» »

Microsoft XBOX 360 primarna platforma za Johna Carmacka

Microsoft XBOX 360 primarna platforma za Johna Carmacka

X-Bit Labs - Če smo v prejšnji novici navdušeno pozdravili objavo izvorne kode izredno popularnega grafičnega motorja iz QuakeIII, bodo nekateri ob tej novci vsaj zmignili z levo obrvjo.

John Carmack je povedal, da bo njegova osnovna platforma za razvoj prihodnjih iger XBOX 360. To predvsem pomeni, da bo presedlal na DirectX, kljub temu, daje še ob izidu Doom3 razlagal, da DirectX po njegovem mnenju ne zmore dati enakega rezultata kot OpenGL.

Razlog za osredotočenje na XBOX leži predvsem v dejstvu, da mu prihajajoče grafične kartice in sam način delovanja PC-jev povzročajo glavobole pri ocenah, koliko bo sistem zmogljiv. Teh težav pri popolnoma zaprtih sistemih seveda ne bo.

Več v novici!

Tudi Apple je prešel na temno stran ;).

41 komentarjev

PrimozR ::

Pa najboljši reper je belec, najbolši golfist črnc nemčija pa noče v vojno. Tole je RES über narobe svet....

SavoKovac ::

Po moje je bila odločitev podkrepljena s cekini.:D

SavoKovac ::

Če ma mojster probleme z ocenami, kaj naj pol delajo ostali...

G-man ::

/levo-obrv-zmig

:\

Nerdor ::

Če je Carmrack vsaj pri pravi pameti bi podprl Nitendo Evolution. Vsi developerji so se strinjali, da je bila najboljša konzola prejšnje generacije za programirat Nitendo GameCube. Najtežja konzola za kodirat je bila Sony PS2 in nič ne kaže, da bo PS3 spremenil situacijo (še bolj "zoprn" bo za programirat, zaradi nadzora "fizike")
Nitendo je bil (mogoče bo tako ostalo) zelo podoben programirnju pod OpenGL.:\
... for lifetime!

Dr_M ::

ja men je zelo cudn, da bo su na DX.
se pred casom bi si raj roko odrezu, kot to naredu. :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Obrv se se dvigne.. Tako kot moja sedajle.

Karmak je ena rit... :P Zadeve narejene za MS verjetno ne bodo kaj kmalu izdane pod GPL licenco.

Od Quake III je ze precej let minilo a sedaj je na voljo source. Marsikomu bo pomagal, ce ne drugace, pa pri ucenju programiranja fizike.

vortex ::

...in tako je samo še eden v vrsti legendarnih piscov za PC igre, ki bo presedlal na konzole...
seveda, dejstvo je, da je za zaprte sisteme neprimerno lažje pisati špile. Konzole so vse enake, PCjev mnogo različnih poleg tega je piratiziranja na konzolah manj, trg pa je pravtako zelo velik že samo ZDA + Japonska...
poleg tega je to še en velik plus za XBOX 360 na področju promocije... eh:\
.

Vesoljc ::

a mu gre sploh zameriti? mislim, da ne...

pc postaja vedno manj gostoljuben gamestation (za gamedev). ce vzamemo, da je potrebno za vsecen game porabiti okoli dve leti, postane cisto jasno zakaj se NE bi se mucil s spremenljivimi tehnologijami... tako se pac odlocis za platformo ter speljes projekt. ob izidu pa ti ni treba skrbeti ali novi pixelshader dela tako kot mora na tvojem zastarelem game-u. no kar se tice same tehnicne kakovosti (stabilnost, hitrost), pa ima MS (pa tudi ostali) kar konkretne zahteve ter kriterije. tako tudi koncni user ne bo pi*dil nad sesuvanjem ter stekanjem.

portabilnost (delovanje kode ter date na razlicnih platormah) game-a je tisto kar steje v tem primeru. mnenja sem tudi, da se da s solidno postavljeno zasnovo znebiti te vezave na doloceno platformo. se posebaj sedaj ko se zacenja doba multicore sistemov...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BigWhale ::

Prednost je tudi to, da patchen ne nucas izdajat... Vsaj v vecini primerov ne. To je prednost tudi za kupce. Ker potem ne dobijo neke pre-beta verzije igre, ki sele s tretjim patchem dela tako kot treba.

