» »

Je kaj narobe z argumentom:"Ne morem voliti, ker so tako vsi politiki isti?"

Je kaj narobe z argumentom:"Ne morem voliti, ker so tako vsi politiki isti?"

Step2en Wolf ::

Po eni strani se lahko strinjaš. Saj dejansko ni politične stranke, za katero bi lahko volil. Nobeni politični stranki, nobenemu politiku ni res prav do tebe... tvojih problemov in želja.

Po drugi strani me nekaj fundementalnega moti pri tem argumentu... čeprav sem ga sam uporabil pri prejšnjih volitvah... če bolje pomislim, ni računalnika, ki bi ga rad kupil. Ni niti avtomobila, ki bi mi bil zares všeč. Tudi čevljev ne. So samo industrijske rešitve, ki ti niso prav, tako kot ti niso industrijski čevlji. Kje so časi čevljarjev, ki so ti čevlje izdelali po meri?
Bodo kdaj politiki, politične stranke, po meri posameznika?

Nekoliko bolj zabavno je podoben argument prelevil v šalo Groucho Marx (iz bratov Marx, ki niso poznali Engelsa): "I refuse to join any club that would have me as a member."
Vedno moram skleniti kompromis. Vedno moram izbrati manjše zlo. Še psihotesti nas silijo v to... Nimam Marxove umetniške distance... sem prisiljen vzeti nekaj, česar nočem čisto zares.

Voliti mi sicer ni potrebno, čeprav je to moja pravica. In ni avtomobila, računalnika, Hi-fi-ja, mobilca, čevljev, hlač... zame... so samo najmanj slabe izbire.
Winston Churchill je to lepo povedal: "It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried"

jype ::

Ja, je. Kriv si za to da je zmagovalec prišel na oblast, ne glede na to kdo je.

Bolš volt frizuro od Potrča kot nobenga.

Pyr0Beast ::

Se popolnoma strinjam s tvojimi stališči, sam pa vedno pogrešam opcijo; 'Ni prave izbire'.

Saj se najdejo kakšni dobri čevljarji, tam osamljeni, daleč stran od industrije kapitala, vendar je pot do njih dolga in polna ovinkov ter se mimogrede znajdeš v napačni vasi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Kako pa veš, da so vsi politiki isti? To je tako, kot da bi rekel, vsi ljudje so isti. To pa, kot dobro vemo, ne drži. Imaš zelo veliko strank, a vidiš samo tiste ljudi, lahko bi rekel iste, ki se menjavajo na stolčkih za ministre. To pa je samo nekaj politikov. V stolih bi moralo sedeti 90 ljudi, a kot je Peče rekel, jih je maximalno 30 mogoče. Torej vsi politiki že zaradi prisotnosti niso enaki.

Zunajparlamentarne stranke so nekaj čist drugega kakor parlamentarne. Vsaka, tudi zunajparlamentarna, stranka ima svoj program. Pogledaš si programe vseh strank, mogoče pa najdeš v njih kaj, kaj tebi paše. Če bi rad imel stranko "sebi po meri", se pa lahko vedno in vsak čas kateri pridružiš in delaš za svoje cilje, ki jih stranka doda v program. Temo se reče razvijanje stranke. Lahko pa narediš čisto svojo stranko.

Moje mnenje je, da bi se "zelene" stranke Slovenije morale združit in seznam/program dodelali, da bi tako dobili več procentov.

Tako da je odgovor glede politikov: stranke/politiki so že po meri človeka, le če so ljudje tudi zadaj tega politika. Pridemo torej do sklepa, da so zdaj nekateri politiki (na pozicijah, IMO), ki delajo zase (hkrati pa škodo ljudem). Takšne pa boš težko preobrazil , spreobrnil. Dopoveš jim lahko le tako, da delajo narobe, če voliš tiste, ki delajo zate ali pa za ljudi in njihove težave.
@ Pusti soncu v srce... @

WarpedGone ::

>> sam pa vedno pogrešam opcijo; 'Ni prave izbire'.

Neudeležba al pa neveljavna glasovnica je en način kako to poveš. Pa tudi če bi ta opcija bila in bi jo obkrožil, kaj točno bi s tem povedal? Komu bi to povedal? Kaj bi obkroženje tega točno povedalo? Kdo bi to izbiro moral upoštevat in kaj točno naredit z njo? A bi tak glas morali odšteti od tistih glasov, ki so šli strankam ki so dobile premalo podpore in ne grejo v parlament? Kaj točno bi bilo drugače?

Nič.

