» »

UPS baterija

UPS baterija

neyc0 ::

Lep pozdrav! Dobil sem nek star UPS z baterijami 2 × (12 V, 4 Ah), katere so seveda prazne. Zato me zanima, če se splača kupit baterije istih kapacitet, ter koliko časa lahko tak UPS polni računalnik z porabo cca. 250W ? Zanima me še če lahko v UPS vstavim baterije z višjo kapaciteto Ah?

hvala!
..:: Harder Styles ™ ::..

Azrael ::

Svinčevi gel akumulatorji za UPS so standardniziranih oblik. Prodajajo jih vsaj v HTE. Pri nakupu moraš prvenstveno vedeti mere in kakšno napetost naj imajo.

Če akumulator večje kapacitete, toda enake napetosti, po merah paše v UPS, potem navadno ni težav. Samo ne pričakuj ne vem kakšno povečanje kapacitete, ker je kapaciteta akumulatorja pogojena z njegovimi merami.

250W boš iz 2 x 12V 4 Ah akumulatorjev vlekel nekje 10 do max. 15 minut. Samo težava se lahko skriva drugje, to je vklop CRT monitorja, ko se celoten sistem napaja iz akumulatorja. Razmagnetenje monitorja potegne ogtomne tokove in nekateri UPSi zato lahko za hip izpadejo, kar pomeni reset računalnika in UPS, ki je v tem primeru le za okras.

Torej če imaš LCD monitor, potem brez skrbi, stvar mora štimat, če pa imaš CRT pa ti preventivno priporočam, da stestiraš kako UPS prenese tokovni sunek pri vklopu monitorja.
Nekoč je bil Slo-tech.

neyc0 ::

Najlepša ti hvala!
Saj ne mislim poganjati monitorja preko UPS-a, ampak samo kišto.
Razmišljal pa sem, če bi eksterno priklopil na UPS 2 akumulatorja npr. od avta ali pa skuterja... misliš da bi tole palilo?
..:: Harder Styles ™ ::..

Azrael ::

Akumulatorja od avta ali skuterja raje ne. Tak akumulator, imenovan tudi štartni ima agresiven elektrolit, ki malo hlapi in se polije, če se akumulator prevrne.

Delalo pa bi, samo so trije. problemi:

1.) Vprašljivo hlajenje , ker včasih hladilniki in elementi v UPS niso dovolj zmogljivi za dolgo obratovanje z akumulatorji veliko večje kapacitete.

2.) Problem je lahko polnjenje večjih akumulatorjev, če UPS nima polnjenja s konstantnim tokom, bi pri akumulatorjih z veliko večjo kapaciteto pokvaril polnilec v UPS. Če pa je polnilec dobro načtovan pa se čas polnjenje enormno podaljša in bi rabil zunanji polnilec, kar poveča stroške in še dodatno zakomplicira stvar.

3. Kupiti bi moral nove akumulatorje, ker stari štartni akumulatorji imajo veliko samopraznjenje in neznatno kapaciteto in so zato neuporabni za take stvari.

Vseeno ti raje priporočam nakup novih gel akumulatorjev, bo še najmanj težav.Lahko pa pred nakupom preveriš UPS, če dela, tudi z drugimi večjimi akumulatorji, samo pazi na pravilno polariteto in napetost in seveda ni treba pretiravati.
Nekoč je bil Slo-tech.

neyc0 ::

oky tnx!
em... veš kaj mi edino ne gre v glavo... kak lahko ups iz dveh 12v baterij dobi ven 220v? bateriji sta namreč zaporedno vezani... torej bi moralo biti skupaj max. 24v, ali ne?
..:: Harder Styles ™ ::..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neyc0 ()

bastadu ::

Vmes je še inverter, ki pretvori 12V v 220V... Še nisi čul za napravico, s katero imaš lahko v avtu (ki ima 12v) 220V?:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS in avtomobilski akumulator.... (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7614749 (3805) Assass1n
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628241 (12523) ender
»

Predelava računalniškega UPS-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173640 (2990) Azrael
»

Zamenjava akumulatorja v UPSu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91999 (1892) Pyr0Beast
»

Je UPS baterija lahko škodljiva za zdravje ???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191858 (1527) Pyr0Beast

Več podobnih tem