» »

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon ip1600

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon ip1600

1
2
3

novuporabnik ::

tole mi napiše k hočem kej sprintat - Collecting printer status. No za danes mam dost grem spat počas ampak mislm da smo bližje rešitvi:), se jutri spet oglasm in ful hvala vsem.

BlaY0 ::

Hmm, pred časom sem nekje na dd-wrt forumu prebral, da se p9100d s parametrom -b ne povoha ravno najbolje z nekaterimi printerji. Je folk dal stran -b in je delalo.

BlaY0 ::

Evo, na spodnjem linku, ki si ga sam prilimal imaš vse razloženo. Zanimajo te reči od tretje točke dalje in pa bistven del zate, ki je "Workstation setup".

novuporabnik je izjavil:

Žal tako lahko nebo šlo, da samo priklopim in deluje. bo treba kar nekaj v smislu teh navodil( http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Pr... ) narediti, ki so sicer spisana za DD-WRT.

novuporabnik ::

Samo jaz nimam dd-wrt gor, imamo Tomato Version 1.28 RAF by shibby....

NeMeTko ::

Vseeno - uporablja isti daemon, tudi konfig datoteke v 'ozadju' so iste, samo 'web vmesnik' je drugačen

NeMeTko ::

Ne vem, kje se pri Tomatu štarta printer daemon, to boš moral sam najti.

Preveri, če obstaja /jffs/etc/config/usb.startup (tam zažene na dd-wrt)
Če imaš to datoteko, jo moraš odpreti in poiskati vrstico z "/jffs/usr/sbin/p910nd -b -f /dev/usb/lp0 0" in tam odstraniti parameter -b. Najbolj elegantno to narediš, če originalno vrstico zakomentiraš in dodaš novo brez -b parametra.
Stvar shraniš in reštartaš router, potem pa lahko s "ps|grep p910" preveriš, če je zdaj zalaufan brez -b parametra.

BlaY0 ::

Ne, tega sigurno nima. To je custom varianta kako spraviti v pogon zadevo, tako da inštaliraš paket za p910 in dodaš konfiguracijo ter start skripte. In to vse na writable jffs particijo, ki jo maraš spet omogočiti. DD-WRT ima v te namene en service daemon, ki starta ostale reči glede na vrednosti spremenljivk iz NVRAM-a.

Bi pa lahko na roke probal samo za test. Ubiješ proces p9100d in ga še enkrat na roko poženeš brez "-b" parametra, se pravi poženeš samo "p9100d -f /dev/usb/lp0 0"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

NeMeTko ::

Torej mora spremeniti parametre v NVRAM?

Drugače za test bo res najbolje da na roke ubije in ponovno zažene brez parametra.
Če dela, pa to potem 'zapeče'.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

BlaY0 ::

Ne. V NVRAMU je recimo samo "USBPRINT=y" potem je pa v service daemonu hardkodano kaj naj požene. Vem, v bistvu full bad samo tako pač je zaradi prijaznosti okolju al kaj že.

Ima pa DD-WRT v GUI-ju start script formo, kjer lahko sam spišeš shell skripto za katero želiš da se izvede kot zadnja ob bootu. Tam bi jaz torej poiskal pid od tečečega p9100d daemona, ga ubil in ponovno štartal brez "-b". To je tak čist sane pa v bistvu dirty hack.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

NeMeTko ::

Kje pa ima potem shranjene zagonske parametre? Očitno tudi ne v init.d, če te prav razumem...?
Menda ne bo rabil rebildat service daemon, samo da se znebi -b parametra ob zagonu (bi bila zelo bad varianta).
Na roke štartat tudi ni opcija, tako da bi moral narest skripto, ki bi ubila printer daemon in ga zopet pognala z željenimi parametri, kar tudi ni najbolj nice varianta.

BlaY0 ::

>Kje pa ima potem shranjene zagonske parametre? Očitno tudi ne v init.d, če te prav razumem...?

Ehh, sys-v je zatake sisteme čist prepočasen. Tukaj več ko je hardkodanja hitreje se zadeva postavi. Sistem v bistvu laufa iz initramfs-ja (tako kot recimo Android), manin init bin je pa rc, ki je v bistvu ene vrste BusyBox. Skratka multi exec kontejner. S tem držijo low-space footprint.