V sistemu kot ga imamo je žal edino smiselno (in ima nek minimalen efekt) da voliš tistega, ki je po tvojih kriterijih minimalno zlo in ima realne šanse da pride v parlament. Če ta ne pride v parlament si dal proporcialen glas vsem drugim, ki so prišli noter. In to še največ zmagovalcu.

Sploh je žalostno ker smo na referendumu že izglasovali drugačen volilni sistem. Pa je opcija ki sedaj "mora zmagat za vsako ceno" vse to izigrala.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Pa je opcija ki sedaj "mora zmagat za vsako ceno" vse to izigrala.

Opcija, ki je zmagala, je pa v štirih letih naredila kaj natanko, da bi to uresničila?

WarpedGone ::

Si kdaj slišal za ustavno spremembo in potrebno število glasov?

Edit: sicer pa zelo podlo zgovarjanje, čisto tebi podobno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

jype ::

WarpedOne> Si kdaj slišal za ustavno spremembo in potrebno število glasov?

Seveda. Kje je torej problem?

WarpedGone ::

>> Seveda. Kje je torej problem?

Ga ne boš razumel, škoda časa.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Ga ne boš razumel, škoda časa.

Te bom, po klasičnem manevru rezidentnih desničarjev, obtožil želje po diktaturi.

Če ni potrebne večine, potem pač ni spremembe ustave. Tako to gre v demokraciji.

Icematxyz ::

Izbira je vedno. Problem je le da se ljudje 4 leta ne zanimajo za politiko, sedaj pa se ustvari tako močen pritisk na to da se morajo odločiti da preprosto ne zmorejo se odločiti ker nimajo podlage na kateri bi se odločali in rečejo pač ... kar rečejo.

Volit pa je pomoje dobro it v vsakem primeru. Ker če ne greš je naslednjič še težje se odločit. Če pa si sprejel neko odločitev (magari na pamet) pa vsaj toliko zaslediš iz medijev in si pozoren na to kaj tvoj "kandidat" počne. In takoj je lažje čez 4 leta iti pa oddati novi glas.

Ker veš če teje razočaral (potem te to žre kako si lahko volil tega cepca) če pa te ne razočara pa seveda mu greš dati glas ponovno in pri tem celo uživaš. ;)

WarpedGone ::

>> obtožil želje po diktaturi.

Diktaturi koga nad kom?

Referendumsko izražene želje nad poslanci ali diktature poslancev nad volilci?
Sej, kot sm reku. Nimaš treh čistih in se usajaš kot da bi bil plačan.

"Opcija, ki mora zmagat" je s svojo ustavno pravico poteptala voljo volilcev izraženo na referendumu. To je legalno. Jim pa to povsem legitimno in legalno globoko zamerim. Ljudje, ki imajo polna usta demokracije gladko pohodijo to demokracijo, ko jim rezultat ne paše.

In ti meni o diktaturi?
Zbogom in hvala za vse ribe

Icematxyz ::

Predvsem to sem še pozabil povedati pa ne poslušati pred volitvami "gorečih privržencev". Ker vam bo res zmešalo glavo in še želodčne težave so možne. Rezultat pa je tako na koncu isti.

:)

Pa še to bi rad dodal! Še ne toliko nazaj v zgodovini pa NISI mogel voliti pa četudi bi rad. Tako da ja VOLITI to je PRAVICA. Nevem zakaj bi se odrekli zavestno tej pravici? Če pa vas prav vsak razočara potem pa sodite kot sem rekel v tisto kategorijo ki ni volila že vsaj 4 leta.

Ker načeloma če si volil pred 4 leti potem sta samo 2 opciji. Kandidat te je razočaral. Volim opozicijo. Ali pa kandidat me ni razočaral - volil ga bom spet.

Zgodovina sprememb…

jype ::

WarpedOne> Sej, kot sm reku. Nimaš treh čistih in se usajaš kot da bi bil plačan.

Morda. Jaz sem prepričan, da je obratno.

WarpedOne> "Opcija, ki mora zmagat" je s svojo ustavno pravico poteptala voljo volilcev izraženo na referendumu. To je legalno. Jim pa to povsem legitimno in legalno globoko zamerim. Ljudje, ki imajo polna usta demokracije gladko pohodijo to demokracijo, ko jim rezultat ne paše.

Večinski sistem ni demokracija, kot nemara veš. Je bolj učinkovit, a manj demokratičen.

hokuto ::

Sploh je žalostno ker smo na referendumu že izglasovali drugačen volilni sistem. Pa je opcija ki sedaj "mora zmagat za vsako ceno" vse to izigrala.
malo morgen smo izglasovali drugacen volilni sistem. "izigrala", ce uporabim tvoj neutemeljen oz. na napacno instanco usmerjen ocitek, ga je pa ustavna vecina in ne "opcija ki mora zmagat za vsako ceno".
doke!

