» »

3dfx: vzponi in padci podjetja!

3dfx: vzponi in padci podjetja!

kn3z007 ::

V tej temi se bo (upam) govorilo samo o 3dfx, zato prosim tiste, ki nvidio zvesto zagovarjate, da ne boste pisali o tem kdo je hitrejši in boljši.



Vzpon in začetek 3d pospeševanja je širši javnosti predstavilo podjetje 3dfx z njihovim zloglasnim voodoo 1 čipom. Kartice na začetku ni podpirala nobena igra, dokler ni izšel q1 in tr1. Od takrat pa do nakupa stb-ja je firma žela same uspehe, tako pri revijah kot pri kupcih. Oni so vodili, ostali so sledili. Z nakup stb-ja so obrnili rit svojim kupcem čipov, ki so se potem potegnili surlo do tal in se obrnili na edinega konkurenčnega dobavitelja, zloglasno nvidio. Kar je s prva zgledala odlična poteza se je kasneje (kot smo vsi spoznali) izkazalo, da si je 3dfx sam zabil nož v hrbet saj štancanje kartic ni tako lahko delo kot je izgledalo. Razvoj v5 je trajal preveč časa, izdelava jih je pravtako matrala, a jim je vseeno nekako uspelo splaviti kartico in obenem še kupiti podjetje gigapixel. O rdečih številkah so vedeli le vodilni, tako da so inžinirji kar naprej razvijali in napovedali čip rampage, ki naj bi dobesedno povozil konkurenco. No, tega ne bomo nikoli izvedeli saj je podjetje kljub vsem trudom in naporom propadlo.:'( Sicer bo quantum izdal v5 6k, ampak o 3dfx-u ne bomo nikoli več slišali.



Ostali bojo le lepi spomini na zanesljivosti, hitrosti in podpori končnim uporabnikom.
Lp
kn3z007

www.geneza.com
  • zaklenil: luni ()

miranpozar ::

Šmrc... nikoli ne bom pozabil mojega prvega Voodooja! Sem ga kupil za 40.000 SIT leta 1997 s svojim novim računalnikom PII 266 (BTW: pri Jerovšku, kjer so mi tudi zaupali, da je to takrat drugi PII v Sloveniji - prvega je za potrebe neke glavne slovenske igričarske revije dobil neki LordNevemkdo ;)). In kljub temu, da je bilo takrat PII266 in 64MB RAMa proti Pentiumu166 z 32MB, ki je bil takrat ful popularen, prava raketa, je bil glavno čudo prav Voodoo! Zopet sem imel polno sobo kolegov in lokalnih manijakov, ki so mi polnili vedra sline in nabijali GLQuake! Ah! Lepi časi.

Potem Voodoo2, zopet brez konkurence. In Voodoo3 (ki ga imam še danes), tudi brez konkurence.

In nato se je 3dfx zajebal! Čisto preprosto so ga pokopali potrošniki:
1. vsi so govorili samo še o hardwadre T&L. Voodoo ga ni imel in tako je začel folk kupovati tisto kartico, ki ga je imela!
2. cena za Voodoo5 je bila pretirana! Preprosto.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

XCT ::

Tudi jaz sem imel Voodoo 2, sedaj Geforce MX2 in če primerjam koliko problemov imam sedaj in koliko sem jih imel takrat sem še vedno mnenja, da je bil voodoo boljši.

Če si takrat za 35.000 SIT kupil voodoo 2 si imel najboljšo kartico, ker boljše ni bilo.

Sedaj kupiš Geforce MX 2 za 45.000SIT in maš zadovoljivo kartico, ker najboljša stane 150.000 sit
Web developer & designer
http://www.medialabs.info
http://nk-polskava.medialabs.info

Za|Bon ::

ZAlujemo za 3dfx.......Tudi jaz sem med prvimi imel njihovo kartico(čip)v2 12 rama- za njega sem odštel celih !56k!To je bilo za takrat zelo veliko......Vsi frendi so mi zavidal, in to potem še kar nekaj časa, vredna je bila svojega denarja...še zdej jo mam.....Tudi ko sem vidu pri prijatelju v3 3500 sem si mislil, to moram nabavit, potem pa je šlo....vse navzdol....prišla je huda konkurenca GeForce-ime ki ga 3dfx nerado slisi-pomoje. In počasi jih je Nividia najdedala, dokler ni cele pojedla.....Še vedno potiho upam, da mogoče pa le, enkrat, nekoč......bo spet tako podobno podjetje zraslo in nas popeljalo tak korak naprej kot je to takrat naredil 3dfx.......