>Menda ne bo rabil rebildat service daemon

Ja, v bistvu je to the-only-clean-way. Sam sem imel podoben problem. Model je brez testiranja v network services modul od tega daemona vključil neke parametre z fprintom za on-the-fly generiranje pppd konfig fajla, ki jih je pozabil zaključiti z newlien-i. Jasno se posledično ni zagnal pppd ker je je imel konfig fajl notri "garbage". Potreben je bil rebuild ali pa čakanje na nov release.

>Na roke štartat tudi ni opcija, tako da bi moral narest skripto, ki bi ubila printer daemon in ga zopet pognala z željenimi parametri, kar tudi ni najbolj nice varianta.
To zadnje je edini spas. Tako sem jaz spreminajl default ruto v dnsmasq konfiguraciji...

NeMeTko ::

Vse skupaj me čedalje bolj prepričuje, da je vsa stvar bolj za kakšnega hobbyista, ki ima veselje do 'kernel hackinga', mu ni problem stvari rebildat,..... skratka nikakor za nekoga, ki še nikoli ni nobenega -ux sistema videl od blizu (razen, če ima koga pri roki, ki mu pomaga).

Saj verjetno 98% stvari dela po default, problem je potem s tistimi zadnjimi parimi % funkcionalnosti, ki so lahko kar lep izziv celo za nekoga, ki obvlada par osnovnih -ux ukazov.

Skratka moje mnenje je, da če nisi hobbyist in nimaš tehtnega razloga zakaj bi rabil kakšen drug, kot originalni firmware proizvajalca, potem ne pipaj zadevo. Če pa imaš konkreten razlog/potrebo, pa takointako nimaš druge izbire, če ne želiš/moreš kupiti drugega bolj profi routerja.

Še vedno pa ne vem, kako je z garancijo. Ta še velja, če namestiš Tomato/dd-wrt na nov router? Ali propade, tako, kot pri mobitelih?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

BlaY0 ::

>Skratka moje mnenje je, da če nisi hobbyist in nimaš tehtnega razloga zakaj bi rabil kakšen drug, kot originalni firmware proizvajalca, potem ne pipaj zadevo. Če pa imaš konkreten razlog/potrebo, pa takointako nimaš druge izbire, če ne želiš/moreš
kupiti drugega bolj profi routerja.

Se strinjam.

>Še vedno pa ne vem, kako je z garancijo. Ta še velja, če namestiš Tomato/dd-wrt na nov router? Ali propade, tako, kot pri mobitelih?

Garancijo zgubiš. Ampak ni panike, za ruter si dal recimo 50 EUR, dela ti pa to kar bi ti sicer nek off-the-shelf za 300 EUR. Na nobenem ruterju izpod 100 EUR se ne da delat vlan ter recimo layer 7 QoS mumbo-jumbota, razen če daš gor OpenWRT al pa DD-WRT.

amigo_no1 ::

Izbris pls.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

NeMeTko ::

Še kar nekaj je tega, kar ne dobiš v nobenem 100€ routerju, pa to lahko s pomočjo alternativnega firmware 'spacaš skupaj'.

Za domače hobbyiste super zadeva, saj se lahko ogromno naučijo in na domačem omrežji poceni omogočijo stvari, ki so sicer na voljo le v profi rešitvah (ali pa še tam ne - tudi take obstajajo).

Me pa je vedno motilo, ko so začeli te reči tiščati v poslovna omrežja. Krizni časi gor ali dol, ampak podjetje nebi smelo na ta način varčevati pri najbolj pomembni komponenti, ki jih povezuje v internet.
Blazno me je vedno motilo, ko nekdo routerju po nadgradnji reče kar 'požarna pregrada' in s tem ustvarja vtis, da smo sedaj že vse naredili, kar neko poslovno omrežje potrebuje.

Resda so se deset let nazaj prodajale SOHO požarne pregrade, ki so zmogle pol manj funkcionalnosti, kot zmore danes Tomato ali dd-wrt, vendar je šel čas naprej, standardi so se dvignili, golo filtriranje in blokada portov danes ni več dovolj za neko podjetje. Kdor trdi drugače, potrebuje en konkreten osvežilni seminar o današnjih varnostnih grožnjah in obrambi pred njimi.

novuporabnik ::

Evo me, I am back:). Uf, zdele sem prebral vse poste in se žal čisto zgubil. Dejmo bolj po domače povedat kaj naj zdej točno probam narest.