WarpedGone ::

Večinski sistem ni demokracija, kot nemara veš. Je bolj učinkovit, a manj demokratičen.

Nema nobene zveze z debato. Izglasovan je bil na referendumu. Takratna večina (sedanja opozicija) je to zignorirala in preskočila z ustavnim zakonom.

"izigrala", ce uporabim tvoj neutemeljen oz. na napacno instanco usmerjen ocitek, ga je pa ustavna vecina in ne "opcija ki mora zmagat za vsako ceno".


Izvoliš naštet člane te ustavne večine?
Zbogom in hvala za vse ribe

hokuto ::

Izglasovan je bil na referendumu. Takratna večina (sedanja opozicija) je to zignorirala in preskočila z ustavnim zakonom.

Ja pa ni bil izglasovan na referendumu.

Izvoliš naštet člane te ustavne večine?

Si ravno zgoraj sam napisal, da je bil preskočen (sicer ne rezultat referenduma, ampak farsična odločba ustavnega sodišča) z ustavnim zakonom, za katerega je potrebna ustavna večina. Tebi tako mrzka opcija, ki "mora zmagat za vsako ceno" te ustavne večine pač ni imela, tako da je nujno moral pri tem izglasovanju sodelovati še kdo drug anede.
doke!

joze67 ::


ploh je žalostno ker smo na referendumu že izglasovali drugačen volilni sistem. Pa je opcija ki sedaj "mora zmagat za vsako ceno" vse to izigrala.


Drugačen? Ja. Boljši? Dvomom.

Kako bi večinski volilni sistem rešil dilemo, ki jo je odprl original poster?

krneki0001 ::

Če nočeš volit nobene stranke, greš na volitve in obkrožiš vse (s tem preprečiš, da bi na praznem listku kdo iz komisije potem naknadno obkrožil svojega favorita) in glasovnica je neveljavna, glas pa se šteje. Če nas to naredi pol miljona, bi se morali politiki že vprašat, če je kaj narobe z njimi. (seveda ne pri nas, ampak v tujini, pri nas so itak 200 let za kamnito žlico, krast znajo pa bolje od vseh, ki imajo demokracijo - se vidida smo dolgo časa živeli pod pravimi učitelji)

WarpedGone ::

Drugačen? Ja. Boljši? Dvomom.
Kako bi večinski volilni sistem rešil dilemo, ki jo je odprl original poster?

Sploh nima veze. Dejstvo je, da mamo volilni sistem, ki ga NISMO hotli imet. Takratna oblast nam ga je VSILILA, ker se je to njej dopadlo in je našla pravno možnost za to. Res, o demokraciji nimate treh čistih. Večinsko izraženo voljo kratkomalo ignorirate, ker se vam osebno pač ne dopade. To ni demokracija, to je fašizem.

Lahko oddate neveljavno glasovnico ampak kakšen točno efekt ima to? Kdo se bo sekiral zaradi tega? Nihče. Zmagovalec volitev in vsi ki bojo prišli v parlament bojo avtomatsko imel malo večji delež glasov. V našem sistemu se dejansko voli "proti".
Zbogom in hvala za vse ribe

Beli_Zajcek ::

Če nočeš volit nobene stranke, greš na volitve in obkrožiš vse (s tem preprečiš, da bi na praznem listku kdo iz komisije potem naknadno obkrožil svojega favorita) in glasovnica je neveljavna, glas pa se šteje. Če nas to naredi pol miljona, bi se morali politiki že vprašat, če je kaj narobe z njimi. (seveda ne pri nas, ampak v tujini, pri nas so itak 200 let za kamnito žlico, krast znajo pa bolje od vseh, ki imajo demokracijo - se vidida smo dolgo časa živeli pod pravimi učitelji)


Ja nekaj podobnega kot če je udeležba referenduma pod 10%. V tujini tudi to pošlje jasno sporočilo vrlim oblastnikom. Pri nas pač ne.:|

Icematxyz ::

Drugačen? Ja. Boljši? Dvomom.
Kako bi večinski volilni sistem rešil dilemo, ki jo je odprl original poster?

Sploh nima veze. Dejstvo je, da mamo volilni sistem, ki ga NISMO hotli imet. Takratna oblast nam ga je VSILILA, ker se je to njej dopadlo in je našla pravno možnost za to. Res, o demokraciji nimate treh čistih. Večinsko izraženo voljo kratkomalo ignorirate, ker se vam osebno pač ne dopade. To ni demokracija, to je fašizem.