Je pa downside na testingu, ker treba precej bolj testirat stvari. No, je pa dobra stvar testiranja res samo ena platforma. :P

Plusi in minusi se pokrijejo in po mojem pride ven en velik plus.

Zato PC pocasi a vztrajno izgublja bitko kar se iger tice. Stvari migrirajo tja in tako je prav.

Z-lot ::

Never! PC je nepremagljiva trdnjava za igre! Naj igram FRP igre z joystickom? Gamepadom? Wtf? Ne hvala...

Matek ::

Z-lot, počasi bodo konzole dobile to, česar sedaj nimajo, ne misli da se tam ne bo nič premaknilo...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Zheegec ::

FPS igre se lahko tudi samo z miško&tipkovnico&slušalkami dobro igra, ostalo odpade. Bo pa pač treba to na konzolo namontirati, saj če bo na PS3 lavfal Linux že native to najbrž ne bo problem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Senitel ::

"However, reading into it a little further he clearly states that "most upcoming graphics development" will be based on XBOX 360" Beyond3D

Carmack je ravno za časa Doom 3 "popenil" nad OpenGL, ker je trajal cel čas, da se je ARB zmenil kako implementirat "render to texture", kar je Direct3D imel poštimano že lep čas.

3p ::

Hehe. Sigurno ima XBox/DirectX to prednost, da bo verjetno razmeroma enostavno port za PCja naredit.

AndrejS ::

Še eno področje kjer je MS v prednosti - DirectX

WhiteAngel ::

Če lepo programira, ni problema portat iz Direct3D na OpenGL in obratno. Eni srčki (http://www.ogre3d.org) podpirajo že itak oba načina. So bili tud špili v preteklosti, ka so lahko renderiral na platno od D3D al pa OGL. Večji problem sta ta nova abstrakcijska jezika za 3D grafiko (D3D/OGL ni sam pospešeno platno, ampak še veliko več), ki sta čist svoja pri obeh. Ampak spet, če je stvar lepo pa pameten zastavljena, itak ni važn v čem programiraš IMO.

btw. Tud xbox laufa OGL/OAL drgač. MacOS, *nix, Nintendo, PS pa drugi pa noben DirectX, vsi pa pod SDLjem, če ne drgač, vsega boga. A se splača "sam" na DirectX? Zapreš vrata vstran. Zapreš vrata za naprej.

para! ::

Opažam, da vas veliko nima pojma kako zelo modabilen je že prvi XBOX. Tipkovnice in miške ni noben problem priklopit, gamepadi so povezani na xbox prek navadnega USBja, samo da je MS konektorje preoblikoval, itd.

Tako, da ja, lahko igraš streljačine tud z miško in tipkovnico že na prvem xboxu. Lik-sang ti ponuja vse modifikatorje, lahko pa se sami spustite u modanje s pomočjo navodil, ki jih je na netu polno.

Seveda pa bodo konzole izpodrinile PCje iz sveta iger, kar je tudi edino pravilno. Pred kratkim sem tudi sam trdil nasprotno, a odkar sem plačal 40 prešernov za XBOX, se prav smejem, ko se spomnem, da s PCjem za 100 tisočev nobene igre sploh zagnat ne morem :)

lp
Death before dishonor!

BigWhale ::

Zlot,

Mnja, ze na prvi PS se je dalo priklopit misko. Na drugega se da priklopit tako misko, kot tipkovnico. Nevem zakaj bi bili uporabniski vmesniki problem.

Razvoj za konzole je precej cenejsi, kot razvoj za PC. Upas stavit?

poweroff ::

To je pa dobra novica. Zakaj?
kot je znano že od Appla, je za zaprt, vnaprej znan sistem lažje programirat. Preiskušanje je lažje in vse dela kot mora, ker je okolje predvidljivo. To je plus za firmo in za kupce.

To so ugotovile firme, ki delajo igre. In bodo počasi šle na zaprte sisteme.

To ap pomeni, da se bo razvoj iger preselil tja. Večina iger bo šla na konzole, PCje pa bomo spet uporabljali za druge namene.