NeMeTko ::

Prvo naredi to, kar je Blayo napisal in preizkusi, če ti dela iz windowsov:

BlaY0 je izjavil:

Bi pa lahko na roke probal samo za test. Ubiješ proces p9100d in ga še enkrat na roko poženeš brez "-b" parametra, se pravi poženeš samo "p9100d -f /dev/usb/lp0 0"...

novuporabnik ::

Kako ubijem proces? Ni mi jasno kje in kako naj to naredim?

NeMeTko ::

s ps poiščeš PID (ps|grep p910 -se še spomniš od zadnjič?)

Če ti izpiše tako kot zadnjič:
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
387 root 736 S p9100d -b -f /dev/usb/lp0 0
8235 root 1688 R grep p910

.....je PID prva številka v vrstici, v tem primeru 387

Ko veš PID (387), lahko ubiješ proces: kill -9 PID
torej kill -9 387 v našem primeru.

Sedaj lahko ponoviš ps ukaz, da se prepričaš v uspeh pobijanja procesa. Če ga ne izpiše več, je bilo uspešno.

Nato lahko ročno poženeš printer daemon s svojimi parametri: p9100d -f /dev/usb/lp0 0

novuporabnik ::

takole nekako vse skupaj zgleda:

root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
8317 root 736 S p9100d -b -f /dev/usb/lp0 0
21462 root 1692 S grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 8317
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
21469 root 1688 R grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root# p9100d -f /dev/usb/lp0 0
-sh: p9100d: not found
root@RouterMiha:/tmp/home/root#


zadnji ukaz ni pravilen...

novuporabnik ::

Je možno da sem narode dodal lokalni tiskalnik na mojega laptopa? Je možno da je s tiskalnikom kaj narobe, ali samo router pač ni ok skongikuriran? Bi bilo kaj drugače, če bi kupil nov tiskalnik, ker ga sicer imam kupiti, samo vseeno bi rad vedel, da bo vse skupaj delalo preko routerja....

cekr ::

Če imaš namen kupit nov tiskalnik; kaj potem kompliciraš? Kupiš takšnega z lan priklopom in si rešen vseh muk.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

NeMeTko ::

Očitno daemon p9100d ni v path-u. Poišči kje se nahaja in ga zaženi s kompletno potjo, ne samo imenom.

novuporabnik ::

Hja kako pa to naredim NeMeTko? :)

NeMeTko ::

Na Linux uporabiš ukaz find:

find / -name 'p9100d'

novuporabnik ::

Ok,

root@RouterMiha:/tmp/home/root# find / -name 'p9100d'
/tmp/var/lock/p9100d
root@RouterMiha:/tmp/home/root#

zdej?

novuporabnik ::

Sem prav naredu?

root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep /tmp/var/lock/p9100
21867 root 1688 R grep /tmp/var/lock/p9100
root@RouterMiha:/tmp/home/root#

NeMeTko ::

Find je bil že ok narejen, samo mi je malo sumljiva lokacija /tmp/var/lock

Vendar si ga s find ukazom samo poiskal, kje se nahaja, pa še tam se mi zdi, da ni executable, ampak samo lockfile

Tisti drugi ukaz (ps|grep ...) nima pomena - z njim si samo gledal, če laufa kakšen proces, ki bi imel v imenu /tmp/var/lock/p9100

Škoda, da Blayo-ta ni, da bi povedal konkretno, nekako namreč sumim, da executable nima istega imena, kot proces (p9100d).

Daj najprej preveri, če si uspešno pobil p9100 daemon (ps|grep p910).
Če ga na bo izpisalo, poskusi zagnati tisti p9100d, ki si ga našel (in je meni sumljiv):
/tmp/var/lock/p9100d -f /dev/usb/lp0 0

Če ti pri tem sporoči napako, potem se je moj sum opravičil. Če napake ni, preveri, če proces dejansko laufa (ponoviš ps|grep p910).
Če proces laufa, preveri Windowse, če se povežejo s tiskalnikom.

novuporabnik ::

Tole javi...

root@RouterMiha:/tmp/home/root# /tmp/var/lock/p9100d -f /dev/usb/lp0 0
-sh: /tmp/var/lock/p9100d: Permission denied

NeMeTko ::

ok, torej se je moj sum potrdil (žal)