Lp, Za|Bon

J-A-G ::

Mene pomirja samo to da bom videl v5 6000 pa čeprav ne dobesedno iz voodoojeve strani, a vsaj čip bo njihov in že to nekaj pomeni, kajne :D

Matek ::

Videl ga boš, kupit pa ga ne boš mogu.:'(

jfk ::

Jaz pa tko mislim 3dfx je bil nekoč prvi svaka mu čast
če nebi bilo njega bi še danes kockice po ekranu gledal
zdej je pa Nvidia mislm pa da bojo tudi za njo prišli črni časi
Hvala za razumevanje:D:D:D

kn3z007 ::

Jaz bom vsekakor pogrešal podprtost v igrah in brezhibno delovanje le teh. Škoda je, da so se odločili sami delati kartice. Sicer pa bo (upam) quantum splavil svoje kartice, ki pa bojo malo verjetno kdaj ugledale še koga drugega razen ameriške vojske. Upanje seveda ostaja. Fino bi tudi bilo, če bi jih potem primerjali z nvidio, ki itak ni sposobna spisati enih dobrih šoferjev za svoje katrice.
Vglavnem v lepem spominu bo ostal vsem tistim, ki smo imeli in še imamo kartice na katerih je logo 3dfx. jaz ga bom imel v svoji mašini dokler mi ne bo crknil oz. ne bo več podpore tako s strani nvidie (driverji) kot s strani programerjev.

Long live 3dfx!!!!!!!!!!
Lp
kn3z007

www.geneza.com

Tzar ::

Sem bil ponosen lastnik V1, V2, bansheeja in v3, a danes imam žal GeForce-a.
Z voodoojem res ni blo tolk problemov,kot jih je sedaj z tem "neverjetno hitrim" pospeševalnikom.
Kaj mi pomaga ta in ona podpora če mi pa v igrah slika utripa,ne morem je OC-laj,sem probal vse živo, sem tudi pisal na tem forumu parkrat pa mi nihče noče pomagat.
Ah,kakšne travme povzroča prehitra grafika:(
Življenje je lepo!

J-A-G ::

BODIMO SREČNI lastniki v 3000 ki jo bom v kratkem OC na 3500 :D

kn3z007 ::

jaz si grafike še lep čas ne bom nadgradil. Bom še malo počakal, če pa ne bo v5 6k, bom očitno prestopil k ATI-ju. Njihov čip je prava hudobija, samo malo se mora poceniti. Tzar: mala tolažba. Zdaj imajo 3dfx. Mogoče bojo zdaj driverji bolj stabilni oz. boljši.
8-)

LinuxJet ::

Hahah jest pa se zmeri s svojim Savage 4 strasim naokoli :D
Ob vseh teh pripetljajih z MX-om me je kar strah zamenjat ga ker dela res bp ( no vsaj meni )

MRtwister ::

vzponi:voodoo 1, najvecji, potem voodoo 2, voodoo 3 se je tudi kar ql prodajal potem pa navzdol.

Alec999 ::

men voodoo3 2000@3000 183Mhz prov sekne :) in ga se dolgo nebom zamenju :D

rookie ::

Jst mislm da je biu pri 3dfx-u najvecji vzpon Voodoo 1 in 2 no voodoo 1 ne toliko ker je takoj zatem prisel ven voodoo 2.Voodoo 2 je bil pomojem nijhov najvecji vzpon (uspeh) ce gledamo na prodajo in uporabo.Pri meni je res voodoo 2 za tisti denar ko sem ga kupil resno odsluzil.Voodoo 2 je pomojem najbolj prodajen model zato ker po Voodoo 2 je kar nekaj casa trajalo da je prisel Voodoo 3.njihov padec je pa absolutno Voodoo 4 in 5 pa skoraj bi se lahko tud rekla da se voodoo 3 tut zravn teh pase samo da ne izstopa tolk.Mah 3dfx je naredil svoje.:\
Boste vidl kaj vm bomo naredil v Braziliji.Ferrari in Schumacher zakon !!!!! 1

