» »

Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov

Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov

B_Marley ::

Kot je ze nekdo povedal, ni racunalniskega kilo...kilo je predpona osnovnega metricnega sistema in pomeni 10^3 in ne 2^10...racunalniski kilo ne obstaja...ce pa ga ze zelis imenovati tako, je ta "racunalniski kilo" popolnoma ekvivalenten kibi-ju in namesto da reces racunalniski kilo reces preprosto kibi. Zakaj bi se spreminjali neki standardi stari nekaj 100 let, ki jih vsi sprejemajo, zaradi ene stroke...oz. znotraj ene stoke...ki je pac uvedla priblizke, namesto da bi uvedla svojo enoto, oz. predpono...racunalnistvo je mocno povezano z fiziko in matematiko...kjer je bil kilo vedno 10^3..., zato so pa uvedli kibije, da ne bo kdo vec rekel da je 1kB = 1024B...ampak kot je blo zgoraj ze veckrat napisano...da je 1kB = 1000B en KiB pa = 1024B.
She is electric. Can i be electric too?

Crimson_Shadow ::

Nobeden ne govori o spreminjanju 100 let starih pravil. Po drugi strani mi pa ne gre v glavo, kako da nekateri ne morejo uvideti, da pravilo za predpone 10^N (N = +/-;3,6,9,12,15,18, ...) velja samo v desetiškem sistemu števil. In glede na to, da se računalniški podatki merijo v dvojiškem sistemu pride pri tem do težav. Pred nevem koliko leti so pač sklenili da je 1kB pač 1024 bytov. (računalniški zanesenjaki pač; pa tudi računalniki lažje operirajo s takimi števili) Rečeno je bilo, da je 2^10 enako 1kB. Seveda je to bilo včasih ko se je spomin meril še v "kilo"bytih.

Zelo lahko bi problem rešili s tem, da bi se pri računalniških kapacitetah predpone malce drugače obravnavale, saj tudi sistem podatkov temelji na dvojiškem sistemu in ne na desetiškem. Pač bi uvedli pravilo predpon za dvojiški sistem, je to težko razumet.

To pa da proizvajalci diskov pišejo kar 80, 120, 160, 200GB, je pa navadna manipulacija, prirejanje podatkov, da ne rečem kar zavajanje kupcev. Nenavadno je predvsem to, da jih še nihče ni tožil. Poglejmo, pri 160GB disku dobite na voljo "samo 149GB prostora, pri 200GB pa celih 186GB. Razlika je v zadnjem primeru za celih 14GB, in to ni tako malo prostora.;((. Je mar potem čudno da se velika večina ljudji čudi zakaj nimajo 80, 120, 160 GB diskov nakar še hočejo izumit toplo vodo z novimi enotami. (in pri tem ustvarit novo zmešnjavo). Na Windows platformi je 1kB enako 1024 bytom.

Le zakaj potem tudi proizvajalci spomina ne prodajajo 134 MB(128), 268 MB(256), 536 MB(512) ali 1073 ali 1.073 GB (1024MB oz 1GB)? Bi mi znali razložit zakaj ne prodajajo takega rama?

Pa še na nekaj se pozablja. Kilo, Mega in Giga so se že tako uveljavile kot predpone (tudi med laiki) , da bi bila sprememba na nove enote enako scanju proti vetru. Da ne omenim kakšno zmešnjavo bi to povzročilo med ljudmi, ki se na to ne spoznajo. Te nove enote se slišijo dokaj nenavadno, da ne rečem butasto. (Vsaj za tiste, ki so navajeni na stare enote). Predpone za to bi lahko rešili dosti bolje če bi se domenili takole: kbB, MbB, GbB. Tisti vmesni b pač pomenil binary. Takole pač: Mega binary Bytes.

Freelancer ::

To je pa ze leps ja. Govori se lepo kilo, mega, giga, ... , pise pa kbB, MbB, itd. Kaksni mebiji pa gibiji neki, no :D
Ze prebere se lepse... MbB proti MiB. MiB, kaj je to, men in black? :D

Zgodovina sprememb…

DMouse ::

> Ze prebere se lepse... MbB proti MiB

Poskus to naglas prebrat :D
mbb.... mib... mbb.... mib........ mislim da bom ostal kar pri mib

Pa tudi sicer, taka "rešitev" ni rešitev. Predpona kilo- nečesa (binarnih bytov?!?) bo še vedno označevala 1024, to pa je tisto proti čemer se borimo.

Microsoft ::

HrabriMisek, se pravi da se boriš za to, da bi stvari otežili ne pa poenostavili?

Lej, a ni čist simpl. 1kByt = 1024Byt. Pa pustmo tist, ka pomen k tuki noter. Takje. Pa tisočkrat povednao zato, ker je to binarno in ne desetiško.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Freelancer ::

> Poskus to naglas prebrat
Glej, kratic se itak ne bere na glas. A ti kdaj govoris kB, MB, pa GB? Js ne poznam nobenega :).


