» »

Zanimivo "strežniško" ohišje

  • ::

Ideja:



Projekt je nekako odgovor na vse pomanjkljivosti starega strežnika. Takrat sem komponente iz več starih računalnikov združil v sistem, za katerega sem izdelal majhno aluminijasto ohišje. Bila je poceni in enostavna rešitev, ki pa je dokaj hitro postala premalo zmogljiva.



Majhno in priročno ohišje sta kvarili tipkovnica in miška, kateri se pri strežniku bolj malo uporabljata in sta večinoma samo v napoto. Tako sem si za novo ohišje zadal dve glavni smernici:

  • podpora novejšim komponentam

  • integrirana tipkovnica in miška



Načrtovanje:



Tako kot prejšnji strežnik bo tudi ta imel spredaj vrata, ki pa bodo tokrat opravljala še dodatno nalogo - vanje bom vgradil tipkovnico in miško. Medtem ko vgradnja tipkovnice ne predstavlja večjega problema, je z miško ravno obratno. Za delovanje potrebuje določeno površino, ki pa jo na enostaven način ni mogoče zagotoviti. V ta namen se kot odlična alternativa ponudi TrackBall miška, ki pa postavi zanimivo vprašanje. Kater model bo najlažje vgraditi? Na internetu ni bilo mogoče najti slik drobovja TrackBall mišk, zato sem se odločil da bom pač tvegal. Izbral sem Logitech Marble Mouse, ker ni imela kakšne posebej komplicirane oblike in se je zdela najbolj primerna.

TrackBall miška Logitech Marble Mouse



Izkazalo se je, da bolj primerne TrackBall miške ne bi mogel izbrati. Najbolj sem se bal, da bi miška imela preveliko vezje in bi strežnik moral imeti nenormalno debelino vrat. Ko sem miško razdrl sem ugotovil, da je vezje razdeljeno na štiri dele in da debelina vrat zaradi tega ne bo presegala 40mm.

Drobovje



Za tipkovnico sem izbral Logitech-ov model UltraX Flat, ki z nizkimi tipkami, podobnimi kot pri prenosniku, zagotavlja najmanj problemov glede prostora, poleg tega pa je še popolnoma ravna.

Tipkovnica Logitech UltraX Flat



Ti dve komponenti, sta bili odločilnega pomena pri določevanju dimenzij vrat in posledično tudi celotnega ohišja. Ker bo ohišje ležeče, bo na mizi zavzelo veliko prostora. Rešitev – namestitev pod mizo. Medtem ko višino in širino ohišja določajo vrata, bo globino določala miza, pod katero bo strežnik nameščen. Notranjost ohišja bo kar se da enostavna in glede na dimenzije zelo prostorna.

Izdelava ohišja:




  • 2mm debela AL pločevina

  • 15x15mm AL kotni profil

  • 20x20mm AL cev

  • AL kovice

  • stisljive matice

  • vijaki iz nerjavečega jekla

  • plastika



Za osnovo sem ukrivil 2mm aluminijasto ploščo na levi in desni strani pod kotom 90 stopinj. Na levi stranici sem z vbodno žago izrezal luknjo za ventilator, na levi pa izvrtal luknjo za ključavnico, s katero bom lahko preprečil zagon računalnika.

Osnovni element ohišja



Sprednja stran ohišja mora biti dovolj trdna, da se ne bo zvijala med odpiranjem in zapiranjem vrat. V ta namen sem iz cevi 20x20mm izdelal nosilni okvir. Dva krajša konca cevi sem uporabil še na zadnji strani ohišja, za pritrditev nosilca matične plošče. Stranici sem na vrhu dodatno ojačal s kotnim profilom.

Vsi elementi so na osnovo privarjeni



Po vzoru kvalitetnejših ohišij, bo tudi to imelo odstranljiv nosilec matične plošče. Nosilec bo služil kot zadnja stranica ohišja in bo nanj prav tako pritrjen napajalnik. Zaradi velikosti in vodoravne lege ne bo potreboval posebnih vodil za odstranitev, ampak bom na spodnjo stran nosilca enostavno prilepil filc. Ker vse luknje izrezujem ročno, sem se odločil da bom za pritrditev matične plošče uporabil pladenj serijskega ohišja in si prihranil nekaj časa in težav.

Nosilec matične plošče



Za lice ohišja sem se odločil ne bo deležno kakšne posebne oblike. Ciljal sem bolj na to, da bi strežnik dajal vtis nekega starega masivnega stroja. Glede na to da bodo vrata večinoma zaprta bodo vsakršni detajli tako ali tako brez pomena. Ideja je bila preprosta. V ploščo sem izrezal luknjo za CD pogon in disketno enoto, nekje na sredini pa sem predvidel odstranljivo kontrolno ploščo na kateri bodo vsi glavni gumbi. Kot nalašč za ta projekt se mi je zdel Thermaltake-ov HardCano 9, ki ni imel neke futuristične oblike.

