» »

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

««
7 / 10
»»

ziggy42 ::

Sem na sprejemu. Test repetitorja CH2SUB18 je bil uspešen, videti je da vse deluje. Je pa prisotno brnenje v zraku, kot da bi bile neke propagacije. Komaj čakam na sprobo, upam da ti ga uspe odpret. Pojdi pa na tisto stran Slavnika, da boš odprt proti Alpam.
PS: Nekdo ima očitno tako rad pesem Pegasto dekle v izvedbi Arsena Dedića in Zorana Predina, da jo predvaja kar preko papagaja :))
Prej sem pozabil omenit, da je vredno sprobat še CH8SUB8 ter CH8SUB18, prvi je mednarodni klicni kanal v Evropi, na drugem pa baje dežurajo Italijani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

int47 ::

Na kanalu 2 v Lj je kar gneča.
Slišim
*Gradbince
*Ziggy42
*Brenčanje repetitorja
*"V dolini tihi..."

int47 ::

Pri meni kanal2 povozijo lokalni gradbinci s 5/9 signalom...

ziggy42 ::

int47 je izjavil:

Na kanalu 2 v Lj je kar gneča.
Slišim
*Gradbince
*Ziggy42
*Brenčanje repetitorja
*"V dolini tihi..."

Hahaha vidim, da tudi ti sprejemaš vse to našteto. Celo do mene pridejo gradbinci, raport je nekje 41 in niha. Ne verjamem da imajo homologirane PMR postaje hehe 8-)

Je pa nekdo kakih slabih 10 minut nazaj parkrat poklical preko repetitorja. Slišal sem ga celo v direktu nekje 31. Je pa videt, da mojega odziva ni slišal. Si bil to ti @Argonavt?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

int47 ::

Žal dokler bodo gradbinci na kanalu 2 bo papagaj neuporaben iz LJ.

ziggy42 ::

Jutri ena krajša PMR SOTA in test postaj z Žagarskega ter Ostrega vrha pri Grosuplju. Jaz bom na sprejemu od nekje 15:30 za slabo urco, kolega pa se je najavil od 16ih naprej. V planu je sprobat povezavo postaja PMR -> PMR ter Baofengovo filtriranje v bližini oddajnikov. Idealna priložnost za tiste brez licence, da naredite kako zanimivo zvezo na večjih razdaljah kot le "okoli vogala hiše"
V poštev pridejo kanali PMR CH2SUB18 (123hz CTCSS) za papagaja kot zbirni kanal, nato se prestavimo na poljuben simplex (primarno CH8 in backup CH16). Vse informacije bodo najavljene po zvezi.
Na sprejemu naj bi bila še Ljubljana ter Radovljica, če pride do sprememb sporočim.

alekskac ::

Bom poskusil prit na Žagarski vrh mogoče še malo pred 1600. Zdajle polnim postaje.

Dri3r ::

Škoda za včerajšnji SOTA Slavnik, sem bil v službi... ZRS bo v kratkem organizirala RA tečaj na daljavo tako da interesenti kontaktirajte klube v svoji bližini. V našem S59DTN sva zaenkrat samo dva interesenta.
dri3r

ziggy42 ::

Se odpravljam. Na sprejemu bom ob okoli 15:45. Informacije o poteku izvedbe bom pošiljal preko RPT CH2SUB18

Rodine13-2 ::

Danes sva z Janezom iz Rodin naredila zvezo z postajo iz Iga, preko papige, in z Žigo na Ostrem vrhu v direktu na 2.kanalu , 65km, SUPER

ziggy42 ::

Tako na hitro sem preštel 13 udeležencev in vsaj 12 lepih zvez z mojega konca. Bolj točen opis pošljem kasneje. Zdi se mi, da sem na enega ali dva žal pozabil...
Vabim pa še vse ostale, da z nami delite opažanja in zanimivosti današnje sprobe. Če kdo rabi pomoč pri nalaganju slik, pa z veseljem pomagam.

alekskac ::

Sam sem poslušal širok spekter zvez na CH2 in CH8. Uspela mi zveza s Francijem iz Kranja (5/5) preko papige CH2SUB18, Žiga iz Ostrega vrha (5/9, yagica zakon) preko papige in v direktu CH2/8. Lisjaka iz Lisce nisem mogel priklicat ne v direktu in ne preko papige. Slišal sem zvezo 13-2 in Žige preko papige, sporadično, a žal kolega 13-2 nisem mogel sprejeti v čistem. Poskusil sem večkrat, ni šlo.

Začasni QTH je bil pri trafotu malo pod Žagarskim vrhom, v smeri vasi Javor. Sam Žagarski vrh je bil poln izletnikov, ker je bila lepa nedelja (sem pozabil kako je). Trafo stoji malo niže od ŽV, na sedlu ki je odprto proti kamniškim planinam, karavankam, in dlje na SZ, ter na J in JV. Lep razgled, tule sem bil 46.02609755746447, 14.666847551012287 .
500 mW PMR postaja je s te lokacije brez problema odprla papigo, (na prostem, iz kabine avta ne), kar je cca 40 km. Ker je pa kmalu začelo pihat, sem dal na avto magnetno anteno in se preselil v kabino na baofenga, na low power.
Vsem udeležencem skeda zahvala za prijetno preživet popoldan, in tudi za vse zveze, 73. Posebno tudi entuzijastu, ki poganja papagaja na CH2.

Colt1911 ::

Pozdravljeni , Lisjak tukaj.
Moj raport:
Z prijateljem Bizonom sva se odpravila na vrh Sveto Trojico pri Jurkloštru ki leži kakih 4 km SV od Lisce
http://www.jurkloster.si/sl/dogodki-v-k...
Z Žigo sva se slišala 4/5 v vseh varjantah radijskih postaj in anten , tudi PMR na PMR, čeprav je bila razdalja 50 km+.
Verjetno je pomagalo ker sva oddajala iz Energijskega parka.:D

Aleksa sem slišal 3/5 ko se je z Žigo pogovarjal iz avta, vendar je potem šel nazaj na papigo na kanalu 2.18, zato ga nisem uspel poklicati.

Papigo 2.18 sem z Baofengom in Yagi anteno slišal 3-4/5, vendar ga nisem uspel nastaviti na subkanal, z PMR na subkanalu pa sem jo slišal 2/5 je pa nisem uspel odpreti. Razdalja neznana.