>Pa tudi sicer, taka "rešitev" ni rešitev. Predpona kilo- nečesa
>(binarnih bytov?!?) bo še vedno označevala 1024, to pa je tisto >proti čemer se borimo.

Glej, ne razumes.

KiB (Kibibajt:D) pomeni kilobinary byte (= 2^10 = 1024 bytov).
KB pomeni kilo byte (= 10^3 = 1000 bytov).

Kaj je hotel crimson povedat: Namesto, da se lomimo z kibiji pa mebiji (men gre vedno na smeh zraven), bi bilo bolj preprosto uvesti kratice kot so KbB, MbB,..., ki v bistvu pomenijo isto kot KiB, MiB, ..., samo izgovarjajo se na dolgo:
Namesto kibibyte - kilobinarybite
Namesto mebibyte - megabinarybite
In kaj je tukaj po moje bols? Se vedno lahko govorimo kilo, mega in giga s tem, da imamo v mislih binarne bajte. Manj jebe, ce mene vprasas, ker so z vsi na to navajeni. Vsi, ki jih poznam, bi rekli, da nek film zasede 700 mega. Noben ne govori se bajtov zraven, ker to itak vsak ve. Tako bi lahko vsi se vedno govorili, da zasede film 700 mega in bi imeli v mislih MbB oz megabinarnebajte :)

Zgodovina sprememb…

Crimson_Shadow ::

Po drugi strani pa byte (za poznavalce) avtomatsko pomeni uporaba dvojiškega sistema. Edino kar ne vem je, ali obstaja kakšno pravilo za "binarne" predpone. Zame je to : 2^10^n : n>0 (1 = kilo, 2 = Mega, 3 = Giga, ...) , kar v redu.

DMouse ::

> HrabriMisek, se pravi da se boriš za to, da bi stvari otežili ne pa poenostavili?
Borim se za to da se zadeve razčistijo. Ne da za proizvajalce diskov kilo pomeni 1000, medtem ko za proizvajalce cd-jev kilo pomeni 1024. Torej, potrebno je dobiti novo predpono, kilobinary (predpona dolga 10 črk) bi bila lahko ena od možnosti. Vendar namen te teme pravzaprav ni iskanje najboljše variante, ampak sem vas le hotel opozoriti na že sprejet in odobren standard, za katerega pa na žalost večina še nikoli ni slišala. In to je potrebno spremeniti!

P.S.: Je med vami kdo, ki ne ve kaj je to zgoščenka?

B_Marley ::

en kilobyte ne more bit nikoli 1024B ker je kilo 10^3...to je mislim da ze vsem jasno, pa ceprav se je ta izraz 1kB uporabljal za 1024B, ampak to je pac zaradi povrsnosti oz priblizkov, kilo je bil vedno 10^3! Ce pa so ta nova imena prava ali ne, o tem pa ne bom sodil.
She is electric. Can i be electric too?

Poldi112 ::

Zame je kilo cist lepo 2^10. Se strinjam s tistim, ki je rekel, da za binarni sistem ni problem, ce ni 10^3. Sploh ker to vsi vedo. Veliko lazje bi bilo to sprejet za standard kot neke bibije uveljavljat. Hvala bogu da vecina ne ve za to. Kdo hoce vedet za to? Sama zmeda. 14G pri 200G disku je pa 7%. Sicer ni malo, samo folk lahko ze z slabim datotecnim sistemom in nedefragmentiranjem podobno izgubi. Pac ce si natancen in hoces res 200G, pol natancno preberes specifikacije. Jaz osebno brez tezav spim s tem. So vecje nategancije, pa se nobeden ne buni. Recimo da ti recejo da si ga ti unicil, ko crkne (disk). Al pa da ga lahko samo 8 ur na dan uporabljas???
LP

Microsoft ::

B_Marley, v računalništvu bo k=10^3 takrat, ko bo digitalna tehnika mela 10 stanj. Do takrta pa to ne bo držalo.:)

Konc koncev, kjerkol pogledaš kakršnokoli tabelo, ki opisuje kako neko vezje deluje, so v tabeli samo 0 in 1. No, ena možna je še "z", kar pomeni vlko impedanco. Ampak ta "z" v sebi ne nosi podatka, ampak se uporablja samo zato, da je kake povezave čipov lažje hardversko izvediti (npr. multiplekser, demultiplekser,...).


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

digitalna tehnika mela 10 stanj
In zakaj nebi mogla imeti 10 stanj? Binarna ima dva. Lahko ima pa tudi 3,4,5,...

Tisti, ki je reku da se pri byte uporabi 1024 za kilo. Kaj pa za bite - 1000? Ker biti se tudi v informacijski tehnologiji in telekomunikacijah uporabljajo in tam je kilo = 1000.
Če maš ... 1kByte = 1024Bytov = 8192bit, 8*1kbit = 8000bit ni 1kByte? Spet zmašnjava.