In zdaj lepote. Za Linux je manj iger kot za Windows. Če iger tudi za Windows ne bo, potem bo manj razlogov za poganjanje Windowsov. V Linuxu ostale stvari lahko delaš lažje, bolje in bolj varno. Edino igre so zavirale prodor Linuxa. Zdaj se ta ovira odstranjuje!
sudo poweroff

Dr Evil ::

Seveda pa bodo konzole izpodrinile PCje iz sveta iger, kar je tudi edino pravilno. Pred kratkim sem tudi sam trdil nasprotno, a odkar sem plačal 40 prešernov za XBOX, se prav smejem, ko se spomnem, da s PCjem za 100 tisočev nobene igre sploh zagnat ne morem :)

Hm zelo majav argument,saj si pozabil,da tudi z XBOXOM kaj drugega kot najnovejše XBOX naslove ne boš mogel zagnat.

Sam menim,da bodo konzole dolgo ostale na tej poziciji kot so,računalnik pa se bo vse bolj pomikal v smer konzol,na koncu si bosta oba zelo podobna,le da bo PC nekoliko "elitnejša" platforma,ker če že samo grafična za tega stane toliko kot konzola,potem je menda jasno,da se konzola kar se tiče procesorske moči nikoli ne bo mogla kosat s PC jem,ne glede na to,da je samo ena platforma in so igre zanjo prirejene.

MrStein ::

Senitel :
Carmack je ravno za časa Doom 3 "popenil" nad OpenGL, ker je trajal cel čas, da se je ARB zmenil kako implementirat "render to texture", kar je Direct3D imel poštimano že lep čas.


A ni to neki stari mit ?
Da OpenGL ne more rendat na teksturo ?
V resnici pa obstaja en 10 let stari demo, ki dela točno to ?
Mogoče ne gre za točno isto zadevo, ampak vem da je nekaj takega bilo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Aggressor ::

Hihi, vedno, ko prihaja nova generacija konzol, se razmahnejo trditve o propadu PCja kot igričarske platforme (čemur se poznavalci lahko samo nasmehnemo). Ne pozabimo, da so to trdili že pred desetletjem, pa še vedno lepo brca. Enostavno gladko pozabljate na kup ključnih in zelo očitnih dejavnikov. Prvič, vojne procesorjev in grafičnih kartic ne poganjajo konzole, temveč PCji. Drugič, obstoj platforme je odvisen od podpore - ponudbe iger ter dodatkov - in kajpak odjemalcev. Res je, da so konzole odvzele PCju določen delež iger v žanrih, ki si jih je še do nedavna izključno lastil, ampak kako iz tega potegnete, da iger na PCju ne bo več oz. bodo postale zanemarljive, mi pa ni jasno. Kvečjemu se bosta dopolnjevala, ko bo računalničar imel zraven še eno konzolo. Treba se je namreč zavedati, da obstaja trenutno žanrsko med PCji in konzolami vidna razmejitev, za katero še nič ne kaže, da bo padla, za kar je več razlogov. Prvi ta, da so konzole namenjene malček drugačnemu načinu igranja kot čarunalniki (predvsem t.i. 'casual' stilu) in drugič, proizvajalci sedaj nimajo "poguma", da bi uporabnikom konzol vsilili kupovanje vseh vmesnikov, ki bi konzole v tem smislu izenačile s PCjem, kar je nujno, če hočeš plasirati igre, ki so nanje vezane. Založnike bodo pa tako ali tako ciljali na kar se da veliko platform, saj so si konzole in računalniki sedaj že precej podobni in portanje ni več tako zahtevno, v primeru xboxa pa sploh, kjer bodo zaradi XNA skorajda direktno prenosljive. Enostavno si ne bodo mogli privoščiti, da bi PC kot platformo zapostavili. Tudi zaprtost sistema je dvorezen meč; na začetku je zanj sicer lažje razvijati zaradi trdno definiranih zmogljivosti, kaj kmalu pa te postanejo ozko grlo, saj so PCji skozi čas bolj prilagodljivi - ne pozabimo, da je game development nenehno tekmovanje in če je treba naskakovati najvišje strojne zmogljivosti, da se dokaže premoč, se bo to tudi naredilo. PC prav tako ponuja mnogo bolj fleksibilne ekonomske modele, zaradi česar je zanj napravljenega neprimerno več zanesenjaškega materiala. Da ne omenjamo, da je modificiranje na enako zmogljivem sistemu, kot tistem, na katerem naj bi mod tekel, precej zateženo početje, ker recimo za level design potrebuješ zmogljivejšo mašino, kot pa je tista, kamor s svojim izdelkom ciljaš.