Sem pa na kanalu 2.0 odpiral papigo ki se nahaja nekje na štajerskem. Zaradi te papige tudi nisem nikoli točno vedel katero od njih dveh na kanalu 2 odpiram in poslušam.
Pred par tedni sem se preko te na kanalu 2.0 z Kopitnika pogovarjal z nekom iz Cunkovcev pri Ptuju kar je približno 70 km.
Poleg Žige sem govoril le še z nekim radioamaterjem na Lisci , kar pa bi glede na bližino šlo skoraj že brez radijske postaje.:D

Z Bizonom sva najbolj na V zato klicev iz okolice LJ,ki jih je največne ne slišiva.
Fotografije prilepim ko ugotovim kako se to naredi.

L.P.
Lisjak

73

ziggy42 ::

No, pa da še jaz posredujem moj delež utrinkov.
V nedeljo 19.11 smo izvedli pmr sota aktivacijo z večih slovenskih vrhov, med drugimi okolica Lisce, Žagarski vrh in Ostri vrh. Aktivno je bilo tudi v nižjeležečih krajih in kar nekaj lepih zvez je padlo s sogovornikovih QTHjev.

Okoli 15:15 ure sem se odpravil od doma. Moja naloga je bila dežurstvo na nam že znanem vrhu višine 700m v bližini Grosuplja. Kot vedno se je tuki tokrat pričakovalo dobre rezultate, saj je hrib lepo odprt praktično na vse strani, razen proti zahodu, kar kljub ne ravno bleščeči nadmorski višini daje možnost dolgih DX zvez. S @Alekskac sva imela v planu sprobati zvezo legalni pmr X pmr aparat na razdalji dobrih 15 kilometrov, hkrati pa bi se izvedlo še en praktični test Baofengovega sprejemnika, natančneje njegovega filtriranja.

Pot je bila lepa, vendar je visoka vlažnost v zraku lepo namočila listje in je bilo potrebno na par odsekih biti kar malo previden, da ni zdrsnilo. Gozd še vztraja v jesenskih barvah, čeprav je že skoraj vse listje odpadlo. Tu pa tam se je še videlo kako gobo, na enem koncu pa sem jih moral kar preskočiti, da jih ne bi potacal. Drugim malo manj znana bližnjica do vrha se že lepo zarašča in je videti, da bo v prihodnjih letih postala neprehodna. Verjetno si bo potrebno vzeti kakih 10 minut več do vrha, ampak nič ne de.
Na vrh sem prispel par minut pred 16to in ker sem že zamujal, se nisem ustavljal pri razgledni točki ampak sem se takoj odpravil na razgledni stolp. Povzpnem se na vrh in moram priznati, da se razgleda težko naveličaš. Skozi meglice sem ujel sončne žarke, ki presenetljivo še vedno nosijo zaznavno toplino. Razpakiram kabel, ham postajo in anteno ter nastavim pmr aparatek na papagaja.

Prižgem Yaesu FT60 in slišim, da sem ravno zamudil kolega iz Kranja ter njegovega kolega. Na hitro malo poskeniram, videti je kar zasedeno. Vsaj 5 kanalov je bilo konstantno aktivnih, tako da smo imeli srečo, da je bil dogovorjen prost. Seboj sem imel še pravi PMR aparatek Brondi FX100, zdaj že skoraj 20 let staro postajico, ki sem jo kot otrok dobil za Miklavža. Kljub manjkajočem zgornjem delu antene, FX100 odpre 53km oddaljenega papagaja CH2SUB18 BP, raport bi ocenil na 58+. Najavim se na zbirnem kanalu, ter se prestavim na simpleksnega. Tokrat smo si izbrali CH8, moč je bila LOW (slabih 500mw). Vredno je omeniti, da se je pozivu hkrati odzvalo takšno število postaj, da je bilo slišati samo žaganje-interference. :D

Naslednje zveze žal niso po kronološkem vrstnem redu, saj si je zelo težko sproti zapisovati med držanjem postaje, kabla in yagice, ta pa namreč še nima možnosti montiranja na drog. Včasih sem to rešil tako, da sem naštimal gopro, pa potem doma še enkrat poslušal zadevo in naredil zapiske.
Seveda obstaja tudi možnost, da pač spustiš stvari na tla pa si zapišeš, samo je pri veliko postajah malce zamudno, kar pa ne gre preveč dobro skupaj s kratkimi dnevi in pozno uro aktivacije.