Pomoje je res edina možnost upeljava novih enot. Sej lahko še kar giga pa mega rečeš. Samo napišeš pa pač GiB MiB. Pač so to predpine k pomenjo 2^20, 2^30.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

TESKAn ::

Mah ja...men se na koncu ti kibi in mibibajti ne slišijo tako slabo. Samo forsirat je treba zadevo in se bo v parih letih prijela. Kot se je že naša zgoščenka - vsak ve, kaj misliš s tem:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

B_Marley ::

Mene boli ce je binarni al desetiski...ampak predpona kilo vedno pomeni 10^3 pa ce je to v fiziki, kemiji, biologiji...pa se kateri drugi znanosti...samo v rac je drugace...ker se pac ukvarja z binarnim sistemom...ampak potem se morajo uvesti nove predpone (s tem se je to zgodilo - zarad mene je lahko nova predopona hndešfgšdf-bajt...:D ampak kilo je ze zaseden...(s tako logiko bi lahko v vsaki stroki neka enota pomenila drugo kot je ze ena prej napisala recimo lekarniski mg ne bi bili enaki drugim...)) ce pa ze zagovarjate taksno razliko med desetiskim in binarnim sistemom, zakaj potem uporabljate desetiske predpone? Kilo je desetiska predpona ze od nevemkdaj...
She is electric. Can i be electric too?

Microsoft ::

Binarna ima dva. Lahko ima pa tudi 3,4,5,...:D Da gate terga!:D

DSmidgy, no pokaž mi en primer tabele, kjer bosta poleg stanja 0 in 1 ša kak durg stanje.

8000 bitov al pa bytov ankol ne boš mel, ker je to nemogoče --> 2^x=8000 v tem primeru more biti x NEcela številka, kar pa v binarnem sistemu ni mogoče.
V takem primeru se naredi, da se uporabi 13 linij ali bitov, vendar pa niso izkoriščene vse kombinacije. Izkoriščenih je potem 8000, neizkoriščenih pa 192. Velikost je pač 8000 bitov ali pa baytov in se ne da tak z lahkoto pretvorit, da bi reku xxx kbytov.

Skor tak, ko bi rekel 1kV al pa 1000V, na koncu pomeni oboje isto, uporabiš pa lahko oba izraza, kakor ti pač paše. Tako tud v zgornjem "računalniškem" primeru rečeš 8000bytov, pa je stvar rešena.

Konc koncev, zakaj bi že mogel 8000bitov izrazit v kbitih? Kje bi to rabil?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Freelancer ::

Zgoscenka se je prijela, hehe ta je dobra :)

TESKAn ::

V smislu: vsak te bo razumel, kaj misliš z besedo 'zgoščenka'.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DSmidgy ::

Brez zamere Jimi, ampak zgleda da se na te reči ne spoznaš dost.

Sej se ponavad uporablja binarna tehnologija (sploh pri logiki). Pri prenosih je pa en kup načinov. Eden od teh je, da vzameš recimo 4 bite naenkrat in jih potem razvrstiš v nivoje: -15V, -5, 5V, 15V. Tako maš 4x hitrejši prenos, če seveda ne prihaja do napak. Ker če bi tiste bite pošiljal serijsko bi pa sigurno prišlo do napak (prevelika frekvenca in zato pride do prekrivanja signalov na izhodu - signali se časovno raztegnejo pri prenosu zaradi narave kabla). Jest klele vidm 4 nivoje.

8000 bitov al pa bytov ankol ne boš mel, ker je to nemogoče
Vežem skupej 1000 pomnilnih celic (Byte-nih) in imam 1000 Bytov. In napišem da mam 1KByte rama? Fizikalno je to pravilno, računalniško pa narobe. Samo fizika ma za to standard, računalništvo pa ne to pomeni da je fizikalno pravilno.

Konc koncev, zakaj bi že mogel 8000bitov izrazit v kbitih? Kje bi to rabil?
Kukr kermu pače, tolk rama pa uzame. Recimo da sam pomnilne celice zvežeš in jih rabiš samo 8000. Zakaj v kilobitih - zakaj pa ne? Ti lahko za avto rečeš za ma 100.000km prevoženih jest pa da ma 100Mm in je tud pravilno a ani?

Microsoft ::

DSmidgy, motiš se. Jaz govorim o logiki, in nikakor NE o prenosih teh podatkov!

Kak boš ti podatke prenesu iz recimo RAMa kamer kol drugam si boš ti zmislil je čist neki druzga koker to, da govoriš izključno o samem RAMu kako je sestavljen.

Pri prenosih podatkov je pa lahko dosti več nivojev, kot pa samo 3, 4, 5, ... (recimo AM).

Recimo, da nardiš komunikacijo med dvema PCjema. Med njima je lahko takšna komunikacija, ki ma več, kot 2 nivoja. Sam na koncu bo tolko podatkov, kot jih je prvi oddal, drugi sprejel. Seveda zanemarmo motnje pa kar bi lahka oviral ta prenos. Oblika podatka se med potjo lahka oz. se spremeni, sam na koncu je pa spet isto.

