» »

Izkoriščenost aplikacij na dvojedrnih procesorjih??? click me

Izkoriščenost aplikacij na dvojedrnih procesorjih??? click me

Revenant ::

Kupil sem hpjev 6715b laptop z amdjevim dvojedrnikom turion x2 tl-60 2 ghz. Odkar imam komp z dvojedrnikom (pred tem namiznik z amd 64 3500+), opažam, da čisto nobeni aplikaciji v xpjih ne uspe popolnoma izkoristiti cpuja. Vsi programi vlkjučno s firefoxom, pregledovalcam slik, disk cleanupom, adobe readerjem in vsemi igrami ala doom3, san andreas... Dvojedrni procesor izkoriščajo le polovično, torej 50%:50%, ali pa 80%:20%. Seveda je "set affinity" popolnoma brezvezen, ker potem je rezultat pač 100% : 0%, in zadeva še vedno deluje polovično hitro (torej veliki pdfji štekajo). Od vseh programov je edino winrar izjema, in to velika izjema, saj benchmark z izključenim multitredingom pokaže 450kb/s, medtem ko z vključenim neverjetnih 840kbps, kar je v primerjavi z amd 64 3500+ s svojimi 300 kbps virtuozno!

Okej, torej sem odkril toplo vodo, da je edino winrar zmožen polno izkoristini novi proc, in vse ostalo deluje tako brezvezno kot na navadnem enojedrniku? Čemu potem dvojedrniki? Kolikor sem si predstavljal in bral, naj bi bilo že veliko programov večnitnih, a v praksi očitno ne?

Se da kaj ukreniti glede tega? Kaj pa glede tistih amdjevih hotfixov za dvojednike, kao driverji za cpu? Na hp. Com sicer imajo podoben patch, a ta le omogoči dinamično spreminjanje frekvence, torej v mirovanju le hitrosti. A je vista boljša glede tega, vsega?

Pizda, upam d nisem zatežil. :d
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.
  • polepsal: Mavrik ()

Spajky ::

WinRAR test je v bistvu (v glavnini) realni test hitrosti memorije 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Matek ::

Jah, proizvajalci procesorjev so prisli do ene tocke, kjer se ne da vec tako enostavno povecevati frekvenc (afaik med drugim tudi zaradi samih omejitev silicija), zato morajo iskati drugo pot za povecevanje zmogljivosti, ki pa ni nujno tako univerzalna kot visja frekvenca. Kot si sam ugotovil, precej programov ni prilagojenih za paralelno procesiranje (od tega je najbrz precej tudi takih, pri katerih se to ne splaca, saj zaradi jih zaradi same narave izvajanja ni mozno pohitriti s socasnim izvajanjem na vec jedrih).

Bolj kot hkratno izvajanje enega programa na obeh procesorjih je IMHO trzna nisa dvojedrnikov predvsem multitasking. Ker se lahko aplikacije poljubno poganjajo na kateremkoli od jeder, lahko ena od njih eno jedro rezervira zase in ga popolnoma obremeni, medtem ko drugo v ozadju brez tezav poganja ostale postranske zadeve in s tem izboljsa odzivnost sistema, kar je vsekakor izboljsanje uporabniske izkusnje.

Hotfixi, ki jih omenjas, malce popravijo delovanje sistema in bolje izkoristijo uporabo obeh jeder, ampak cudezev ni za pricakovati. Kot si pac sam ugotovil, je realnost kruta, proizvajalci morajo na vsak nacin vedno bolj povecevati procesorsko moc, da jim uspe prodajati cipe, pa ceprav v koncni fazi povprecen uporabnik od teh izboljsav nima kaj dosti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

zcetrt ::

Imam enak prenosnik in lahko povem, da je razlika proti enojedrnikom res zelo očitna pri multitaskingu, kot je povedal že Matek. Obe jedri pa zelo uspešno v mojem primeru izrabi tudi Cubase sx3 (glasbena produkcija), ki na (za primerjavo) na 1.8 GHz PM nima za burek napram TL-60. Tako da sem zelo zadovoljen.