luni ::

kn3z007, nakup STBja s strani 3DFXa je bila zelo modra poteza, ampak je potem politika podjetja vse skupaj zasrala. Namrec, STB je ze sam po sebi imel nekaj odlicnih tehnologij, recimo fenomenalno 2D zmogljivost, neverjetno podporo DVDju (vsi tisti, ki ste kdaj videli njihovo Nitro DVD kartico veste, o cem govorim). In potem je 3DFX, namesto da bi izkoristil STBjevo tehnologijo in izdal recimo eno kartico, ki bi sekala v igrah, DVDju in desktopu poln ponosa vse vrgel v kos in razvijal kartice samo za igrice (ki so za DVD, milo receno, podn). Zdaj pa si predstavljajte, da bi 3DFX izdal eno megasticno kartico, ki bi se v igrah obnasala kot Voodoo3, imela neverjetno dobro DVD dekodirno enoto z dodatnimi eye candyi, kvaliteteo 2D slike na ravni matroxa in recimo kaksen TV-Out izhod. Verjetno bi zadeva stala vec, kot so VOodooji3 ,ampak potem bi lahko Nvidia odprdela svoje. Jebesh...

Pa, BTW, nehaj trobit da bo Quantum izdal Voodoo5 6000. Ce so kupili licenco to se ne pomeni da bodo stancali te graficne. Se posebej glede na pregovarjanja z Nvidio, ki se ji res ne smejo zameriti, ce hcejo preziveti.
Artificial Intelligentia

MRtwister ::

voodoo 2 ni prisel tik za voodoojem 1. Prisel je 2 leti potem, ce ne vec.

Dr_M ::

kere bedarije.:D edina dobra stvar od 3dfx-a je biu voodoo1, ostalo je blo...ne bom reku kaj. zdej mam rivo tnt2 ultra in morm rect da nimam nikakrsnih problemov. verjetno sm jih meu vec z v1. tko da ce ma kdo probleme z ksno kartico z nvidia cipom, je pac nesposoben. usako stvar se da lepo porihtat ce se le potrudis.:D
btw nvidia ma zelo dobre gonilnike.

J-A-G ::

Dr-m pamet ti je odšibala>:D

MadMax ::

Dej JAG, polij se malo s hladno vodo pa si poglej po forumu kolk ljudi ma probleme z temi propalimi tridfiksi.
btw: zakaj ne napises kaj konkretnega zgoraj omenjenim v pomoc, namesto da hvalis nekaj, cesar vec ni? Al se ti ne ljubi napisat kaj vec kot "kdo bi vedel"?

Dr_M ::

hehe. kr slabo mi rata k kdo rece da je 3dfx dobr. 3dfx je biu, zdej ga pa ni vec in noben normaln clovk se ne sekira za to. sicer konkurence (nvidii) ni vec, ampak nevem ce je 3dfx lohk sploh nvivdii konckurenca, kvecjem biuvsemu S3. Raj mam nvidio al pa ati k majo res dobre procesorje ne pa 3dfx...blah
3dfx ne bomo te pogresali.:))

tejo ::

Tako se govori (piše)!!!

kn3z007 ::

Dr_m: ti pa res ne veš kaj govoriš. Sicer sem pa ZGORAJ NAPISAL, da se tukaj NE BO pisalo o NVIDII. En folk očitno ne zna prebrati topica in kar nekaj piše. 3dfx je bil do v2 najboljši, pa si ti tisto tnt lahko porineš veš kam. Do tretje generacije voodoo-jev jim nihče ni mogel priti do živega. Če se misliš kregati pojdi v Nvidia je monopolist.
luni: nakup stb-ja po mojem ni bila pametna poteza, ker so jim izdelave kartic delale probleme. To veš tudi sam. po mojem bi bilo bolje, če bi še naprej delali čipe pa bi bilo. Je pa res da so imeli (stb) 2d, kot si napisal. Škoda, da niso teh prednosti izkoristili.

kn3z007 ::

Aja, pa še o v5 6k. Ne da se mi še enkrat pisati kar sem pisal v drugem topicu. Tam sem svoje dokazal. Tuki se mi pa res ne da še enkrat ponavljati. Sej ni nujno, da bo tukaj pri nas. Sej ni nujno, da bo v Evropi. Važno je da bo, pa četudi samo v Turčiji.