Če bi bil volilni sistem slab, bi ga zamenjali. Nisem pa še uradno slišal ene pobude za to da bi se imel kdorkoli resno namen tega lotiti?

Nevem pa kako se lahko naš volilni sistem primerja s fašizmom? To pa sedaj so že izjave na "trhlih" temeljih.

Thomas ::

Nisem pa še uradno slišal ene pobude za to da bi se imel kdorkoli resno namen tega lotiti?


Kaj se oglašaš, če tako malo veš? Resno vprašam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hokuto ::

Sploh nima veze. Dejstvo je, da mamo volilni sistem, ki ga NISMO hotli imet. Takratna oblast nam ga je VSILILA, ker se je to njej dopadlo in je našla pravno možnost za to.
Pa dej ze no nehat potvarjat. Vecinski sistem ni bil izglasovan. S farso na ustavnem sodiscu so ga poskusali uzakonit "pravi" sodniki. Z legalnim postopkom pa je ustavna vecina v parlamentu pac uzakonila proporcionalnega. Tisti referendum je bil itak cel ena farsa (od same teme, preko vprasanja in izpeljave), tako da ni cudno, da se je tudi koncal z rezultatom, ki je bila farsa. Objokovat ga, sploh po tolikih letih, ko bi se lahko ze nekajkrat spremenilo, je abotno. Lahko si pa zelis vecinski volilni sistem, to ti pa nic ne branim, samo prosim ne objokovat tistega zavozenega referenduma.
doke!

black block ::

WarpedOne je dobro odgovororil, je pa ta argument tipično desničarski in se pojavlja kot zmagovalec po vsej Evropi...

Lp
why serve in HEAVEN if you can rule in HELL

Icematxyz ::

Nisem pa še uradno slišal ene pobude za to da bi se imel kdorkoli resno namen tega lotiti?


Kaj se oglašaš, če tako malo veš? Resno vprašam.


Lepo te prosim. Ti se ne rabiš oglašati z takšnimi neumnostmi. Volilni sistem kot ga imamo pa res ne vrjamem da bo v naslednjih 100 letih zamenjan. Če ga želi zamenjati SDS pa jim tako ne bo uspelo saj še 100 let več ne bodo na oblasti.

Pa še to: Leta 1995 je stranka SDS trdila:

Svojo opredelitev za dvokrožni večinski volilni sistem je SDS utemeljila na spoznanju, da je uvedba takšnega volilnega sistema v slovenskem nacionalnem interesu. Proporcionalni volilni sistem je namreč omogočal nastanek povolilnih koalicij in vlad, ki so bile sestavljene iz programsko in zgodovinsko popolnoma različnih strank, zaradi česar so bile - in so! - te vlade ves čas znotraj blokirane, zato neučinkovite ter za Slovenijo dolgoročno škodljive. Da takšna vlada ovira razvoj Slovenije pa tudi njeno približevanje mednarodnim integracijam, je v svoji analizi stanja v Sloveniji zelo resno opozorila celo Evropska zveza.


Pa smo 13 let za tem v EU, NATU, območju evra. Pa še marsikaj so trdili pa se je izkazalo za neumnost.

Zgodovina sprememb…

Zeberdee ::

Kaj, če bi gledali v prihodnost?

djordjevic ::

Si nor? Tega ja nihče noče. *sarcasm off*

Icematxyz ::

Nenazdanje pa so bil izadnja 4 leta na oblasti in so imeli škarje in platno v rokah. In kaj so storili? Fašisti so jih ustavili?

Če kdo to trdi priznava le to, da so prejšnih 12 let (pred letom 2004) bili v opoziciji fašisti, ki so skrbeli za to, da smo marsikaj zamudili.

To pa lahko trdijo samo ljudje, ki bi radi na silo slovence delili na 2 pola.

In dejstvo je da SDS že 4 leta dela le na tem da sili slovence, da se opredeljujo in delijo na 2 pola. SDS stranka hoče 2 polno Slovenijo. In že samo za početje naj gre ta nesposobna horda rakom žvižgat zaradi mene. Če pa oni hočejo močno vlado (kar bi omogočal njihov volilni sistem za katerega se zavzemajo) šele takrat bi dobili fašistično vlado. V taki vladi kaj bi delali razni Jeličiči wanabbes?

