» »

Debate

Debate

OwcA ::

Glede na to, da na tem forumu že potekajo mnoge vroče debate, sva se z Gandalfarjem odločila, da vam predstaviva, "resne" oziroma tekmovalne debate.
Na dano resolucijo, ki mora biti vedno pozitvno formulirana ("Morali bi...") in smiselna ("Pobiti bi morali vse bele miške na svetu," žal, odpade :D ), debatirata naenkart dve ekipi. Prva, zagovorniška, kot že ime pove, resolucijo zagovarja, negacijska pa skuša ovršti njihove argumente in plan (če gre za plan debato).
Debatnih formatov je več, najpimernejši za uporabo prek foruma (OPOZORILO: predstavljen format je rahlo prirejen) je Karl Popper z ali brez
plana.
Pri plan-debatah je potrebno predstaviti tudi praktično rešitev danega problema. To pomeni razložiti kdo, kako, za koliko... Debate brez plana so večinoma načelne debate, pri teh negacija spodbija predvsem vzrok, problem in cilj.
Vsaka ekipa ima tri govore, pri čemer sta prva dva podvržena tudi navzkrižnemu izpraševanju (cross-ex) nasprotnika:

1. zagovorniški govor
cross-ex

1. negacijski govor
cross-ex

2. zagovorniški govor
cross-ex

2. negacijski govor
cross-ex

3. zagovorniški govor

3. negacijski govor

Prvi in drugi govor lahko obsegata največ 1200 besed, tretji pa 1000 besed. Celoten (vprašanja in odgovori) cross-ex je lahko dolg največ 600 besed.
V prvem govoru se ekipi najprej predstavita in povesta, da se (ne)strinjata z resolucijo. Nato obe definirata pojme, ki se jima zdijo pomembni za potek debate. Zagovorniki predstvijo problem, vzroke, ki so do njega pripeljali in svoj cilj. Če gre za plan-debato na kratko predstavijo svoj plan. Nato naštejejo svoje argumente, če imajo še dovolj prostora jih tudi na kratko predstavijo. Govor se zaključi s povzetkom zagovorniškega stališča.
Negacija ima na voljo več možnosti. Lahko zavrne problem ali cilj in se sklicuje na status-quo (kot je bilo, ni napredka, spremebe), druga možnost je neposredna negacija posameznih argumentov, pri plan debatah večinom plan zavrnejo na podlagii neizvedljivosti ali pa se tudi tukaj zgovarjajo na status-quo. Zadnja možnost (ki je dokaj tvegana) je zavrnitev cilja na podlagi neizvedljivost. Večinoma ima tudi negacija svoje argumente, ni pa nujno. Tudi ta govor se zaključi s povzetkom stališča.
Navzkrižna izpraševanja se med govori ne razlikujejo. V vsakem spraševalec zastavlja vprašanja, na katera mu skuša vprašani, kratko in jedernato, odgovoriti.
Druga govora sta si dokaj podobna. Vsaka stran najprej ponovno poudari svoje stališče podrobnejše razdela svoje argumente in uvede podpore za njih, ne sme pa uvajati novih argumentov ali dopolniti prvi govor z ciljem, problemom.... Zagovorniki imajo možnost odgovoiti na negacije. Negacija ima sedaj pred sabo celoten zagovorniški načrt in obrambo in morajo zato predstaviti dokončno taktiko (razvidno mora biti na podlagi česa bodo nasprotnike zavrnili).
V tretjem govoru vsaka stran naredi kratek pregled nad debato. Ponovi svoje stališče, problem, cilj, plan argumente... Pri vsaki postavki, kjer je prišlo do neposrednega soočenja z nasprotniki (clash), pove zakaj je obveljala njihova. Preostali prostor se večinoma porabi za to, da postane vsem jasno, kako je nasprotnikovo mišlenje zgrešeno. Posebnost tretjih govorov je, da se v njih ne sme uvajati nobenih novih dejstev.

Vse kar še ostane je, da sodnik razsodi katera stran je zmagala. Pri tem velja omeniti, da je sodnik "neveden", torej lahko govorite kakršne koli nesmisle in če vam jih nasprotniki ne ovržejo, obveljajo. Torej ni važno kdo ima prav, ampak kdo zna svoje stališče boljše predstaviti. Nasplošno velja, da obvelja vsaka trditev, ki do tretjega govora ni bila ovržena, ali pa je bila ponovno postavljena.

V kratkem lahko pričakujete demonstracijsko (načelno) debato na temo: "Fizično kaznovanje je opravičljiva oblika kaznovanja otrok". Tema v kateri bo potekala debata sama bo strogo moderirana, torej le govori, crossi in menje sodnika. Vzpordno bomo odprli še eno temo v kateri boste lahko komentirali potek. Sodil bo usposobljen sodnik, ki sodi tudi na debatnih tekmovanjih.
Za v prihodnje pa zbiramo predloge za reslucije in prijave ekip (vseeno koliko članov). Oboje objavljajte kar v tej temi, da ohranimo vsaj nekaj preglednosti.
  • preklical razglas: Gandalfar ()

Gandalfar ::

Mogoce bi dodal se to da ima vsaka ekipa priblizno en dan casa da napise odgovor. Tako, da bi ena debata trajala ~10dni..

kuglvinkl ::

Menim, da bo tole, če bo zaživelo, izjemno!
Your focus determines your reallity

Lucifer Tanatos ::

zadeva je pol taka kot solska debatna tekmovanja? Hm to bi znalo bit ful zanimivo. Kdaj zacnemo:D
Les yeux sans visage

OwcA ::

Lucifer: ja tako kot šolska tekmovanja je. Začeli smo že, samo je vse skupaj propadlo, ker je bila tema nezanimiva. Če imaš kak predlog in željo po sodelovanju, ti z veseljem nasprotujem...

Child Of KoRn ::

Sj tistaga gor napisanga nism čist razumu sam se res zanimiu sliš! Jest se grem tut!>:D
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moderiranje tem v Z&T - mnenja, pripombe, predlogi (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
774903 (3776) jozek

Debata: Fizicno kaznovanje je opravicljiva oblika kaznovanja otrok

Oddelek: Sedem umetnosti
62404 (2156) OwcA
»

Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17610176 (7865) Thomas

Več podobnih tem