Skoraj takoj sem vzpostavil zvezo na okolico Lisce z @Lisjak in @Bizon, česar nisem pričakoval in me je zelo razveselilo. Pri meni je bil raport 59+40 kakorkoli sem se postavil, tu se lepo vidi prednost line of sight, čeprav gre za razdaljo več kot 50km. Tudi PMR na PMR je šlo zelo lepo, praktično nič slabše kvalitete kot s ham postajo. Pomoje bi šlo z miliwati. Zahvaljujem se vama za udeležbo, sploh ker sta edina proti vzhodu, kamor drugače ne bi imeli zveze.
Zelo hitro potem sem govoril tudi v Ljubljano z @Int47, tako čiste zveze pa nisem imel še nikoli in sploh nikdar. No vsaj na tej razdalji ne. Kot sem kasneje pogledal na zemljevid, je dobrih 20km, se mi pa zdi da ni brez preprek. Glede na najno pozicioniranje yagic pa lahko ugibam, da sva govorila preko odboja od Alp. Raport je bil 59+40, če bi bilo še kaj močnejše, bi verjetno signal meter razneslo.
Seveda je padla zveza tudi z Žagarskim vrhom @Alekskac na razdalji 15km. Ham na Ham je šlo valda BP, raport 59. Ko sem oddajal s pmr, je šlo pri njemu tudi skozi, žal pa je PMR na PMR spodletel. Tu je lahko več krivcev, od veliko QRM do mikropozicije, mogoče bi pa šlo z vrha Žagarja, lahko da zaradi nižje lokacije nisva imela direktnega pogleda. Moral bi jaz probat še z neko boljšo pmr postajco.
Signal je prineslo tudi v Rodine, kjer sem imel priložnost govoriti z @13-2 in kolegom na razdalji kar 65km! Tudi tu ni bilo potrebno povečevati moči oddajanja, je šlo lepo skozi z 500mw preko odboja. Yagica dela svoje I guess. Je res ogromna izboljšava napram neki gumici. Mislim, da sem mu dal dva raporta 54 ter 51, kjer je bilo treba poiskat pravo pozicijo, da je šlo skozi. Si probal dve različni postaji? @Janez je pri meni pomaknil S meter do 53, me je pa presenetila kvaliteta modulacije, namreč bila je močna in udarna, kar pa za Baofenga ni nekaj vsakdanjega.
Po opravljeni zvezi, sem iz zvočnika slišal znan glas. Oglašal se je še en @?Janez? iz Iga izpod Krima, razdalja 13km. Kljub hribom in preprekam sva govorila s 54 z dobro modulacijo. Pozno pomladi sva enkrat že imela zvezo, tudi takrat smo bili na podobni aktivaciji.
Takoj zatem je bila še ena lokalna zveza z @Argonavt na okolico Lipoglava 12km stran. Z Aleksom bi se verjetno lahko slišala kar brez postaje, če bi se zadrla haha. Še enkrat je bil šolski primer odlične kvalitete zveze, raport pa prav tako ni razočaral in je večino časa kazalo nad 59. Si uporabljal PMR postajco? Se mi pa zdi, da tudi tokrat ni bilo line of sight.
Spet smo v Ljubljani. Javi se @SlanaVoda iz Ljubljane dobrih 20km in raportom 59. Počasi mi zmanjkuje besednega zaklada, da bi vsakič na drug način opisal, kako zelo dobre zveze so bile... Modulacija močna, tudi motnje drugih postaj jo niso uspele preglasiti.
Še ena presenetljiva zveza. Govoril sem z istim radioamaterjem na Lisci kot Lisjak, bila je najina prva zveza. 59+40. Ravno so rihtali stolp za repetitor, tako da sem jih zmotil pri delu HI. Pravi, da se mu dopade našo delo in podpira idejo, da mogoče s tem pritegnemo še koga k temu zanimivemu hobiju.
Zadnjo zvezo sem imel s @Franc v Kranj 53 na 47km. Bila sva kratka, namreč bila je že trda tema, jaz pa sem bil peš do doma. Zapihal je mrzel veter.
Pošljemo si pozdrave in naredim odjavo. Kakšen dan. 12 lepih zvez in kar 13 udeležencev, upam si trditi, da je bila ena najboljših pmr sota zadev do zdaj. Še vedno imam občutek, da sem na ime ali dve pozabil, lahko je bil še kdo več...
Hitro pospravim stvari in se v spremstvu toplega šipkovega čaja in močnejše svetilke odpravim v dolino. Na poti sem zgleda z ostro svetlobo nagajal ptiču, ki je gnezdil v grmu pod vrhom in še vedno ne vem kdo je koga bolj prestrašil. Je bila pa še ena srna, tudi sove so izvajale lep zvočni ambient.

Skratka. All in all sem uspel delati v direktku vse, ki sem jih slišal tudi preko papagaja. Časovni okvir aktivacije je bil zaradi kratkega dneva zelo omejen, postaj pa ogromno. Tokrat sploh nisem poskusil poklicat "naključno", torej na nedogovorjenih kanalih za morebitne random zveze. Sem pa ujel še nek radioamaterski pogovor na CH10, mojega breaka žal nista slišala, baterije so bile žal že tako rekoč prazne. Pa prihodnjič.

Sproti sem nekaj na hitro poslikal: klik za fotografije.

Še enkrat hvala vsem, ki ste se na ta lep nedeljski dan udeležili sprobe zvez in pmr sota aktivnosti, v čast mi je sodelovati s tako dobro ekipo. Naslednjič pa mogoče probamo še Limberk, kjer bi se lahko izvedlo tudi pravo PMR soto :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

alekskac ::

Na hribi.net sem po pregledu karte ugotovil, da imam praktično za hišo (lahko bi šel peš, ene 25 minut) za približno 30 metrov nmv višji kucelj kot je sam Žagarski vrh ... facepalm. Ker je sam vrh (Teličar) travnat pašnik, ki ga sovaščan Janez jeseni za pašo ogradi, nisem šel še pogledat kam vse je odprto. Kravic sicer ni več, sem mi zdi da so popasle kar je bilo, in da ni nobene nevarnosti če stopim tja. Če bomo imeli naslednje vikende spet kaj, bom poskusil od tam. Sicer imamo v našem kraju tudi izletnike, a ni tako obremenjeno kot Žagarski vrh. Mislim da bo brez posebnih težav lahko zasedel kar najvišjo točko. V planu je izdelava prenosne vertikalke prav za PMR/UHF Zdaj imam v shacku dual band flowerpot anteno, ki je neka verzija bazuke. Poskusil bom iz 25 mm cevi za električno napeljavo izdelat sestavljiv jambor, ki bo služi za nekaj lahkega na vrhu. Kaj bo aktivni del se še nisem odločil, cincam med UHF bazuko (nima ground plane, kar je po mojem slabost), 1/4Λ z ground plane palčkami, ali pa morda celo moxon. Plastični jambor se bi z yagico verjetno preveč zibal na 3 metrih, pa tud ročica bo najbrž predolga, za usmerjeno je potem moxon kar bolj primerna varijanta. Ne vem sicer koliko je komplicirana izdelava moxona za tako kratke valovne dolžine, a mislim da si jih fantje celo za wifi delajo, tako da tudi ne bi smel bit tak problem?

Uporabniki yagic, ko delate te dolge in dobre zveze, ali upoštevate polarizacijo? Držite anteno da so elementi vertikalno, ali kakor pač sede v roko?

alekskac ::

@Žiga: na PMR aparat, kjer imaš zdaj fedrček, z dvokomponenetnim kitom vlepi en moški BNC. Tako imaš potem zdrav temelj za karkoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alekskac ()

Colt1911 ::

Poizkus lepljenja fotgrafij po Žiginem nasvetu.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AD...

Ok, nekaj je ratalo !

Gor pri cerkvi sem jaz z Baofengom v eni in Yagico v drugi roki.

