» »

Intel P4 2.4C navijanje

Intel P4 2.4C navijanje

morphling1 ::

Noro, v malo več kot šestih urah mi je izračunalno 49 frameov, vsakega paketa, se pravi praktično enega celega, gre pa za protein p364 vreden 29 točk.
P4 C HT seka, seka, sekaaaaaa :)

edit: evo slikce da bo bolj jasno:
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

asPeteR ::

Morph: Welcome to the club!>:D

Katero verzojo procesorja si dobil?(napetrost) In kje je bil narejen?

Jaz imam tudi take izkusnje, da je je sel proc, tja do, 3GHz, brez problema, defaul voltaza ... Za naprej pa bo verjetno potrebno boljse hlajenje in voltaza. Razen, ce imas SPET sreco in si ubodel, kaksen hud kos silicija.8-)
http://blog.stegnar.com

BoLhCa ::

kokr je ze asPeter reku: pozdravljen v p4 family=))
lp

morphling1 ::

Uf a veš da nisem nič gledal ampak samo zadevo vrgel pod box cooler. Cpu-z piše 1.568 V, bom prepisla podatke ko bom montiral vodno. Hlajenje je pa res bogo zaenkrat, box Alu cooler z 2500 min-1 ventom ter original termalno nalepko (yep tako sem bil len da niti tega nisem dol dajal) se pravi v hlajenju imam ogromno rezerve oz predvsem v višji voltaži.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

No, ko bom montiral kaksno hujse hlajenje od tega poglej kje je bil assemblan.

Glede napetosti. Pise na sktli, tam kjer so specifikacije. Ali pa v biosu(najmanjsa mozna napetost). Verjetno je 1.525V ...

Ja pomoje mas v hlajenju tak OGROMNO rezerve, toda v napetosti pa ne tolk grozno. Recimo jaz sem ugotovil, da je 1.6V nekak najvecja napetost katero ima proc se rad. Seveda dela tud na 1.9V toda se slabse navije + zelo greje.
http://blog.stegnar.com

Bug ::

Pozdravljeni.

Jop, P4 res seka....

Ker pa bi si rad namestil vodno hlajenje v moj novi sistem in zaupam samo morphovim vodnim blokom me zanima kako se glasi tvoj, morphling1, E-MAIL naslov, da povprasam par stvari...

Lp,
Bug

monster-x ::

Bug, najdeš ga v profilu.;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

asPeteR ::

No, morphling1, kako je zdaj situacija z intlom? Pa ja menda ne bos ostal pri 3.0GHz?

:)
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

Delam test grafičnih kartic na njem in sem še na zraku :) Sej bo, sej bo :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

guardy ::

Evo js ga mam ubistvu od prvih serij, ki so ble u SLO. Sem mel navitga na 3.2G z originalnim hlajenjem na default voltazi. Temperatura je pa zrasla na nekje 41 stopinj.

Zdej ga mam na 3G z temperaturo pod 40 stopinj.

asPeteR ::

guardy: Dej mal vec povej ... Je bil z BOX hlajenjem na full load 100% stabilen cez daljsi cas na 3.2GHz.

In tole:

->Temperatura je pa zrasla na nekje 41 stopinj.

To vse kaze na idle temperature ...

In tudi to:

->Zdej ga mam na 3G z temperaturo pod 40 stopinj.

Npr: Jaz imam ga na 3.3GHz pa je na odle temperatura 42.5C(oklica 24.8C)

Koliko si mel ti temp okolice? Razen ce mas klimo na ful bi ble mozne take temperature.(pa se to zelo tezko)

Npr: Ce pa je moj proc na ful load(res ful load, tako da sta obremenjena oba logicna procesorja) pa zraste teperatura proca cez 55C.

Pa imam SLK900 gor ...

->Sej bo, sej bo

No, kul, ker me res zanima potencial tega proca na vodnem. Aja, si potem ze utegnil pogledat na skatlo od proca kaksna je default voltaza?
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

morphling1 ::

Sej mene tud zelo matra, do kam bo šlo. Napetost je pa 1.525 V
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

->Napetost je pa 1.525 V

Hja, pol so majo trenutno vsi proci v slo samo tako napetost ... Pac max.

Ma, ce bi clovek kje dobil procesor z nazivno napetostjo 1.475V potem ... Sam jaz mislim, ko bojo izboljsali proces, bojo tudi taki procesorji prihajali na (tudi) na nas trg ... Bomo videli.
http://blog.stegnar.com

guardy ::

Oi

Ja z BOX hladilnikom sm ga mel kakih pou ure brez sesutja. Bom pa ga navil na 3.2 pa bom pol vidu kako se obnese za mal dle cajta.

Ne vem, men kaže tolk temperatura, razen, če je senzor kej sfukan? Mam pa Gigabyte 8IPE1000-PRO ploščo.

Sicer pa nisem sistema kupu za navijanje, čeprou ma use potenciale :D

asPeteR ::

-Ja z BOX hladilnikom sm ga mel kakih pou ure brez sesutja. Bom pa ga navil na 3.2 pa bom pol vidu kako se obnese za mal dle cajta.

Dej ga s cim obremeni. Npr Prime95. Ce ga se nimas si ga zlovdaj.

->Ne vem, men kaže tolk temperatura, razen, če je senzor kej sfukan?

Verjetno je senzor cisto vredu, toda ti moras najprej obremetiti sistem(prej omenjeti Prime95), ga gonis kaksne 20min ali pol ure in potem vidis, realno(odvisno od senzorja) tempreraturo pod full load.

Na 3.2GHz bi morala biti okrog NAJMANJ okrog 50C.
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

No, da nadaljujem debato iz novice o porabi procesorja ...