Tak da komunikacija in logika lahka delata na različnih nivojih.

--> Vežem skupej 1000 pomnilnih celic (Byte-nih) in imam 1000 Bytov. In napišem da mam 1KByte rama?
Kot sm že rekel, tak se ne dela. Vzame se jih 1024, pa se jih pol izkoristi 1000. Se pravi, da maš 1kByt RAMa, sam pol pa ne izkoristiš vseh. Velikost bi pa pol bla (1000/1024) kByt RAMa.


DSmidgy, zdej pride pa vprašanje za tebe: Vežem skupej 1020 pomnilnih celic (Byte-nih) in imam 1020 Bytov. Kolko je to izraženo v KiB-jih?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

Pol sva se samo narobe zastopla.

recimo AM
AM je analogna. Digitalna ma drugačen ime ASK pomoje.

Velikost bi pa pol bla (1000/1024) kByt RAMa.
Če gledaš standarde je to narobe.

Odgovor:
0,99609375 KiBytov ... samo v takem primeru boš pustil 1020Bytov ali pa napisal 1,02kB.

"Ki" se bo uporabljal samo kadar bo številka zaokrožena na 1024 (predvsem tam kjer bodo vse naslovne kombinacije zapolnjene - velikost rama). Prenos na netu bo pa še kar kB in na disku pa kB. Pomoje bi za datoteke mogl isto dat k, M, G in ne Ki, Mi, Gi ... pač delit z 1000 in ne 1024. Recimo: v rač. imaš 128MiBytov RAMa, zasedenega je pa 125MBytov (ker ni skoraj nikoli zasedenega zaokroženo na 1024).

Microsoft ::

Jst bi pr tem še neki malga prpomnil.:))

Če se je velik, ampak res VELIK, gospod Bill G. odločil skupaj s svojimi programerji, ki po mojem v svetu kar nekaj pomenijo, da je 1kByt = 1024Byt, pol bo to skoraj moglo držati.8-)

Ali pa se je zmotil, in potem z "zmotnimi" Okni živi(m), ja, OGROMNO ljudi.8-O

No, po moje ne gre tega pocenjevati, da ta operacijski sistem temelji na tej (ne)urejenosti (1kByt = 1024Byt) podatkov.


by Miha

p.s. Za vse, ki že veste: Okna = Windows.8-)
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

kopernik ::

Tukaj ne gre za nepravilnost. Nekoč so se pač odločili, da 1 kilobajt pomeni 1024 bajtov. Tako kot so se odločili, da se osnovna enota informacije imenuje bit (binary digit... besedo so skovali menda pri IBMu). Ne vem zakaj bi delali znanost in zganjali paniko okrog tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Poldi112 ::

Spreminjat nekaj po toliko letih, ko je ze tako mocno uveljavljeno, je bedarija, utopija. Zgoscenko so si zmislili, ko se je sele zacela uveljavljat. Pa se to je niso forsirali, ampak se je uveljavila zaradi neverjetne zafrkancije. Ko so povsod se delali norca in jo uporabljajli, laiki (vecina) pa niso vedeli, da se zafrkavajo in so jo vzeli za svojo.

B_Marley ::

Prav mas, spreminjat nekaj po tolikih letih je res bedarija...kilo spremeniti iz 10^3 v 2^10...sej pravim kilo je ze nekaj casa zaseden, ne more ena predpona pomeniti razlicno...to prinasa zmedo med znanostmi...za to so nekateri dogovori ki veljajo ze zelo dolgo...da do te zmede ne bi prislo...sej pravim zarad mene je predpona lahko kakrsna koli ampak kilo je ze zelo dolgo zaseden...
She is electric. Can i be electric too?

Sahel ::

vse znanosti imajo svoje izjeme... fizika naprimer uporablja kot osnovno enoto kg v strojništvu pa to ni tako... fizikalne enačbe so v strojništvu drugače označene... kemija meri temperaturo v kelvinih biologija v celzijih. A ima smisla kaj več povedat? V računalništvu pač imamo drugačne enote s standardnimi oznakami... taka drastična sprememba prinese več škode kot koristi. Vse kardo sedaj obstaja bo treba sesut...

DSmidgy ::

fizika naprimer uporablja kot osnovno enoto kg v strojništvu pa to ni tako
In kako je v strojništvu? A tm osnovna enota za maso ni kilogram?

kemija meri temperaturo v kelvinih biologija v celzijih
To tukaj sploh ni problem. Obe enote sta v uporabi.

U nasledn Windows nej dajo Ki, Mi, Gi, ... in G, M, G ... da boš lahko v nastavitvah izbral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Crimson_Shadow ::

Ko bom naslednjič kupoval spomin za računalnik bom kupil 536 MB ali pa kar 1073 oz. 1.076 GB spomina . :\ Za tiste ki tega ne vedo, to je 512 MB in 1024 MB oz. 1GB.

