» »

Intel E6600 vs. Q6600

Intel E6600 vs. Q6600

1 2
3
»

AapocalypseE ::

CPU Score 3116 Marks se kr pozna. Z mojim Quadom dobim 4580 Marks @3GHz.

pozitron ::

Glih kar sem zmontiral, pošinu, da se hudič greje ko kurba. Idle so jedra od 38-42C, load z prime 95 large ftt pa tut do 68C, s tem da je eno jedo zlo hladno vedno 5-6C nižje. Mam pa Big typhoona z nexus ventilatorjem 1000rpm, pa tut če dam original ventilator na 2000 rpm , je samo ene 2-3 C manj. Nevem zdej a sem sfukan dal hladilnik gor, čeprav se mi zdi, da je lepo ratal , samo mehanizem na klik je za en kurc. Voltažo mam na normal ker kar znaša v biosu 1.3 u windowsih pa 1.25-6. Koklk mate pa kej VID u cpu-z, če se komu, da pogledat, js mam 1.3.

Meril sem pa z coretemp.

speed fan pa kaže ene 15C manj, sklepam da 29C ni prav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

LjubimPeezde ::

lej Racer: eno so tejle sintetični testi in jasno če izkoriščajo quad da se bo poznalo kaj -> tok tok 0:)

AapocalypseE ::

Sej sem napiso da se pozna ja. davidx300 kaki proc maš?

pozitron ::

Q6600 + majčko:))

AapocalypseE ::

hehe ql :) Ja jaz mam trenutno take temperature na stock hladilniku: Core #0: 46° Core #1: 38° Core #2:36° Core #3: 41° VID mam trenutno 1.1625V, z orthosom pa dobim max na Core #0: 71° 1.3250V. Aja Cpu-z ne kaže pravih voltaž. Poglej v Core Temp tam je prav. Take temperature mam, če mam na 2.4GHz ali na 3GHz, ker na 3GHz se začne bolj vrtet ventilator na procu in znese pol na iste temperature.

Zgodovina sprememb…

pozitron ::

Ja zajebu sem za coretemp sm mislu kolk piše VID, drugim. Sej bom dal še enkrat gor, dol hladilnik. Mogoče sem dal mal preveč as5.

AapocalypseE ::

Z Thermalright Ultra 120 bi naj mel v idlu okoli 37° orthos pa 58° tak vsaj piše na netu en, ki ga ma. Sam pa se še morem odločit kerega bi dal gor. test enega izmed teh treh bi vzel. Gemin II majo poceni v cool-pc.org dobiš dva ventilatorja gratis polek. Samo pol pa spet test pogledam in vidim da sta Scythe in Ultra-120 kr boljša.

roba87 ::

Pride prvi q6600 pa se hočete pojest pa nabavit vse kaj je možno... Ste kot oni cepci ko so 14 dni čakali na en kurčev iPhone, s šotorom pred trgovino...Jaz bom počakal in nabavil quad leta 2008, ko bo vrjetno q6600 zastarel....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roba87 ()

Izi ::

Ker vidim, da svoje Q6600 že veselo navijate naj dodam še par stvari, ki bodo mogoče komu prišle prav.

Nekateri trdite, da bo razlika med CPU-ji z 2x2 jedri in 1x4 jedri. Kljub temu, da "pravih" štirijedrnikov še ni se da zadevo preizkusiti.
Nismo prvi, ki so na to možnost pomislili in testi so bili že nekajkrat v preteklosti narejeni.
Gledal se benchmarke pri dveh enojedrnih procesorjih in enem dvojedrnem ali pa pri štirih enojedrnih, dveh dvojedrnih in pri enem "nepravem" štirijedrniku Q6600.
Poganjali so večnitne programe in benchmarje in razlike enostavno ni. :D
Če so frekvence na vseh jedrih enake je popolnoma isto če imaš ti na plošči 4 samostojne enojedrne procesorje pri 2,4 GHz ali pa enega Q6600. V hitrosti ni najmanjše opazne razlike, če je na obeh ploščah uporabljen isti RAM.
In tudi med Q6600 in "pravimi" štirijedrniki, ki bodo prišli drugo leto, ne bo nobene razlike.
Če kdo trdi drugače je to samo neznanje ali pa zlobni marketing.
AMD-jevi štiri jedrniki bodo (če bodo) hitrejši zaradi popolnoma drugačne zasnove in ne zato, ker bodo imeli jedra za nekaj milimetrov bolj skupaj.

