» »

korekcijska ocala.

korekcijska ocala.

trillian ::

kako resiti problem zatecenih in rdecih oci zaradi buljenja v monitor?
baje so filtri za monitor precej sibki in zato jih ne bi izbirala. danes sem bila v obljubljeni dezeli (beri: city park) in iskala resitev za otecene oci pri delu z racunalnikom. monitor je na frekvenci 100hz (vsaj tako pravijo windowsi), je navaden crt, samsung in ima 17 incev (star je pa kake 3+- leta). pri dveh optikih so imeli ti. korekcijska ocala za delo z racunalnikom, katerih ena leca stane dobrih 10k in ima antirefleksni premaz, uv premaz in se nekaj, ampak mi niso pa cisto nic povedali kaj pravzaprav resijo. namesto tega sem dobila na ogled 10 okvirjev, ki me pravzaprav sploh ne zanimajo, ce ne vem, ce bodo te lece sploh kaj pomagale.
zanima me, ce imate kake izkusnje s takimi ocali, ce je to res dobra resitev?

ima kdo tezave z ocmi in ima nek soliden lcd monitor?
je bolje kupiti ocala ali lcd monitor (ta je tako ali tako na to buy listi, ampak se ne sedaj)? ne govorim cenovno, ampak, da oci ne bodo tako trpele.
verjetno je najbolje oboje, samo me se vedno zanima, kaj se resi s tem in, ce je res vse tako cudezno bolje, kot pravijo trgovci.
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Brane2 ::

Razni filtri so po moje bolj slaba resitev. Te stvari delajo tako, da ubijajo reflekse okolisnje svetlobe s povrsine cevi. Na zalost pa se nekaj svetlobe odbije s povrsine samega filtra, poleg tega pa imajo ze vsi monitorji antirefleksni sloj ze kar na steklu in z dodatkom extra filtra pridobis bolj malo, lahko pa izgubis precej (zatemnitev slike, sprememba barv itd.).

Edina zame sprejemljiva resitev je prilagoditev ambienta potrebam oci. Poleg tega je sploh pri CRT monitorjih pogosto, da te ubija preslaba kakovost slike.
Ce slika "cveti", ce je kontrast slab ali ce je medla, se bo ocem zdelo, da so za to krive same in jo bodo nenehno poskusale razjasniti in izostriti.
Zato po nekem casu dobis glavobole in obcutek pijanosti. Pri dobro nastavljenem in zadosti kakovostnem monitroju se to ne bi smelo dogajati ne glede na dolzino dela z racunalnikom...

Brane2 ::

Aja, kar se ocal tice, jaz bi na tvojem mestu pozabil nanje. Po moje so se slabsa resitev od filtrov.

ne vem, kaksen monitor uporabljas sedaj in ti tezko recem kaj bolj konkretnega. Naceloma bi lahko en soliden 17" LCD pokril vecino potreb navadnih smrtnikov.
Ce ti locljivost ne ustreza, se lahko odlocis za kakovosten CRT. Danes soliden 19" ali celo 21" ne stane vec toliko...

trillian ::

res hvala za odgovor.
kaksna je sploh razlika med lcd in crt? oz. kako to sprejemajo oci?
ko sem to sprasevala sem dobivala samo monologe o fotonih in elektonih, nobene razlage pa kako to deluje na oci. ocitno blagodejno, ampak zakaj?
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Sergio ::

trillian: ni utripanja. Če pomahaš pred CRT zaslon s 100 hertzi, boš videla ene 20 svojih lastnih prstov. _TO_ dela utripanje, in to je slabo.

Zaradi drugačnega načina izrisovanja slike LCDji nimajo nobenega utripanja. Oči praktično ne vedo, da gledaš monitor.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Matek ::

Em, ne vem veliko o tem, lahko ti pa laično razložim.