Če se že proizvajalci spomina držijo definicije byta in uvedene 1kB = 1024 bytov naj se tega držijo tudi proizvajalci diskov. V takem primeru ne bi imeli zmešnjave kot jo imamo sedaj.

gumby ::

pri diskih je kapaciteta lahko katerikoli večkratnik števila 512 (to je pač velikost sektorja) - pri ram-ih pa je velikost potenca števila 2, zato pride vedno neka "okrogla" cifra (vsaj v dvojiškem smislu)

ps
zmešnjava se je začela z uvedbo teh enot>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Crimson_Shadow ::

Zmešnjavo vidijo samo tisti, ki ne poznajo osnovnega delovanja računalnika (naslavljanje pomnilnika). Zakaj je 1kB = 1024 bytov? Predvsem zato, ker so procesorji že narejeni tako, da obdelujejo podatke velikosti potence 2. V nasprotem primeru naslavljanje sploh ne bi bilo 100% izkoriščeno, pa še urine cikle bi CPU zapravljal za nepotrebne in odvečne podatke. In večja kot je številka slabše je.

Drug razlog zakaj je 1kB = 1024 pa je, da ljudje nimajo niti malo radi podatke predstavljeje z veliko številkami, še posebno ne, ko imaš na voljo 65536 bytov se 64kB precej lepše sliši.

Poldi112 ::

Zgleda da nisem bil dovolj jasen. Ko sem rekel da je bedarija spreminjat stvari po toliko letih uporabe sem mislil na uvedbo nekih bili al kaj ze. Zame je ze od nekdaj 1kb = 2^10. Tako kot za vecino. Zakaj se niste takrat pritozevali, ko so to zaceli uporabljat. Ne pa zdaj, ko je zadeva ze tako mocno ukoreninjena. To je tako kot bi rekli: Zgoscenka pa ni dober izraz. Povzroca zmedo. Dejmo prisilit ljudi, da zacnejo kaj drugega uporabljat.
LP

DSmidgy ::

1kb = 2^10
Mogoče 1kByte. Enota ni "b" ampak "bit". Spet računalniška okrajšava.

65536 bytov se 64kB precej lepše sliši
65,5kByte se tud uredu sliši. Spet je tu "Byte" in ne "B", ker B je "bell". Je bil prej definiran kot Byte.

Zmešnjavo vidijo samo tisti, ki ne poznajo osnovnega delovanja računalnika (naslavljanje pomnilnika).
In kaj če ma disk 20*10^ 9Bytov "pomnilnih celic". A pol je bolše pisat recimo 18,76GBytov. Pomoje bi le pr datotekah pa ramu mogl 1000 uporabljat, pri strokovnih definicajh naj pa raj 2^10, 2^15, ipd. uporabljajo. Zakaj 1000 - ker če je datoteka dolga 1000 znakov pol je velika 1kByte in ne 0,9kByte ane - niso zaokrožene na 1024? Zmešnjavo vidimo tud tisti, ki vemo da je kilo=1000 in B = bell in kB=kilo*bell in KB=kelvin*bell.

Byte = 8 bit, kilo = 10^3, zato 1 k*Byte ne more bit 1024 Bytov. Kvečjemu 1 kilobyte = 1024 Bytov, samo kilobyte ne more imet oznake kB.

Sej u računalništvu bojo ljudje uporabljal kukr bojo hotl. Samo pomoje je boljše da se red nardi - in z uvedbo Ki, Mi, ... se je red naredu. In to je tud zej uradno .. saj glede na tisti link k ga je en dau. Tako da če rečeš 1kByte = 1000Byte. Če rečeš 1KiByte je to 1024Byte.

Sej vem da se bo še kr uporabljal "b" pa "B" pa "kB" ... samo bo tud do nesporazumov prihajal.

jRk0 ::

Za mene je:

1 mega vedno pomenil 1024 kilobajtov:)

pa 1kb 1024 bajtov.
You fuck up once, you loose two teeth.

B_Marley ::

Torej je za tebe 1kg tudi pomenil 1024g? ...ne ker je kilo 1000 in to pomeni da je 1kg = 1000g ... Ko je prej nekdo omenjal da so v nekaterih znanostih izjeme...so, ampak ne spreminjajo dogovorov o predponah oz enotah...vseeno ce je osnovna enota g al kg...se vseeno je 1000g = 1kg...

Kilo je 10^3...in se ga ne da zapisat s potenco stevila 2...
She is electric. Can i be electric too?