Prejle sem se dokopal do ene zanimivo sliko oz graf, ki prikazuje porabo procesorja[W] v odvisnosti od frekvence ...



Zanimiv graf moram rect. Iz tega grafa se lepo vidi, da danasnji procesorji northwood porabijo MOCNO pod 100W tudi ce so lepo naviti. Potem pa pride na vrsto prescott, pri isti frekvenci kar mocno bolj vroc od starejsega brata ... Verjetno dodatni pomnilniki zahtevajo svoj davek. Toda vseeno presenetljivo. Kajti prescotti naj bi imeli default napetost 1.2V(.09mikronski) Torej vse to kaze, da je v procesor res vgrajenih ogromno, ogromno tranzistorjev. In le kaj nam kani Intel se predstaviti s tem Prescottom? Zelo verjetno ima kaksnega aduta v rokavu, za katerega se ne vemo(podobno je bilo s HTT). Morda celo 64 nabor registrov? Kdo ve.

Pa se glede (ne)podpore i865/i875 cipsetov glede prescottov. Intel na svojih straneh odjavalja, da bodo da cipovja podpirala Prescotte.
Linki:
Link1
Link2

PS: Zgleda, da ST neki gifi zezajo al kaj ... Link do slike.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

morphling1 ::

Eh, odgovarjat na komentarje v tisti novici je itak brezeveze. Prvi Prescotti bodo skoraj 100% bili 0.13 mikronski, ker Intel še ne bo imel pripravljene 0.09 tehnologije pred 2004. Glede porabe Prescott bo porabil veliko predvsem zaradi obilice novih tranzistorjev v obliki dodatnih 512 kb predpomnilnika,ter seveda spremenjene strukture, tudi frekvenca naj bi šla do 3.6G, kar je v bistvu fenomenalen dosežek za 0.13 ne glede na to da odda več kot 100W.
Vseeno pa s tako požrešnim procesorjem ne morejo računat na kak velik uspeh, 0.09 in močno zmanjšana poraba je edina dolgoročna rešitev.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

Ma, sej vem, da je po eni strani brezveze odgovarjat, toda na jetra mi gre, ko folk kr neki v tri krasne pise. Vidijo 100W, potem pa KWA(8-O 8-O ) in potem takoj Intel ful zanic, jada, jada ...
Ne pa pomislijo, da kot si ze napisal, je jedro poponoma PRENOVLJENO, takorekoc, popolnoma novo!! Dodatni 512kb L2 cache, veliko prinese k vatom in tranzoskorjem, sponimo se Athlon-Barton!, Potem je se enkrat vecji L1 pomnilnik! Potem je malce podaljsan cevovod(doseganje visjih frekenc), potem so tukaj PNI, dodatnih 13 registrov imenovanih tudi SEE3 ... In se ostalih malenkosti ... Skratka zgoraj nastete novosti, so samo te, ki povecajo porabo procesorja! Normalno, da bo imel potem proceor pri 3.6GHz 100W, ce pogledamo P4 3.2 porabi 82W. Potem je se 100W, kar dobro za tako kopico novosti pri 3.6GHz.

In folk se neki tolazi kaj je Optreon hladen ... Seveda, pri najnizjih frekvencah ... Toda, ce bo zelel biti optreon konkurent Prescottu pri 3.6Ghz, potem bo moral delovati na okoli 2.4GHz, sedaj bi pa rad vedel porabo Optreona pri dej frekvenci! No, zanesljivo okoli 100W, raje vec!

Kdo potem pravi, da je Optreon "hladnejsi"?
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

TribesMan ::

A se spomnite cajtov ko se je folk pritoeval da se cyrxi ful grejejo v primerjavi z pentiumi (MMX). Se mi zdi da odkar se je začela euforija z navijanjem se tud sami proizvajalci poslužujejo navijanja. Ce pogledate malo v preteklost vidite da so redki procesorji požrli več kot 20W (recimo P2 400 je bil ko je vn prišel špica pi ni kuril bogvekaj). Zadnje cajte pa že proizvajalci procesorjev čakajo kdaj bo na trg prišel kakšen SLK800 killer da ga bodo ponucal za svoje retail procesorje. Če bi recimo dali pogoj da procesorji ne bi kurili več kot 20W ne verjamem da bi bli danes pri 2GHz raje manj. Recimo Athlon XP bi moral laufat pri 1330MHz in 1.2V, to je nekje PR1500 >:D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Tomy_MMX ::

Mene bi pa zanimalo, kakšna se vam zdi kombinacija z čipovjem 865PE na plati in 2,6C procesorjem?
In, če rajši vzamem plato 876 in procesor 2,4C in tega navijem na 2,8+?
Predvsem me zanima, kako se to vse obnaša na BOX hlajenju?

lp

asPeteR ::

->Mene bi pa zanimalo, kakšna se vam zdi kombinacija z čipovjem 865PE na plati in 2,6C procesorjem?

Odlicno.

->In, če rajši vzamem plato 876 in procesor 2,4C in tega navijem na 2,8+?
Predvsem me zanima, kako se to vse obnaša na BOX hlajenju?

Pravtako odlicno, racunaj pa da ga bos lahko navil pri BOX hlajenju tam okoli 3GHz.

