» »

Članek: Video nadzor na slovenskih avtocestah

Članek: Video nadzor na slovenskih avtocestah

Slo-Tech - Po izčrpljujoči debati o video nadzoru prometa, se je Aljaž Marn odločil malce bolj obrširno, ter seveda objektivno opisati zastavljen problem. V njegovem članku lahko izvemo, kako se kamere za nadzor prometa uporabljajo, kakšne podatke zbirajo o nas, ter kaj pravi o tem zakonodaja.

Na branje!

37 komentarjev

Jst ::

Pohvala za članek.

poweroff ::

Pohvale še iz moje strani. Mislim, da bi bilo težko boljše napisano. Odličen raziskovalni članek!
sudo poweroff

B-D_ ::

Dobro napisan članek, žal pa ni nobenih informacij o tem kje se kamere nahajajo da bi v bodoče vedeli kje paziti na našo vožnjo, ko se bo uvedel nov sistem kraje denarja voznikom ki gre nekako takole: Če voznik, katerega registrska je bila prečitana na točki A, v času manjšem od Tmin prevozi razdaljo do točke odčitavanja registrske B, se mu pošlje odločba o kraji denarja zaradi normalne hitrosti vožnje po avtocesti.

Tako norost že kapsi testirajo na sistemu dveh provid: prva na prvi točki shrani tvojo registrsko, če si v času manjšem kot (klasično nesmiselno nizka) omejitev dovoljuje prišel do druge točke, kjer stoji še ena provida, ti ukradejo denar. ;( Samo še vprašanje časa je kdaj bodo začeli takole krast z darsovimi kamerami. Če se to zgodi se bo vozilo hitreje, kot je omejitev na avtocesti, samo še po navadnih cestah... napredek pa tak :\

iration ::

Nista samo DARS in Policija, ki zbirata podatke: Santa Claus Under Attack from Privacy Advocates. Definitivno material za nov Slo-Tech članek in pa seveda odlično izhodišče za nadaljne raziskave. Aljaž? Matthai?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

poweroff ::

No, vidite, da je nadzor koristen za borbo proti kriminalu...
sudo poweroff

ivek12 ::

Vredi članek. Lahko bi omenil, da se v kazenskem postopku lahko uporabijo podatki (tudi posnetki videokamer) čeprav ni obvestil o kameri, razen če lahko oseba na tistem kraju pričakuje zasebnost. Gre za teorijo pričakovane zasebosti, ki se je razvila v USA. Tko da se lahko uporabijo tudi takšni posnetki, razen če gre za kršitev ustavne pravice do zasebnosti. Ker mislm, da na avtocesti oseba ne pričakuje zasebnosti, lahko organi pregona take zapise uporabijo v kazenskem postopku.

aljazh ::

B-D:
Če se nas zbere dovolj, lahko naredimo popis lokacij vseh kamer, kot so to že nekoč počeli v Ljubljani ;) . Načeloma pa so kamere ob uvozih/izvozih, viaduktih, galerijah, pred in v predorih, v bližini cestninskih postaj, na območjih kjer so pogostejši zastoji, ob informacijskih portalih, na območjih kjer pogosteje prihaja do neugodnih vremenskih razmer, najvec pa jih je na odsekih "pametne avtoceste". Trenutno sta "pametna" odseka na primorski in štajerski AC; naslednji, ki bo postal "pameten" je ljubljanski avtocestni obroč.

aljazh ::

Ivek12: To velja v ZDA in se počasi prenaša tudi v evropsko prakso preko ESČP. V Sloveniji še ni bilo primera (vsaj ni mi znano), kjer bi se teorija pričakovane zasebnosti uporabila v primeru video nadzora. Pa tudi: Če zakon izrecno zahteva obvestilo o izvajanju video nadzora, je zakonodajalec jasno povedal, da se nadzor ne sme opravljati brez obvestila, pa četudi oseba na tistem mestu ne more pričakovati zasebnosti. Če ZVOP-1 tega ne bi določal, pa se strinjam, da bi bila teorija pričakovane zasebnosti ena izmed opcij.

