» »

Oživljanje starih računalnikov

Oživljanje starih računalnikov

The inquirer - Na Inquirerju so spisali soliden članek o tem, kako lahko stare računalniške sisteme, ki se vam valjajo po kleti/podstrešju, s pravo izbiro programske opreme in morebitnih malenkostnih hardverskih nadgradenj, spremenite v povsem delujočo škatlo z večino funkcionalnosti novejših računalnikov. Omenjajo tako Okna kot Linux, ubadajo se tako z antičnimi sistemi kot s srednje starimi zadevami.

Izvorna novica.

45 komentarjev

HyperKiller ::

Jah, na kratko: (sem se ga lotil prebrat, ker čakam da se XPji naložijo na COMPAQov P3 600Mhz komp.)
Če imate star računalnik, pa želite da dela hitreje, dajte gor Windowse 2000, ampak jih boste morali nekaj časa posodabljati, ker so stari, so pa enako zmogljivi kot XPji, a manj požrešni-kičasti.
Če imate še starejši komp, je naštetih nekaj distribucij (uporaben del članka),
Če pa imate 386 ali starejšega, pa ga raje peljite v dom za ostarele - "reciklatorij".

roli ::

Jauuu kot, da se ljudem stari računalniki valjajo povsod! Jaz bi z veseljem imel kakega pa nimam nobenega! Eni pa očitno imajo celo kolekcijo na podstrešju!
http://www.r00li.com

Atos ::

Ja eni imamo,ja. Tri trenutno. Tako da ni tako neverjetno to, kot želiš ti prikazati

HyperKiller ::

Ene deset diskov deset cd-romov, 5 plat, in nekih 6 procesorjev. In vrečico ramov. (en kup robe sem odpeljal na smetišče teden nazaj)
Ampak precej nezmogljivo vse skupaj.

Azrael ::

Hmm, ne vem ali sem imel samo smolo ali je šlo kaj drugega po zlu, pred časom sem se igral z W2K na C300@450MHz. 128MB RAM.

Takoj po inštalaciji so bili hitri. Ko so dobili SP4 in še Update Rollup 1 je brzine zmanjkalo, zelo dolgo nalaganje in na splošno leno delovanje.

Win XP SP2 na isti konfiguraciji so bili bistveno hitrejši. Sedaj ne vem ali je kakšna finta v nastavitvah ali preveč popravkov škoduje?
Nekoč je bil Slo-tech.

Poldy ::

Jaz sem komponente nabiral tako, da ko sem nekomu posodobil računalnik, se mu stare komponente ni ljubilo prodajati, pa mi jo je podaril.

Azrael ::

Glede stare robe, očitno imamo eni ene komponente, drugi druge, samo redkokdo vse, da bi iz tega sestavil kaj kompletnega.

Jaz imam naprimer kar nekaj BX plošč za Slot1, ATX napajalcev, PCI in AGP grafik, pa nič SDRAMa in diskovja... Izgleda, da bi morali narediti malo blagovne menjave.
Nekoč je bil Slo-tech.

Matevžk ::

(Edit: @Poldy): Saj večinoma se ljudem to bolj splača. Energije in časa gre v prodajo več, kot se finančno povrne, kolegu ki je ravno v bližini in pravi, da bi mu kaj prav prišlo, pa z veseljem podariš in ti kdaj morda povrne v kakšnem piru ... :)
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

krneki0001 ::

Jst imam stalno starejše mašine. Doma imam sdrama na kile in se sploh ne sekiram, če kak mobul crkne, enostavno ga zamenjam in spet vse deluje naprej.

Klemzz ::

Jst mam tut poun stare robe, razne plate za p1, neki jih je na slot1, s370, pa za amd k5, sd ter edo ram ploščic je tut na tone... Sestavm pa lahko mogoče 2 pcja da bosta delovala...

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

7h3_1 ::

With the right choice of software, even a five-year-old computer can be a fast, responsive machine with bags of life left in it.


lol moj primary računalnik je str 4 leta in kar se tiče pisarniškega dela dela čist uredu. Problem so samo novejše igrce. Res je da sm upgrade-u ram iz 256MB na 1GB.

Drgač mam pa tut jst 2 sestavleni mašini na podstrašju. Ena že dost stara druga pa bi mogoče še bla dobra.