Če ne znajo vladati v sistemu kjer imamo tudi opozicijo potem je moje mnenje da sploh ne znajo vladati in je čas da prepustijo mesto drugim, ki to znajo.

Kdor ima težnje po absolutni moči tako nima za hrbtom nič dobrega. Vsekakor pa ne zagotavlja demokracije. Kvečjemu je fašist.

Dol z fašisti jaz pravim. Vsaj v tem se strinjamo?

Zgodovina sprememb…

Zeberdee ::

SDS ni bila tako slaba, da bi jo bilo nujno potrebno zamenjati. Pravtako levica ni postavila take ekipe, da bi nujno mogla zmagati.
SDSova vlada je storila mnogo dobrega in nekaj slabih stvari. Opozicija je pač te slabe stvari nesposobna izkoristiti. Še v eni oddaji ni bilo napada na afero Lopata, kjer je krivda predsednika in tudi povezanost s tajkuni čez svojega tajnika neizpodbitna. Pač so nesposobni. Prvi zato, ker tega ne znajo izkoristiti, drugi pa zato, ker niso sposobni skriti poslov, ki so jih prvi znali.

djordjevic ::

To pa lahko trdijo samo ljudje, ki bi radi na silo slovence delili na 2 pola.
In dejstvo je da SDS že 4 leta dela le na tem da sili slovence, da se opredeljujo in delijo na 2 pola. SDS stranka hoče 2 polno Slovenijo.

Tako bo, dokler bodo za vsako p***arijo krivi tranzicijski tajkuni, sile kontinuitete in centri moči iz ozadja, ki jih vleče murlgski palček. Na drugi strani pa Janša, da mi ne bo kdo očital pristranskosti. Šele ko se bo enkrat začelo dejansko ugotavljati odgovornost za p***rije, bodo maske hitro padle in bodo tudi tisti, ki imajo danes polna usta obtožb malce bolj tiho, v politiko pa bodo morda prišli ljudje, ki ne bodo imeli v interesu samo nafilat svojih žepov in žepov sorodnikov ter prijateljev.

WarpedGone ::

Icematxyz:
>> Nevem pa kako se lahko naš volilni sistem primerja s fašizmom? To pa sedaj so že izjave na "trhlih" temeljih.

Človek bi pričakoval, da sodelujoči na forumu znajo vsaj brat. Sebi v korist, si še enkrat na glas preberi mojo izjavo.
Hvala.
Zbogom in hvala za vse ribe

cekr ::

Neka stranka ima reklamo na internetu "Nimam za burek. Grem volit".
Hm?

A potem boš pa imel? Ti ga bo mogoče ta stranka dala?

Mnogo je takšnih, ki živijo v oblakih in mislijo, da jim bo oz. jim mora oblast kar nekaj dati. Narobe svet.

Oblast je zato, da ti omogoči, da se sam postaviš na svoje noge.
Nekateri se do smrti ne sprijaznijo s tem.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

poweroff ::

No, moj problem je pa naslednji.

Če pogledam programe strank se vsi v osnovi zavzemajo za iste stvari. Skratka, vsi mi obljubljajo, da bom živel bolje.

OK, eni bi dali prednost eni poti, drugi drugi poti, vendar so to bolj kot ne nepomembni detajli.

Torej se moram pri odločitvi za stranko hočeš nočeš ozreti v preteklost - kako se je vsaka opcija odrezala v preteklosti.

Tu pa žal vidim, da so ravnali podobno. Ali so se šli klientelizem in korupcijo, ali so omejevali svobodo (medijev, državljanov,...), itd. Razlika je morda le v načinu. Kot je enkrat rekel Michael Moore: kaj je bolje, da voliš politika, ki ti jasno in glasno pove, da te bo zaf*kal in te potem zaf*ka, ali da voliš politika, ki se ti sladko smeji in te potem zaf*ka?

Če to prevedem na slovensko banana situacijo je dilema naslednja: ali naj volim Janšo, ki jasno sporoča da je avtoritarec in da bo obračunal s svobodo in neodvisnostjo, ali naj volim Pahorja (ali celo Golobiča), ki se sicer sladko smejeta, vendar sta v preteklosti že dokazala, da znata imeti trdo roko (in ja, tudi izvajati pritiske na medije)?

Dejansko je slovenski problem v tem, da je pri nas nekoliko prehladno podnebje. Zato se ne da gojiti banan - in zato ne bomo nikoli niti povsem prava banana republika. Hm - očitno nobene stvari ne znamo narediti prav. :P
sudo poweroff

Double_J ::

Če mediji in novinarji napadajo vlado, zakaj ona nebi smela njih?