Naredi še en find, ampak tokrat išči samo 'p910' - predvidevam, da boš nekje našel p910nd ali nekaj podobneg in poskusi tega zalaufat tako kot tisti p9100d.

novuporabnik ::

a prov delam?

find: p910nd: No such file or directory
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find 'p910d'
find: p910d: No such file or directory
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find 'p9100'
find: p9100: No such file or directory
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find 'p9100d'
find: p9100d: No such file or directory
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find 'p9100'
find: p9100: No such file or directory
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find / -name 'p910'
root@RouterMiha:/tmp/home/root# find / -name 'p910nd'
/usr/sbin/p910nd
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep /tmp/var/lock/p910nd
25986 root 840 R grep /tmp/var/lock/p910nd
root@RouterMiha:/tmp/home/root#

Žal mi je ampak mi ni čisto nič jasno in drugače kot takole se ne znam pogovarjati:)

NeMeTko ::

find ukaz gre približno po sistemu "find kje kaj".
Če napišeš find / -name 'ime_datoteke', bo torej iskalo po celem filesistemu (/ = rootdir), nekaj, kar ima ime 'ime_datoteke'.

Torej je pravilno:

find / -name 'p910nd'
ali
find / -name 'p910*'

Kot kaže, si nekako našel p910nd v /usr/sbin.

Ne vem pa zakaj takoj izvajaš ukaz ps.
ukaz ps služi pregledu procesov ki trenutno tečejo na sistemu. Če odtipkaš samo ps in stisneš enter, ti bo zlistalo vse procese.
Ker je iskanje po vseh procesih malo zoprno, smo ukaz ps združili z ukazome grep, ki išče nek string, v navezavi z ukazom ps, nam išče string v outputu ukaza ps.
ps|grep root - bo filtriral vse vrstice izpisa ukaza ps in prikazal le tiste, ki vsebujejo besedo root

Mi smo stvar uporabili, da smo preverjali, če je printer daemon (p9100d) zagnan: ps|grep p910 -izpiše vrstice ki vsebujejo 'p910'

Če si router vmes že kaj restartal, se je printer daemon spet zagnal. S ps|grep p910 torej lahko preveriš ali laufa in kateri process ID ima (prva številka v vrstici z rezultatom procesa). To številko potem lahko uporabiš za pobiti printer daemon z ukazom kill.
Ukaz kill ima vrsto možnih načinov za zaustavitev nekega procesa, mi smo uporabili bolj 'hardcore' varianto s parametrom -9:
kill -9 PID - pri čmur je PID tisti Process ID, ki nam ga je vrnil ukaz ps.

Da se prepričaš, da si uspešno pobil proces, še enkrat izvedeš ps|grep p910

Sedaj, ko vidiš v rezultatu, da p910 ni več v rezultatu, se lahko lotiš poskusa ročnega zaganjanja tistega najdenega /usr/sbin/p910nd.
To narediš z ukazom:
/usr/sbin/p910nd -f /dev/usb/lp0 0

Če ne dobiš nobenega error sporočila, lahko pogledaš s ps|grep p910 če je daemon uspešno zagnan in na spisku (da ni vmes crknil).

Potem greš pa lahko na PC sprobavat stvari.

Če si sledil, kar sem napisal, bi moral zdaj vedeti za vsakega od treh, ali štirih ukazov, kaj delajo in čemu smo jih uporabili, tako da ti nebi smelo biti problem, da jih po svoje uporabiš.

novuporabnik ::

najprej hvala za izčrpno poročilo ampak mislim, da smo se začeli vrteti v krogi in počasi obopujem....vidm da je vse skupaj zelo zakomplicirano in tudi sami verjetno ne veste točno v čemu je težava...

tole sem pa nekaj probaval in procesa sploh ne morem ubit...