Hec glede 2.4 in 2.6 je samo, ce zelis imeti malce majsi FSB pri 2.6 in s tem posledicno vecje frekvencno navitje. Ne glede na to, se ti pa se vedno najbolj splaca vzet eno i865/i875 plato ter kar 2.4C procesor.
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

Jaz sem prejšni teden končno vse spravil pod vodo (bom enkrat vrgel gor slikce) temperature so zdaj ukročene pri 1.63 V imam s HT in foldingom pri 3305 MHz temperaturo 33°C kar je točno 24°C manj kot z box coolerjem in 3.2 GHz ter 1.6V, blok je praktično direct die (0.4mm dno) NB je tudi pod vodo, kar je bila kar lepa težavica pri pritrjevanju saj nimajo 865/875 plate povečini nobenih uporbnih lukenj na tem mestu. Mam pa problem z doseganjem višjih FSBjev, trenutno mi dela 275, 280 postane nestabilno problema še nisem našel, moram naredit še voltmod za ddr, čeprav problem z rami skoraj sigurno ni saj sem probal tudi 3:2 (drugače 5:4) tako da moram še malo po drugih forumih prečekirat kako je s to plato in višjimi FSB-ji in kaj je potrebno za preboj. Naj bi pomagal višji VAGP, ki naj bi bil enak VDD samo v mojem primeru pomik na 1.8V ni veliko pomagalo, samo malo dalj je delalo na 280. Potem ostaja še hlajenje, verjetno bom probal blok predelat še za pelta, ker kot sem videl ima folk za nad 300 FSB kar ekstremne metode. Upal sem da bo malo lažje, pa zgleda da ne bo :)
Kake pametne ideje so dobrodošle.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Iztirjenec ::

morphling, daj poslikaj malo kak si uštimav vodno hlajenje na Asuski (NB)...

morphling1 ::




Zadevo sem rešil tako da sem naredil dva nosilca s hakeljci, ki se zataknejo na tiste na plati potem pa sem pa na njih z vzmetmi pritrdil blok preko tiste sredinske konzole, enega detalja se ne vidi, konzola pritiska točno v centru na blok, ker sem na vrhu bloka na sredini naredil majhno luknjico za kroglični ležajček, enako tudi na spodnji strani konzolice tako da je pritisk res samo na sredini, se pravi nad jedrom čipa NB-ja
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tomi ()

TribesMan ::

Pa res ni načina da bi to bolj na lep način spelal? Sem videl od Dangerdena rešitev, ki mi je zelo všeč. Uporablja samo dva kaveljca, so pa sami kaveljci podaljšek vijaka, ki jih nato uporabljaš kot obično pritrjevanje procesorskega hladilnika. Pa itaq so teli chipseti zelo neobčutljivi na temperaturo, eden na ExtremSystems je laufal mašino okoli 1h brez hladilnika na chipsetu in to pri 270MHz FSB in je vse delovalo OK, če se prev spomnim je celo foldal med tem. Vprašanje če je tako hlajenje resnično potrebno.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

asPeteR ::

Ua, Morph! No koncno! Sem mislil, da si ze kej prekuru!>:D

-> so zdaj ukročene pri 1.63 V imam s HT in foldingom pri 3305 MHz

Kolk mas to nastavljene napetost Vcpu? Na 1.65V ali na 1.625V, ker so ponavadi tiste napetosti, ki jih prebere winbondov cip manj natancne od regulatorja ...

->temperaturo 33°C kar je točno 24°C manj kot z box coolerjem in 3.2 GHz ter 1.6V,

Uf, to so pa svijsko nizke temperature! Jaz jih mam ene 20°C visje na 1.6V, 3.3GHz-1.1GHZ!

->Mam pa problem z doseganjem višjih FSBjev, trenutno mi dela 275, 280 postane nestabilno problema še nisem našel, moram naredit še voltmod za ddr,

Pomoje je tleke se velik rezerve. Samo zanimivo, jaz imam originalen hladilnik gor(seveda sem odstranil tisti cigumi, ki je sedaj nadomesen s AS3 ...) Pa imam isto lahko 275MHz, kaj visje pa ni sans! Kot bi se zaletel v en zid ... Tezko bi krivil hlajenje. Saj mas ti vodno pa ni nic bolje. Kaksen Vdd mogoce ...

Kaj mislis da te omejuje FSB ali CPU? Sam zase mislim, da me CPU, obcutek imam, da imam pri FSBju se neki rezerve ... Verjetno pa je pri tebi ravno obratno ...

PS: TribesMan je tudi potrdil mojo domnevo, da Cipet ni tako obcutljiv na temperaturo ... Zelo verjetno je potem res potrebnen kaksen Vdd ...
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

morphling1 ::

Tribes, meni se moj način zdi kar dober, mogoče res ni najlepši zaradi tiste konzole samo je pa učinkovit. DD sem šel pogledat in je res tudi zelo fina zadeva, def. bolj elegantna, samo malo manj prilagodljiva, jaz sem računal da bom enkrat dal vmed še pelt in cold plate torej bo zadeva skoraj cm višja, se pravi da bi moral v DD primeru imet nove štiri vijake ustrezno podaljšane, ker če bi samo bolj zategnil vzmeti za tisti cm, bi sigurno potrgal tiste hakeljce.

Glede voltaž če se ne motim imam v biosu nastavljeno 1.65 V, bom en dan pogledal.
FSB pa verjetno res ovira VDD, samo glede temperatur te sigurno povečajo možnosti, verjetno je pa potreben malo bolj konkreten skok dosti pod trenutne temperature, to sklepam po tem da imajo nekateri, ki so šli čez 300, 100 in več watne pelte gor (čeprav je to že malo pretiravanje)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

OwcA ::

Visoke FSBje dosegajo predvsem z i875, ako me spomin ne vara. Tudi ko sem sam testiral, je šla EPoXova Canterwood na 310 MHz (ni bilo stabilno, ker se je procesor obupno slabo navijal, mnogokratnika pa nisem mogel spustiti pod 12), Springdale pa na nekaj čez 270 MHz. Dopuščam sicer mžnost "srečne izbire", je pa res, da tudi opevana P4P800 ni ravno blestela.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

morphling1 ::