Edit: Manjši dodatek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Tear_DR0P ::

super članek, tkšnih si še želimo
popis vseh kamer pa je skoraj nesmiseln, ker tam kjer so so ena do druge, zato je dovolj samo pas ki ga pokrivajo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

pagat34 ::

ali smo bolj papežki od papeža?
drugače povedano: ščitimo kriminalce, povzročitelje nesreč, brezobzirne voznike in podobne barabe, varnost in zaščita vseh ostalih, ki upoštevamo vse predpise, pa se vam yebejo ! 8-O
treba je spremeniti tisti famozni zaščitniški zakon - poštene itaq ne prizadane, kneda :\
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

ivek12 ::

aljazh:

Ta teorija je uveljavljena tudi v slovenski ustavnopravni praksi. Št. odločbe US ne vem na pamet, vendar je sodišče to prevzelo po USA primeru Katz vs US. Sodišče je določilo, da se lahko oseba sklicuje na kršitev pravice do zasebnosti, če jo je na mestu kršitve pričakovala (recimo javna telefonska govorilnica, javni WC, ...). V kolkor ne gre za kršenje ustavnih pravic (nedotakljivost stanovanja, zasebnosti...) se take pravice lahko uporabijo v kazenskem postopku, edino če gre za kršitev postopka in je v ZKP to določeno kot absolutna bistvena kršitev postopka oz. gre za eksluzijo dokazov (glej 18-člen ZKP) se ne smejo. Tko da mislm, da tista obvestila ne igrajo vloge, šlo bi za kršitev ZVOP-1, kjer bi mogla taka oseba pač plačat globo, v kazenskem postopku pa bi tak dokaz bil dopusten, seveda ob pogoju, da ne gre za kršitev ustavne pravice...

Edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ivek12 ()

d20 ::

Nista samo DARS in Policija, ki zbirata podatke: Santa Claus Under Attack from Privacy Advocates. Definitivno material za nov Slo-Tech članek in pa seveda odlično izhodišče za nadaljne raziskave. Aljaž? Matthai?

prou res:

Na podlagi nezakonito zbranih (in neregulirano hranjenih) podatkov o posamezniku Dedek Mraz/Božiček že vrsto let vrši načrtno diskriminacijo. Dobro, da imamo Tor.

sm zadeu retoriko? >:D
http://www.worldjumpday.org

poweroff ::

Heh, božiček je itak kapitalistični agent Coca-Cole.

Images of Santa Claus were further cemented through Haddon Sundblom's depiction of him for The Coca-Cola Company's Christmas advertising. The popularity of the image spawned urban legends that Santa Claus was in fact invented by Coca-Cola. Nevertheless, Santa Claus and Coca-Cola have been closely associated, except for 2005 when Santa was replaced in advertising by Coca-Cola's polar bears. 8-) :D

Je pa sicer zanimivo vprašanje kaj če se v kazenskem postopku pridobi nezakonit dokaz - a prostovoljno in od zasebnika.
sudo poweroff

aljazh ::

Ivek12: Da, teorija pričakovane zasebnosti se občasno uporablja tudi na slovenskih sodiščih, a kolikor mi je znano, ni bilo primera s področja video nadzora javnih površin, kjer bi se to vprašanje postavilo. Vsekakor bi bilo zelo zanimivo, če bi do takšnega primera prišlo.

Vprašanje pa je, čemu bi sodišče dalo prednost - stališču, da na avtocesti ni mogoče pričakovati zasebnosti ali ZVOP-u? V kolikor bi posnetek napravil nek amaterski snemalec s svojo video kamero, najbrž ni dvoma, da bi se posnetek lahko uporabil, sklicujoč se na teorijo pričakovane zasebnosti. Vprašanje organiziranega video nadzora pa sam vidim v nekoliko drugačni luči, prav zaradi njegove organiziranosti, zaradi česar menim, da primerov ne gre enačiti. Zanimivo bi bilo zadevo preučiti z različnimi metodami razlage, seveda pa bi končno besedo lahko izreklo le sodišče.

Edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Defender_X ::

Ali se te kamere uporabljajo za merjenje hitrosti al samo za nadzor prometa?

aljazh ::

Zaenkrat le za nadzor prometa.

neoto ::

Pa trasa Vransko-Blagovica bi naj bila Pametna avtocesta??? Zakaj hudiča so postavili kakšnih 10 signalnih tabel, samo zato, da na njih piše omejitev 100, konec omejitve, "Dober voznik vozi po omejitvah", "Varnostni pas je vez z življenjem", ipd.. Zadnjič pa je zmrzovalo, čez viadukte pa ni bilo čisto nobenega opozorila o nizkih temperaturah... Zdajle pozimi bi sploh lahko ves čas prikazovali temperaturo asfalta, saj imajo dovolj placa. Poleg tega pa ne razumem, kakšen 'pametni sistem' da čez zasnežene viadukte in avtocesto omejitev 100, čez tunele pa 60!!?? Meni se tole predvsem zdi metanje denarja skoz okno.
Pa glede merjenja hitrosti: Kakšen radar je to? Sistem slučajno razpoznava registrske in meri čas od ene do druge kamere ali je kakšen drugi sistem dodatno vgrajen?

B-D_ ::

To o kamerah, ki registrske prepoznavajo in merijo čas med 2 točkama, sem zadnjič preslišal ob nekih novicah, ko je kaps pamtil o novih orožjih v njihovem arsenalu za krajo denarja voznikom...

Če ta sistem že preizkušajo, koliko časa mislite da bodo rabili da pomislijo: "hm, kje so še kamere s katerimi bi lahko na ta način kradli ljudem?"... pa smo tam. :\

SanAndreas ::

Mene zelo motijo vse hudičeve kamere v Sloveniji (in po svetu), ki nas povsod opazujejo, nadzorujejo in morda tudi kdaj snemajo, a nas vseeno ukradejo naše velike zasebnosti, kje pa bomo imeli mir !!!
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Legend(SLO) ::

B-D_ Kolk pa je teb normalen vozt po avtocesti? Tolk, da k ti bom jst pr 100-110 vn zapelu na razdalji k bi bla čist ql če bi ti vozu okol 130, da mi boš prebou do srede avta? Čeprov sm proti vožni po omejitvah, ki pač nemorjo bit na vsakem odseku življenske ob vsaki uri in vsakih pogojih zarad različnih omejitev je pa vseen bolš, da kdaj vozm počasnej.

Varovanje zasebnosti je pa drug problem. Pa a v avtu res nimamo pravice prčakvt zasebnosti? Kt je men znano to sod ke v nedotakljivost stanovanja.
krneki

Matevžk ::

Ne vem, no ... js vozm pa avtocesti lepo tko, da mam 135 na števcu (tm ene 130 realne hitrosti) in je to to. Sm proti temu, da bi lahko posnetke s kamer uporabl v sodne namene a'la ženine tožbe glede nezvestosti :D, za prometne prekrške se mi zdi pa tudi to sprejemljiv način - da se na ta način meri hitrost (in kaznuje (ne krade denarja, kot ostali gledate na to) krištelje).
Če se vam zdi 130 premau, prepričejte oblast, da bo dala več denarja in gradila boljše ceste, kjer bo taka vožnja popolnoma varna. Na teh, ki jih imamo, že vedo, zakaj so postavili take omejitve. Torej - naj naredijo bolje in povečajo omejitve, ne pa zmanjšajo nadzor. Kje vam je logika? :\

Pljuvejte me.
lp, Matevžk

MrStein ::

"prepričejte oblast, da bo dala več denarja"

Misliš "da bo VZELA več denarja od tebe/nas in ga potem porabila za avtoceste" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matevžk ::