Matevžk ::

Hm, maš prav .. moja primarna mašina je stara 6 let in z nekaj nadgradnjami (menjava diskov zaradi crkavanja, nova (AGP; jo je blo kr težko dobit) grafična za Beryl, 1GB rama) laufa odlično (sploh še nism pomislu, da je 'stara' in da ima kakšne težave s hitrostjo v primerjavo z dandanašnjimi mašinami) ...
lp, Matevžk

Wirko ::

Moje drugo vozilo je P3-450, sfriziran na 504, in čisto spodobno poganja XP in Norton Internet Security 2004. No, s pogojem, da pri antivirusu izključim on-access scan. Ima pa precej nov disk in 320 MB rama. S čiščenjem nepotrebnosti sem dosegel, da je zagon popolnoma dokončan v 100 s, na prazno je pa zasedenih 140 MB rama. Niti med novimi mašinami ni prav dosti takih, ki bi bile vsaj dvakrat hitrejše pri zagonu (z antivirusom, požarnim zidom, nekaj aplikacijami, vsemi popravki...).

Glede Windows 2000: po mojih izkušnjah niso hitrejši od XP na starih računalnikih. Nekaj bolj pa so varčni z ramom. Za kakšnih 40 MB mogoče, tako na pamet rečeno. Na računalnik z 192 MB ali manj skoraj nima smisla tlačiti XP-ja.
[:4{#]

shubell ::

mah jest mam še durončka nekje v omari pa sm ga že hotel uštimati sam kaj ko mi je sdram crknil :(

krneki0001 ::

Jst na dveh P3 xeonih 750MHZ laufam visto brez problema.

Pyr0Beast ::

Heh, bo kr ene 7 delujočih plat (Socket A, Slot 1, 370, za p1 in še in še) ... neki napajalnikov (1nga zrihtu sdej, ostali so bol tko tko), SDrama mi kronično primanjkuje, medtem, ko imam zraven celi škatlo edo palčk ... in procov ...

aco111 ::

Jah, če mate toliko stvari, jaz rabim dve stvari trenutno, in to je:
- Procesor AMD Athlon 1800+ nekje ali več s hladilnikom - imam namreč sestavljen računalnik, pa mi samo proc manjka ;(
- Osnovno ploščo za Socket PGA370 (Intel Celeron), imam namreč dva proca, enega 900 in drugega 1000MHZ :P. Mam še nekaj praznih ohišij, pa te da sestavim računalnika. :P

Če kdo ma kaj tega, pa da je nekje od ljutomera do max maribora, naj mi prosim pišite na serv20@gmail.com, hvala. :D

Lp. Allesandro.
Don't worry be happy :)

Liker ::

Mam idejo...

A ustvarimo en thread za menjavo stare strojne opreme?
Se pravi, nic prodajam/kupim, ampak menjam (oz. podarim).
Meni se tudi valja mnogo prevec s370 procesorjev, ker so vse platke sle (napihnjeni kondenzatorji), drugace pa vsega na zalogi za ene 5-6 komplet kist >:D (Keytronic tipkovnice vkljucene)

jlpktnst ::

PII 400 mhz (Slot-1) če kdo potrebuje... sem upgrejdal na p3-700 nekaj časa nazaj :D

Macketina ::

Sem za to, da se naredi tako temo in se notri napise.
Ampak nujno zraven se lokacijo:)

Jaz iscem ze (pre)dolgo maticno za celerona 333A, pa jo nikjer ne dobim. Vse ostalo imam, samo tega ne. Ce pa ima kdo kak proc od 450-900Mhz + plato se pa tudi ne branim. Eni prijateljici hocem zrihtat masino za Word + meile ze dolgo casa, pa ne dobim plate...

aco111 ::

Tak je to, mam celi kup stvari starih tudi jaz :P

Lp. Allesandro.
Don't worry be happy :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aco111 ()

Looooooka ::

En celeron 600 al 800... Delujoc prkloplen v mrezo ampak... Ze leta in leta ugasnjen nabira prah. Reliable backup ce se ostalim kistam kj hudega zgodi :)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

krneki0001 ::

Jst sm prec za tako temo, imam kr nekaj robe doma, ki jo prec zamenjam.

pviran3 ::

Ja SDram ima še vedno dobro ceno, glede na starost.