Pred navijanjem je pametno pogledati kakšne nastavitve imajo močnejši modeli enakega procesorja, v tem primeru Q6700.
Kolikor sem zasledil na netu ima Q6700 navzgor odklenjene množilnike, Q6600 pa je navzgor zaklenjen, navzdol se sicer da spreminjati množilnik ampak pri overclockanju smo obsojeni na množilnik 9.
Pomembno je odkritje, da se je Intel odločil dati napetost na Q6600 na 1,25V na Q6700 pa na 1,35V. Torej bi jaz tudi na q6600 kar takoj premaknil napetost na 1,35V in šele nato začel navijati.

Q6600 se z napetostjo 1,35V in zračnim hlajenjem navijajo nekje do 3,4 GHz (378 x 9), ampak visoke temperature hitro preprečijo taka navitja.
Gledal sem precej opisov navijanja Q6600 min kakor izgleda je temperatura 70°C ob obremenitvi tista še varna in bi si jo bilo pametno vzeti za mejno temperaturo.

Druga stvar, ki preprečuje doseganje frekvenc prek 3 GHz pa so omejitve mnogih matičnih plošč.
Recimo isti procesor so navijači na različni matični plošči in na prvi nikakor ni šel čez 333 x 9, na drugi pa je šel do 378 x 9.
Torej 3 GHz (333 x 9) se doseže skoraj na vsaki matični plošči, za 378 x 9 pa je treba pazljivo izbrati matično. Morda bo BIOS v prihodnje popravil te omejitve morda pa tudi ne.
Recimo na P5W-DH ne gre čez 333, na P5B pa se da preverjeno doseči 378.

AapocalypseE ::

Lepo povedano Izi. Zanima me na kolk lahko dam max voltažo da bo še zdravo za procesor?

EvilDare ::

Oprosti ampak zadnja trditev enostavno ni res. Jaz sem imal na 355 oz. 3200 ampak sem odvil na 333 oz 3000, ker so bile temperature enostavno previsoke, napredka v fps-jih pa ni bilo tako velikega. in ja, imam osnovno ploščo Asus P5W DH Deluxe. Šel bi tudi višje. V Windowse je prišel pri ~1,45v, ne vem natačno in 3400 samo sem raje downclockal, ker mi ni bilo treba zagnati orthosa, je bila voda že zelo segreta v rezervoarju mojega vodnega hlajenja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EvilDare ()

roba87 ::

Če hočeš imeti vidne razlike v FPS moraš naviti GPU in ne CPU.

Brane2 ::

Izi- tisti avtoji testov nimajo pojma.

Sam ti lahko rečem, da je v praksi zelo solidna razlika med recimo 1xDC in 2x Uni Opteronom.

Poišči teste folka, ki vedo o čem govorijo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Izi ::

EvilDare, tisti zadnji stavek je star že par mesecev. Sorry.
Saj sem omenil, da se bodo omejitve najbrž popravile z novimi verzijami BIOS-a.
Vsekakor je treba ob nakupu Q6600 investirati zraven še v en hud hladilnik.

Še izmerjena poraba z inštrumentom samo za Q6600.
Na idle porablja manj kor 40 W, če goniš eno jedro do konca pride poraba do 65 W, pri dveh obremenjenih jedrih je poraba 80 W in pri vseh štirih jedrih do konca prileze poraba ravno do 100 Wattov.
Ti je bilo natančno merjeno koliko porablja iz 12V linije samo CPU in nič drugega.

