» »

HP Pavilion notebook se pregreva ?

HP Pavilion notebook se pregreva ?

klemennn000 ::

Danes me je zelo šokiralo obnašanje mojega računalnika. Med igranjem igrcem se je kar sam od sebe izklopil (v trenutku, brez kakrnšega koli opozorila) bil je vroč kokr stalno... Čez pol ure ga prižgem nazaj in si naložim SpeedFan in čekiram temperaturo.. 55 stopinj brez kakšne igrce prižgane.. čudno. Grem v igrco in naraste na 78 stopinj!!
Brez odlašanja grem na HPjovo stran in povprašam za pomoč na Live chat.
Tam mi povejo da so takšne temperature normalne za notebooke kar sem težka verjel. Potem mi še dajo novi bios update, chipset pa za grafično driverje. Inštaliram vse upam da bo vredu.
Potem sem šel nazaj v špil in nekaj ur pozneje enaka zgodba, računalnik se vgasne.

Računalnik že mam 1 leto in nimam garancije. Do zdaj je delal PERFEKTNO! In me res skrbi tole..
A je možno da windows povzroča to ? Skoraj nebi verjel da se zaradi kakšne napake windowsa lahk računalnik ugasne v trenutku.. Bi pa imelo nek smisel ker sem glih danes zjutraj enih 5krat restoral windows ker me je nek programček zajebaval in je možno da se je kaj zmešal..
In tudi včeraj sem kupil novi podalšek(tam k priklopim polnilec not) .. mogoče je to kaj.

Vsaka pomoč bi bla več kot dobrodošla...

PaX_MaN ::

Eh, jaz imam 64-65 v IDLE. Čeprav mi kaže NHC 46 stopinj...8-O

klemennn000 ::

Danes se mi je že tretjič dol vgasno. 15 minut potem ko sem v špil šel.
Malo sem cpu core voltage opazoval pa kr poskakuje med 0.950 V in 1.262 V je to dobro ?
Malo sem spucal tudi ventilator odspodaj z sesalcem pa morem priznati da ma kr enih 5 stopinj manj.. samo se niti ne zdi tako veliko.
Sem tudi opazil da malo preden mi dol vgasne mi slika ZELO na hitro žmikne črno. Komaj opaziš.. potem čez nekaj minut če sem še vedno v špilu pa se monitor vgasne sekundo pozneje pa vse drugo..
Razlog zakaj nisem čisto prepričan da se moj računalnik res pregreva je to da ventilator ne deluje z polno močjo preden se računalnik vgasne.. Če bi temperature res previsoka bla bi ventilator to zaznal in začel delati z polno močjo..
A je možnost da povzročajo to kakšni driverji ? Zato ker sem restoral nazaj sistem še pred tem ko sem se neki zajebaval driverji, in to sem storil enih 5 krat. Od takrat naprej se mi pa računalnik vgaša.. Če mi kdo reče da je to možnost grem takoj sformatirat.

Galaxy ::

Glede notesnikov res ne vem veliko, ampak vem, da se da dobiti nekakšna ventilatorska podloga oz. nastavek, na katerem so 4 ventilatorji. Ohladilo naj bi za 10-15 stopinj (ne me križat, ker mi spomin peša), drugače pa še enkrat vprašaj na Live chat in zahtevaj, da ti obrazložijo.

Ps. kako si sploh lahko kupil notesnik brez garancije? 8-O

klemennn000 ::

Tiste podlage mi niso všeč ker so FUL glasne, ene tudi zelo velike..
Imel sem samo 6 mesecev garancije ker je njihova roba kao direkt z tovarne. Ko sem ga dobil ni mel ne windowsov pa nič gori.

Drugače sem pa zdej formatiral računalnik in inštaliral vse driverje, xfire, msn in tisto igrco in zdej igram pa mam kr 15 stopinj manj. Verjetno zato ker še nisem inštaliral vsega sranja gor pa procesor ni tolk zloadan.

PS. sošolec mi je reku da bi zjebani driverji lahko bli vzrok za vgašanje računalnika, zato sem formatiral. Je imel prav?

Zgodovina sprememb…

Jakka ::

Predlagam ti, da si namestiš NHC. V njem lahko nastavljaš hitrost ventilatorja pri določeni temperaturi, v štirih korakih. Najprej pod settings omogočiš advanced NHC settings, nato pa nastavljaš v zavihku ACPI pod "Show ACPi control system details".
Ker si napisal, da se ventilator ne vrti na polno, ko se prenosnik ugasne, nastavi, da se pri določeni temperaturi, recimo 60°C vrti pri 100%. Za druge nastavitve pa spremljaj temperaturo procesorja ob obremenitvah in primerno nastavi.
Recimo 55°c - 30%, 60°c - 50%, 64°C - 75%, 68°C - 68%.

Pa v zavihku "Status" poglej kateri senzor program vzame za temperaturo CPU. Klikneš na puščico zraven CPU temp in najdeš v tabeli kateri je za CPU core, spodaj v istem oknu pa izbereš pravi senzor. Tako bo prikazana temperatura CPU dejanska temperatura jedra ali enega od jeder (če imaš dvojedrnika).

Možno je, da se pregreva grafična in ne cpu, oba hladi enoten sistem z enim ventilatorjem. Pregrevanje grafične kartice lahko izključiš tako, da poženeš kak program, ki močno obremeni procesor, recimo Prime95. Če se prenosnik ugasne po nekaj časa, se pregreva cpu.

Kateri model prenosnika imaš?

PaX_MaN ::

Meni na Pavillionu (dv8324ea) kaže NHC za deset stopinj manj od Speedfana, RMclocka in BattStata. Sem testno zagnal Titan Quest; po končanju je bila temperatura procesorja v Speedfanu okoli 70 stopinj, v NHC pa okoli 60.

klemennn000 ::

Hvala Hundey zanimiv program. Ampak "Show ACPi control system details" ne morem kliknit ker je obarvano sivo, verjetno ne podpira moje matične kot veliko takih programčkov

Jakka ::

Pa si obkljukal malo zgoraj "Enable ACPI control system"? Lahko da ne podpira, kar dvomim, lahko pa da je le izklopljeno.
Mogoče imaš naložen kak drug program, ki se ukvarja z ACPI. Če uporabljaš prednaložen sistem je tak kak prednaložen HP-jev programček.

klemennn000 ::

Ja je odkljukano.. Drugače pa nič takega nimam gor razen Everest, ki sem ga pa zaprl preden sem naložil NHC. Sej na Everest Home edition mi je napisal da ne podpira moje plate sploh.. Tak da je verjetno to problem

Jakka ::

Mogoče neumestna, imaš nameščene driverje za chipset? Uporabljaš prednaložen sistem?

klemennn000 ::

Danes sem sformatiral in tudi chipset driverje sem naložil


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programi za merjenje temperature (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
10234122 (11337) BaRtMaN
»

Problem s prenosnikom ! Pregrevanje CPU!!!

Oddelek: Strojna oprema
162333 (1904) Pyr0Beast
»

med igranjem CPU na 100% - kako znižati uporabo?

Oddelek: Igre
112359 (2196) ant
»

Laptopu občasno pada frekvenca procesorja ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
575580 (4306) venetu
»

Imam prenosnika. Kaj pa zdaj?

Oddelek: Pomoč in nasveti
102138 (1585) p4

Več podobnih tem