Ko dobi en piksel (oz trije podpiksli) na LCDju napetost, začne goret (oz dobi barvo, osvetljuje ga luč od zadaj, ampak to zdaj ni pomembno). In če ma napetost 1 minuto gori neprekinjeno 1 minuto. Na CRTju pa ene delce (pozabu kk se jim reče) top strelja v tisto mrežo in na njej za trenitek zažarijo. Po tistek trenutku ugasnejo in takrat mora prileteti na mrežo že naslednji delec, da bo za trnutek zažarel čimprej in ti ne boš opazila, kako je prejšnji ugasnil. Torej si lahko predstavljaš LCD kot luč, ki gori, CRT pa kot kopico lučk, ki se za delček sekunde prižigajo in takoj ugasnejo. Na prvi pogled se ne vidi, po celem dnevu pa tvoje oči tisti čas, ko en delec nehuje žareti, drugi pa začenja, utrudi.

Če lahko kdo z malo več znanja tole potrdi/ovrže, bom zelo vesel :P .

EDIT: Ja, sm mogu komplicirat. Kot se Serž napisal, CRT utripne (tvoj 100 krat v sekundi), lcd pa ne utripa :>
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Slowenc ::

Tudi jaz ti priporočam LCD monitor namesto očal. Jaz v prejšnji monitor (17" crt) nisem mogel gledat tut pol ure, po tem so me začele pečt oči, ko tristo "rdečih". Ko pa sem prešaltal na lcd, so te težave v celoti izginile. Vanj gledam povprečno tut do 7 ur dnevno, ponavadi v večernem času, ko so oči že rahlo utrujene.
Sem pa opazil, da oči manj trpijo, če imam za seboj prižgano luč (ponoči seveda).8-)
Skiny gate.

trillian ::

torej je idealna dodatna svetloba tista od zadaj.
kako torej postaviti luci, da bi omilila zadevo?
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Dr_M ::

kot prvo...v kombinaciji z monitorjem NOBENIH neonk. najbols je navadna 40-60W zarnica ki mora biti zasencena in ti zraven monitorja osvetljuje steno/omaro. to je najboljsa kombinacija. mene nikol ne bolijo oci zarad monitorja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Kar se tega "utripanja" tice, se ne bi prevec sekiral.

Jaz ze dolga leta laufam na 72 Hz, pa me ne boli glava. Folk nabija frekvenco osvezevanja v visave brez potrebe in domneva, da bo kaj dosegel s tem.
Vcasih so bili refresh ratei tudi na delovnih postajah veliko nizji (ponekod celo samo 50 Hz) pa folk ni tozil za glavoboli.

To, koliko slika "utripa", ni odvisno samo od stevila izrisanih slik v sekundi ampak tudi od persistence (svetlobne vztrajnosti) fosforja, ocesa opazovalca pa se cesa, recimo utrujenosti in svetlobnih pogojev okolja.

Za test zatemni sobo, odpri recimo kaj z veliko belo povrsino, ki naj zasede cimvecji % zaslona, nabij svetlost in se postavi tako, da bos imela zaslon v podrocju perifernega vida-torej glej nekam mimo monitorja. Ce takrat ne bos cutila niti rahlega drgetanja v beli barvi, potem ni verjetno, da bi te motilo to.

Zazri se v kak droben tekst na monitorju in si poblize poglej vsako crko (mali "m" je se posebej primeren za take vaje). Crke naj bodo crne na beli podlagi. So crke ostre ? Imajo jasno definirane robove, ki se ne prelivajo v razlicnih barvah ? Poglej si stanje tako v centru, kot na robovih in v kotih.

Dostikrat je slika precej slaba, a tvoje oci in vidni center se trudijo in jo "popravljajo", zato se hitro utrudijo. Ce je slika problematicna, pac nastelaj monitor. Kot vidim, sedaj uporabljas 17" CRT. Mozno je tudi, da na tem monitorju uporabljas previsoko locljivost. Domnevam, da naj te stvari ne bi sle cez 1024x768.
Ce je stvar res zelo dobra, se jo mogoce da uporabljati celo pri 1280x1024, a tam je ze vse odvisno od tvojih oci...

V glavnem, ce bos kupovala nov monitor si ga fdefinitivno prej oglej in ne kupuj na pamet. LCD ni vedno prava izbira. Ce delas z nizkimi locljivostmi, potem je lahko O.K.
A ze za 1280x1024 te bo soliden 17" LCD stal 160+ kSIT, medtem ko 19" CRTja dobis za manj kot 100 kSIT. Slednjega v guzvi lahko pripravis k delu celo na 1600x1200 ce je sila in ko to res rabis, medtem ko tega z LCDjem ne mores.