Imam pa 1 škatlo celeron 400 za server, pa še en isti mi počiva na podstrehi (komplet prišteka in dela).
+ še ene par procov 486, škatla kablov, podalškov, adapterjev, tipkovnic, kartic, ena 14' katoda za nujne primere... :D

McMallar ::

Pri meni bi se tudi kakšna stvar še našla. Bi bilo fajn, da je v eni temi vse to zbrano. Sem takoj za.

pviran3 ::

Vprašanje je tudi, kaj pomeni "staro".
Za mene P3 800mhz pomeni še v dobri kondiciji.
Za staro vzamem pa 386.

Kaj pa vi definirate kot staro? Vse kar je slabše od dualCore?

MrStein ::

With the right choice of software, even a five-year-old computer can be a fast, responsive machine with bags of life left in it.

5 let ? To je 2002. Takrat je ven pišel Windows XP in Athlon XP je že bil eno letu zunaj, prav tako radeon 8500. To sploh ni tak predzgodovinsko, da bi uporabili besedico "even". Jaz imam tak PC, in dela praktično vse. (recimo Flatout 2 in NFS Most wanted, jasno ne na največjih detajlih, ampak kocke tudi spet niso)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

stock ::

Ma brezveze... jst sm meu P3 450 pa mi je glih komej na WinMillenium delu internet.. mal sm ga porihtu formatiru.. pa prodau.. lansko leto 15K. Sicer sm na njem igrau tud Cod1 prek neta in v lanu z drugim računalnikom...

Kot govori članek, da se, samo sploh ni več praktično.

Zame je staro tm pod Athonom XP alpa P4... pod 512rama.

steev ::

Jap, zame je tut staro pred P4.
:|

sidd ::

uff, jaz še tud imam en star pentium 1 166 Mhz, komplet, samo razstavljen, pa eno plato za amd duron, pa en pentium 2 350 Mhz komplet, sestavljen. Ta je bil mišljen za server, samo še ni dodatne opreme (mrežna, ki bi delovala pod linuxom, pa razdelilec itd...)
Pa še kaj bi se našlo. Ja, star ekran 17", pa star printer, pa nekaj tipkovnic itd....

drugače pa za vse obstaja nov portal podarimo.si. Še raje pa bi videl tule na s-t eno temo al pa podforum poleg malih oglasov namenjen izmenjavi stare robe.
no idea for signature
signed
I

OmegaBlue ::

Menjava, prodaja in vse kar ima veze z izmenjavo opreme spada v male oglase - to je njihov namen in drugje tega v forumu ne bom gledal.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Jst ::

Star konzervativc. :) Ravno zaradi nezmožnosti pogovora Mali Oglasi niso primerni za takšno temo.


---

Windows 2000. Res je, če imaš w2k brez spja, sp1, sp2, in takšne tudi inštaliraš, šele potem naložiš sp4, rollup, vse popravke, začnejo delati dvakrat počasneje. Pa k počasnosti pripomorejo tudi kakšni gonilniki. Več jih je slabše dela.

Nazadnje ko sem inštaliral w2k, sem inštaliral verzijo z integriranim sp4, rollupa in ostalih popravkov nisem dal, pa zadeva zgledno dela. Dokaj hitro, za intel 650Mhz.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

bbf ::

imam legendo - abitovo BP6 z 256 rama, 2 procesorja celeron 500, w2k SP4 v dualproc mode, pa en novejši 7.200 40G disk; LETI KO RAKETA! leta 2000 so jih nehal delat.

http,ftp.. server pa je athlonXP 1500+, 256rama, ena čip plata, w2k sp4 skos updejtani pa v treh letih NONSTOP delovanja je crknu samo disk enkat (pa mrežne ene 5krat strela sesula). hitrost je nepreveč pomembna, nanjo dostopam itak večinoma preko VNCja.

kva sploh rabmo nove računalnike?

pviran3 ::

Men passibni celeron 400 z 256 ram z xp služi kot home school server, http, ftp, torrent, emule, ima tut private forum z enin uporabnikom in galerijo slik(testiranje), čeprav je odzivnost slednjih tkotko.
Dostopa se prek VNCja, sicer je odzivnost malo tko:8) , ampak je čist dost, download glih tok leti.:))
Ampak crknt pa noče, je v mreži skurlo že 2 ruterja, modem in pa telefon, sam ta škatla se ne da in laufa že od septembra lepo nonstop.