Foto Bizon

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Colt1911 ()

SlanaVoda ::

Danes malo poslušal na CH2SUB18 in je bilo vse OK, nato pa se karnaenkrat motnje, škripajoč zvok,...
Ravno testiral SDR in opazil, da se nekaj sprejema na okoli 446,015 Mhz zelo ozko (cca 1k širina pasu), znotraj CH2. Verjetno zato težave?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SlanaVoda ()

ziggy42 ::

alekskac je izjavil:

Na hribi.net sem po pregledu karte ugotovil, da imam praktično za hišo (lahko bi šel peš, ene 25 minut) za približno 30 metrov nmv višji kucelj kot je sam Žagarski vrh ... facepalm. Ker je sam vrh (Teličar) travnat pašnik, ki ga sovaščan Janez jeseni za pašo ogradi, nisem šel še pogledat kam vse je odprto. Kravic sicer ni več, sem mi zdi da so popasle kar je bilo, in da ni nobene nevarnosti če stopim tja. Če bomo imeli naslednje vikende spet kaj, bom poskusil od tam. Sicer imamo v našem kraju tudi izletnike, a ni tako obremenjeno kot Žagarski vrh. Mislim da bo brez posebnih težav lahko zasedel kar najvišjo točko.

Živ, zgleda kot lušten hribček. Izdelal sem ti karto pokritosti: klik. Na prvi pogled se zdi lepo odprt proti Ostremu vrhu in Limberku, od koder bi oddajal naslednjič.

alekskac je izjavil:

V planu je izdelava prenosne vertikalke prav za PMR/UHF Zdaj imam v shacku dual band flowerpot anteno, ki je neka verzija bazuke. Poskusil bom iz 25 mm cevi za električno napeljavo izdelat sestavljiv jambor, ki bo služi za nekaj lahkega na vrhu. Kaj bo aktivni del se še nisem odločil, cincam med UHF bazuko (nima ground plane, kar je po mojem slabost), 1/4Λ z ground plane palčkami, ali pa morda celo moxon. Plastični jambor se bi z yagico verjetno preveč zibal na 3 metrih, pa tud ročica bo najbrž predolga, za usmerjeno je potem moxon kar bolj primerna varijanta. Ne vem sicer koliko je komplicirana izdelava moxona za tako kratke valovne dolžine, a mislim da si jih fantje celo za wifi delajo, tako da tudi ne bi smel bit tak problem?

Vertikalke sicer še nisem nikoli delal, pa vendar vsi pravijo, da izdelava ni tako zakomplicirana. Prednost proti yagici je predvsem neusmerjenost, in ti jo zato pri iskanju najboljše zveze ni potrebno kaj dosti premikati, sploh v primerjavi z drugo, kjer jaz včasih dobesedno plešem pri iskanju mikrolokacije :)). Je pa to hkrati tudi njena velika pomankljivost, če so prisotne motnje in QRM. Par spletnih strani: klik, klik in klik. Na internetu je gradiva ogromno. Mi pa veliko folka pravi, da je J-pole kar dobra opcija, poglej še to. Od kalkulatorjev priporočam predvsem: klik, tu najdeš ogromno opcij.
Ne bi pa moxona štel kot "prave" usmerjene antene, čeprav ima večji dobitek kot neke primerljive 1/4Lambda zadevice. Je pa dokaj lahka za naredit, mogoče še največja težava je pritrditev elementov. Kolega je priporočal, da si za njo vzameš kar dve plošči pleksistekla, pa anteno narediš med njima in na koncu zalepiš skupaj (naj bo vseeno razstavljivo, za možnost popravkov). Edino ne vem, kako bi se to kaj obneslo na vetru. Ali pa elementa vstaviš kar v cev ali na palico. Če boš kdaj govoril s Francom iz Radovljice na skedu, ga povprašaj, on jih je menda izdelal več in mu zelo dobro služijo. Moxon kalkulator: klik.
Vseeno pa se loti tudi yagice. Neka krajša varianta 3-7 elementov je pomoje še vedno dovolj lahka, da bi se jo dalo pritrditi na zgornji drog. Vedno je možnost, da ga dodatno sidraš z vrvjo ali kako drugače, v primeru vetra pa greš in anteno snameš dol. Meni najljubša stvar za portable delo, praktično edina njena večja slabost je v težjem transportu. Link do forum posta: klik.

alekskac je izjavil:

Uporabniki yagic, ko delate te dolge in dobre zveze, ali upoštevate polarizacijo? Držite anteno da so elementi vertikalno, ali kakor pač sede v roko?

Nujno vertikalno, napačna polarizacija prinese do 20db gubitka. Je nekako mednarodno dogovorjeno, da se za VHF in UHF uporablja vertikalno (iz okolja pobere manj motenj).
Poglej še, da bo tisti del elementa ki je neposredno priključen na sredico koaskialnega kabla, gledal navzgor v nebo. Ni neke velike razlike, vendar pri meni meritve kažejo na nekje 1-3db močnejši signal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

alekskac je izjavil:

@Žiga: na PMR aparat, kjer imaš zdaj fedrček, z dvokomponenetnim kitom vlepi en moški BNC. Tako imaš potem zdrav temelj za karkoli.

Hvala za info. Bi bila varianta, ampak je pmrček že tako star in zdelan, da bom moral poiskati nekaj novejšega, tega pa imam potem lahko za backup.

Colt1911 je izjavil:

Poizkus lepljenja fotgrafij po Žiginem nasvetu.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AD...

Ok, nekaj je ratalo !

Gor pri cerkvi sem jaz z Baofengom v eni in Yagico v drugi roki.

Foto Bizon

Še enkrat hvala za trud.
Žal meni ne odpre slike (lahko je tudi pri meni problem). Zdi se, kot da nimam zadostnih dovoljenj. Če ti je pri uploadu dalo opcijo, išči nekaj podobnega kot deli vsem s to povezavo, namreč sliko se lahko naloži tudi tako, da je vidna samo določenim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

SlanaVoda je izjavil:

Danes malo poslušal na CH2SUB18 in je bilo vse OK, nato pa se karnaenkrat motnje, škripajoč zvok,...
Ravno testiral SDR in opazil, da se nekaj sprejema na okoli 446,015 Mhz zelo ozko (cca 1k širina pasu), znotraj CH2. Verjetno zato težave?

A veš da sem tudi jaz sprejemal neke motnje. Danes je bilo vsega, od otroških postaj, neke digitalije, do QRMa na kanalu papagaja. Na trenutke je bilo zelo težko vzpostavit zvezo pa sva se s kolegom preselila kar na štirico. Tudi kasneje sem probal odpret CH2SUB18, a je bila še vedno prisotna močna interferenca. Zdi se, da nismo edini, ki imamo radi dvojko HI

Colt1911 ::

Tole Moxon anteno bi se po moje dalo narediti tudi na ta način.



