» »

DVD-video in ostali formati

DVD-video in ostali formati

fulgur ::

Imam eno vprašanje: sem se malo poglabljal v tele formate, saj sem pred kratkim kupil DVD in DivX predvajalnik v combo verziji. Iz digitalne kamere sem zajel surov material (DV) v avi kontejner in ga potem stisnil z nerovision na DVD. Zanima me, koliko minut takega filma z digitalne kamere (Sony) lahko stisnem v format DVD-video, da bo kvaliteta še vedno odlična. Je ta meja 2 uri ali ena ura?
Poleg tega bi vprašal še nekaj v zvezi s formati. Za DivX predvajalnik mi v navodilih piše, da mi predvaja .mpg, .mpeg in .avi fajle in formate ala DivX,... Samo mi ni jasno ali je vsak .avi file zakodiran v DivX načinu (ali njemu sorodnemu načinu)? Ali je vsak mpg ali mpeg zakodiran v DivX načinu? Men te extensions pa formati niso čist jasn.

SasoS ::

Ne, avi ni nujno da je divx. MPG pa vedno pomeni mpeg1 ali mpeg2.
Za DVD je odvisno od kvalitete enkoderja in od vrste posnetka (svetli posnetki, veliko tresenja kamere....lahko zgleda zelo slabo če je preveč kompresirano).

fulgur ::

A če imam v mpeg2 kompresiran video in hočem narediti DVD-video - moram ponovno kodirati v mpeg2 ali kako to narediš?
(npr. TV kartica ima strojno kodiranje v mpeg2 in če hočem narediti DVD-video iz tega - moram potem ponovno kodirati?)

SasoS ::

Ne, ni treba. Datoteko samo demuxaš (da dobiš ven m2v in mpa), nato pa to uvoziš v program za delanje DVDjev. Večjih težav ne bi smelo bit.

fulgur ::

še vedno mi nekako ni jasno v čem je razlika med VCD in MPEG1 ali DVD in MPEG2. Če naprimer en avi DV stisnem v MPEG1, kako potem iz tega napravim VCD?V nekaterih programih imaš naprimer možnost, da file stisneš v DVD ali v MPEG2 - v čem je naprimer tle razlika? Teh pojmov nekako nimam pošlihtanih, kar me spravlja ob živce...

hvala

SasoS ::

Dejansko razlike v samem zapisu videa ni, različen je le kontejner. DVD uporablja VOB ki ima za razliko od MPEG kontejnerja dodane neke navigacijske pakete, preverja se tudi da ne pride kje do buffer overruna (prevelik bitrate kot bi ga eventuelno podpirala naprava). Zato se vedno da pretvorit da video demuxaš (spraviš v elementarni stream), nato pa remuxaš v pravi kontejner.

fulgur ::

aha... s katerim programom bi pa lahko demuxal mpg file (mpeg2) da bi dobil m2v, katerega bi potem remuxal v vob? Ker če bi pri remuxanju uporabil nerovision, bi mi file gotovo ponovno kodiralo v mpeg2.... (ali pa ne znam dobro uporablajti programa za delanje DVDjev)

fulgur ::

To sprašujem zato, ker imam prenosnik z malo prostora na disku in zato zajemam video iz digitalne kamere v MPEG2 formatu (DVD compliant). Nato iz tega dobim manjši file kot DV avi in sicer s pripono mpg. Zdaj ne znam iz tega demuxati m2v (in ac3) in remuxati v vob ter z nerotom zapeči na DVD. Če namreč naredim DVD-video in addam mpg, mi ta file ponovno kodira v mpeg2 standardu. Gre za dvojno kodiranje v mpeg2 standardu, kar mi sicer zelo zmanjša file, a na žalost tudi kvaliteto.

Hvala, lp

aja še to - v čem je pa razlika med standardoma kompresiranja - mpeg1/2 compliant VCD/SVCD in mpeg1/2 (brez compliant VCD/SVCD) - verjetno v nastavitvah videa in avdia, ki so za VCD in SVCD specifične?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

SasoS ::

Imaš kar nekaj orodij ki znajo demuxat...dgindex, tmpgenc, projectx...jih je samo ene par ki mi jih trenutno pade na pamet. Remuxaš potem nazaj s kakšnim dvd authoring programom (ali pa ifoedit, ki je pa tak najbolj simple...ubistvu ti samo remuxa, ne naredi nobenih menijev, etc..)

(S)VCD standrad pogojuje nekaj parametrov (maksimalen bitrate, dovoljena resolucija) katerih se "navadnemu" mpeg fajlu ni treba držat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Han ::

Jaz sem glede enostavnosti uporabe in sistemskih zahtev še najbolj zadovoljen z Video Studiem 11.

fulgur ::

Zdaj so mi te stvari nekako jasne, samo ne vem, kje je funkcija remux v DVD authoring software. Meni se zdi, da ko vnesem m2v video v program, da se mi ob burnanju ponovno kodira. Torej ne znam multiplexat al kako se temu že reče. Sam v npr. nerovision dam make movie in dam browse ter addam m2v, nato dodam še avdio file mpa. Zatem pa dam burn in hudič mi dela dolgo cajta, končna datoteka je pa veliko večja od m2v. N vem kaj je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvorba DIVX v KVCD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11928016 (7452) LexLuthor
»

Kako posneti film iz digitalne kamere?

Oddelek: Zvok in slika
375345 (4173) m1h4
»

rezanje videa mpg

Oddelek: Zvok in slika
353457 (2989) jan01
»

DV v mpeg,divx,...

Oddelek: Programska oprema
111868 (1720) pivmik
»

AVI 2 VCD

Oddelek: Zvok in slika
132033 (1824) marS

Več podobnih tem