Najvecja razlika med LCDjem in CRTjem je v tem, da je pri LCDju pixel ostro definiran s podrocjem elektrod na steklu, pri CRTju je pa mehko definiran kot tocka, kjer v danem trenutku padejo elektroni in fosfor zabliska. Ta je pri CRTjih odvisna od kakovosti cevi, kakovosti elektronike, nastavitev fokusa, pa se spreminja se med delom in celo s starostjo monitorja. Dobra novica pa je, da se jo da nastaviti.

Za zacetek se torej zazri pazljivo v monitor in poskusaj ugotoviti, kaj te v sliki moti. So stvari nejasne-meglene/ ali cvetijo barve/ je slika presvetla-pretemna/je crna barva res crna, se v steku vidijo refleksi iz okolice itd itd/

Highlag ::

Pazi predvsem na to, da luči ne boš videla na ekranu. Jaz imam monitor v kotu luč pa obrnjeno tako, da mi sveti na steno na desni strani ekrana. Ker je stena mat in rahle krem barve dobim lep difuzen odboj, ki me ne moti. Je pa dovolj svetlo, da lahko poleg tipkanja zraven še kaj preberem. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

budili ::

ok res da sem izbral najboljse kar se je dalo pri sipcah, plastika (teza, predvsem),premazi tko da so kostale reci pisi cca. 30ksit, pa se okvir pa je blo 50ksit
in na navadnem crt-ju sem se zmeri cutil utrujenost po reci pisi 2-3 urah, sem ze mencal oci

zdaj sem pa ze vec kot leto na LCD-ju 15 in moram rect da je bozansko, tudi po dolgotrajnem delu je enkraten obcutek
mam pa se en freeware urco, ki si jo nastimam da grem vsake tok cajta stran al skoz oken pogledam (baje tudi dolgotrajana fiksna razdalja zjebe vid...slabe misice? tocno se ne spomnim)
tko da probaj cimprej presaltat na LCD

zdej koliko je res? nekateri pa LCD ne prenesejo, pa imajo vnete oci? pri nas so v firmi 2 zenskam zamenjali LCD, ker so se bolje pocutile pred navadnim. Sto ljudi sto cudi:\

Microsoft ::

Pred kratkim sem približno 16h nažigaval igrce, pa me oči niti malo niso bolele8-) . Uporabljam LCD 15', star leto pa pol.

Glede luči je pa tako, da ni dobro, da vidiš odseve luči v monitorju, prav tako sonce.

Glede očal si ne znam predstavljat, kakšen premaz bi morale imeti leče, ker na koncu delovanje CRT monitorja ostane nespremenjeno;) .

Moje mnenje; kupi si LCD.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Mercier ::

Jaz sem htel met vse premaze, še preden mi jih je optičarka uspela prodat. OK, nisem mel srca, da ji ne bi pustil, da mi pokaže razliko med lečo brez in z antirefleksnim premazom. In razlika je res očitna. (sploh pri idealnih pogojih pri optiku) Nisem pa imel nikoli problemov z zijanjem v monitor, s premazom ali brez.

Phil ::

triillian: poskusi za nekaj časa dati frekvenco na 85hz. Bolje imati malo več utripanja (itak ne opaziš) pa bolj ostro sliko.
LP

stromar ::

Poskusiš lahko tudi znižat osvetlitev monitorja, pa mal bolj stran od monitorja se lahko držiš. Jaz imam razdaljo cca 1.5m in 17" CRT monitor LG Flatron 775FT in sem včasih bil tudi po 10ur gor, ko sem programiral spletne strani, pa me niso bolele oči. Prej prsti in rit.

