» »

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah - tudi v ZDA - najpomembnejši brskalnik na pametnih telefonih, ker je iPhonov tržni delež pač tako velik. In dokler je privzeti iskalnik na njem Google, je to velikanska molzna krava. Točnih številk sicer Google ne razkriva, a jih lahko ocenimo. Njegov oglaševalski kolač znaša dobrih 220 milijard dolarjev. Če je Applov tržni delež pri pametnih telefonih okrog 20 odstotkov, to že palec znese okrog 15 milijard dolarjev. Google Applu plačuje približno toliko, pa še vedno ustvarja zadosten dobiček, da se mu to splača.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10039003 (23432) bpolonca
»

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5912160 (8287) driver_x
»

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4517028 (15367) čuhalev
»

Google z Androidom ustvaril 22 milijard dolarjev dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
76981 (4697) MrNighthawk
»

Apple umika YouTube app iz iOS-a

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2210959 (8858) 22gapi22

Več podobnih tem