Če ne počneš popolnoma nič je poraba na dvojedrniku E6600 popolnoma enaka kot na štirijedrniku Q6600 :D in sicer nekaj manj kot 40 W, pod obremenitvijo pa je kar nekaj razlike, saj E6600 rabi z enim jedrom 50 W z dvema pa samo malenkost nad 60 Wattov.

Izi ::

Brane2, sam ne morem preveriti, ker nikoli nisem imel večprocesorskih plošč.
Tistim testom pa kar verjamem, ker ni bil samo eden, uporabili so vse kar se je dalo enako, razen matična in procesor se je menjala.
Na enojedrnikih so spustili frekvenco na enako kot pri dvojedrniku in testirali so uporabne grafične programe, ki so večopravilni kot na primer Maya In če je pri renderiranju, ki traja 10 minut samo nekaj sekund razlike je to zame enako.

Tistega testa sedaj nikjer na netu ne najdem :8)

Lahko pa daš ti kakšen test, kjer so testirali dva enojedrna skupaj z enim dvojedrnim na enakih prekvencah.

Ali pa še bolje 2 E6600 na eni dvoprocesorski plošči proti Q6600 na drugi plošči z enakim RAMom, pa da vidimo tiste po mojem neobstoječe razlike.

Jst ::

Brane2 pa govori iz lastnih izkušenj.

Enostavni ni res, da ni razlike med dual-dual in true quad izvedbo.

Imaš dva enojedrna procesorja na matični plošči ter enega dual core.

Večnitna aplikacija (skoraj) vedno potrebuje (vmesne) rezultate druge niti. In v izvedni z dvemi procesorji, mora na te podatke čakati več časa, kot pa dual-core, kjer čakanja skoraj ni.

Sicer si pa preberi moj post, ki je nekje zgoraj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

OK, sem malo pobrskal.
Iskanje " Dual Processor vs Dual Core"
Tukaj je človek sam testiral najprej AMD je med seboj in nato še Intele med seboj.

Pri AMDjih se res nekaj nekaj boljše obnese en sam dvojedrnik kot pa dva enojedrnika ampak kot tudi avtor ugotovi so razlike zanemarljive in v praksi neopazne.
Bolj zanimivo pa je pri Intelu, kjer se v bistvu bolje odrežeta dva posamezna procesorja kot pa en dualcore, seveda so razlike spet neopazno majhne.

Videli ste moj prvi link, naj vidim vaše teste.
V vsah teh letih sem več stokrat prebral, da ni razlike med ali so jedera na enem čipu ali na več čipih. Sedaj pa prvič v celem življenju berem na Slo-Tech in to kar od dveh oseb, da je ta razlika kar velika.
Prosim za teste.

DominusSLO ::

Izi
Prav me zanima kateri je ta tvoj vir informacij :)
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Brane2 ::

Izi:

Saj ti nisi resen. Kot "teste" navajaš PCMark in 3DMark.


Vsak test je za nakaj dober in za nekaj popolnoma neuporaben.


Kar se mojih "testov" tiče, uporabljam v ta namen kar aplikacije same.

Razlika je zelo opazna.

Če si malo pogledaš User Manuale in Datasheete x86 in x86_64 oziroma EMT64 čipe, ti bo takoj jasno odkod in zakaj ta razlika in kdaj do nje pride.

Izživljanje z nekimi neživljenjskimmi benchmarki in s programi, ki so v bistvu pisani za stare generacije strojev ti ne bo odprla oči.

Ne vem kako bo z AMDjevo Bracelono ( stalno ga nekaj sračkajo in lažejo o frekvencah zadev, ki jih nimajo) ampak vem,da razlika med dual-dual in true QC ni majhna pri programih, ki jo potrebujejo in znajo izkoristiti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

AapocalypseE ::

davidx300 jaz si bom kupo isti hladilnik, ko maš ti. Sem poslal mail na mlacom naj mi kr pošljejo po pošti. hladilnik pasta sem gledo malo teste in je dober hladilnik sploh ko sem vido to ceno pri mlacomu, drugod je nekje za 10€ dražji.

