» »

Robotika

Robotika

pro2c ::

Zacel bi se ukvarjat z robotiko, toda ne vem kje bi se dale kupit kaksne komponente, ki bi se jih dalo krmilit z racunalnika. Premisljal sem (za zacetek) o nekem malem vezju, ki bi ga prikljucil na comp in nalozil program v njega, nato bi ga odklopil in bi delovalo. Obvladam pa visual basic.
--- www.DrinkProg.com ---

teoo ::

lego tehnics
defying gravity

Tutankhamun ::

LEGO Mindstorm so legice k jih šibaš prek računalnika.
Poj pa kupš še lego tehnics, tko da maš več kock pa je.
Pri minstormu maš use motorčke, senzorje, kamero, pa mikroprocesor, kamor naložiš programčk.
Sam to je draga zadeva. Kje u SLO se to dobi ne vem, sm gledu u avstriji Cosmos, pred 2 letoma je blo 50k Sit 8-O.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

zcetrt ::

Pic mikrokontroler in protoboard. Pišeš pa v assemblerju ali pa v c. Znalo bi se kaj dobit tudi za VB.

Pride te dosti ugodno. Za začetek prižigaš in ugašaš ledice, potem se igraš z LCD-ji in senzorji, če pa obvladaš kaj ročnih del pa še motorčki...
4.

drejcmb ::

Sam sem se pred kratkim prav tako ogrel za robotiko, tudi sam nisem vedel kako začeti, saj o elektroniki in programiranju nimam pojma.
Pred mesecem sem si pa nabavil Asurota:
http://www.arexx.com/arexx.php?cmd=goto...
Kupil sem ga v Conradu v Avstriji, stane pa 50 Eur, zadevo je potrebno spajkati, nato se pa ga preko priloženega ir modula priklopi na comp. Programiraš ga v C-ju,
priložen je prevajalnik, ali drugih jezikih asemebler, basic.
Trenutno sem na polovici s spajkanjem, ko bo gotov lahko povem vec.

Lp
Drejc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejcmb ()

pro2c ::

ok, hvala vam za odgovore!

tale asuro izgleda soliden, pa se v conradu se ga dobi (graz).
--- www.DrinkProg.com ---

zcetrt ::

Kaj pa dobiš za teh 50 eurov? Jako dvomim da vse, kar je prikazano na linku. Če pa, se pa vsekakor splača.

Sam pa še vedno preferiram svoj predlog :)
4.

drejcmb ::

Mislim da je za nekoga, ki se se ni srecal z elektoniko, to dobra izbira, sploh pa je zelo ugodno razmerje med ceno in tem kaj dobiš, ja pe res da ma bolj omejeno možnosti razširitve. (edino kaj je v kompletu je rs 232 Ir modul za povezavo z racunalnikom)
Veliko tem glede tega Asurota in drugih tem glede robotike je na:
http://www.ROBOTERNETZ.DE
(Opisana je tudi modifikacija, s katero se ir diodo ter sprejemnik(namenjeno izmenjavi podatkov s pc) uporabi za določanje razdalije)
Pa še razni razvojni kompleti ter drugi deli za robobtiko:
http://www.robotikhardware.de/

Sam sem se odločil za Asurota ker, ti je tako rekoč vse prinseseno na pladnju, pa še dobra online podpora ima.
Po vsej verjetnosti bo naslednja stopnja pri meni en tak razvojni komplet, bomo videli kako bom napredoval.

Se navodilo za Asurota:
http://www.arexx.com/arexx.php?cmd=goto...

Če bos, ga kupoval v Conrad (Graz) ga obvezno prej naroči, da se ne boš, tako jaz dvakrat vozil.

Lp
drejc

pro2c ::

ok, thanx

sam mislim da bom vzel "vecjega brata" od conrad eletronics (Robby RP5). Vidim da ga to podjetje tudi prodaja, drugace pa conrad. Sicer stane 2x vec, dobis pa kr nekaj build-in senzorjev, pa mocno je nadgradljiv. Je pa ql da tudi dobis zraven software ki omogoca razvoj v basic jeziku. (http://www.c-robotics.de/)

Samo nikjer ne pise ali ga mores spajkat, sicer ni problem, sam vzame kr nekaj casa
--- www.DrinkProg.com ---

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pro2c ()

drejcmb ::

Tega robby-ija ni potrebno spajkati, no če razumeš nemško imaš tukaj nekaj mnenj:
http://www.roboternetz.de/phpBB2/zeigeb...