Če ne bo šlo zlepa bo šlo pa s silo :D
A ma kdo kak 100+W pelt za posodit, da vidim če je kaj efekta. Jaz še vseeno nisem obupal nad 300+ FSB >:D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

TribesMan ::

A si probal napetost dvignt? Recimo 1.75V bi blo kao nekje v mejah da se ne bi kak SNDS zgodil. Glede na to da ti RAM ni problem, in da chipseti niso glih nevemkako občutljivi na razne temperaturne in napetostne vplive, je pa najbrž neki s procesorjem. Probaj dobit kakšnega na reverz >:D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

morphling1 ::

SNDS so zame bajke, voltaže se ne bojim dvignit in sem tudi že vozil čez 1.85 V samo ni bila fora v tem, fora je da mi fsb ne gre čez 275 stabilno
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

BoLhCa ::

ok, moj p4 trenutno laufa na 3.2, (vec zaenkrat ne gre), na 275fsb-ja se mi sistem ne zbudi ;( , kriv je verjetno proc ker rami so mi laufal tud na 230 stabilno, zdej so pa na 212! stopinj mam 58 (laufa prime95, Folding in se Seti), hladilnik je box varjanta s eno crna nalepko spodi=)) Q 1 = zakaj se sistem ne zbudi pri 275 fsb-ja?
aja pa se to score v PCmarku 2002 ja pa:
- proc - 7669
- memory - 9045
Kaj ce hocm jest sliko dat v moj post kaj morm met ksn svoj ftp al kaj?
k jest mam zaenkrat se modem!
lp
bolhca

c3R4R ::

Ja, sliko morš prenest na server preko FTPja... (volja, arnes, ...)
Volja: ftp.volja.net
Arnes: razor.arnes.si

Aja, na tvojem mestu bi zamenjal hladilnik, ali stik med procom in rebri namazal s Artic Silver 3... Tista originalna stvar, kjer je stik je SLABA...:|

;)
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

BoLhCa ::

criLin15@ hvala za ftpje=)
kar se tice pa hladilnika pa ne mislim kesa metat, ker mislim met vodno in to se ta mesec, u bistvu takoj k nakazejo dnar na ŽR!
mord ze dons...
lp
se slikca (ce je ratalo=))

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

c3R4R ::

Hm... Slikco ti ni uspel prlepit v post!

Glede na to, da je povezava slike (ki je ni) na ftp.volja.net je napačna... Ti morš preko kakšnega FTP programa preko naslova ftp.volja.net prenest sliko na server. Potem pa daš tam kjer pišeš post gumb slika in napišeš URL... Npr.
(naslov, če maš sliko na voljinem serverju)... Morš met pa dost do neta preko volje!!!

Če nimaš FTP programa povej, da ti linkam zadevo...

;)

BTW: Vodno bo še boljš za tvoj comp...:D
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

TribesMan ::

Zgleda da tud pri Intelu niso zadeve tako rožnate, pri navijanju FSB, kot je iz začetka zgledalo. Pa še to je zajeban k maš multiplier zaklenjen in ne veš kaj je problem al proc, FSB, RAM... Probajte z kakšnimi drugimi BIOSi, ali pa poizkušajte spremenit FSB/RAM razmerje, ker so neke ugotovitve zadnje cajte da zana bit problem glih v asinhronem delovanju RAM/FSB, recimo primer, ko pri 1/1 deluje FSB do 275, pri 5/4 pa ne gre čez 250MHz. Sam problem je zdej dobit RAM ki bo potegnil do 300MHz FSB.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

asPeteR ::

->Sam problem je zdej dobit RAM ki bo potegnil do 300MHz FSB.

Jih se ni oz. inzenirski primerki.

->Zgleda da tud pri Intelu niso zadeve tako rožnate, pri navijanju FSB, kot je iz začetka zgledalo.

HM! 1.1GHz FSB ni dovolj? A 200MHz pri AMDju pa je velik oz max overclok 240-250MHz, ne ga lomit?(ne pozabi, da je dualchanel pri AMDju sam marketing)

-> Pa še to je zajeban k maš multiplier zaklenjen in ne veš kaj je problem al proc, FSB, RAM...

To je res slabost, sam kaj ces!:| Res bi bilo idealno imet odklenjenega Intelcka, vsaj vedel bi kje tici zajec, sicer pa je zame multiplajer 12x odlicno razmerje, recimo mam 3.3GHz al pa na 3.2GHz, fsb je pa tudi na meji, tako, da ravno prav in sem popoloma zadovoljen.:)

BoLhCa: Ti si pa dosegel cisti maksimum, s tem box hladilnikom in tistim crnim cigumijem. Tako, da si lahko zadovoljen. No, me zanima koliko bos navil proc, ko bos imel vodno ...
http://blog.stegnar.com

TribesMan ::

HM! 1.1GHz FSB ni dovolj? A 200MHz pri AMDju pa je velik oz max overclok 240-250MHz, ne ga lomit?(ne pozabi, da je dualchanel pri AMDju sam marketing)


Kot prvo si zadeve napisal precej po ribiško (al pa lovsko če ti to bolj paše). Če že pišeš 1.1GHz FSB pol napiš da ma še AMD 500MHz, ne pa 250.
Ja poglej na stvari malo drugače. Ko je izšel NF2 je bil zunaj AMD procesor z 133MHz vodilom, šele kasneje so prešli na 166 in šele več kot pol leta po izidu NF2 so prišli ven proci z 200MHz vodilom. Pri Intelu pa je je bil 865 (in 875) dinzajniran za 200MHz. Tako da maksiamalen procent overclocka je recimo pri AMDju iz 166 na 240, pri intelu pa iz 200 na 300. Same shit a ne? Pa še neki je glede tistega marketinga z dual chanellom. Probaj najprej svoj sistem z SC nato pa še z DC, pa ne verjamem da pridobiš 10%, ker je še samo FSB vodilo ne dohaja RAMa (tisti quad puped je še dvakrat večja bajka kot DDR, že DDR ne ponuja 100% pohitritve (raje nekje 50%) da o QDR sploh ne govorimo, v realnem življenju mu ne dam 20% prednosti pred DDR). Tak da trenutno je intel v prednosti samo zaradi HT, ker OC Intela ni glih blesteč 3.3GHz ni glih bogve kaj (recimo Bartoni 2500+ se z zrakom navijejo glih tako nekje (2300-2400MHz) da je rating približno glih), če hočeš pa več ti pa ne uide voda al pa prometeia.