Sahel ::

Ne vem.... za sedaj nism še vidu primera da b enoto kB pomešal s kiloBellom tko da...
v glavnem meni bi se zdelo bol logično naredit popravek ASCII tabel.... zakaj nebi obstajala samo ena ASCII taberla z vsemi znaki tko da nebi blo zmede kar se tiče binarnih kod različnih znakov? to bi bilo bolj logično reformirat kot pa reformirat enote ki so take že od začetka računalništva...
kje piše da si neka veda ne more prilastiti nekega dogovora in uporabljati njen pomen drugače? kje piše da ne smem jst ju3 si sposodit oznako G (giga) in rečt da to ni 10^9 ampak da to je (10^9)+1? Tko al tko nikoli ne moreš izmerit natankih vrednosti vedno si v približku tko da... relativna napaka ostane vedno ista... dejstvo je da to je tako kot imaš razlike v oznakah količin med strojništvom in fiziko...

Gandalfar ::

Sahel: za UNICODE si ze slisal? :)

Crimson_Shadow ::

65,5kByte se tud uredu sliši.


Ta je pa dobra. Če nikoli nisem slišal da je imel C64 ali PC XT 65.5kB spomina. Za obe muzejski mašini so trdili in še vedno trdijo da sta imela 64 kBytov spomina. Sem že zgoraj napisal, mar v trgovini prodajajo 134,217728 MB, 268,435456 in 536,870912 MB (da, to so točne številke, do byta natančno)?

Mogoče čez 20 -50 let, ko računalniki ne bodo delovali več na dvojiškem sistemu bomo res pa uporabljali bolj "človeške" enote za merjenje kapacitete pomnilniških medijev.

Te nove enote zvenijo tako kot bi se jih izmislil telebajski. K(b)B, M(b)B, G(b)B bi bila boljša rešitev.

Sahel ::

Ha me zanima kdo ustvarja zmedo.... zle ni nobene zmede kar se riče teh količin... količine so take in pika... dejstvo je da teh količin se ne more meriti drugače...zato so se človeški možgani prilagodili in znajo preračunat kolko kilobyteov je en megabyte... tle ni nobenega problema in ne ustvarjat panike če vam matematika brez kalkulatorja ne gre preveč dobro...:D

B_Marley ::

Jaz ne pravim da se jih da kako drugace meriti jaz samo pravim da so oznake oz. predpon e ze zasedene za druge pojme...kilo za 10^3...mega 10^6...in zato bi bilo te izraze potrebno spremenit, saj kot ste sami rekli kilo ne mores zapisati s potenco stevila 2...torej se ga tudi uporabljati nebi smelo...

Glede tistega o matematiki brez kalkulatorja... meni gre cisto vredu, hvala...ce pa si ti taki genij pa ne vem kak lahko reces da je 10^3 (kilo) enako 1024...:D
She is electric. Can i be electric too?

Sahel ::

Ah nima smisla.... dejstvo da te prefpone so sedaj postavljene pred te enote... napaka je narejen....
po mojem mnenju je neodpravljiva....
če jo sedaj poskusimo odpravit bomo naredili zmedo...

pivmik ::

Pa mi pride en dober fizik in mi reče da je dal 733MB na 80min CD brez overburnanja.
Jazst ki pa sem računalničar se mu smejem.
A v bistvu on ima prav:
On je dal na CD 733MB oz. ~700MiB.

Pa požrite se.
LP, Gregor GRE^

kopernik ::

To je pa v bistvu samo in le tvoj problem, Picnik. Le zakaj se mu bi smejal? On je dal gor 700MB in ne 733 MB. Pač 1MB = 2^20 Byte-ov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

DSmidgy ::

On je dal gor 700MB in ne 733 MB. Pač 1MB = 2^20 Byte-ov
Če boš pogledou link, ki da je dal en uporablnik ene par postou prej, boš vidu da je to narobe. Ker prov/narobe se gleda glede na sperjete standarde - ki jih je on lepo napisou.

Men se res butatst zdi tole. Nej se 1024 uporablja samo pri 2^n, n="celo število". Ne moreš rečt da je CD velik 700MB. A se 700 da zapisat z 2^n? A pol je CD velik 0,7GB? Po vašem ni, ker morem delit z 1024 in potem je 0,684..decimalke..GB. Sama zmešnjava.

Ki, Mi, Gi ... so realnost. Če se bo pa uporabljal je pa druga stvar. Samo tisti, ki neboste (ali ne bomo) mormo vedt da je to narobe - sploh če ste računalničarji.

Ka pa guni k na rač. fax hodte? Kuko pa tm uporablate tole?

Res upam da bojo enkat dal v Win možnost da si boš lahko nastavu a nej k, M, G deli z 1000 al 1024. Tolk razširjen operacijski sistem pa ne uporabljajo sprejetih standardov. Če bi to (Ki, Mi, ...) v Win dal bi se pomoje koj prjel.

kopernik ::

Na FRI (pri predmetih Arhitektura Računalniških Sistemov I in II) je zaenkrat tako kot povsod drugje. Torej 1MB = 2^20 Byteov. O kakih standardih pri poimenovanju št. bytov pa ni govora (vsaj nekaj let nazaj ni bilo, ko sem sam obiskoval predavanja).