A.J. ::

Hja jst bom pa probu dobit v6 6k za vsako ceno od kjerkoli, al bom pa pr v3 2k ostau ker nV.... ne bo od mene dobila niti stotina!


Naj (za)živi 3dfx, ali pa vsaj njegove kartice !

MRtwister ::

Kralj je mrtev, naj živi kralj !!:P

Dr_M ::

kn3z007 men je useen kaj ti bluzis pa nakladas. hja, nvidia je 3dfx povozila ze z TNT1. ok dost o nvidii. voodoo5 6000 nebo nikol v prodaji, vsaj s takim imenom ne.:))
uglavnem pa, vi prevec fantazirate, pa ce vam je 3dfx tok pr srcu, kr obdrzte tiste nicvredne kupcke dreka se nadaljnih 20 let. nevem zakaj bi popolnoma umsko zdrav clovek hotu tok cajta met eno stvar samo zarad firme. sicer se pa nc sekirat, prej al slej vas bo pamet srecala, upam.
svasta majka rodi...

asPeteR ::

HECULES

zakon!

stara je ze 12, let pa se še zmeram drži,
ISA 8x:))) vodilu!!!

Sam tok za nostalgike 3Dfx-a

Firme pridejo in grejo,...

Isto bo verteno z MajhnimMehkim,...

MRtwister ::

Nvidiin čip tnt1 je mogočnejši od voodooja2, ne pa hitrejši.>:D

Brody ::

TNT (1) je bla tud hitrejsa, imela je nizji ceno, ima 32 bitno izrisovanje slike, podporo velikim texturam, je na AGP vodilu (in ga izkorisca, cesar se voodoo3 ne zna), ne potrebuje dodatne 2d kartice, in ima 16 MB rama (enako kot voodoo3 in 8 oz. 4 mb vec k voodoo2). Toliko o primerjavi med Voodoo2 in TNT1.

Edina prednost voodooja2 takrat je bil GLIDE, in res, to je bila zelo velika prednost. vsak spil ki je podpiral glide je pac letel na voodooju.



Ce bos pa danes dal v compa TNT1 in voodooja2, bos pa sam videl kdo je boljsi.

Na zalost Jaga in ostalih fanatikov na kos silicija in plastike z imenom 3dfx voodoo upam da zakljucujemo temo 3dfx ker je izpeta do konca, podjetja s tem imenom pa sploh ni vec!

Kaj vam je folk?? pejte v Polje!

kn3z007 ::

A tuki sploh kdo bere naslov teme. A ste nepismeni al kaj?

kn3z007 ::

Dr_m: tebi se resnično ne da dopovedati al kaj? Vsi, ki imajo nvidio so napisali, da je 3dfx bil boljši vsaj do v2. V3 je bil recimo enako hiter vendar je imel podporo. Pišeš kaj vse mama rodi. Poglej sebe. En razmišljanja nesposoben bedak. Kar nekaj tukaj klamfaš. preberi si naslov topica. Te je obdala zelena aura. Ni. Potem res ni več pomoči. Tisti kupček dreka je bil dosti hitrejši od vaših zlatih kartic. Ti to kaj pomeni? Drek je bil boljši od zlata.
Brody: tudi tebi bom napisal kar sem zgoraj: tukaj naj bi se pisalo LE in SAMO o 3dfx-u, zato ne omenjajte NVIDIE. Ali pa ne znate brati topica in uvodnega maila.>:D

MRtwister ::

Se vedno mislim, da je voodoo 2 hitrejsi, je pa riva tnt boljsa v visjih locljivostih, po zmogljivostih naj bi bila rava tnt 1 se enkrat boljsa od voodooja 2.
V direct x-u sta tam tam, riva ga lahko prehiti za cca 2fps, v visjih locljivostih pa tudi vec
P.S: zdej imam rivo tnt 1, ker sem produ voodooja 3 3k, ker bom kupu ps2

>:D

Brody ::

knez007: pa kaj za boga hočeš da se še pove o 3dfx-u??