Jah, pametna vlada ne bi kupovala avionov in avdijev (v imenu zanesljivosti, varnosti in ne vem česa še). Potem bi bil denar.
Kje pa imajo pametno vlado? Heh, nonexistent ... vem.
lp, Matevžk

goorx ::

Nevem fantje, v mojih očeh bi lahko snemanje na avtocesti smatrali kot naš prostovoljni pristanek, ko vstopimo na avtocestvo, saj zaradi hitrejše vožnje pričakujemo višjo raven varnosti in pričakujemo tudi, da bodo tisti, ki bi jo ogrožali ustrezno sankcionirani. Dokler to ne predstavlja nekega namernega, sistematičnega zbiranja in hranjenja osebnih podatkov, ki je nezakonito, videonadzor nebi smel predstavljati težave, saj če malo karikiram, prometnik ne nosi očal skozi katera se nič ne vidi, dokler ne pride mimo kršitelj - pa lahko v poročilo prav tako zapiše vašo tablico.

Mimogrede dva primera iz tuje prakse:
V Italiji je, kolikor vem, v praksi uporabljena metoda posnete registerske tablice na dveh točkah - cestninskih postajah, kjer je kazen za prehitro vožnjo všteta kar zraven plačila cestnine.
V Veliki Britaniji je center Londona pod popolnim video nadzorom (največje število kamer na km^2), v nadzornem centru pa lahko prihranijo funt, ki ste ga vi zapravili za dnevni časopis, ko ga skupaj prebirate (ne karikiram, bil sem v njihovem nadzornem centru), prav tako pa je vsaka registrska številka, ki se pripelje v London posneta, kot tudi obraz voznika, s čimer oglobuljajo lastnike avtomobilov, ki imajo svojega jeklenega konjička v centru mesta z ~ 7 funtov na dan, prav tako pa se v nadzornem centru v realnem času izpiše, če je lastnik avtomobila storilec kaznivega dejanja, osumljenec (npr. na begu...). Spomnim se kakšnega posebnega napisa sicer ne, ker tudi nisem bil pozoren nanj, vem da se najdejo posamezni "CCTV in motion" znaki. In mimogrede te kamere so ujele storilce bombnega napada.

Sicer se sliši blazno fino v nedogled razpravljati koliko zasebnosti sem bil prikrajšan, ker sem na primer med množico (ugibam) 30.000 ljudi vsako jutro šel skozi Ljubljansko železniško postajo, bil posnet, sedaj pa statistično analizo mojih prehodov hrani Zlobni Organ™. Resnica pa je, da dokler ne bom jaz nekoga oropal blizu železniške postaje, ne bom nikogar zanimal, še manj, nihče ne bo sploh vedel zame, ker je naivno pričakovati, da obstajajo kje resoursi za take konspirativne podvige.

Matevžk ::

Se podpišem.
(Sam men se ni dal tolk pisat in nisem mel tako zgovornih primerov za strest iz rokava.)
lp, Matevžk

poweroff ::

Druga plat zgodbe pa je: Tampa na Floridi je po 2 letih ugotovila, da je CCTV nadzor neučinkovit in da gre za razmetavanje denarja. Zato so sistem ukinili.

Tudi pri nas so bili na TV (POP TV - Preverjeno) in časopisih (Mladina) primeri, ko je kamera posnela storilca kaznivega dejanja, vendar se iz posnetka ni dalo dobiti nič. Nikogar niso aretirali.

Poznam tudi primer iz Ljubljane, ko so storilca prepoznali, pa mu niso mogli dokazati nič - kljub posnetku.


Primerjava SISTEMA za CCTV s prometnikom - ČLOVEKOM - je pa neustrezna. Obstaja namtreč razlika med zbiranjem podatkov in avtomatizacijo zbiranja (plus katalogizacija in vzdrževanje arhiva). O nedolžnih in ničesar osumljenih državljanih policija ne sme imeti evidenc. Seveda lahko policaj v svojo beležko kaj zaiše. Vendar to ni sistematično (vse o vsem) in se ne hrani (razen res zelo omejen čas), pa tudi ne povezuje in katalogizira (profilira).