Tole Moxon anteno bi se po moje dalo narediti tudi na ta način.



Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Colt1911 ()

alekskac ::

Gotovo bi šlo. Všeč mi je bilo tudi uglaševanje z magnetki.

ziggy42 ::

Seznam v Q4 2023 delujočih papig:
CH1 Sevnica brez subtona
CH2 Štajerska brez subtona
CH2SUB18 Alpe, CTCSS 123hz s pokritostjo severne, osrednje in južne Slovenije
CH8 ?? brez subtona, že nekaj časa neaktiven
CH16 Radovljica pmr postaja, delujoč na svake kvatre
Mogoče bi bilo smiselno postavit kako postajo z boljšim filtriranjem v načinu papige na višjeležeče hribe s pokritostjo vzhodne Slovenije, Mrzlica in bližnji hribi se zdijo kot dobri kandidati

ziggy42 ::

Trenutno nas je 6, od tega vsaj 1 portable in en mobile. Kanal papagaja CH2SUB18. Če kdo želi naredit kako lepo zvezo, naj pokliče z "break break". Come and say hello:)

SlanaVoda ::

Živjo,
danes ste nekaj omenjali Quansheng in me zanima kateri model in kje nabaviti. Hvala.
Z Baofengom nisem najbolj zadovoljen, ker sam sebe preko repetirotja slišim lih za lih (pačetudi je signal močan), ostale pa veliko boljše.
S starim PMR (10+ let) je veliko boljši zvok preko papagaja :-)

Je pa pogovor preko papagaja z več udeleženci res bolj zahteven, če govorec ne pove komu predaja besedo, se čaka pa čaka in ne veš al govort al ne :)

Argonavt ::

Živjo. Quansheng uv-k5 je očitno res Baofeng killer. Zdaj bo zanimivo, če bodo začeli tekmovati tudi v kvaliteti izdelave. Sicer nakup Amazon s ceno proti 40, Aliexpress najnižjo našel 16 + nekaj EUR poštnine, sicer okoli 25 EUR.
Sicer pa na RX danes vsi odlično slišani na Motoroli 62 in Brondiju. RX je Bafoengova ahilova peta poleg band pass filtra, ki pa zaradi izjemne pasovne širine ne bo nikoli top. Če ima kdo doma band pass filter za okoli 446 se priporočam.

P.s.: Quansheng se nabavlja večinoma uv-k5. Naloži se MOD firmware za X raznih zadev( RSSI meter, spektralni meter, SSB, CB band, AM airband, mW output....) Zadnje verzija uv-k5 je 8. Torej Quansheng uv-k5 (8).

 Sked 26.11.2023

Sked 26.11.2023

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Argonavt ()

Argonavt ::

Še fotka
 QuadroFonija

QuadroFonija

SlanaVoda ::

Hvala, sem poklikal nakup na Aliexpress za cca 20 EUR UV-K5 (8).

alekskac ::

Včeraj se vam žal nisem mogel pridružiti. Sem popoldne preživel na urgenci in očesni kliniki (ena smet mi je med blagim vetrcem priletela v oko). So mi ven potegnili, a sem bil doma šele zvečer.

alekskac ::

SlanaVoda je izjavil:

Hvala, sem poklikal nakup na Aliexpress za cca 20 EUR UV-K5 (8).

Si vzel tudi kabel za povezavo na PC?

Argonavt ::

USB kabel dela od Baofenga. Sicer tud skart roba plastika, na usb konektorju se odpre. Spodobil bi se in pravicn bi bilo, da se kaka taka stvar tud posodi med pmrjevci, ce ni v predalu.

Dri3r ::

Tudi jaz sem naročil Quanshenga skupaj z 27MHz teleskopsko anteno, zgleda zanimiva igračka za Rx. Kateri custom firmware priporočaš @Argonavt? Glede na pogledan yt material se nagibam k "uv-k5-firmware-fagci-mod-v1.1.2-SSB-lite-test". Sem pa danes za foro sestavil svojo PMR papigo iz Retevis 649 klona, laptopa in aplikacije SIMPLEX V2.5.0. Najbolj zabaven del je bil, ko se je zaradi bližine HTjev zaciklal roger beep PMR postaje :). More pa papiga biti kar zamuden QSO, ko vsakič najprej slišiš svoj odmev in šele nato sogovornika.
dri3r

alekskac ::

Dri3r je izjavil:

More pa papiga biti kar zamuden QSO, ko vsakič najprej slišiš svoj odmev in šele nato sogovornika.

Se navadiš, je pa res dolžina 2X.

ziggy42 ::

alekskac je izjavil:

Včeraj se vam žal nisem mogel pridružiti. Sem popoldne preživel na urgenci in očesni kliniki (ena smet mi je med blagim vetrcem priletela v oko). So mi ven potegnili, a sem bil doma šele zvečer.

Živjo, upam da ni bilo kaj hujšega. Imamo pa v planu tole nedeljo izvest neko daljšo pmr sota in mogoče celo pravo ham sota zadevo, tako da nisi veliko zamudil:)

More pa papiga biti kar zamuden QSO, ko vsakič najprej slišiš svoj odmev in šele nato sogovornika.

V bistvu sploh ni tako hudo kot zgleda na papirju. Tisto čakanje ti da vsaj priložnost, da skočiš na hitro na wc vmes :)). Šalo na stran, dejansko je takole v praksi edina težava pri iskanju kdo pride na vrsto, zato je pri papagaju nujno potrebno, da nekako nakažeš konec oddajanja (recimo rečeš konec, pridi ipd.) ter še bolj pomembno, poveš komu podajaš mikrofon. To je pomembno predvsem iz vidika, da potem ne govorimo v stereu ko skušamo ugotovit, kdo je na vrsti hehe. Deluje pa tudi, če imaš neko nadzorno postajo, ki po vsaki zvezi ona dirigira red.

Tale Quansheng se mi zdi noro zanimiva zadeva za sprobat na terenu. Si upamo trditi ali bo imel boljše ali slabše filtriranje na sprejemu kot Baofeng?