Tomato v1.28.9052 MIPSR2-032H K26 USB VPN-BT
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
30650 root 984 R grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 984
kill: can't kill pid 984: No such process
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kil -9 PID 984
-sh: kil: not found
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 PID 984
kill: bad pid 'PID'
kill: can't kill pid 984: No such process
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 PID 984 R
kill: bad pid 'PID'
kill: can't kill pid 984: No such process
kill: bad pid 'R'
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 PID984
kill: bad pid 'PID984'
root@RouterMiha:/tmp/home/root# /usr/sbin/p910nd -f /dev/usb/lp0 0
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
30677 root 736 S /usr/sbin/p9100d -f /dev/usb/lp0 0
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 PID 736
kill: bad pid 'PID'
kill: can't kill pid 736: No such process
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 736
kill: can't kill pid 736: No such process
root@RouterMiha:/tmp/home/root#

novuporabnik ::

Evo zdej mislim, da mi nekaj ratal:

root@RouterMiha:/tmp/home/root#
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
30677 root 736 S /usr/sbin/p9100d -f /dev/usb/lp0 0
30703 root 1692 S grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root# kill -9 30677
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root# /usr/sbin/p910nd -f /dev/usb/lp0 0
root@RouterMiha:/tmp/home/root# ps|grep p910
30713 root 736 S /usr/sbin/p9100d -f /dev/usb/lp0 0
30717 root 984 R grep p910
root@RouterMiha:/tmp/home/root#


Samo stvar je v temu, ker itak vse skupaj še vedno ne deluje

NeMeTko ::

o.k..... očitno si počasi na poti, da vsaj malo zastopiš -ux ukaze, glede na to, da ti je ta del domače naloge uspelo izpeljati in kar je še bolj bistveno, vsaj približno razumeti kaj delaš in zakaj.

Sedaj imaš torej kot kaže problem, da se windowsi ne 'vštekajo'.

Najbolje, da še enkrat pobrišeš tisti tiskalnik, ki si ga definiral in ga ponovno dodaš (ziher je ziher?).
Pri dodajanju uporabi ta navodila.
Ko boš prispel na konec navodil NE izbrati HP tiskalnika ampak tistega, ki ga imaš TI!

Za vsak slučaj poskusi to izvesti na dveh računalnikih (če ima eden neke muhe, jih menda ne bo imel drugi?).

Če tudi to ne bo delovalo, potem...... si sposodi kakšen manj problematičen tiskalnik in poskusi z njim, če bo vsaj to delovalo.

novuporabnik ::

Uf tole sem probal že najmanj 10x in to na dveh računalnikih in še vedno nič. Tako da res več nimam ideje. Sem pa opzil, da ko printer priklopim v router začnejo lučke na printerju odtripat, kot da nebi bilo nekaj ok naštimano. Je mogoče to vzrok?

NeMeTko ::

Poskusi s kakšnim 'bolj standardnim' tiskalnikom (sposodi si ga pri sosedu za 30 min), da vidiš, kako se pa tisti obnaša.

Kaj več ti teško svetujem

novuporabnik ::

Hja tole bo malo večji problem si sposodit tiskalnik...Samo še nekaj me zanima, če bi zadeva slučajno začela funkcionirati a bi potem moral vsakič ko se router resetira opraviti enak postopek kot si mi ga prek opisal?

Aja pa še tole..mi mogoče lahko priporočaš kateri novi tiskalnik bi bil za neko splošno uporabo soliden in da bi se ga dalo sharati preko mreže?:)

novuporabnik ::

NeMeTko bi ti mogoče pomagala tale http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.... tema kej? :)

NeMeTko ::

V Tomatu se da definirati nekakšne skripte, ki se izvedejo ob zagonu. To kar si delal v treh korakih ročno, se kasneje lahko definira v zagonski skripti in se izvede samodejno.

Kar pa se tiče tiskalnika, nebi kupoval novega po meri routerja (kaj boš, če zamenjaš router?). Danes je vse več tiskalnikov na voljo, ki imajo že vgrajen print server in niso nujno bistveno dražji od modelov brez mrežnega priključka.

Jaz sem recimo dolga leta uporabljal windows printer sharing (na računalniku - strežniku, ki vedno laufa). Potem sem si nabavil nov barvni laser z ethernet vmesnikom. Kljub temu, da ima tiskalnik vgrajen print server, ga še vedno (pretežno) uporabljam preko windows strežnika in printer sharinga. Lahko pa tudi direktno printam naj, če je kdaj windows strežnik ugasnjen ali kako drugače nedosegljiv.

Kot sem rekel - ne kupuj novega tiskalnika po meri routerja. Če kje stakneš poceni rabljenega, ga testiraj, če dela, ga vzemi. Če kupuješ novega, pa raje malenkost globlje posezi v žep in si zagotovi fleksibilnost, ki jo ne boš obžaloval.

novuporabnik ::

Ne sej ne mislim printerja kupovat glede na router. Sem mislil, če slučajno veš kateri printer z vgrajenim print serverjem naj bi bil ok?