J-A-G ::

slaava jim pokojikom:D

Dr_M ::

dons usi hocejo bit neki komedijanti -> kn3z007.>:D>:D poscijem se na 3dfx in njihovo nesposobnost. sami so unicl dobro firmo s svojo nesposonostjo.
NVIDIA&ATI 4 EVER!:D

MRtwister ::

You sick, sick puppie>:D

A.J. ::

NVIDIA&ATI 4 EVER V RITI!>:D

Caboose ::

Nevem, kaj je folku...A ne znajo brati? Tukaj je sedmina 3Dfx-u a oni jebejo z Nvidio... Celo življenje (16) let že ščijem pa serjem po Nvidii in Atiju (ja RIVI TNT pa oboje) in ne mislim nehat..dokler bom lahko navil svoj V3 3k do 220Mhz bom Scal po vseh treh (ja po RIVI TNT pa oboje) Ko se bo pa 3Dfx čas res iztekel (kar se po mojem nebo, saj ima ve preveč oboževalcev in privržencev) bom pa razmišljal o MATROX-u, ki je tudi dobra kartica...sploh mi je všeč DUAL-head....TOREJ Naj živi (mrtvi) 3Dfx !

NAJ SE POŠČIJEMO VSI SKUPAJ NA NVIDIJO (IN ŠE POSEBEJ NA rivo TNT) IN ATI-JA !!!!

we will newer forget a legend!8-)
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Dr_M ::

ene par osebkov bi mogl javno lincat, oz. se bols -> javno kastrirat.>:D>:D
POCRKITE USI SKUP S 3DFX-om!!

J-A-G ::

JEBEMTI !!!!

3dfx bo živel večno

A se res morm na vaš nivo spuščat:\

frudi ::

a se lahko ta thread zaklene? ker to nikam ne vodi...
morda bi si kdo tud zaslužo kaki opomin s strani moderatorjev?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Caboose ::

zato pa je forum...ja Dr_M prav imaš, nekaj pa jih bi blo res treba kastrirat....Tebe&CO!!!! Ne nikoli nebomo pustili 3dfx-a pri miru...pa če bo zombi PO NVIDII in ATI-ju pa bomo SCALI IN SRALI dokler bomo živi a ne?8-)
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Caboose ::

aja pa še eno vprašanje Dr_M-ju....tak molo se mi zdi da si žabar...a ne? Jaz pa sem iz MB>:D WAU hrana...>:D
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Dr_M ::

jebemti stajerce glupe. ubi ubi stajerca neumnega. ganja tebe bomo zazgal na grmadi. 3dfx je mrtu pa konc. skoda ker bo nvidia mela podporo se do leta 2002. mogl bi jo takoj ukin da se znebimo nesnage na zemlji. aja pa stajervec bi se mogl tut znebit, ker samo sramoto delate sloveniji.>:D>:D

luni ::

/me pogleda nekaj Dr_Mjevih sporocil, naredi se mu kepa v zelodcu, v kotih oces se mu pojavijo rdece zilice... naslednji trenutek ze skace okoli kmetije in se zdira za svojim hlevarjem, Primozem, ki je pobegnil v hosto s sosedovo deklino...

/me potem Dr_Mju obljubi kilo gnoja takoj, ko se nesrecni hlevar vrne!
Artificial Intelligentia

luni ::

/me po podrobnejsem pregledu tega threada ugotovi, da je potreben zaklep. Ceprav je ideja bila lepa, se je pojavilo prevec osebkov, ki so jo onesnazili.

S tem tudi javno izrekam opomin ^GanJI^. Ce bos nadaljeval s takimi brezumnimi posti po forumu (ki sem jih zasledil tudi po drugih temah) naslednjega opozorila NE BO in bos hitro fasal kilo gnoja.
Artificial Intelligentia

Sergio ::

/me more met tut kaksno besedo: Dr_M: V Loži se opraviči, pa boš dekompostiziran.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vse o 3dfx Voodoo grafičnih karticah. (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
575218 (4288) mtosev
»

Novi 3DFX Voodoo Banshee gonilniki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
272057 (2057) SkyNet
»

Tema za vse oboževalce 3DFXa -----> dol z Nvidijo !!!!!!! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1377862 (5932) goranTNT
»

Nvidia prevzela 3dfx...

Oddelek: Zvok in slika
491938 (1311) EASYdoor
»

DirectX 8.0

Oddelek: Novice / Grafične kartice
152621 (2621) undefined

Več podobnih tem