Mater odkar mam AMDja sem čist neki proti intleu, prej sem bil pa 1000% intelaš, zgleda da je to neka bolezen. No sej če sem pošten je intel boljši ampak ga plačaš dvakrat dražje!! (Je pa res da ma "navidezno" zaradi HT v sebi dva procesorja in je zato najbrž cena dvojna)>:D

Ko bom velik bom imel Intel.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

asPeteR ::

->Kot prvo si zadeve napisal precej po ribiško (al pa lovsko če ti to bolj paše). Če že pišeš 1.1GHz FSB pol napiš da ma še AMD 500MHz, ne pa 250.

500 nikakor ne. Saj je to rekdo navitje. Recimo 440MHz, to so navitja pri AMDju ...

->Probaj najprej svoj sistem z SC nato pa še z DC, pa ne verjamem da pridobiš 10%, ker je še samo FSB vodilo ne dohaja RAMa

Neumnosti klatis. Lahko bi vedel, da je cipset i875 dizajniran za dual channel, pravtako vodilo P4. In ta QPB, mu prav lepo pomaga, v nasprotju s tvojim prepricanjem.
Dual channel, pri P4 zelo, zelo pomaga. Presenecen sem, da tega ne ves. Malo poglej teste.

->Tak da trenutno je intel v prednosti samo zaradi HT,

TO bi tud jaz rad videl, toda, to zal se ni res. O tem smo v rej temi ze veliko, veliko govorili. Prave razsirjenosti programov, ki bi potpirali vecnitje niti ni ... YET. Res pa je tudi, da je zelo veliko, da HTT podpirajo ze WinXP.

->recimo Bartoni 2500+ se z zrakom navijejo glih tako nekje (2300-2400MHz)

Naslednja neumnost. Po cem to sklepas? Po svojih izkusnjah? No, jaz govorim z svojimi, presenecen bi bil koliko procesorjev sem dal jaz cez tele pol leta os AMDja ... Tako, da jaz se s tem ambolutno ne strinjam. NI veliko navijaskih procesorjev. Enim par, ki uspe, jih je pa seveda cel forum poln, in prav je tako. Toda to vseeno ne pomeni stvari posplosevati, kajti se enkrat ponavaljam, tole podrocje sem raziskal in deep.

->Mater odkar mam AMDja sem čist neki proti intleu, prej sem bil pa 1000% intelaš, zgleda da je to neka bolezen. No sej če sem pošten je intel boljši ampak ga plačaš dvakrat dražje!! (Je pa res da ma "navidezno" zaradi HT v sebi dva procesorja in je zato najbrž cena dvojna)

To je res. Toda treba je gledat stvari kolikor realno. Npr. jaz sem imel skoraj vse mozne plate na NF2 in skoraj vse mozne vrste procesorjev od AMDja ... In sem presedlal na intel. Hja, pomoje zato lahko kar realno gledam na stvari. Eden, ki pa pristas Intela ali pa AMDja pa gleda stvari tezje.

Preden se usuje plaz obtozb "Intel beden", "vsak se navije lahko na 2.5GHz komot AMDja", naj prej proba obe platformi in potem bo videl, kaj je boljse.

Glede cene. Meni se je tudi zdel Intel drag, toda ko vidis, kaj zato tudi dobis se ti naenkrat zdi, da ni tako drag. Ves, da ne bom imel nobenih problemov z driverji za plato(amd ima Via problem, pa tudi nvidia ni imuna - 2.41 - znano?)procesor se bolje navija, recimo jaz vem, da imamo v SLO eno slabo serijo procesorjev C verzije intela, toda se se vedno vsi navijejo tja do 3.3GHz ... Ne pa pri AMD kjer niha navitje, raje ne govorim ...

Skratka, pri izbiri platforme ne gre samo, za pet benchmarkov, ki jih za namecek niti ne "Uporabljas" npr: Rendring programe, Photoshop ... Jaz jih ne. Predvsem za Developing, Linux, tam pa pokaze moc HT in ostalih optimizacij za Intel, prevajaniki recimo.

Verjamem pa, da je za enega smrkavega poba se vedno najboljsa izbira AMD za 15k, kej lahko opazuje poskakovanje josk v najnovejsem Tomb Raiderju ...

8-)
http://blog.stegnar.com

DjTonic ::

Verjamem pa, da je za enega smrkavega poba se vedno najboljsa izbira AMD za 15k, kej lahko opazuje poskakovanje josk v najnovejsem Tomb Raiderju ...
:DLMAO LOL :D

morphling1 ::

Tribesman, samo nekaj o tvoji teoriji zmogljivostnih skokov določenih novih tehnologij. Ne smeš menjat sistemske zmogljivosti z komponentno zmogljivostjo. DDR je že v strogo spomiskih testih skoraj 100% boljši od SDR ampak kot skupne perfomanse to nanese ene 10-15% pri enakih hitrostih, podobno je naprej quad pumped, ki je bil pred prihodom DC plat neizkorišen, zdaj ko je zadeva taka kot mora biti, je skok spet tam od 10-15 % v skupnih zmogljivostih, če bi pa gledal kake spominske benchmarke je pa razlika spet skoraj 100% (realno bolj okrog 70%). Zame je sistemski skok v zmogljivostih v razredu 10-15% ogromen in več kot vreden novih tehnologij.
btw tudi procesor 2 GHz recimo niti slučajno ni 100% hitrejši skupno od 1 GHz različice, razen v striktno računskih operacijah.

