim našim politikom zdelo bolje, da par ljudem zagrenijo življenje, kot da par "južnjakom" avtomatično podelijo državljanstvo v novi državi.

Sicer bi bilo republiško državljanstvo približno toliko brezpredmetno, kot je bilo od nekdaj.

Mercier ::

Ne moreš kar podeljevati državljanstev ljudem, jih hočejo ali ne. Državljanstva so bila urejena zgledno.

S statusom stalnega prebivališča so pa mešali drek. Bolj so mešali, bolj je smrdelo.

jype ::

Saša> Ne moreš kar podeljevati državljanstev ljudem, jih hočejo ali ne. Državljanstva so bila urejena zgledno.

Abejžno. Temeljna razlika med opt-in in opt-out je tisto, kar naredi Slovenijo v tem primeru bananadržavo.

Saša> S statusom stalnega prebivališča so pa mešali drek. Bolj so mešali, bolj je smrdelo.

In to so počeli z odličnimi razlogi - narediti to deželo spet slovensko. No, uspelo jim je ravno toliko, da bomo morali eventuelno konkretno plačati za to traparijo.

Modri dirkač ::

Ja - ker se je nekaterim našim politikom zdelo bolje, da par ljudem zagrenijo življenje, kot da par "južnjakom" avtomatično podelijo državljanstvo v novi državi.


Čaki, čaki. Kako kar avtomatsko državljanstvo?
Se pravi, oseba recimo rojena v Srbiji, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, naj bi dobila kar SLO državljanstvo.

Na kakšni podlagi pa?
Everybody lies!

jype ::

Modri dirkač> Na kakšni podlagi pa?

Na podlagi tega da prebiva v delu matične države, ki je razglasil neodvisnost, mu preostaneta samo dve možnosti:
a) postane državljan nove države, kar pomeni da mu država avtomatično podeli državljanstvo - če ga noče, ga vedno lahko vrne
b) postane tujec, kar pomeni, da država uredi razmerje vseh, ki jih ne smatra za svoje državljane, do ostanka bivše države

Možnost c) imaš samo v Sloveniji - postaneš nedržavljan - nisi niti državljan, niti tujec, ker nisi državljan druge države (ker tam ne prebivaš že vrsto let seveda tista država nima nobenega razloga, da bi te bolj upravičeno smatrala za svojega kot vse ostale prebivalce nove neodvisne države).

Mercier ::

Ne vem, no, kaj te ma država za posiljevat z državljanstvom? Lahko imaš kvečjemu probleme kje drugje s tem.

Pogoji so bili čisto človeški in državljanstvo spodobno oglaševano. Res pa je, da so postopki dolgo trajali. Ne znam presodit zakaj. Kar tako malo za hec, zaradi dolgega seznama, ali narave postopka.

JohanP ::

Imeli so tri pozive naj uredijo zadevo. Potrebno je bilo samo odkorakat na upravno enoto. Nato smo tiste, ki se niso zglasili umaknili iz evidenc.

Poznam primer ko možakar in sin nista šla uredit papirjev, njegova žena in drugi sin pa ja. Možakar je fural nek ponos in imel bebave izgovore zakaj ne gre na UE. Dejansko smo ga vsi prosili, a on je trmasto vztrajal.
Par let nazaj sem ga videl v prvi vrsti med prebrisanimi. Vmes je pozabil kako smo ga takrat prosili (z njegovo ženo vred) in je govoril, da on ni vedel, da mu ni nihče rekel, da je treba it, ipd.
Po 15 letih neobdavčenega življenja in dela na črno si je zaželel penzije in še malo odškodnine.
Državljanstvo si je sicer potem lahko zrihtal. Žena je na srečo namreč Slovenka.
Ali pa na žalost.

Modri dirkač ::

Zlobna, zlobna Slovenija ...
Everybody lies!

jype ::

Kar se mene tiče, to ni dovolj.

Ne dvomim v to, da lahko najdeš tepce, ki so nalašč trmarili - če pa najdeš en sam primer človeka, za katerega država ni ustrezno poskrbela, imaš hud problem.

Saša> Ne vem, no, kaj te ma država za posiljevat z državljanstvom? Lahko imaš kvečjemu probleme kje drugje s tem.

Ja? Kje, na primer? Pač dobiš pildek da si dobil državljanstvo in navodilo, kako in kje lahko državljanstvo vrneš, če ga ne potrebuješ (brez kakršnekoli časovne omejitve).

Modri dirkač ::

A res? Države podeljujejo državljanstvo kar tako? Pildek dobiš?

Mmmh...
Everybody lies!

Mercier ::

@jype

V kateri od drugih ljubljenih domovin pri ljubeznivih oblasteh izkazujočih ljubezen domoljubom v enaki meri kot domoljubi domovini. Meneđerji domovin pa ja znajo biti zelo človeku prijazni. A nimamo zato tako radi domovine?

jype ::

Modri Dirkač> A res? Države podeljujejo državljanstvo kar tako? Pildek dobiš?

Ja - jaz sem ga tako dobil.

Saša> V kateri od drugih ljubljenih domovin

To se mene ne tiče - ljudje ki so pri nas živeli ob odcepitvi od matične države, bi morali dobiti naše državljanstvo, razen če se sami ne izrečejo zoper njega.

michel ::

Uuuuuuu državljanstvo. Sliši se kot "The Holy Grail". Veste kaj, lahko si ga vsi zatlačite nekam.
Iz filma Stanleya Kubricka, Paths of Glory, citiram:
General Broulard: Colonel Dax, you're a disappointment to me. You've spoiled the keenness of your mind by wallowing in sentimentality. You really did want to save those men, and you were not angling for Mireau's command. You are an idealist - and I pity you as I would the village idiot. We're fighting a war, Dax, a war that we've got to win. Those men didn't fight, so they were shot. You bring charges against General Mireau, so I insist that he answer them. Wherein have I done wrong?

Colonel Dax: Because you don't know the answer to that question, I pity you.

Vi niste več ljudje, vi ste državljani in nikoli nisem znal kumunicirati s takimi.

lp
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679470 (43555) PaX_MaN
»

Francija cenzurira nevšečne spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5528617 (25069) SkipEU
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129651 (19046) Zheegec
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20614332 (11317) Daedalus
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726494 (20699) majcenf

Več podobnih tem