Torej tale nedelja 3.12. bi se izvedla še ena pmr sota akcija, če bo le vreme bi obiskal Ostrega in Limberk, ki je tudi radioamaterska sota točka. Vzeli bi si kako uro več kot zadnjič, ko nam je za marsikatero sprobo zmanjkalo časa. Še sporočim, če bom gor sam, ali dobim družbo (:
Imam še dva zainteresirana, ostalih še nisem vprašal. Je kaj volje, bi se probalo? @Colt maš kako zanimivo lokacijo, da probava podret tale najin rekord s pmr na pmr?
V veselje bi mi bilo imet zvezo tudi z @Dri3r, če maš možnost it na kak višjeležeč konc bi lahko probali.
Ostali pa napišite, lahko bi probali podret kakšen naš rekord, eden izmed njih je tudi povezava 5 hribov naenkrat, nam mogoče rata 6, 7? :)

l0wc4 ::

Ob kateri uri bi, morda bi lahko prišel na Lisco.

ziggy42 ::

Živjo, Lisca bi bila super lokacija. Zaenkrat računamo na nekje nedelja med 13:30 in 17:00 (lahko da se bo prvo uro izvedla še radioamaterska sota, sporočim naknadno).
Če ima kdo željo, lahko s programom izrišem karto pokritosti ali pa simulacijo linka med dvema točkama za njegov kraj oddajanja.

Argonavt ::

>>Kateri custom firmware priporočaš @Argonavt?

grem kar po vrsti....
- Quansheng je res top shit postaja za ta denar. Bistveno boljša od Baofenga, cenejsa, Baofeng ima design napako so mic prekrili s plastiko in modulacija svoh, Qaunsheng ma to in mariskaj drugega bolje urejeno. Cena nora, gledam rezervno baterijo je 12, se mi bolj splača še +5 Eur in cela rezervna postaja.

Programiranje frekvenc
Obstaja Chirp2CXF program, ki konvertira Baofeng img datoteko v Quansheng konfig. Sem zaluafal in se pojavil klasičen problem - pri vseh frekvencah pike namesto vejic. Verjento je easy fix, se mi ni dalo iskat -->> kar skopiral frekvence v Quansheng config CFX iz CHIRPa.

MODi
Da lahko flešneš FW na postaji je res odklop. Celo sam bi lahko sprogramiral lasten MOD. Modov je cel kup in izbor je odvisen od želja uporabnika. Za zdaj sem dal gor samo:
- RSSI mod s signal meter 10 stopnj in RSSI dBm signal meter. To bil tudi razlog nakupa, ker me zanima izmerit približno razliko v dBm pri spremembah lokacije ali anten na pri TXu sogovornika.

- MODi so za povečat frekvenčni obseg RXa gre od cca 12 MHz do 1,2 Ghz, SSB sprejem MOD, Airband AM mod, prikaz frekvenčneg spektra mod ... Ker sem blizu Brnika si kmalu vpišem Airband frekvence za RX in AM mod za bistveno boljši sprejem AM..

Flešnil sem RSSIfw_modded.bin in uv_k5_26_rssi_sbar_encoded_v78.bin in to z original Quansheng program za FW upgrade.

- Pred nadaljnim MODanjem postaje pa me razkurilo, da nas večina nekaj kuca frekvence v postaje in za marsikatero nastavitev ne vemo točno, kaj pomeni. Prvi korak je bil, da sem si napisal manual z razlago settingsov pri programiranju frekvenc na Quanshengu, je pa podoben tudi Baofeng.
Tu je guide:
Quansheng navodilo

Ob tem se mi pojavi kup zanimivih vprašanj za debato.

Sedaj sledi programiranje kanalov po planu in to naslednjem:
Frekvenčni plan A

Cilj je nekako tak:
Začetni kanal / frekvence
1 PMR 1-16
17 PMR Papige
20 PMR in SUB
40 ITA Papige

50 GRS, koče
60 AirBand AM
100 Repetitorji RX 144/ 430
200 Emergency TX

Če kdo za sodelovanje se priporočam. Frekvence in nastavitve ITA papig ( severna italija), Brnik airband frekvence, RX repetitorji Ljubljana okolica.

Dri3r je izjavil:

Tudi jaz sem naročil Quanshenga skupaj z 27MHz teleskopsko anteno, zgleda zanimiva igračka za Rx. Kateri custom firmware priporočaš @Argonavt? Glede na pogledan yt material se nagibam k "uv-k5-firmware-fagci-mod-v1.1.2-SSB-lite-test". Sem pa danes za foro sestavil svojo PMR papigo iz Retevis 649 klona, laptopa in aplikacije SIMPLEX V2.5.0. Najbolj zabaven del je bil, ko se je zaradi bližine HTjev zaciklal roger beep PMR postaje :). More pa papiga biti kar zamuden QSO, ko vsakič najprej slišiš svoj odmev in šele nato sogovornika.

Colt1911 ::

Pri programiranju Quanshenga je še najbolj hitro in ziher narediti v Chirpu nov konfig z PMR frekvencami ki so že v samem Chirpu.
Jaz dodam še file z HAM repetitorji in to je to.
ZARE ne diram.

Dri3r ::

Super zapis @Argonavt! UV-K5(8) je trenutno kar vroča roba, spremljam nekaj FB skupin in glede na prebrano bom, ko zadeva pride, naložil FW od egzumer-ja, kateri nekako združuje vse dobre funkcije ostalih custom FW. Edina slaba lastnost naprave je Tx zunaj 2m/70cm in se močno odsvetuje (nima vgrajenih filtrov), ker gredo harmoniki čez cel spekter. Frekvence bom vnašal kar prek CHIRPa, kjer imam tam že dokaj dodelane vnose katere poslušam (cca 50), mi je pa všeč da bom lahko na Quanshengu uporabljal skenirne liste oz. določil frekvenčni pas katerega želim skenirati.
Frekvenčni plan imaš super razdelan, nevem pa če res rabiš toliko PMR kanalov z različnimi subtoni - izbereš enega proti koncu (okoli 200Hz) pa je rešeno. Škoda edino ker v svoj plan še nisi vpisal vseh frekvenc :)
RepeaterBook
lea.hamradio.si
AIR Pučnik
Marine
dri3r

Argonavt ::

>>Škoda edino ker v svoj plan še nisi vpisal vseh frekvenc :)

Pri vnosu frekvenc se da pokazat, da znamo kaj skupaj naredit - community effort in v online XLS/ CVS plan vnest frekvence :)

Lahko začnemo pri Subtonih. V chirpu je SUB2 2 69,3 medtem ko v drugih planih te frekvence ni na SUB2 in je ta 71,9. Po prvi varianti pade Strožič SUB8 na 118,8, po drugi pa na 123. Katera je prava? Razen če je 67 SUB 0, potem si na 18 pri 123.