Zgodovina sprememb…

pozitron ::

Streetracer: zdej sem mal zbolšu temperature za stopinjo al pa dve. Osebno bi ti priporoču drug hladilnik, no js nisem zadovoljen. Pa še tolk je širok, da ne spravm zadnjega ventilatorja za izpuh not, ohišje mam enermax pandoro. Če pa že boš kupu tazga dej rajš ta stari model ko je še na šraufe. Sej ta je tobro pritrej samo leve desno se lahko premika kar neki milimetrov. Tak cigu migu je vse skupi. Men je žal, da nisem kak tower hladilnik kupu.

Poceni pa je ja, js sm ga mimovrste kupu za 39e.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

AapocalypseE ::

Skoraj ne morem verjet da bi bil tak zanič, če gledam teste na netu in je vedno med najboljšimi.

pozitron ::

Nevem, lahko d mam js smolo.

AapocalypseE ::

Je pa res da so vsi testi narejeni z C2D. S kakim Quadom nisem videl testa da bi bil narejen. Hmm nevem kaj naj kupim. :'( Mogoče boljše počakat, da pridejajo kaki drugi hladilniki prav za C2Q, ker za zdaj so samo nekako za C2D in do 130W TDP.

macgajver ::

Brane dej poglej si teste na svašta od benchmarkih na tomshardware lepo se vidi q6600 vs e6600 eni benchmarki sta enaka tisti ki znajo izkoriščati bolje več jeder pa je razlika ubistvu skoraj 100% lepo se vidi naprimer pri raznih hd programih zdej napamet nevm amapk če rabi 4 jedrnik za odkodirat film v 1 minuti dvojedrnik pa v 1.58s kaj ti to pove. sej ne rečem pravi 4 jedrniki bodo ziher hitrejši tako kot ti praviš samo izi ni dost faliv ko je rekel da bodo razlike zanemarljive.
tenstan krompir je pa zakon

Brane2 ::

V bistvu je dost faliv.

Če delaš kaj takega, kar lahko paraleliziraš do nezavesti, kot je denimo tvoje kodiranje filma itd potem ti bo več jeder dalo sorazmerno večjo hitrost, ne glede na to, kako so pakirana, kot pravi QC, dva duala, 4 je unicorei ali celo 4 mašine v mreži.

če pa delaš s čim drugačnim, potem to ne bo niti približno res.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Golnar ::

za normalnega uporabnika so razlike zanemarljive...

Brane2 ::

Za normalnega uporabnika so tudi razlike med DC in QC zanemarljive...

V tem trenutku, seveda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Golnar ::

trenutno res, vendar ce se sedaj kupuje komp na dolgi rok si definitivno privoscis c2q, saj bo ze v zacetku 08 biu koriscen

TechBeats ::

En uprašanje a kdo ve kdaj bodo na voljo G0 stepping za q6600? Oz. a se jih da že pri nas kupit in kje?? Hvala :)
AciD TriP

Primoz78 ::

Nikjer se v SLO...in ne se tako hitro...tudi v DE imajo precej zamude pri dobavi...:\

Lp Primoz

p.s. Nekaj se jih ze da dobit v DE...pretested za malo manj kot 300€.... Klik!
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

Golnar ::

mene pa zanima ce se splaca pocakat na G0 stepping? nism neki navijalec, navil bom do upam nekje 2.8 morda 3, več pa ne že zaradi temp. in ostalih slabsih komponent

pozitron ::

Potem je vseeno, tut če vzameš B3 steping, do 2.8 ne bo treba dvigovat voltaže, zato se tut na temperaturi ne bo poznalo.

MEDENA ::

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dual Core AMD/Intel (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Strojna oprema
107589343 (24651) Isotropic
»

Koliko jeder potrebujete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6218568 (15697) noraguta
»

Kupujem procesor in plato,mnenja,cene. (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
24413330 (8607) Racunalnik
»

navijanje Quad procesorja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Navijanje
37323718 (18408) Jst
»

ulTrA PC - need your help plz (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
674164 (3073) PrimozR

Več podobnih tem