V okviru prava in zakonov seveda.

SmeskoSnezak ::

Matthai, še zate isto vprašanje. Zakaj ne bi volil izvenparlamentarne stranke? Ljudje teh "politikov" ne poznamo, saj jim sploh še nismo dali možnosti za izvajanje dela. Stepni še zdaj ni odgovoril na moj post, ki sn ga zapisal zgoraj, pa sem takorekoč skoraj isto napisal. Politiki niso vsi isti, sploh ker nekaterim ne damo možnosti, da bi politiki sploh postali. =)

Pri nas je edini problem, ker so Slovenci tako naivni in ne vidijo malo dlje pred sabo, da bi bilo bolje volit še koga drugega, ne samo te iste klovne, ki jih že videvamo na politični sceni od nekdaj. Verjamejo pa vedno istim obljubam, namesto da bi se ozrli za novimi obrazi. Mogoče bi jih celo kdo pozitivno presenetil.
@ Pusti soncu v srce... @

jype ::

Double_J> Če mediji in novinarji napadajo vlado, zakaj ona nebi smela njih?

Ker napadanje medijev ni v pristojnosti vlade. Če se motim, me lahko usmeriš na zakon, ki vladi nalaga tako početje.

imagodei ::

Double_J,

ti pa ne razumeš preveč dobro demokracije, ane? Nekako tako, kot Dimsi Rupsi in JJ, ki bi Finski naložila kaznovanje privat televizije zaradi objave spornega dokumentarca...?
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Hehe, ja, opasni so tile naši 'demokrati'.

Double_J ::

Nerazumevanje demokracije, to me pa spominja na Marka Milosavljevića.:O

imagodei ::

Smeško,

problem izvenparlamentarnih strank je ta, da so obskurni in da njeni člani nimajo nikakršne politične kilometrine (poleg neizkušenosti in ostalega, kar to prinaša, se spomni še na Bohinjskega/Butalskega župana iz anekdote. Poleg tega imamo ljudje vseeno radi favorite. Če volim kako izvenparlamentarno stranko, pravzaprav mečljem svoj glas proč (seveda pa s tem vzamem glas drugi stranki), saj verjetno ta stranka ne bo prišla v parlament, ker tudi drugi razmišljajo tako, kot jaz, zato glasu ne dam. In začaran krog je sklenjen. Izvenparlamentarne stranke ostajajo autsajderji. Itak je preboj v parlament uspel samo eni izvenparlamentarni stranki, namely SMS, če me spomin ne vara.

Poleg tega je 9 parlamentarnih strank povsem dovolj. Še 5 bi jih bilo čez glavo, če ne bi vsaka imela v mislih predvsem lastne koristi, načine, kako priti do denarja in kako priti do oblasti. Če bi bile dovolj raznolike, bi jih bilo 5 popolnoma zadosti. V Sloveniji je pač tako, da iz ene stranke nastaja več identičnih strank - pa ne zato, ker bi imele različne poglede na politiko in vodenje države, pač pa zato, ker se vsi tepejo za oblast. Saj poznamo tisto slovensko o sosedovi kravi, ane? Namesto, da bi se stranke združevale, se razdružujejo in ustvarjajo neko umetno raznolikost. Izvenparlamentarne stranke so še en odraz tega - namesto da kandidiraš na listi obstoječe stranke (ki te itak ne spusti zraven, ker bi sicer iz liste izpadel kak poslanec, ki že 15 let brezplodno greje poslanske klopi), ustanoviš lastno obskurno stranko. Zgolj to te loči od parlamentarne stranke, da nimaš nikakršnih političnih izkušenj in se ne moreš na nikogar obrnit.

In še zadnja stvar: če hoče biti izvenparlamentarna stranka izvoljena v parlament, naj kar izdatno vloži v predvolilno kampanijo. Dokler se jih ne sliši, jih tudi volil ne bom. Sploh pa, ali imamo letos v resnici kako izvenparlamentarno stranko (ki ne nastopa v skupni listi z eno izmed parlamentarnih strank)?
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Matthai, še zate isto vprašanje. Zakaj ne bi volil izvenparlamentarne stranke?
...
Pri nas je edini problem, ker so Slovenci tako naivni in ne vidijo malo dlje pred sabo, da bi bilo bolje volit še koga drugega, ne samo te iste klovne, ki jih že videvamo na politični sceni od nekdaj. Verjamejo pa vedno istim obljubam, namesto da bi se ozrli za novimi obrazi. Mogoče bi jih celo kdo pozitivno presenetil.