LuiIII ::

Sam se ukvarjam z grafiko. Lahko rečem samo to, da LCD monitorji še niso primerni za profesionalno delo. Imajo namreč občutno preveč kontrasta in njihova "temperatura" je pogosto nekje v višavah, zaradi tega barv ne podajajo najbolj pravilno. Sam sem poizkušal nekaj časa delati na LCD. pa moram priznati, da nisem zmogel. Oči mi je kontrast enostavno rezal. Poiskusil sem z nastavitvijo manjšega kontrasta, pa vseeno ni šlo. Tako bom moral še nekaj časa ostati pri 2× CRT (3200×1200 pixlov), ki so zaenkrat tudi približno šeenkrat cenejši kot 2 ×LCD pri taki resoluciji.
Če kdo prodaja 2× Sony W900 naj mi prosim to sporoči (3840×1200)>:D

Lui

Brane2 ::

Luill:

Ti bi kar 2x W900 >:D

Ni kaj, clovek z okusom. No, mogoce bi raje FW900. Ga nisem se videl v zivo, a ce sklepam po svoji W900tki, bo clovek prisel na Mars in nazaj, preden bodo ustvarili za podoben denar LCD, ki se mu bo priblizal...

LuiIII ::

Eh Brane2, saj veš, probati ni greh. Morda se pa le najde kakšen nadebuden arhitekt ali pa designer, ki mora svoja dva W900, zaradi tega ker so LCD-ji in, zamenjati. Samo bojim se, da je takih bolj malo in da ti vejo kaj imajo na mizi. OK, mislim, da je čas za mojo sanjsko konfiguracijo: 2×FW900 (2304×1440 +1920×1080). Druga resolucija mora biti manjša zaradi stereoskopskih očal. Žal je pogoj 100Hz.
Saj res, a je kdo že videl kaj tiste monitorje, ki jih uporabljajo kontrolorji letenja? Baje je to najhuje kar se dobi za denar, za veeeeelik denar.

Ah ja...
Lui

krneki ::

Mi imamo tudi nekaj Sonijev FW900. Jaz ga furam pri 1920x1200 in je carsko moram rečt.

bradek ::

trillian, pri 100hz naj ne bi imel problemov z ocmi, ce ni ekran res ze dotrajan in je slika precej meglena in nejasna. Po mojem mnenju mu preklopi frekvenco osvezevanja na privzeto 60, ko gre v igro, ni pa nujno. Naj malce preveri nastavitve v gonilnikih in nastavi default osvezevalne frekvence za d3d/opengl pri razlicnih resolucijah. Ce tega ni naj v meniju na samem monitorju med igro preveri kaksna je frekvenca v tistem trenutku in poisce resitev. Ce je tudi v igri 100hz potem razmisljal o nakupu LCDja.

lp
M

cryptozaver ::

Oglej si tale post kjer najdes kar nekaj argumentov za in proti LCD - CRT.

Kar se mene tice imel sem zelo podobne probleme, si kupil tudi zascitna ocala (pa ne za svasat:) ), pomagalo ni pa nic. Odkar sem srecen :D lastnik LCD tako v sluzbi kot doma pa nimam nikakrsnih tezav vec. Nekaj malega delam celo z grafiko, premorem "skupaj" dva gejma pa se vedno ne bi za nic na svetu hotel na mizi imet CRT.

Marjan ::

trillian :)

Tudi jaz ti svetujem čimprejšnjo migracijo na LCD.

Sprobaj kako ti sede 17", če ti bodo črke premajhne, reje seži globje v žep in si kupi 19".

Oči ti bodo hvaležne.


8-)

boom-bar ::

Kaže da sm jst rahlo čudn kle. Pred cca 4 leti sm komot špilov igre 8 ur brez prestanka dva dni zapored in me niso nč oči bolele. Zdj sm prešaltu na LCD 17'' in morm rečt da se ne vrnem več na CRT. Ne vem zakaj ampak v tist isti CRT kjer sm prej zdržu 8 ur zdj ne zdržim nit 1 uro.

Pomoje najbolj da greš hitr na LCD, pa tista izjava da je dobr 17'' LCD 160k+ je rahlo zgrešena, moj (NEC 1701) je bil 110k poleti.
Legalizirajte mehke droge!!!

BigWhale ::

Nekateri ze 15 let delamo z nonLCD displayi... pa nas nic glava ne boli... :)

Vse je odvisno od monitorja in njegovih nastavitev, ter dotrajanosti mrezice...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557145 (5829) trs
»

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565379 (4438) iso2000
»

LCD ali CRT pri ločjivosti 1600x1200

Oddelek: Kaj kupiti
282407 (1968) Brane2
»

CRT - LCD razočaranje in žalost... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
645359 (3902) Marjan
»

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Oddelek: Kaj kupiti
332009 (1494) matej123

Več podobnih tem