Lahko se tudi mal pohecamo. AI trdi, da je SUB18 118,8, Ziggy mislim, da govori o 123. Kdo je zmagal Ziggy ali AI?


Dri3r je izjavil:

Super zapis @Argonavt! UV-K5(8) je trenutno kar vroča roba, spremljam nekaj FB skupin in glede na prebrano bom, ko zadeva pride, naložil FW od egzumer-ja, kateri nekako združuje vse dobre funkcije ostalih custom FW. Edina slaba lastnost naprave je Tx zunaj 2m/70cm in se močno odsvetuje (nima vgrajenih filtrov), ker gredo harmoniki čez cel spekter. Frekvence bom vnašal kar prek CHIRPa, kjer imam tam že dokaj dodelane vnose katere poslušam (cca 50), mi je pa všeč da bom lahko na Quanshengu uporabljal skenirne liste oz. določil frekvenčni pas katerega želim skenirati.
Frekvenčni plan imaš super razdelan, nevem pa če res rabiš toliko PMR kanalov z različnimi subtoni - izbereš enega proti koncu (okoli 200Hz) pa je rešeno. Škoda edino ker v svoj plan še nisi vpisal vseh frekvenc :)
RepeaterBook
lea.hamradio.si
AIR Pučnik
Marine

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Argonavt ()

ToniT ::

Ziggy je zmagal.

alekskac ::

Icom, Motorola in Kenwood imajo različne tabele CTCSS subtonov. Ton 123 Hz, na primer, je lahko št 18, 19, 20. Kakor je to porazdeljeno v tabelah lahko pripelje do zmede. Da se zmedi izognemo, lahko vrednost podamo v Hz?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alekskac ()

Argonavt ::

Dobro vedet, da so SUB niso po ITU amapak vsaka znamka mal po svoje. To pomeni nihče ni zmagal, za Storžič pa se brez kredibilnega vira ugiba katera frekvenca je na SUB. Res drži, da je treba vrednosti podajat v Hz. Če imaš pravi info.

Severno italjanski parroti so tu

ITA frekvence so v Chirpu vsaj osnovni podatki
 ITA parrot

ITA parrot



Naprej na Brnik.
Ima kdo info katere frekvence na RX so zanimive za letališče razen 135.270000?

alekskac je izjavil:

Icom, Motorola in Kenwood imajo različne tabele CTCSS subtonov. Ton 123 Hz, na primer, je lahko št 18, 19, 20. Kakor je to porazdeljeno v tabelah lahko pripelje do zmede. Da se zmedi izognemo, lahko vrednost podamo v Hz?

ziggy42 ::

Sem na sprejemu preko papagaja CH2SUB18 (CTCSS 123hz) za petkovo sprobo zveze. Vsaj dokler mi anteno ne odpihne z okenske police :))

Argonavt je izjavil:


grem kar po vrsti....
- Quansheng je res top shit postaja za ta denar. Bistveno boljša od Baofenga, cenejsa, Baofeng ima design napako so mic prekrili s plastiko in modulacija svoh, Qaunsheng ma to in mariskaj drugega bolje urejeno. Cena nora, gledam rezervno baterijo je 12, se mi bolj splača še +5 Eur in cela rezervna postaja.

Programiranje frekvenc
Obstaja Chirp2CXF program, ki konvertira Baofeng img datoteko v Quansheng konfig. Sem zaluafal in se pojavil klasičen problem - pri vseh frekvencah pike namesto vejic. Verjento je easy fix, se mi ni dalo iskat -->> kar skopiral frekvence v Quansheng config CFX iz CHIRPa.
...

Zelo zgledno opravljeno delo! Hvala za tole, bo prišlo prav marsikateremu novemu imetniku Quasheng postaje, oziroma kot jo kliče en moj kolega: kvašenga vokiča

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Argonavt je izjavil:

Dobro vedet, da so SUB niso po ITU amapak vsaka znamka mal po svoje. To pomeni nihče ni zmagal, za Storžič pa se brez kredibilnega vira ugiba katera frekvenca je na SUB. Res drži, da je treba vrednosti podajat v Hz. Če imaš pravi info.

Severno italjanski parroti so tu

ITA frekvence so v Chirpu vsaj osnovni podatki
 ITA parrot

ITA parrot



Naprej na Brnik.
Ima kdo info katere frekvence na RX so zanimive za letališče razen 135.270000?

alekskac je izjavil:

Icom, Motorola in Kenwood imajo različne tabele CTCSS subtonov. Ton 123 Hz, na primer, je lahko št 18, 19, 20. Kakor je to porazdeljeno v tabelah lahko pripelje do zmede. Da se zmedi izognemo, lahko vrednost podamo v Hz?

Potem nisem zmagal? ):
Haha šalo na stran, ja malo je zoprno, ker imajo določene postaje drugače naštelane CTCSS tone. Jaz za 18.ton papagaja Storžič izhajam iz testiranja po Brondiju, ki ga odpre na 18 subtoncu. Mislim, da večina navadnih PMR postaj deluje na podoben način, bi bilo za preverit na Motoroli. Ton, ki nas pri številčenju moti je menda 69.3hz z zaporedno številko 39, kar priznam da ni intuitivno. Gre pa za ton s slabimi harmoniki, zato ga večina postaj nima naprogramiranega.

ziggy42 ::

Nove napovedi za jutri kažejo na lepše vreme z obilo sonca in nepremočnim vetrom, tako da potrjujem nedeljsko izvedbo sote. Če se bo izvedla tudi radioamaterska sota na Limberku, povem naknadno.
Plan je sledeč:
a) če bom zadevo izvajal sam, kaže na aktivacijo Limberka ali Ostrega med 14:30 in 16:30 +-30min oziroma odvisno od aktivnosti
b) v kolikor bom imel družbo, bomo začeli prej in končali ob podobni uri. V tem primeru se nam nasmiha obisk obeh hribov in podrobnejši test z direktno primerjavo med postajami in antenami, vključno z novo Quansheng UV-K5!