Skratka, morda bo do konvergence ali celo prenosa iger v prihodnosti prišlo, ampak gotovo ne v bližnji in gotovo ne v tako strukturiranih sistemih, kot so danes.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

aljoose ::

Zgleda da bo OpenGL kot glavna alternativa Direct3D propadu :(
V Visti naj bi bil OpenGL samo layer nad Direct3D, pa se Carmack ga je skenslal.

Ampak, tut ce je zdaj Xbox njegova glavna platforma, tam se vedno lahko dela z OGL, right?

noraguta ::

u bistvu se mi zdi da je JC reku neki tacga:
So the console platform is going to become more important for us in the future. It’s interesting now that when we look at the xbox 360 and the PS3 and the PC platforms, we can pretty much target essentially all of them with a more or less common code base, more or less common development strategies on there, and this is I guess going to be the first public announcement of it, this will be the first development cycle for id software where we’re actually going to be internally developing on console platforms for a simultaneous, hopefully, release on there.

In the last couple weeks I actually have started working on an xbox 360. Most of the upcoming graphics development work will be starting on that initially. It’s worth going into the reasons for that decision on there. To be clear, the PC platform will be released at least at the same time if not earlier than any of the consoles but we are putting a good deal more effort towards making sure that the development process goes smoothly onto them.


bolj izgleda da je baba rekla , baba kazala kot pa novica , tole skrpucalo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Aggressor ::

Točno to. Carmack je vzel novo generacijo konzol kot neko oporno točko za razvoj programja; ne zato, ker bi bil PC sedaj zapostavljen, temveč zato, da bo delo na platformah lahko simultano.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

3p ::

To ap pomeni, da se bo razvoj iger preselil tja. Večina iger bo šla na konzole, PCje pa bomo spet uporabljali za druge namene.
In zdaj lepote. Za Linux je manj iger kot za Windows. Če iger tudi za Windows ne bo, potem bo manj razlogov za poganjanje Windowsov. V Linuxu ostale stvari lahko delaš lažje, bolje in bolj varno. Edino igre so zavirale prodor Linuxa. Zdaj se ta ovira odstranjuje!


Že res (khm, no, recimo, da prodor linuxa zavirajo samo igre (NOT)). Vprašanje pa je, kaj bodo mase sploh počele na PCjih. Igre: konzole. Internet: verjetno tudi konzole. Filmi in muzika: konzole in/ali divx/mp3 predvajalniki. Nazadje bo še nekdo Word 4 Xbox izdal, pa tipkovnico... Hkrati bomo kupovali več računalnikov, ki se ne bodo prodajali kot računalniki. Cene PC hardwera pa zaradi manjše prodaje navzgor. Gre samo za zaton PCjev po domovih?

Tear_DR0P ::

ena stara tema
v zgornji temi sem načel debato o zaprtosti sistemov in prevladi konzol na področju zaprtih sistemov in MS rešitev, ter o obstanku računalnikov in OS rešitev na drugi strani.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

AndrejS ::

PC ne bo zamrl. Že zdaj obstajajo emulatorji za stare konzole in tudi za nove bodo, v kratkem! X-BOX ni čisto nič drugega kot preoblečen PC.

[BISI] ::

Nekoliko visje je bil omenjen portal Beyond3d. Nedavno je bilo na njem zapisano, da bo funkcionalnost OpenGL mocno oklescena s prihodom Windows Viste. Microsoft seveda namerava forsirati DirectX 10 (znan tudi kot WGF 2.0) in DirectX 9.L (oz. WGF 1.0), preko katerega bo "polozil" OpenGL za delovanje t.i. "Aeroglassa". Na spletnem forumu OpenGL je celo pisalo, da bi lahko taksna implementacija zmanjšala zmogljivosti OpenGL za 50%! Ta korak pa ne bo vplival zgolj na igracarsko industrijo, temvec tudi na druge aplikacije (Mozilla, itd.).