Pa poglejmo:
- KRŠČANSKO DEMOKRATSKA STRANKA: to je hard core NSi. Torej, te že poznamo.
- LISTA ZA ČISTO PITNO VODO: hmm... aha, Mihael Jarc... že aktiven v politiki in znan po svojih protiliberalnih vrednotah (glede Džamije).
- LISTA ZA PRAVIČNOST IN RAZVOJ... Stojan Auer, res neznana osebnost.
- NAPREJ SLOVENIJA: glede na to, da niti spletne strani nimajo je to bolj Nazaj Slovenija >:D
- STRANKA SLOVENSKEGA NARODA: Andrej Šiško... kaj ni bil ta tip pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora? Hmm, v parlamentu (ali celo vladi) ga nekako ne bi rad videl
- ZELENA KOALICIJA (ZELENA STRANKA IN ZELENI PROGRES) ter ZELENI SLOVENIJE: so pa tudi že dokazali, da se znajo fino in nekonstruktivno kregat.

Torej, izbira je res velika.
sudo poweroff

Alexius Heristalski ::


- STRANKA SLOVENSKEGA NARODA: Andrej Šiško... kaj ni bil ta tip pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora? Hmm, v parlamentu (ali celo vladi) ga nekako ne bi rad videl

Peticija za izpustitev Andreja Šiška :))
Tip je znan tudi kot (bivši?) vodja navijaške skupine Viole.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

SmeskoSnezak ::

Mah, z vami je sploh težko debatirat, ko v vseh vidite le zlo. V zdajšni vladi, v prejšni vladi, v izvenparlamentarnih strankah. Kot sn že reko, najbolše da ustvarite svojo stranko. (on)Stranka Pametnjakovičov Slovenije... how does that sound? :P Vsi glasni na forumu, noben pa brez pametnega nasveta, koga volit. Ni čudno, da mamo take šalabajzare v parlamentu, če mamo take že po forumih in po Sloveniji. (sarcasm off)

Ste si pogledali sploh programe teh strank? Verjetno ne. Sicer pa ne poznam Jarca. KDS je res poznana, tak da te nekako nisn upošteval. Kar se pa tiče Šiška, verjamem njemu bolj kot pa Jelinčiču glede te zadeve. Stojan Auera poznaš kot politika? Ne me basat no... vsi se ga spominjate bolj kot ne kot perfomerja in zarad davčne utaje, kot pa za njegova politična dejanja. Zarad tega, ker vsem tem strankam ravno manjka politične kilometrine, rajši njih vidim v parlamentu, kakor da dajem istim oslom glas. Ker se "zeleni" ne znajo konstruktivno kregat, jih ti ne bi volo? OMG. Btw, stranka ni samo en človek!!

Ti kr voli SDS, od mene ne dobijo več glasa. Ali pa predlagaj z tehtnimi argumenti, koga je za volit! (let me guess: noben, kr ma vsak že svoje grehe iz preteklosti. right?) =)

Rajš sploh več ne bom pisal po totih volilnih temah tu gor, kr je bzw.
@ Pusti soncu v srce... @

Step2en Wolf ::

Zakaj ne bi volil izvenparlamentarne stranke? Ljudje teh "politikov" ne poznamo, saj jim sploh še nismo dali možnosti za izvajanje dela. Stepni še zdaj ni odgovoril na moj post, ki sn ga zapisal zgoraj, pa sem takorekoč skoraj isto napisal. Politiki niso vsi isti, sploh ker nekaterim ne damo možnosti, da bi politiki sploh postali. =)

Pri nas je edini problem, ker so Slovenci tako naivni in ne vidijo malo dlje pred sabo, da bi bilo bolje volit še koga drugega, ne samo te iste klovne, ki jih že videvamo na politični sceni od nekdaj. Verjamejo pa vedno istim obljubam, namesto da bi se ozrli za novimi obrazi. Mogoče bi jih celo kdo pozitivno presenetil.


V bistvu moramo torej voliti stranke, ki jih ni na volilni listi? Slehernike... Jep. Se strinjam. Nek stari pregovor pravi, da mora biti vodja tisti, ki to noče biti. Politiki so že vsi pokazali, da to hočejo biti. Oficirji, direktorji... tudi.