Pa slika primera nadgradnje:


Mislim, da tudi pri tem nimaš kaj zgrešiti, edino malo proglej teme na tistem forumu, da vidis kaj so nekako plusi minusi, sam sem se odločil za asurota predvsem zato, ker ga moras sam setaviti, ker temelji na dužini atmel procesorja, lažji prehod na zmoglivejše modele iz te družine, skoraj vsi deli so prostodostopni, ni panike če kaj zajebes, pa seveda nizka cena.

Tudi tega robby-ja je potrebno predhodno naročiti (Conrad-Graz).

pro2c ::

sem prebral mnenja in vidim da je azuro modernejsi, toda programiras lahko samo v C-ju, zato mi pride prav rp5 ki podpira tudi basic. Pa tele gosenice od rp5 so prirocne...zelim ga tudi kdaj po naravi naganjat (1cm od tal oddaljen)...

za zacetek mi je ql, da se naucim robotike, kasneje pa lahko tudi na zahtevnejse saltam.

robbiya bom pa itak narocil preko interneta iz avstrije (conrad ima net shop)
--- www.DrinkProg.com ---

BluPhenix ::

Če se res želiš resno ukvarjati z robotiko, ti priporočam, da Basic nekako pozabiš in še naučiš vsaj Cja, če ne že assemblerja. Sej res, da so danajšnji eepromi veliki in lahko spraviš notri veliko podatkov, vendar bo prišel dan, ko ti bo placa manjkalo zaradi slabega interpreterja, oziroma zaradi neučinkovite pretvorbe kode.

No, sicer je to le moje priporočilo, vendar vedi, da ti bo na začetku morda težje, potem pa boš lahko naredil marsikaj boljše, bolj učinkovito.

ql000 ::

No, da še jaz pristavim svoj piskerček :D! Jaz sem začel pred kratkim delat na enem robotu. Glede na to, da bo imel malo večji nabor senzorjev (digitalni kompas,...) in bo imel bolj kompleksno logiko bom kombiniral več PIC mikrokontrolerjev, ki so/bodo programirani v C-ju, ki je za take bolj kompleksne zadeve, ki še tečejo na mikrokontrolerjih najbolj primeren jezik. Sej na začetku se človek bori s tem jezikom, ki zna bit včasih rahlo tečen, samo se ti zelo zelo kmalu vsa vložena energija povrne z obrestmi! Poleg tega imaš na internetu toliko narejenih stvari, toliko forumov (tudi na slo-techu je ta scena zelo pokrita), da res nikoli nisi sam.

Zakaj PIC mikrokontrolerji?
So poceni, hitri, v knčni fazi lahko tudi jezik v katerem boš programiral izbiraš (poleg C-ja lahko izbiraš: C++, BASIC, ASSEMBLER, Pascal, grafični programski jeziki,...). Enostavno jih je dobit (HTE, IC,...(Ljubljana)), še najlepše pa je ko si narediš account na Microchipovi strani, izpolneš obrazec za sample, počakaš 3 tedne in evo ti en kup mikrokontrolerjev zastonj iz katerih lahko nerediš take stvari da peče glava. Aja, pa da ne bom pozabu za večino teh PIC-ov, ki se dobijo pri nas dobiš na internetu en kup programatorjev, ki so zastonj in programske opreme za programiranje PIC-ov, ki je tudi zastonj;

ker nečesa se moraš zavedat: po mojem boš tistega robotka za 10k ali pa nekaj več SIT zelo hitro prerastel, posebej če bo tvoj entuziazem trajal tudi čez čas, zaradi tega se ti splača, da poiščeš alternativen metode izdelovanja robotov, ker se boš samo na tak način naučil elektronike (digitalne), programskega jezika, ki ti bo omgočal tudi prenosljivost programov ali pa delov kode, pa še prišparal boš celo premoženje.

BluPhenix ::

Meni pa so bolj ljubi Atmelovi AVRji, nekateri so bolj zmogljivi kot PICi (za isti denar), veliko pa jih je tudi bolj poceni. Nazadnje ko sem delal s pici me je motilo tisto preklapljanje med memory banki, je to še vedno?

Tudi za AVRje dobiš zastonj razvojno opremo, pa niso teško dobavljivi pri nas. Predvsem so po internetu bolj prijazno pokriti kot PIC-i, s stranmi kot so npr. www.avrfreaks.net in kaj podobnega. Torej za učenje imaš ogromno podpore.

icek ::

Za vse PIC/Atmel privrzence. A je ze kdo poskusil mikrokontrolerje MSP430 od Texas instruments? Je res da so malo drazji ampak po moje prehitijo omenjene po celi crti. Ravojno okolje je tudi zastojn in sample se tudi da narocit. Problem je edino, ker jih ni v DIP ohisju, ampak smao SMD, ampak za prave elektronike tudi to ni problem. :)
Rider of Theli
www.air-tv.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: icek ()

zcetrt ::

@BluPhenix: Ja, banki res najedajo. To je bil trenutek, ko sem iz assemblerja prešaltal na c. Se mi nekako ni dalo ukvarjat. Hitrost ne bi smela biti problem (pri 20 MHz kristalu o,2 us en cikel, teče pa tudi s 30 MHz kristalom in nekateri še hitreje). Naslajše je to, da jih dobiš v paketku iz VB brezplačno, pokritost na internetu pa tudi ni slaba.