Pri večini programov, ki jih poženem samostojno, pa le-ti res zasedejo le eno jedro, a mi več pomeni, da je računalnik zmožen ob tem delati še kakšno drugo stvar. Pri zajemanju videa iz analogne kamere npr. enojedrnika nisem smel tikati, sicer se je zajem pokvaril. Tu pa lahko vzporedno uporabljam računalo tudi za druge namene.


Na tvojem mestu se zato s tem ne bi pretirano obremenjeval :)
4.

BigWhale ::

Kdo v Windows skrbi, kjer se bo izvajal program, na katerem jedru? Se lahko aplikacija sama odloca?

Kaj ce se aplikacija odloci in zasede procesor prakticno 100% in na istem procesorju tece tudi gui?

Sicer pa, ja. Vecina aplikacij je pisana 'single threaded', se ne zaveda vecih procesorjev in ne izkorisca vecih jeder. Stvari se bodo pocasi zacele spreminjati.

Avby ::

Ja saj realno dvojedrnik deluje hitreje nasplošo gledano. Ampak razumem pa ljudi, kateri so jezni, ker uporabljajo vsakodnevno določene programe (tudi svetovno priznanih firm) in jim kaj vmes zašteka na čase.

Nato pa pogledajo v task managerju, da njihovo čudo od programa ne zna izkoristiti obeh jeder. Potem se pa oseba lahko vpraša, če niti tako eminentne firme ne znajo obremeniti obeh jeder za boljši rezultat, kdo pa to potem sploh zna?

bluefish ::

lahko poskusiš narediti test s kakšnim Cinebench. Le ta bi moral dodobra obremeniti obe jedri. Simulira pa rendiranje 3D scene s programom Cinema 4D. Nekaj podobnega ima tudi 3Ds Max.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

ronaldo ::

Revenant: Ni niti cudno da omenjeni programi ne uporabljajo dva jedra ker: cisto vsak cpu od od 400mhz naprej odpre sliko v 1 sekundi, tako da ti dva jedra pri tem opravilu ne bi nic pomagala, brskanje neta je enako na 1ghz procesorju kot 2ghz procesorju, hitrost je enaka (razen seveda kakih flash animacijah), igre ki si nastel kot Gta Sa so znane da ne podpirajo dva jedra, oziroma da ne znajo izkoriscati. Winrar pa zna uporabljati dva jedra kar pa je sigurno dobro, ker se v tem opravilu pozna velika razlika.

Revenant ::

s omenjenim pregledovalcem slik sem mislil na zumiranje (gonjenje koleščka nazaj in naprej), firefox oz. nekatri sajti brez problema obremenijo proc.. uglavnem, topla voda in amerika, hir aj kam:D

Ko se bi sekiru, lahk le zatrdim, da so HPjevi laptopi odlični, še posebej ker sem fasal za jurja evrov X2 TL-60, 2 GB rama, 160GB diska in najpomembnejše, zaslon v svet s 1680x1050 ločljivostjo. Itak, da je grafa integrirana Radeon X1250, ampak grafo pogrešaš izključno pri igrah, kar pa me je k sreči pri osemnajstih minilo. NOtesnik razturava in njegova hitrost v winraru ter NX5 in Catii prav tako.:)) :D
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Tear_DR0P ::

vec jeder in vec procesorjev bos izkoriscal pri hkratnem poganjanju vec aplikacij, kot ti je ze bilo povedano - in meni se to zdi super - za poganjanje virtualnih masin recimo - host OS ima eno jedro, VMji dobijo pa se vsak kako jedro ali pa vsaj kos jedra
ali pa ce delas na procesorsko potratnih operacijah jim das dedicated jedro, z drugim pa ta cas surfas po webu, poslušaš glasbo in še kak background task opravljas
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD s petimi novimi šestjedrniki

Oddelek: Novice / Procesorji
213570 (2533) PrimozR
»

Dvojedrni procesor - 2x hitreje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
302571 (2013) Tr0n
»

Štirijedrnik za 266 dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
629032 (5844) MrStein
»

Intel prodal več dvojedrnikov

Oddelek: Novice / Procesorji
364404 (3194) roli
»

AMD: štirijedrnik

Oddelek: Novice / Procesorji
274132 (2320) macgajver

Več podobnih tem