Glede P4 in Amdja, 2.5 GHz Barton je že zelo hitra zadeva o tem ni dvoma, samo jaz sem sam stestiral da P4 navit z FSB jem čez 1000 MHz in frekvenco 3.2 GHz in prehiti AMDja v večini gaming testov, sploh pa raznih SSE2 podpirajočih aplikacijah (jih je že kar veliko), da v ostalih spomnisko požrešnih programih ne govorim, glede na to da 2.4C skoraj brez vsakršnih koli težav spraviš na 3GHZ (250 FSB) z box zračnim hlajenjem je to skupno sigurno hitreje kot pa optimističnih 2.3 GHz iz Bartona na zračnem hlajenju ter recimo 220 FSB ob približno srečni roki s plato. Odklenjen proc je seveda velika prednost AMDja samo spet ne pretirana. AMD je bil konkurenčen dokler ni bilo 865/875 čipseta in 800 MHz procov, zdaj se je vse obrnilo HT že pri 2.4 C je pa samo še dodatna sol v rane.
Edino področje kjer je AMD še boljši je seveda FPU samo glede na to da praktično vsak pomembnejši rendering software že podpira SSE2 se tudi pri teh stvareh Intel proc brez težav kosa z AMDjom, to je ena od prednosti da imaš praktično monopol na trgu. Tvoje inovacije bodo več ali manj podprte v vseh najpomebnejših aplikacijah, AMD lahko na žalost samo caplja zadaj in se drži teh standardov saj je v končni fazi to najbolje za njih same. Zame bi bil ta trenutek najbolj idealen proc quad pumped (why not even more) AMD Barton s HT in SSE2 podporo, ter dobro narejeno nforce2 plato, frekvenca pa okoli 2.3 GHz (zračno) bi v tem primeru bila več kot dovolj tudi za 3.2GHz P4. Ob takem procu še nekaj časa ne bi bilo potrebe za Hammerji >:D
O procentualnem navijanju pa tako in tako nima smisla govorit, važna je končna zmogljivost. Seveda ne moreš biti nenavdušen nad dobrim tbredom 1700+, ki se je navil v nebesa in res predstavljan prav neverjeten bang for buck, samo takih procesorjev bo vedno manj, če sploh še kdaj pride kaj podobnega, pri 3 in več GHz procesorjih si je nekako težko predstavljat 50 in več procentne overclocke :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

morphling1 ::

Malenkost off topic:

Confirmation of the existence of a Intel nForce project has been recieved. This project seems to be one of the most, if not the most, secretive project in nVidia's history. Further details such as schedule or technical aspects of the project are thus unlikely to get through for some time.
Due to the potential financial impact of this information, I have considered not to leak this. This has finally only been leaked because this is practically only a very reliable confirmation of something many significantly less reliable people said. It is in no way new information.


Definitivno zelo zanimiva novica, sicer zelo neuradna ampak naj bi bila verjetnost visoka. Nvidia naj bi torej imela Intel licenco, platforma pa naj bi bila DDR2. Stvar zna sekat, sploh če pomislim na MCP+T south bridge zdajšne generacije, o kvaliteti north bridga in povezave s south pa tako in tako ne dvomim >:D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

BoLhCa ::

mam vodno! vec napisem po sihtu=)
de me sef ne dobi...
lp
aja morph, za blok na NB, cena, asuska, cas...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BoLhCa ()

TribesMan ::

Če se že greš Q&A bom pa še jast napisal v tem stilu.

500 nikakor ne. Saj je to rekdo navitje. Recimo 440MHz, to so navitja pri AMDju ...


To ni tisto kar sem ti jaz hotel povedati, ti si primerjal 1.1GHz od intla in 240-250 mhz od AMDja, to me je motilo, v naslednjem odgovoru pa praviš da je sposobnost navitja AMDja samo še 220MHz, kar pa doseže vsak z enimi brand name PC2700 RAMi. Realno navitje je (seveda z nekaj znanja, ki ga pridobiš z spremljanjem dogajanja na forumih) okoli 233MHz z dobrim RAMom pa nekje 240. To je tudi največ kar sem jaz spravil ven iz svoje plate in Corsair TwinX 3700 RAMov. S tem da nisem na plati naredil nobene druge modifikacije kot L12 moda. (no to je ubistvu wire trick na podnožju proca)


Neumnosti klatis. Lahko bi vedel, da je cipset i875 dizajniran za dual channel, pravtako vodilo P4. In ta QPB, mu prav lepo pomaga, v nasprotju s tvojim prepricanjem.
Dual channel, pri P4 zelo, zelo pomaga. Presenecen sem, da tega ne ves. Malo poglej teste.


Jaz sem govoril o dobitku v realno življenskih aplikacijah, če mi sandra pokaže 90% pridobitek, pa tega ne more izkoristiti nobena aplikacija ki jo uporabljam mi prov dol visi. Trenutno mam doma šanso uporabljat nov comp od frenda (Abit IC-7, P4 2.4C, TwinX 3700) pa sem bil kar rahlo razočaran nad zadevo, ob navitju z original coolerjem na 270FSB, je edina aplikacija s katero sem dejansko opazil razliko v hitrosti MPEG4 kodiranje.