Potem je tu še ena dobra angleška humoristična serija "Yes, minister." V njej lepo izveš, kdo ima v demokraciji, takšni z nekaj stoletno tradicijo, kot je britanska (sicer z monarhom "na čelu)...
Birokracija. Ljudje, ki vodijo "državni stroj" so ves čas isti. Isto kljuse hočejo različni glavatorji različno jahati.
Verjetno se lahko vsi strinjamo, da si državne službe omislijo ljudje, ki želijo varnost zaposlitve... ter se po drugi strani ne bodo ravno pretegnili zanjo. Zlobni jeziki bi rekli, da če nisi za v nobeno drugo službo, greš v državno.
Ta pojem je sicer pri nas še malce zamegljen, zaradi ostanka socialističnih časov, kjer je bilo praktično vse državno.
Drži pa, da so v državnih službah pretežno neusposobljeni ljudje... zato med drugim tudi prihaja do napak v postopkih, ki potem eskalirajo v škandale. Po drugi strani država sama sebi ves čas spreminja zakone, predpise in postopke... kar poglejmo zadnje izplačila plač v javnem sektorju. :)

Sodelavec je lepo rekel: New York ima 8 milijonov prebivalcev, je nekajkrat bolj pomembno, vplivno in znano od Slovenije. Zato tudi v 4x manjši (v smislu populacije, geografsko za cca 1/7 večja) Sloveniji potrebujemo samo župana in tajnico.

Namesto parlamenta bi morali voliti župana Slovenije :)

Invictus ::

S tem ko ne greš volit, se odpoveš svoji pravici da vplivaš na sestavo vlade.

Samo ne potem jokat po volitvah, lej jih, spet so gor, pa jih sploh ne maram. Če nekoga ne maraš (ve se kdo ima možnosti za vlado), greš na volitve in voliš njegove nasprotnike.

Mislim da je letos precej očitno kdo gredo skupaj. Dva pola, približno enako močna. Glede na to da je 46% ljudi neopredeljenih, pri tem pa jih je večina nezadovoljnih z sedanjo vlado, jih pozivam da gredo volit tiste, ki sedanji vladi oporekajo.

Mogoče bo pa vseeno z drugo vlado boljše (tiste pi*** Bajuka ne bom volil, ker je ukinil olajšave na nakup stanovanja).

LP I.

poweroff ::

Mislim, ja, odpoveš se svoji pravici, da bi vplival na sestavo vlade.

Po drugi strani pa - se odpoveš svoji pravici, ali se odpoveš svoji ILUZIJI?

Se pa strinjam - ne potem jokat.
sudo poweroff

Ted ::

Glede večinskega volilnega sistema na referendumu. Kaj se je zgodilo takrat? Vsak referendum je sestavljen iz vprašanja pri čemer se izjasniš ali si za ali proti. Eno vprašanje. Takratni referendum pa je vseboval 3 vprašanja. Takratna večina v parlamentu je torej vrednotila odgovore volivcev rekoč da nobeno vprašanje (večinski, proporcionalni, kombinirani) ni dobilo večine. Kar ni bilo res, zato je ustavno sodišče odločilo, da je referendumski zmagovalec večinski volilni sistem. Zakaj? Zato ker je večinski volilni sistem na tistem referendumu bil edini, ki so ga volivci podprli z več kot 50%. Skratka, več kot 50% tistih ki je glasovalo je večinski volilni sistem izbralo kot sistem, ki ga podpira. Kot je denimo 88% ljudi glasovalo za samostojnost. Tam ni bilo zraven še vprašanja ali ste morda tudi za konfederacijo. Ne, referendum je eno vprašanje. Takrat smo pa imeli 3 vprašanja za 3 volilne sisteme - to pomeni 3 referendume.

Takratna parlamentarna večina je v ustavo zapisala volilni sistem, ki pa je na tistem referendumu dejansko popušil. Proporcionalni sistem ljudje niso podprli z več kot 50%. Na ta način je vsekakor bila povožena volja ljudstva. Na žalost slovenska ustavna ureditev to omogoča.
Mah...

Step2en Wolf ::

S kmečko logiko, bi šlo pravilno tako, da vsakič voliš za druge. Kolobariš.
Če vedno sadiš eno in isto rastlino, ti pač izžame njivo. Tako kot ti ena stranka na oblasti ves čas uniči državo..

In če ne sadiš... ne jezi se potem, ko koruza ne bo zrasla. :)

V smislu argumenta te teme... če bolje pogledaš, tudi seksati pravzaprav ne bi smel. Nobena ni dovolj lepa. Vsem nekaj fali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predčasne volitve 2014 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20150971 (47284) Invictus
»

Nov volilni sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5315599 (13594) BlaiseM
»

Primerjava dveh koalicijskih pogodb (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9828536 (19452) vidz81
»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11112431 (9603) Daedalus
»

Referendum o RTV (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35953746 (48264) Brane2

Več podobnih tem