Tukaj pa gre za sistem popolnega nadzora. Za izraz popoln obstaja še ena zamenjava - vseobsežen, oz. totalitaren. Se pravi se dejansko vzpostavlja totalitaren sistem nadzora. Na srečo še ne totalitarističen (se rpavi nedemokratičen in nepraven), vendar zgodovina kaže, da je to samo vprašanje časa.
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, glede tega "ne bo nobenega zanimal", si poglej primer koluknista iz Guardiana, ki je bil opisan v eni novici na STju.

Zgovoren primer kam pripelje paranoičen nadzor...
sudo poweroff

Matevžk ::

Pa, pismo, sej tukej ne gre za paranoičen nadzor.
Gre le za evidenco vožnje po avtocesti. Če vas to moti (tako kot če vas motijo cestnine), pojdite pač po lokalnih cestah.
In tukaj ni nič paranoičnega: zmeriš povprečno hitrost - je prevelika, ni prevelika; kazen, ni kazni.

Seveda se bodo verjetno ti podatki potem v bazah kar ohranili, ampak ... kaj nam pa morejo? :)
lp, Matevžk

B-D_ ::

To o kraji keša samo če je folk tolk glup da pelje skozi cestninsko podpiram :D če si tolk glup da furaš skozi cestninske pa še najebi s plačilom cestninske + kazni za normalno vožnjo.

Ostali bomo pač pridobili to kar smo zgubli na avtocesti s prehitevanjem po lokalnih cestah če normalna vožnja po avtocesti ne bo več mogoča. :\

radems ::

Kaj pa ko bo moral imeti vsak osebni avto pozicijski nadzor GPS/GSM prek
satelita/zemeljskih transponderjev(oddajnikov) kot je kar vem sedaj v nemčiji
opremljen delno tovorni promet oz. to le nameravajo uvesti?
Potem bo stvar avtomatizirana, računalnik bo izmeril da ste vozili prehitro
in domov vam bo dospela kazen. Pa pritože se potem da vam država krati svobodo.

goorx ::

Matthai: Res ni primerjava najboljša, vendar sem poudaril, da karikiram s prometnikom, moj namen pa je bil pokazati, da če obstaja interes se bi dalo sistematično zbirati podatke tudi tako. Niti prvi niti drugi primer pa, v kolikor se ne motim, ni zakonsko dovoljen, kar pomeni, da je morebitna analiza teh posnetkov z namenom sistematične obdelave vsake mimoidoče registerske tablice, torej popolnega nadzora, nezakonit - samo arhiviranje posnetega materiala za preteklo leto pa ne. Razumem sicer vašo skrb, da pride do zlorab, vendar kot smo že ugotovili je v ZKP predpisana ekskluzija tako pridobljenih dokazov. Tako tudi sistematično merjenje hitrosti po metodi večih točk ne more biti zakonita, ker DARS pač nima teh pooblastil nikjer v zakonu, druga stvar pa so očitni prekrški, ko bi DARS na posnetku videl npr. obračanje v tunelu, ali kakšno drugo očitno kršitev, ki pa jo je primoran prijaviti policiji.