Če bodo nove predpone uzakonjene (oz. bodo prešle v vsakodnevno uporabo), potem bomo pač uporabljali nove enote.

Jaz NE pravim, kaj je narobe in kaj je prav, temveč le, kaj kilo in mega trenutno pomeni v računalništvu.

kopernik ::


Ne moreš rečt da je CD velik 700MB


zakaj ne? Če je dogovorjeno, da velja 1 MB = 2^20 Byte-ov, potem CD vsebuje natanko :

2^20 * 700 Byteov = 734 003 200 Byteov.

Če se dva dogovorita, da ena hruška pomeni tri pomaranče, potem lahko en drugemu reče, da ima 500 hrušk, v resnici pa ima 1500 pomaranč (debilen primer, ampak povedati hočem le, da dogovor lahko obstaja o kakršnikoli zadevi). Ponavljam, da ne trdim, da je tak sistem pravilen.

pivmik ::

Točno tako, kolikor vem, MB niso uradni(v standardih), so v bistvu (beden) dogovor.
KiB MiB GiB PiB pa naj bi postal oz. je že standard.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

No, oprostite... saj vi ste valda bolj pametni od tistih, ki so predlagali in uveljavili ta nov standard.

Se opravičujem.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

Bil sem ban-an iz enga kanala zaradi KiB MiB GiB problema:

22:27:38 [namko] suprnova.org has invalid units on filesize columns
22:27:49 [namko] first of all it's not Mb
22:27:58 [namko] Mb is MegaBit
22:28:03 [Stranger] ayuh
22:28:15 [sloncek-admin] namko: we're smart arent we
22:28:30 * You were kicked by Stuie (Please join #iamacomputergeek)(?I-n-v-i-s-i-o-n?)
22:28:30 * Attempting to rejoin channel #suprnova.org
22:28:30 * Rejoined channel #SuprNova.Org
22:28:30 * Topic is 'Forums=UP, Tracker=UP, Site=UP | Keep Suprnova ALIVE! Lend Suprnova a MIRROR! Contact Joror! (joror@suprnoa.org) | For channel news type .news | Remember folks, Don't PM the OPs! | #Suprnova.org - Who's ya Daddy'
22:28:30 * Set by SimbaK2K on Sun Aug 03 21:11:10
22:28:30 -MaxxSpawn- It is your responsiblity to know all the rules, type !RULES upon entry.
22:28:31 -MaxxSpawn- @find and !list are no longer here, Visit #suprnova.torrents for those!
22:28:31 -MaxxSpawn- .....Enjoy Your Stay at SuprNova.org ":]
22:28:31 -MaxxSpawn- NEW to BitTorrent? Type !NOOB Before asking the Channel and learn how you can D/L Files!
22:28:32 * ViCgfdg has joined #SuprNova.Org
22:28:32 [namko] just a suggestion
22:28:41 [ViCgfdg] does anyone know where I can get subtitles to lord of the rings two towers
22:28:56 [Tropi2908] Has anybody tried out MS Ralleysport?
22:28:58 [Suislide] Mb is megabit?
22:29:00 [Suislide] hmm
22:29:03 [Suislide] where have i been
22:29:07 * funkd has quit IRC (Connection reset by peer)
22:29:09 [namko] MB is megaByte
22:29:14 [warriorduck] !forums
22:29:15 [MaxxSpawn] (Auto) ~( warriorduck ~ Go to http://forums.striked.org/suprnova [-- SuprNova Forum here. )~
22:29:17 [Suislide] u just said it was megabit
22:29:24 * scsarules has joined #SuprNova.Org
22:29:36 [namko] arew you case insensitive?
22:29:38 [djjohnnyboyuk] ?sloncek-admin? good work with the site
22:29:40 [Jedeye257] MB and Mb are different
22:29:44 [sloncek-admin] ty
22:29:46 [Suislide] i see
22:29:50 [Suislide] who cares
22:29:53 [sloncek-admin] indeed
22:29:55 [sloncek-admin] who cares
22:29:56 [Suislide] :D
22:30:00 [namko] and finally the MB MegaByte unit is wrong
22:30:00 [Kei-Kun] hehe
22:30:00 * e-ternal| has quit IRC (Ping timeout)
22:30:05 [StewartG] its free, donyt be so picky
22:30:14 [Suislide] namko shut up :P
22:30:17 [namko] the new proper unit is MiB
22:30:22 [Kei-Kun] lol
22:30:23 [Jedeye257] no one uses bits anymore anyway :)
22:30:24 [Suislide] why is it MiB
22:30:26 * Guest2739 has joined #SuprNova.Org
22:30:29 [djjohnnyboyuk] come on please help want to play tonight gta 3 got the 2 discs but says inval cd help
22:30:29 [Suislide] that reminds me of the men in black
22:30:32 * e-ternal|zzz has joined #SuprNova.Org
22:30:39 [Suislide] and where does the i come from
22:30:39 [Kei-Kun] or maybe MiBi?
22:30:40 [namko] can't you see on your BT client
22:30:43 [Kei-Kun] :P
22:30:47 * ViCgfdg has quit IRC
22:30:52 [djjohnnyboyuk] man in black
22:30:52 [Guest2739] hey
22:30:52 [Suislide] megaibyte
22:30:53 * e-ternal| has joined #SuprNova.Org
22:30:53 [namko] KiB, MiB, GiB, ..
22:30:55 [StewartG] namko - if you don't like the site don't use it
22:30:57 [Stranger] invalid CD?
22:30:57 * e-ternal| has quit IRC (e-ternal|)
22:31:00 * Guest2739 is now known as SniFeR
22:31:02 [SniFeR] hey
22:31:03 [Suislide] yes why is there an i in there
22:31:06 [namko] i like the site very much
22:31:15 [StewartG] great, don't moan :)
22:31:20 [namko] i just want to clear some thing for you
22:31:20 * Greenie has quit IRC (Ping timeout)
22:31:22 [SniFeR] i downloaded tomb raider..but it was 66% done..and when i go back to download it says error
22:31:33 [djjohnnyboyuk] ?Stranger? yeah invalid cd or canot fid cd-rom
22:31:39 [SniFeR] and i also wanna upload some a 50cent album
22:31:42 [Stranger] did you install the crack?
22:31:48 [Stranger] or rather, load from it?
22:31:52 [akashi] GiB = Gigibyte (I hate that invention)
22:32:02 [Suislide] gigi?
22:32:07 [namko] it's a standard
22:32:07 [Lorien] Information ? Problems getting to the site dont forget to check out #suprnova.torrents till we`re back, get your torrents there ? ?I-n-v-i-s-i-o-n?
22:32:08 [bassj18] stuck download tomb raider ablum!
22:32:16 [akashi] yep to make sure it is not Gigabyte
22:32:16 [Tropi2908] Everybody is reading, but nobody is answering. If you don't have any experience please tell me. I will be quiete afterwards...
22:32:18 [Stranger] gigabit?
22:32:20 [bassj18] tons people get it and upload it slow!!!
22:32:22 [SniFeR] i downloaded yesterday..but where do i download the crack??
22:32:27 [Kei-Kun] I'll bbl
22:32:27 [namko] The Mega Kilo Giga unit are all wrong
22:32:31 [djjohnnyboyuk] ?Stranger? crack from the iso disc 1 says cant install as only for xp with no update
22:32:31 [Suislide] namko
22:32:32 * Kei-Kun has left #SuprNova.Org
22:32:35 [Suislide] shut up no ones cares
22:32:38 [Savage_] anybody got american wedding?
22:32:43 [bassj18] yep!!!
22:32:44 [namko] me
22:32:45 [Stranger] johnny, pm
22:32:55 [Stuie] Please be quiet namko
22:32:55 * ray has quit IRC (Connection reset by peer)
22:32:59 [Stuie] or else i will have to stck
22:33:00 [Savage_] kan i download from u if u have a ftp server?
22:33:05 [Stuie] my big toe up your arse
22:33:12 [sloncek-admin] lol
22:33:14 * billy_tlr is back from Stuffin my face. I was gone for 1hr 24mins
22:33:20 [bassj18] not from pants upload
22:33:23 [namko] why aren't you accepting my suggestion
22:33:31 [namko] give me please a reason
22:33:33 [Suislide] hmm somethings wrong with acp its been doing that test thing like 500 times
22:33:33 [sloncek-admin] cause nobody cares
22:33:38 * babyb sets mode: +b *!*PicNiK@*.dsl.siol.net
22:33:38 * You were kicked by babyb (smartarse)
22:33:38 * Attempting to rejoin channel #suprnova.org
22:33:38 * Unable to join channel (address is banned)


Folk je res trmast...
LP, Gregor GRE^

B_Marley ::

@kopernik: samo problem se pojavi ce se vsi dogovorijo da je ena hruška 3 pomaranče....samo za enega pa je 1 hruška 5 pomaranc....potem pa ti "trguj" s tem clovekom...

Upam da se bodo te oznake prijele...cisto iz vidika mednarodnih dogovorov...
She is electric. Can i be electric too?

Freelancer ::

Ja in zakaj si jim sploh karkol su razlagat? Sej je ocitno iz loga, da jih boli k**** za celo zadevo (na zalost).

Sahel ::

Mah...tej dogovori so bli že mnogo let od tega...
nekatiri jih poskušajo spremenit


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk velik 500GB ko seštejem razpoložljiv prostor na C-ju in D-ju dobim rezultat 464, (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10110931 (9374) technolog
»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516954 (12254) Matevžk
»

Poravnava: Seagate lagal! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
727323 (7323) gruntfürmich
»

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

Oddelek: Novice / Diski
414310 (3691) Matev
»

Razlaga nekaterih osnov... mbit/s...

Oddelek: Omrežja in internet
132058 (1845) MUC

Več podobnih tem