TO bi tud jaz rad videl, toda, to zal se ni res. O tem smo v rej temi ze veliko, veliko govorili. Prave razsirjenosti programov, ki bi potpirali vecnitje niti ni ... YET. Res pa je tudi, da je zelo veliko, da HTT podpirajo ze WinXP.


Zakaj ni res? Uporabnost HTja je veliko bolj življenska kot pa 1100MHz FSB. Primer je Folding, ki na HT procu laufa brez problema ob eni drugi aplikaciji (recimo MPEG4 kodiranje) in to skoraj brez padca v hitrosti. Ali pa drug primer, zajemaš video, zraven pa špilaš neko 3D zahtevno igro, brez da bi se to kaj poznalo na zajemanju (0 izpuščenih slik). To je zame zelo uporabno. Itaq je procesor nad 3GHz dovolj hiter za vse programe ki jih trenutno dobiš na trgu (no če izvzameš rendering programe) in mi osebno veliko več pomeni vzporedno poganjanje dveh programov, kot pa samo enega s podporo HT.

Naslednja neumnost. Po cem to sklepas? Po svojih izkusnjah? No, jaz govorim z svojimi, presenecen bi bil koliko procesorjev sem dal jaz cez tele pol leta os AMDja ... Tako, da jaz se s tem ambolutno ne strinjam. NI veliko navijaskih procesorjev. Enim par, ki uspe, jih je pa seveda cel forum poln, in prav je tako. Toda to vseeno ne pomeni stvari posplosevati, kajti se enkrat ponavaljam, tole podrocje sem raziskal in deep.


Ja to sklepam po svojih izkušnjah, odkar imam vodno hlajenje, sem sprobal že čez 15 različnih procesorjev, najslabše se je navil 2200 TbreadA (2250MHz), najbolje pa TbreadB 2100 (2680MHz) vse stabilno in testirano z foldingom. Testiral sem tudi 3 Bartone 2500, ki so se navili na 2520, 2600 in 2670 MHz, spet vse folding in prime stabilno. PAč imam srečo da sestavljam veliko rač. in lahko malo probavam. Spet opozarjam na to da plata ni bla nič modificirana, tudi hlajenje NB je stock in Vdd je 1.6V!!!

Verjamem pa, da je za enega smrkavega poba se vedno najboljsa izbira AMD za 15k, kej lahko opazuje poskakovanje josk v najnovejsem Tomb Raiderju ...


To obtožbo bom preskočil, ker se v njen ne najdem.

Pa nikoli nisem rekel da je intel slab! Intel je odličen procesor, vendar je njegova price/performance stran precej u k... Jast bi mel intela prec, vendar mi cena ne odgovarja, pač sem običen študent brez štipendije. Bi si ga pa sigurno kupil, če bi ga uporabljal za kake profesionalne programe, linux in kake druge igrače me ne zanimajo.

Še ene par odgovorov za morpha.

btw tudi procesor 2 GHz recimo niti slučajno ni 100% hitrejši skupno od 1 GHz različice, razen v striktno računskih operacijah.


Ja ne vem, recimo skok iz Celerona 1400 na Athlona XP 2550MHz se je pri meni izkazal za 100% pohitritev v 3DMarku.

Tribesman, samo nekaj o tvoji teoriji zmogljivostnih skokov določenih novih tehnologij. Ne smeš menjat sistemske zmogljivosti z komponentno zmogljivostjo. DDR je že v strogo spomiskih testih skoraj 100% boljši od SDR ampak kot skupne perfomanse to nanese ene 10-15% pri enakih hitrostih, podobno je naprej quad pumped, ki je bil pred prihodom DC plat neizkorišen, zdaj ko je zadeva taka kot mora biti, je skok spet tam od 10-15 % v skupnih zmogljivostih, če bi pa gledal kake spominske benchmarke je pa razlika spet skoraj 100% (realno bolj okrog 70%). Zame je sistemski skok v zmogljivostih v razredu 10-15% ogromen in več kot vreden novih tehnologij.


Ja sej tle je fora, najprej napišete da se pri AMDju DC ne splača, ker je skupna poitritev nekje do 10%, pol pa napišeš da je DC pri Intelu čist druga zadeva, ker dobiš ven 15%. hmm... Je pa tako s temi DDR, QDR ali še kaj več je nekako tako kot z Dual ali Quad procesor sistemi, nikoli ne boš dobil 100% tiste pohitritve ven, kot jo obljubljajo, tako kot vsak dodaten procesor v sistemu doda samo 60% dodoatka, k rač zmogljivosti, pa naslednji samo še 60% od tistih prejšnjih 60% (se pravi 40%) pa naslenji nekje 30%, tako je tudi s temi vodili.

Zame bi bil ta trenutek najbolj idealen proc quad pumped (why not even more) AMD Barton s HT in SSE2 podporo


Namesto teh Quad pumped bi veliko bolj v poštev prišlo 128bitno I/O vodilo (podobno kot ga ima Opteron), ker je tukaj pospešek res to kar bi moral biti (dokaz za to lahko najdete v prvih grafičnih karticah, kjer si imel izbiro med 128 bitov SDR in 64 bitov DDR, seveda DDR izvedenke niso bile niti približno tako hitre kot 128 bitne SDR).
Še bolje bi bil kak sistem, kot ga uporablja nVidia na grafičnih (LMA ali kako se že imenuje), kjer imaš štiri neodvisne 64bitntne kontrolerje, ki lahko vsak dostopa do štirih neodvisnih delov pomnilnika, to bi trgalo gate tudi pri intelu bi taka zadeva precej spremenila perforamnse, vendar izvesti zadevo in potem narediti osnovno ploščo ATX z manj kot 12 plastmi bi bla pa znanstvena fantastika.