A tako kot pri vsaki stvari, tisto kar imaš sam je najboljše ;)

Konec koncev, na Fakulteti za elektrotehniko poučujejo Motorolin HC11...

In pa: jaz bi ostal pri DIP-u za enkrat. Jih v protobord vtikaš pa potem, ko dela, zlotaš...
4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()

Tutankhamun ::

BluPhenix:Nazadnje ko sem delal s pici me je motilo tisto preklapljanje med memory banki, je to še vedno?

Ne morš primerjat ATMEL AVR pa pic 16 al pa kej podobnga, k je sam 14 al 16 bit. Primerj ga z PIC 18, pa bo zgodba hit drugačna. In so tut na internetu ble nek opisane razlike PIC ATMEL, in nekak je ATMEL pogoru. Če najdem prlepm naslov.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

pro2c ::

heh cakte malo, ne bom si svojega robota sestavil, za to imam premalo znanja. Pa tudi kasneje se ne bi pretirano vtikal v elektroniko. Ze sestavljenega robota bi kupil 0:)
--- www.DrinkProg.com ---

ql000 ::

hja, če se nočeš vsaj malo elektronike naučit pol boš zelo zelo malo naredu! Pol se ti bolj splača LEGO varianta, tam se boš samo s programiranjem ukvarjal.

pro2c ::

hja, sej izgleda zanimivo, sam programski jezik je pa nek RCX code...potem se rajsi C naucim kot pa to, pa se draga zadeva je...
--- www.DrinkProg.com ---

Loki ::

kje se pa naucis elektronike?
so mi tisti CCRP5 zanimivi... samo edino od spajkanja, kar sem ga dozivel, je bilo v OS pri tehniki, ko smo nekaj zazigali les:| .
koliko zmogljive zadeve pa so ti PIC? recimo v FLOPS? je to to (the end of the line) ali se da dobiti se kaj mocnejsega?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Tutankhamun ::

Valda PIC je dobr proc. Mislm da je 18 serija najvišja, mal poglej na microchip stran, k je lepo narjena, da lahko izbereš kakšn proc bi rad. Lahk pa uzameš dsPic, ki ma še dodatne možnosti, pa hitrost.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

Zgodovina sprememb…

pro2c ::

ok, robbiya RP5 imam zdaj en teden. Na kratko

Dobre lastnosti:
- veliko senzorjev (IR, dB, svetilnost, merilec napetosti, merilec obratov, touch senzor)
- mobilnost (pride skoraj vsepovsod z svojimi gosenicami)
- dobis ga ze sestavljenega

Slabe lastnosti:
- glasen pogon (ker je pac delan na moc, ne hitrost, proizvaja s svojimi zobniki glasno voznjo)
- primitiven jezik (programira se v nekem zastarelem basicu. sicer lahko, toda nepregledno) - to velja za C1, nadgradnja C2 uporablja drug jezik/program

Skratka zadeva je dobra...vredna svojega denarja. Zanima me ce ima se kdo to stvar in ce obstajajo kaksni forumi kjer se da izvedet vec (za robotnetz ze vem)
--- www.DrinkProg.com ---

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pro2c ()

black ice ::

Se opravičujem da obujam že 4 leta staro temo.
Kaj priporočate za začetnika?
Lego mindstorms?

Tomas 33 ::

Imaš še Fischertechniks, ki je pa močnejši na področju industrijske robotike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomas 33 ()

VolkD ::

Imaš še Fischertechniks, ki je pa močnejši na področju industrijske robotike.


Seveda je temu primerno dražji.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

darkolord ::

Mindstorms NXT je super zadevca - z njo lahko delajo še otroci, če pa hočeš kaj več, naložiš drug firmware in se ti odpre ogromno možnosti. V primerjavi z ostalimi kompleti je to izjemno zmogljiva stvar...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pametna elektronika v sobi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132771 (2299) Karen
»

mokrikontrolerji.... the begining

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
203282 (2256) snow
»

Zelo pocasno utripanje LED diode (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
508367 (7572) a13misko
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346893 (6302) radiator
»

mikrokontroler

Oddelek: Programiranje
82753 (2690) ql000

Več podobnih tem