Glede Guardianovega kolumnista pa moram reči, da gre tukaj za očiten in grob primer zlorabe. Ko smo že pri aftermathu napada na London naj omenim tudi "uradno", na roko napisano opozorilno tablo pred vstopom na londonski metro, ki sem jo zasledil v nekem blogu: "Stranke naprošamo, da ne tekajo po peronih, naj ne nosijo dolgih plaščev, črnih očal, prav tako pa naj s sabo ne nosijo prenosnikov, nahrbtnikov ali podobnih "sumljivih" paketov." Mislim, da se boste strinjali z mano, da je ta napis očiten primer, oziroma posledica paranoičnega nadzora, za katerega pa menim, tako kot tudi za Guardianovega, da je predvidljiv - emocionalen - odziv na dogodke na londonski železnici. Kaj je torej funkcija te table? Ko jo preberemo in vseeno vstopimo v metro je to lahko smatrano za prostovoljni pristanek, da smo sumljivi, če bomo storili enega od zgoraj opisanih zločinov. Ko le ne bi bila napisana na roko, in ko bi bila uradna. Tako pa je vse skupaj ena čudna zmešnjava, ko je prestrašeno ljudstvo od oblasti zahtevalo ponovno vzpostavitev varnosti, ta pa ji je (hote, če smo že konspirativni) " nasedla" in pridno odvzela par pravic, da bi se ob višji stopnji nadzora prebivalci počutili varneje. Zanimivo je vprašanje, kako prebivalci danes smatrajo to kontrolo -se jim morda zdi, da so nasedli oblasti, ki je dogodek izkoristila za drastično zmanjšanje pravic, ali pa se počutijo varneje zaradi poostrenega nadzora? Bojim se, da prej drugo. Guardianov kolumnist pa je imel nesrečo, da je eden izmed prvih.

poweroff ::

Kot dokazuje primer Partiot Acta v ZDA, se lahko zgodi - pravzaprav se dogaja - da se tudi kazenska zakonodaja spreminja.

I če smo že pri kolumnistu Guardiana. Tip ima kartoteko. V njej piše, da je bil aretiran zaradu terorizma. Zato ima doživljensko prepoved vstopa v ZDA. Glede na sodelovanje med Velik Britanijo in ZDA ter glede na dejstvo, da je tip eden glavnih razvijalcev Symbiana, to je "big deal"

Človek se trudi doseči izbris svoje kartoteke, vendar mu zaenkrat slabo kaže. BTW: informacije imam iz skoraj prve roke - pred kratkim je kolega govoril z njim (sta se osebno spoznala).

Če stvari gledaš povezane v ceoto, jasno vidiš kje je problem.
sudo poweroff

poweroff ::

In ko govorimo o paranoji - mar ni ravno težnja po popolnem nadzoru, popolni predvidljivosti ravno znak paranoje? Ogrožajo nas iz vseh strani, teroristi in kriminalci lezejo iz vseh lukenj... To je znamenje očitne paranoje. Skoraj klinične, čeprav gre v bistvu za družbeni pojav.

Zagovorniki povečanja nadzora bolehate za posebno družbeno obliko paranoje. Problem je le, ker se cele družbe ne da kolektivno poslati k psihiatru... ;)
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

goorx ::

Zakaj bi kdo sploh še hotel potovati v Ameriko? :D Anglija gre pa tudi po lepi poti, da se ji pridruži...
Mimogrede a sem bil jaz mišljen kot "zagovornik" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: goorx ()

radems ::

Ustrahovanje, varovanje in kontrola ljudi postaja vedno bolj donosen posel.
To znajo v ZDA in Angliji dobro prodajati in to je sedaj pri njih najbolj donosen posel.

iration ::

radems, vesten pionir si ti, si že čisto prevzel mladinin besednjak. škoda, ker nimaš pojma o čem govoriš, veš pa da je "na liniji".
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

radems ::

Mladine ne berem in je nisem nikoli bral in točno vem kaj pišem,
gotova pa je da ti ne moreš soditi kaj govorim saj me nikoli nisi slišal.
Popolnoma i(r)ration(nal).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov članek: Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema na Ubuntu Feisty

Oddelek: Novice / Nova vsebina
465523 (3880) poweroff
»

Nov članek: Šablone v C++

Oddelek: Novice / Nova vsebina
173649 (2759) Gundolf
»

Nov članek

Oddelek: Novice / Nova vsebina
82049 (2049) Jaka83
»

Nov test: Dinastija 5900 proti dinastiji 9800!

Oddelek: Novice / Grafične kartice
311928 (1928) morphling1
»

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Oddelek: Novice / Nova vsebina
233181 (3181) DoloresJane

Več podobnih tem