Kaj takega bomo morali počakati še kar nekaj časa.

Definitivno zelo zanimiva novica, sicer zelo neuradna ampak naj bi bila verjetnost visoka. Nvidia naj bi torej imela Intel licenco, platforma pa naj bi bila DDR2. Stvar zna sekat, sploh če pomislim na MCP+T south bridge zdajšne generacije, o kvaliteti north bridga in povezave s south pa tako in tako ne dvomim


Slin! Sam nevem kako bo z MCP+T zdajšne generacije, pri NF3 platformi so ga oskubili ko piščanca. Pa vprašanje kako bo z asinhronim delovanjem FSB/RAM.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

morphling1 ::

Tribesman, celerona 1400 res ne gre primerjat z Athlonom, mislim da je bilo jasno da sem hotel primerjat enak procesor pri različnih MHz.
Če bi se DC pri AMDju poznal v razredu 10% bi bilo to noro, žal pa je razlika nična nekje celo negativna (glej test SC nforce plate na anandu) v kakem špilu ali 3dmarku pa max par procentov hitreje, o 10 % se lahko sanja. Zato je 10-15 % pri Intelu tako zelo očitnih.
Quad pumped je nekaj podobnega kot širiti vodilo z več biti v končni fazi gre samo za večjo prepustnost med procesorjem in čipsetom to je bistvo, idealno bi bilo da bi bila ta prepustnost neomejena in bi sprejela prav vsako hitrost spomina.
Asinhronost ni problem nvidie pač pa AMDja, tako da tu sigurno ne bi smelo biti težav z fleksibilnim nastavljanjem, MCP na nforce3 je pač oskubljena ker gre zaenkrat za serverske plate, ki nekako ne rabijo Dolby Digital zvoka :) če že pride do navdušenske plate za Athlon 64 bo ta sigurno imela vse dobrote MCP+T


ps. ful me motijo vsa ta citiranja, v večinoma besednih dvobojih, pol strani odgovora za par besed. Saj znamo brat med vrsticam, ali pač ne :)
pps. lahko se pa samo meni ne da tega delat :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

TribesMan ::

QDR je daleč od širjenja vodila. Sem ti napisal lepo primerjavo.

Citiral sem pa zato, ker me je citiral tud asPeteR, sej drugač se tud men ne da, sam ker glih nimam kej druzga za počet. V službi ni nič dela, pol si pa lahko vzamem malo več časa za take zadeve.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

BoLhCa ::

ej asPeteR & Morphling1@ na keri voltazi vidva furata p4-ko, de vama pride do 3.3Ghz?
Men pride maksimalno na 3.2 (k sz box hladilnikom) 267fsb * 12 mnozilnik, voltaza 1.650v! rami laufajo 5:4, to se prav na 213fsb-ja na 2.65v! zakaj se mi naprimer ne navije vec. in se to, k sm grafo navil se ja prime95 ze po minuti sesul, sistem se je ugasal pa take pi...ri..! zdej mam grafo spet na default, proc 3.2 in me mece vn sz spilu (ut2k3, vice city). vodno je drgac v redu, sam ful sm slab filing dobu k se mi kista sesuva! a je mozn de je to zarad northbridga? ker je ful vroc, pa se vodnega bloka ni gor k nima standartnih lukenj (asus)! kaj mi je za nardit:D
ok, zaenkrat dost problemu ceprov jih mam se ene par, o teh pa drugic=)))
lp, bolhca

asPeteR ::

Jaz imam voltazo na 3.3GHz na 1.6V, na 3.2GHz pa samo 1.55V, kar se lepo vidi, da me ovira hlajenje.
Glede tvoje votaze. Imas jo zelo visoko, 1.65V je. Toda verjetno je za to krivo slabo hlajenje. Pomoje ko si zrihtas vodno, bojo rezultati veliko boljsi!

AJA! Sele zdele sem videl, da si ze urihtal vodno! Uf, potem je pa stik blok-proc zelo slab(koliko je temp proca?) Ali pa imas slab pretok vode, ali pa slab hladilnik ... Preveri vse te moznosti!

->rami laufajo 5:4, to se prav na 213fsb-ja na 2.65v!

Ne sparaj z voltazo na ramih! Do konca daj! Mozno, je da te ovirajo rami, ker jih laufas na tako mali napetosti. Povisaj!

->a je mozn de je to zarad northbridga? ker je ful vroc, pa se vodnega bloka ni gor k nima standartnih lukenj (asus)! kaj mi je za nardit

Malo zgoraj smo ze ugotavljali, da hlajenje NBja ni kriticno. Tam do 275MHz mora it, z defaut hlajenjem.
http://blog.stegnar.com

BoLhCa ::

ok k sm dokoncal moj prejsni post, mi je moja plata crknla!!!
zdej sm na drugmu kompu! mozn de so rami "bli".
ok zdej mi pa se mal pomagite in sicer za plato dobim dobropis (povrnjene stroske) ali naj vzamem isto ali epoxko. abitka mi ni pri srcu! ali kaksno drugo?=)
lp

asPeteR ::

Kako to mislis plata crknila? Si vse preveril? BIOS, napajanje?

Glede katere plate. Vzemi Abit, ali pa isto katero si ze imel.
http://blog.stegnar.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
729665 (6717) necromncr
»

Navijanje Pentiuma 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
523888 (3033) LittleDevil
»

SiSoft SAndra rezultati za procesorje (arithmetic, MM) (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
815095 (3509) billy
»

AquaMark 3 results (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Navijanje
33316045 (10972) DjTonic
»

Preden pošljete sporočilo v forum, ...

Oddelek: Novice / Procesorji
361919 (1919) mrTwelveTrees

Več podobnih tem