NeMeTko ::

novuporabnik je izjavil:

NeMeTko bi ti mogoče pomagala tale http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.... tema kej? :)


Problem teh forumov je v tem, da so to diskusije, ki se nanašajo na verzije Tomato iz leta 2009. Od takrat je izšlo še nekaj verzij, odpravilo buge, dodalo gonilnike,.... tako da ne moreš vedeti, koliko so ti posti sploh še aktualni za današnje verzije.

Če imaš veliko potrpljenja, lahko preeksperimentiraš vse variante, ampak na koncu - kot si sam videl - moraš vedeti kaj delaš in zakaj. Nekdo, ki je unix guru in se s Tomatom igra že deset let, mu je to neke vrste hobby in izziv. Uporabnik Janez Novak pa od tega lahko postane zgolj zafrustriran.

Sicer pa sam vidiš. Ko je treba reklamirati Tomato in dd-wrt imaš polno glasnih zagovornikov, ki to hvalijo, kot da bi bilo plačani za reklamiranje. Takoj ko pa stvar postane malenkost bolj kompleksna in zakomplicirana, se pa ti ta glasni poskrijejo v luknje in jih ni na spregled.

Res škoda, da ljudje ne znajo realno vprašati "Obvladaš Linux? Imaš prijatelja, ki ga? Če ne, raje pusti gor originalni firmware".
Res m zanima, koliko ljudi si namešča alternativni firmware, zgolj ker je nekdo trdil, da je stvar cool - čeprav sploh ne potrebujejo nobene od dodatnih funkcionalnosti, ki jih nudi.

Saj je stvar čisto cool - dokler ne naletiš na probleme z gonilniki in podporo. Iščeš po forumih, pa najdeš stvari, ki so zastarele in si na koncu spet sam sebi prepuščen.

novuporabnik je izjavil:

Ne sej ne mislim printerja kupovat glede na router. Sem mislil, če slučajno veš kateri printer z vgrajenim print serverjem naj bi bil ok?

Jaz sem zelo zadovoljen s tem, ki sem ga kupil, vendar dvomim, da boš šel investirati 200+€ v barvni laser? Ne bom pa priporočal nečesa, kar sam nisem uporabljal. Malo poglej če so v kakšnem topicu že kaj na to temo diskutirali. "kateri tiskalnik" se večkrat zasledi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

novuporabnik ::

Ja na žalost pri meni ni v poštev prišel original firmware samo zaradi tiskalnika, ker originalni firmware podpira natanko ene 10 tiskalnikov in to je to. Samo sem zdaj na koncu ugotovil, da tudi s tomato firwarom verjetno ne bom nič rešil.

Če jaz zdej prav razumem morem kupiti tiskalnik, ki bi imel lan povezavo, je tako?

BlaY0 ::

Jaz imam Canon PIXMA iP4600 priključenega direktno na comp. Zdajle sem ga šel za štos priheftat na ruter in zadeva dela BP. Res da iz Linuxa ampak če iz Linuxa dela, mora iz Winsov tudi. Uporabljam pa DD-WRT v24-sp2 build z 20.05.2012.

Proces, ki po defaultu teče na routerju ko vklopim USB Printer Support in ob prižganem printerju je "p9100d -f /dev/lp0 0 -t 5". Nisem pa nič spreminjal in čaral, samo priheftal, vklopil, vklopil na ruterju in stisnil print.

novuporabnik je izjavil:


Če jaz zdej prav razumem morem kupiti tiskalnik, ki bi imel lan povezavo, je tako?

Mah ne. Mrežni printerji so dražji. Ne vem zakaj bi nabavljal če imaš ruter, ki je itak non-stop vklopljen in ima USB port.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

novuporabnik ::

bemu mater NeMeTko in BlayO, dejta še men zrihtat da bo delal, ker se mi počasi že meša :)

novuporabnik ::

BlaY0 je izjavil:

Jaz imam Canon PIXMA iP4600 priključenega direktno na comp. Zdajle sem ga šel za štos priheftat na ruter in zadeva dela BP. Res da iz Linuxa ampak če iz Linuxa dela, mora iz Winsov tudi. Uporabljam pa DD-WRT v24-sp2 build z 20.05.2012.