Mislim, da je tole že naša 8 pmr sota, kmalu pridemo do jubilejne (:. Po izvedbah vedno naredim refleksijo dogodka in poskušam ugotovit, kaj bi se lahko izvedlo boljše. Predvsem je ena stvar, ki bi lahko zadevo dvignila na nov nivo.
Namreč trenutno izgleda zadeva tako, da imamo neko nadzorno postajo, okoli katere se vrti vso dogajanje. To je precej dober pristop, vendar pa se zaradi tega zgodi, da marsikomu zmanjka časa oziroma ne dobi priložnosti, da pride na vrsto. Jaz temu pravim centraliziran sistem, ki sicer zelo dobro deluje, vendar pa bi lahko probali tudi drugo varianto. Predlagam, da se vsi zberemo na zbirnem kanalu preko papagaja, naredimo zveze med seboj (lahko tudi po dva in dva na kanalu, ki ga dogovorita), nato pa se premaknemo vsak na svoj simpleksni kanal in poskušamo priklicat kako postajo. Ni nujno, da to storimo vsi hkrati, bolj gre za to, da spodbudim še ostale v klicarjenje CQ (naključne in dogovorjene zveze), saj trenutno večina informacij teče preko mene, oziroma mojega kanala in zna to na momente biti kar obremenjujoče.
Torej tl:dr, najprej se preko papagaja dogovorimo za simpleksni kanal za vzpostavitev zveze 1na1, nato pa po vrsti k aktivatorju prihajajo postaje. Po uspešni zvezi se premaknemo nazaj na papagaja oziroma se sprehodimo po kanalih ter poiščemo še druge aktivne postaje.
Medtem, ko bom jaz recimo na Ostrem vrhu aktiven preko kanala CH8, bo tako postaja Lisca na CH6, Ljubljana pa bo klicala na CH4. Najprej pa bomo seveda poskusili vzpostavit zvezo hrib na hrib. Med simpleksnima kanaloma pustimo enega praznega, da ne bi prihajalo do motenj - QRMa. Prav tako kanal CH2 izpustimo za simplex, da ne oviramo povezave preko papagaja. Npr. Ch4, Ch6, Ch8, Ch10 itd.
Vse postaje, ki bi rade vzpostavile zvezo in se za njo niso dogovorile ali pa ne vedo na katerem kanalu se nahajamo, pa naj pokličejo preko rpt Storžič CH2SUB18, na katerem bo vedno kdo dežural (tudi jaz bom med aktivacijo poslušal simplex in papagajčka).

KDAJ: Torej računajte na uro 14-16, ko se bo izvedla glavnina zvez. Imamo kar dosti zainteresiranih, tako da aktivnih postaj ne bo manjkalo.
KANALI: PMR Repetitor CH2SUB18 (CTCSS 123hz) rpt Storžič kot zbirni kanal, moj primarni Simplex CH8 ter backup CH16. VHF 145.550Mhz in UHF 433.400Mhz za morebitno ham soto in ostale probe (oddajanje samo z radioamatersko licenco!).
Vse informacije o kanalih, lokaciji, načinu oddajanja in opremi bomo sproti sporočili preko zbirnega kanala Storžič.

Na morebitna vprašanja z veseljem odgovorim, prav tako se priporočam za ideje in komentarje na zgornji zapis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

PS: poleg podrobnejšega testa postaj pa bi se probalo podret tudi dva naša rekorda, največje število hkratno aktivnih aktivatorjev (5) in najdaljšo zvezo s pmr na pmr postajo (52km).
Z zgornjo opcijo pa tako dajem možnost, da se še ostali preizkusijo v vlogi nadzorne postaje, oziroma s klicanjem CQ prikličejo še koga z drugih koncev Slovenije, ki z nami še ni uspel narediti zveze.

Hitra ponovitev kako izgleda klic:
1. Aktivator: "CQ CQ, tukaj *ime ali znak ali vzdevek ali lokacija* kličem CQ za naključne zveze na kanalu CH*št.kanala* za nedeljski sked oziroma sprobo zveze. Me kdo sliši in sprejema na kanalu CH*št.kanala*? Je kdo za naključno zvezo?"
2. Lovec/sprejemnik: "Da, tukaj *ime*, slišim vas na vašem kanalu. Moja lokacija je *okvirna lokacija*, modulacija (ali razume se vas) je *kako dobro se razume od 1-5*, signal pa je *kako močan od 1-9* (številke lahko odčitate s postaje ali pa poveste neko okvirno, kakor se vam zdi). Sprejem?"
3. Aktivator: "Ja živjo *ime*, tudi jaz te slišim dobro. *izmenjava informacij*"
*Zveza se nadaljuje*
5. Lovec/sprejemnik: "Sprejeto, hvala in lep dan še naprej."
6. Aktivator: "Tudi vam hvala, 73 in se slišimo!"
...
Nekaj v tem stilu.

mailer ::

Dri3r je izjavil:

Super zapis @Argonavt! UV-K5(8) je trenutno kar vroča roba, spremljam nekaj FB skupin in glede na prebrano bom, ko zadeva pride, naložil FW od egzumer-ja, kateri nekako združuje vse dobre funkcije ostalih custom FW. Edina slaba lastnost naprave je Tx zunaj 2m/70cm in se močno odsvetuje (nima vgrajenih filtrov), ker gredo harmoniki čez cel spekter. Frekvence bom vnašal kar prek CHIRPa, kjer imam tam že dokaj dodelane vnose katere poslušam (cca 50), mi je pa všeč da bom lahko na Quanshengu uporabljal skenirne liste oz. določil frekvenčni pas katerega želim skenirati.
Frekvenčni plan imaš super razdelan, nevem pa če res rabiš toliko PMR kanalov z različnimi subtoni - izbereš enega proti koncu (okoli 200Hz) pa je rešeno. Škoda edino ker v svoj plan še nisi vpisal vseh frekvenc :)
RepeaterBook
lea.hamradio.si
AIR Pučnik
Marine
To kar si napisal drži. V videu lepo razloži kako lepo harmonično smeti po ostalih frekvencah. Je pa navdušen nad ceno in kaj vse nudi.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

ziggy42 ::

Jutri aktivacija med 14-16 le Ostri vrh. Bomo pustili Limberk za prihodnjič, vseeno pa bi se probalo tudi radioamaterske veze.
««
7 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16723938 (842) hipertija
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5420853 (911) Nesho
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5915389 (3055) ziggy42
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
12923138 (10510) hipertija
»

UKW postaja/radijski scanner - še deluje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
163897 (3236) hipertija

Več podobnih tem