Imam v garderobi že pripravljen nadomestek P4:), ker ga bom malo nadgradil še za kak video server:D (hišni kino)

Kot obujanje starih računalnikov je bolj zanimivo pognat kak 286 pa kak dos pa 3.1 win gor dat, sigurno 3/4 novopečene generacije ni vidla, s čim so se tastari igrali cele dneve:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pviran3 ()

krneki0001 ::

Imam doma še original dos 3.1 z manualom in vsem v lični usnjeni torbi.

'FireSTORM' ::

pviran3: Blah, win in 286ke :D
Starega Comodore iz podstrešja in AmigaOS, to so bili časi, ne pa polkna :D
Those penguins.... They sure aint normal....

mkljun ::

Če ravno želite Windows ... Windows Fundamentals teče zelo zelo spodobno na PCelereon600Mhz in 64MB RAM. Drugače pa ta mašina zmore tudi Debina 4 z XFCE brez posebnih težav. In tukaj je konec znanosti.

Urc ::

Lepo. Na tvojem mestu bi edino dodal še kako palčko rama za kak program zagnat :)

pviran3 ::

Windows Fundamentals je kr neki, sem ga malo testiral, pa dela XP veliko hitreje, kakor tole sranje, tako da tut probavat ni treba.
600Mhz XP leti, edin rama mora pa res bit kak Mb več:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pviran3 ()

jan01 ::

Priporočam tiny2003(modificirani windows 2003). Ne obstaja nič hitrejšega za vso funkcionalnost in grafiči izgled...

krneki0001 ::

Nekateri ga uporabljamo že dolgo
Ever feel that Windows XP is not fast enough, especially for ultimate gaming experience? Windows Tiny2003 eXperience Edition is a minimalist operating system based on Windows Server 2003 Enterprise edition but looks and feels as it’s Windows XP which has been fully tweaked and transformed for home use and games play, with ability to run almost all software, applications and programs, including games that runs on Windows XP. Why Windows 2003 Server? According to the hacker of Tiny2003, Windows Server 2003 kernel outperforms Windows XP where it installs faster, boots faster, runs applications faster, manages programs better, never slows down even after days of using, and gives even better frame rates in games over Windows XP.

Klemzz ::

@nebivedu, na teh "windowsih" dejansko počneš use, pa še hitrej nej bi deloval?

krneki0001 ::

Pazit moraš samo na eno stvar - antivirusni programi in podobne zadeve. Sistem še vedno javlja, da je to win 2003 server, tako da nekatere stvari ne delujejo(licence), lahko pa zalaufaš kompatibility mode, nastaviš XP-je s SP2 in potem dela vse.

Resnično pa zadeva deluje mnogo hitreje kot XP. Pa če se ti program obesi, ga sam sistem izklopi v parih sekundah(ni treba več task managerja in ugašat zadeve).

Tukaj pa malo več o Tiny 2003

The latest version of Tiny2003 is named Windows Tiny2003 Rev01 R2 SP2 RC Unattended 3-in-1 Multi-Boot, where it contains CD of customized to be as close to Windows XP as possibe and unattended eXPerience Edition of Windows Server 2003 R2 Enterprise which allows you to choose from 3 options upon boot up:

1. Install Windows With Driverpacks (Recommended) (This option will include all drivers for CPU, Chipset, Graphics Card, LAN card, SATA (MassStorage) and Wireless LAN)
2. Install Windows Without Driverpacks (This option is in case you have problems with any of the included drivers or, you would rather install your own drivers)
3. Boot Into Acronis Backup + Restore (This option will allow you to make a complete backup of your current partition or hard drive or, restore a previous backup)

The main feature of Windows Tiny2003 or Windows Server 2003 eXperience edition is that Internet Explorer, Outlook Express and Windows Media Player 11 have been removed and replaced with Mozilla Firefox v2.0.0.1, Thunderbird v1.5.0.9 and as an option install for WMP11. Other open source and free components been installed include DirectX D3DX Updated DLL Libraries (24 to 31), Flash Player v9.0.28.0, FoxIt PDF Reader Pro v2.0.0930, Sygate Personal Firewall Pro v5.6.3408, Windows Movie Maker From Windows XP and WinRAR v3.62.