Proces, ki po defaultu teče na routerju ko vklopim USB Printer Support in ob prižganem printerju je "p9100d -f /dev/lp0 0 -t 5". Nisem pa nič spreminjal in čaral, samo priheftal, vklopil, vklopil na ruterju in stisnil print.

novuporabnik je izjavil:


Če jaz zdej prav razumem morem kupiti tiskalnik, ki bi imel lan povezavo, je tako?

Mah ne. Mrežni printerji so dražji. Ne vem zakaj bi nabavljal če imaš ruter, ki je itak non-stop vklopljen in ima USB port.


A čm dat še jaz 1x nazaj dd wrt al kaj? Al je res problem samo v mojmu printerju

NeMeTko ::

Kot sem ti rekel - sposodi si drug tiskalnik in probaj če ti bo delovalo. Če dela, greš na bolho in kupiš takega :)))

novuporabnik je izjavil:

A čm dat še jaz 1x nazaj dd wrt al kaj? Al je res problem samo v mojmu printerju


Tomato in dd-wrt vzdržujejo različni programerji. Kljub temu, da je veliko skupnega, je čisto možno, da se razlikujejo gonilniki, ki so v osnovi vključeni v različnih firmware-ih. Če se ti ljubi, prav veliko ne moreš izgubiti, če poskusiš še enkrat z dd-wrt.
Sedaj, ko približno veš za kaj se gre in kako morš nastaviti stvari, ti bo malo lažje nastaviti zadevo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

novuporabnik ::

NeMeTko je izjavil:

Kot sem ti rekel - sposodi si drug tiskalnik in probaj če ti bo delovalo. Če dela, greš na bolho in kupiš takega :)))

novuporabnik je izjavil:

A čm dat še jaz 1x nazaj dd wrt al kaj? Al je res problem samo v mojmu printerju


Tomato in dd-wrt vzdržujejo različni programerji. Kljub temu, da je veliko skupnega, je čisto možno, da se razlikujejo gonilniki, ki so v osnovi vključeni v različnih firmware-ih. Če se ti ljubi, prav veliko ne moreš izgubiti, če poskusiš še enkrat z dd-wrt.
Sedaj, ko približno veš za kaj se gre in kako morš nastaviti stvari, ti bo malo lažje nastaviti zadevo.


Bom najprej probal z drugim tiskalnikom....grem spat. Se tipkamo jutr:)

BlaY0 ::

NeMeTko je izjavil:


Tomato in dd-wrt vzdržujejo različni programerji. Kljub temu, da je veliko skupnega, je čisto možno, da se razlikujejo gonilniki, ki so v osnovi vključeni v različnih firmware-ih. Če se ti ljubi, prav veliko ne moreš izgubiti, če poskusiš še enkrat z dd-wrt.

Nobenega gonilnika. Gre zgolj za printer "proxy", ki tisto, kar daš ti naprintat, prevzame prek TCP porta in pošlje naprej na svoj USB. Zadeva je velika 9 kB (vse skupaj) in ne more bit ravno pametna. Poleg tega se vsaj kar se tiče dd-wrt ni spremenila (daemon sam) že 2 leti. V bistvu od kar so zadevo dodali v dd-wrt se ni nič spreminjala.

Gonilnik je pa samo na kompu kjer printaš.

Vikking ::

Da ne odpiram nove teme, vprašam kar tukaj.

Tiskalnik je priklopljen na router preko mrežnega kabla (print server). Na router so priklopljeni 3 računalniki, dva preko kabla (vse OK) in eden preko wireless (manjši problem). Problem nastane pri računalniku ki je povezan na router (wireless). Če na tem računalniku dam printat, sprinta tiskalnik samo v primeru, če izklopim in vklopim tiskalnik (potem takoj začne printat). Drugače se ne zgodi nič.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813167521 (32414) hojnikb
»

[Router] Asus WL500g Premium FAQ (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Omrežja in internet
61981796 (13557) brez-imenko
»

Nenavaden črv napada Linksysove usmerjevalnike

Oddelek: Novice / Varnost
226889 (3570) Daniel
»

Priklop "USB multipraktika" v mrežo (Wifi / ethernet)

Oddelek: Pomoč in nasveti
102621 (2492) NeMeTko
»

Asus WL500gP, dd-wrt, printer and disk sharing

Oddelek: Omrežja in internet
96740 (3144) coyotee

Več podobnih tem