Kar se pa Carmacka tice... Saj si se lahko premisli - vsako leto hvali drugega proizvajalca graficnih kartic. Follow the money.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

64202 ::

> Na spletnem forumu OpenGL je celo pisalo, da bi lahko taksna implementacija zmanjšala zmogljivosti OpenGL za 50%

Ne bi, ker imajo driverji od nvidi-e pa ati-ja itak svojo implementacijo opengl-ja. Sicer pa nisem prevec strucko za grafiko, lahko me kdo popravi
I am NaN, I am a free man!

kriko1 ::

64202: Preformance openGL BO padel za ~ 50% pri vsakem proizvajalcu. S tem hočejo izpodrinit OpenGL. Neka fora, je če bodo gonilniki puščali alternativno pospeševanje OpenGL, pa naj bi Aeroglass bil onemogočen... jeba v glavnem.

64202 ::

> Preformance openGL BO padel za ~ 50% pri vsakem proizvajalcu.

Hm, zakaj? Saj driverji za grafiko laufajo itak na najvisji prioriteti (kernel).
I am NaN, I am a free man!

WhiteAngel ::

Ja, za OGL pa hvala bogu za non-M$ sisteme poj, ane?:)

Aja, KDE že laufa Linux jedrom na XBoxu drgač. Klik in Klik!

noraguta ::

btw :
Razlog za osredotočenje na XBOX leži predvsem v dejstvu, da mu prihajajoče grafične kartice in sam način delovanja PC-jev povzročajo glavobole pri ocenah, koliko bo sistem zmogljiv. Teh težav pri popolnoma zaprtih sistemih seveda ne bo.


tudi tega ni rekel ce si je kdo ogledal njegov keynote. dejte pobrisat to novico ker je povsem napačna in zgrešena.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Gundolf ::

Se pridružujem 64202 z vprašanjem o OneGLu. In tem kaj naj bi Windowsi sploh imeli z njim za opravit. Itak proizvajalec izdela OpenGL32.dll in to je to. Ta dll dela z APIjem grafične kartice prav tako kot tistih biljaužnt DirectX dlljev dela z njim. Kaj bodo v Visti onemogočili drugim driverjem dostop do grafične kartice? Kako bo pa potem kdo driverje za DX pisal? Pač nič mi ni jasno, naj da kdo kakšen konkreten link če ga ima ali pa naj razloži.

G-man ::

Hm, pravzaprav je že PC po svoje zaprt sistem, ker itak na veliki večini domačih računalnikov sedi Windows.:))

kriko1 ::

Hm, zakaj? Saj driverji za grafiko laufajo itak na najvisji prioriteti (kernel). I am NaN, I am a free man!

Zato ker je MS implementiral OGL prek njihovega D3D. Preberi si na www.opengl.com .

drejc ::

Da bojo PC igre zgubile vojno proti konzolam?

Neumnost z marketinškega stališča.

Dogaja se pa ravno obratno, konvergenca vseh iger na vse tri platforme, kar pomeni maksimalna tržna pokritost založnika, več featurjev za lastnike PCjev, enotni game device-i in pa seveda redke ekskluzive (za leto-dve, kot GTA) ob lansiranju konzol.

Ravnotako je za end-user razvoj novih graficnih featurjev (za pcje in konzole) najbolj pomemben trg graf za pcje, ki je konstantno nek testbed koliko se kateri od featurjev prime med razvijalci.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

64202 ::

Ok, kolikor sem razbral iz foruma na opengl.org je tezava aero + opengl hkrati. Naceloma za fullscreen spile ni problem, bolj je to problem za kake industrijske 3d aplikacije ipd., ki morajo tudi native win gui uporabljat.
I am NaN, I am a free man!

Senitel ::

MrStein:
Ne ni mit... Sicer ne najdem točnega vira, lahko si pa pogledaš kdaj je bil sprejet extension o katerem se je šlo WGL_ARB_render_texture. 16 junij 2001...
Prej so bili samo štorasti pbufferji, ki sta si jih ATI in NVIDIA za povrhu vsega razlagala vsak po svoje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

directX 10 in windows xp (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7012376 (8786) bluefish
»

AMD: DX11 leta 2009? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
9410115 (7075) Senitel
»

Lost Planet: Extreme Condition (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
926034 (3819) Tic
»

Informacije o R600 in G80

Oddelek: Novice / Grafične kartice
143033 (2483) PrimozR
»

Microsoft XBOX 360 primarna platforma za Johna Carmacka

Oddelek: Novice / Konzole
414622 (3064) Senitel

Več podobnih tem