Beside, Windows Tiny2003 includes more than 200 registry tweaks to make the Windows Server 2003 to behave like Windows XP. Some of the tweaks and hacks are:

* Monitor resolution set to 1024 x 768 (even in VMware)
* Turned “Hardware Acceleration” up to full.
* Removed “Manage Your Server” shortcut from Start Menu.
* Removed “Windows Server Post Setup Security Updates” screen.
* Does not show “Manage Your Server” wizard on Startup.
* DirectDraw and Direct3D is enabled in DirectX Diagnostic Tool.
* Programs are set to have priority over background program.
* All “Ctrl+Alt+Del” prompts are disabled.
* Server 2003 “Shutdown Event Tracker” is disabled.
* Windows Audio service is enabled.
* Notepad Tweak - Turned on “WordWrap” in Notepad.
* Enabled Status Bar in Windows Explorer and Notepad.
* Removed “Shortcut to” Prefix on Shortcuts.
* Disabled “Transition Effect” when you right click.
* Disabled Window Animation.
* Shows complete filename with extension.
* Displays DOS filenames in proper text-case.
* Shows Hidden Files and Folders.
* Uses Windows Classic Folders.
* Disabled Balloon Tips.
* Any open folders restore again when Windows restarts.
* Disabled automatic restart in the event of a BSOD.
* Disabled Error Reporting (still notify on critical errors).
* Disabled Windows Time service.
* Removed “Language Bar”.
* Removed “Shared Documents” from My Computer.
* Renaming of Recycle Bin is allowed.
* Hung services are killed after 5 secs.
* Got rid of “Places Bar” in Common Dialog Boxes.
* Start Menu is speeded up to almost zero delay.
* Added Notepad as a Right Click Item.
* Can open NFO files with notepad from the outset.

Windows Tiny2003 Rev01 R2 SP2 RC Unattended 3-in-1 Multi-Boot ISO image also includes some extras such as files to turn of or turn off Data Execution Prevention (DEP), ability to save and restore Desktop icon layout, scripts to disable or re-enable services, file sharing, full hardware acceleration, quick shortcut link to Disk Management to solve problem of hard drive not showing by assigning drive letter, hardcore ad-blocker, quick shortcut link to Regional and Language
options where you can add-in an alternate keyboard layout, and MSI File Install Fixer to fix problem install some MSI setup file on Windows Server 2003.

Other freebies included that install silently include Java Runtime Environment v6.0.0.105, K-Lite Mega Codec Pack v1.64, Nero Micro v7.7.5.1 (Express + Burning ROM), PerfectDisk Defragmenter v8.0.45, Vista Aero Glass Theme (Uses Windowblinds), VMware Sound Driver v5.0.0.41 (Extracts To Desktop) and Windows Media Player v11.0.5721.5145.

Latest version of Windows Tiny2003 also completely patched with Service Pack 2 (v2825) and
hotfixes such as msxml4-KB927978-enu.exe, msxml6-KB927977-enu-x86.exe and windows-KB890830-V1.24.exe (Malicious Software Removal Tool).

To make the Windows Tiny2003 tiny, small, slim and fast, a lot of useless, unwanted and not necessary components have been removed or uninstalled (see page 2 for list of removed components). So Windows Tiny2003 eXperience edition has the Windows folder which is only 480MB in size.

Klemzz ::

mega zadeva...samo kje jo staknit? use je mrtvo :\

krneki0001 ::

Drugače pa obstaja že tinyvista.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upgrade iz XP na WIN10

Oddelek: Pomoč in nasveti
232481 (1803) mtosev
»

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
678134 (5837) MrStein
»

menjava maticne

Oddelek: Pomoč in nasveti
141764 (1663) bluefish
»

Zagonski disk kot drugi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
71121 (1023) solatko
»

Bolonski vs "običajni" sistem

Oddelek: Šola
343428 (2631) zee

Več podobnih tem