Thermaltake HardCano 9


Lice



Nosilec za trde diske je sestavljen iz štirih elementov, ki so med seboj pritrjeni z vijaki. Nameščen bo za ventilatorjem, ki vpihuje zrak v ohišje.

Nosilec za trde diske



Nosilec za CD pogon zelo preprost, ker bom disketno enoto nanj kar prilepil s posebnim obojestranskim lepilnim trakom Tesa, ki se lahko brez poškodb odstrani.

Nosilec za CD pogon



Pokrov ohišja bo izdelan podobno kot osnova, le da bo malenkost večji.

Pod pokrovom



Izdelava vrat:



Za izdelavo vrat sem porabil skoraj toliko časa kot za preostali del ohišja. Sestavljena so iz štirih elementov, katere skupaj vežeta dva U profila. Najtežji del projekta je bila izdelava notranje plošče vrat. Tipkovnico in miško sem natančno izmeril in zarisal luknje. Odločil sem se da dodatnih gumbov na miški in tipkovnici zaradi pomanjkanja prostora ne bom uporabljal. Večje luknje sem izrezal z vbodno žago, za manjše pa sem uporabil modelarsko žago. Mogoče se to komu sicer zdi nenavadno ampak 2mm debel aluminij modelarski žagi ne predstavlja kakšnega problema. S tem sem si tudi prihranil veliko brušenja. Za miško sem dal izdelati dva gumba in obroček za kroglo iz črne plastike, da se bodo barvno ujemali s tipkovnico. Obroček bo preprečeval dotik krogle z aluminijem, kar bi jo lahko poškodovalo, poleg tega pa jo bo zadržal, da ne bo padla ven.

Notranja plošča vrat



Sestavljanje:



Vsem elementom sem najprej obrusil vse ostre robove in jih dobro očistil. Pripravljeni so bili za barvanje. Barvanja sem se lotil s kompresorsko pištolo. Razni spreji in podobno niso primerni za enakomerno barvanje večjih površin. Najprej sem nanesel temeljni premaz, ki služi da se bo barva bolje prijela. Vse notranje dele skupaj z licem sem pobarval na črno, zunanji del pokrova in vrata pa s srebrno. Končno barvo sem nanašal dvakrat.

Ko se je barva dobro posušila sem v določene luknje, kjer bodo vijaki vstavil stisljive matice. Nekaj sem jih sicer vstavil že prej, ko sem preizkusil če se elementi med seboj ujemajo.

Matice in orodje za stiskanje


Stisnjena matica z notranje strani



Notranjo stran ohišja sem oblepil s protihrupnimi oblogami in na osnovo s kovicami pritrdil lice. Na zgornji zunanji rob okvirja sem nalepil trak iz pene, ki se drugače uporablja za tesnjenje oken, ki bo preprečil dotik vrat z ohišjem.

Končana osnova z licem



Namesto zaščitne mrežice za ventilator sem se odločil, da bom uporabil aluminijast filter, ki je dovolj trden da ščiti ventilator. Na prvi pogled se mi je sicer zdelo da ima malce pregrobo mrežico, vendar se (preverjeno) odlično obnese.

Alu-filter in lepo vidna uporaba preslabo nabrušenega svedra



Na nosilec matične plošče sem pritrdil pladenj serijskega ohišja in vstavil zaščitne ploščice.

Končan nosilec matične plošče


z vgrajenimi komponentami



CD pogonu in disketni enoti sem prav tako prebarval sprednji ploščici na črno.

Disketna enota je na CD pogon prilepljena



Med posamezne elemente nosilca za trde diske sem vstavil gumijaste podložke, ki zmanjšujejo vibracije. Notranjo stran nosilca sem še dodatno oblepil s protihrupno oblogo.

Nosilec lahko sprejme 4 trde diske



Kontrolna plošča strežnika vsebuje gumb za vklop/izklop, gumb za resetiranje, dva regulatorja vrtljajev za ventilatorje in lcd zaslon, ki prikazuje temperaturo v ohišju. Spodaj sta dve stikali. Prvo bo služilo za vklop in izklop neonke, drugo pa še zaenkrat nima dodeljene funkcije.

Kontrolna plošča



Nazadnje sem se lotil še sestavljanja vrat. Tipkovnico je imela na robovih zelo malo prostora, zato sem se odločil da bom za lažjo pritrditev na spodnji strani dodal še AL ploščo, ki bo tudi dodatno preprečevala upogibanje tipkovnice med uporabo. Vezje od tipkovnice sem na zadnjo stran prilepil s talilnim lepilom, da se med odpiranjem in zapiranjem ne bo premikalo. Ker so bile originalne LED-diode na vezju, sem se odločil da bom uporabil nove, ki jih bom samo prilotal k originalnim.

Notranjost vrat, kabli in vezje so pritrjeni s talilnim lepilom



Vgradnja miške je bila vse prej kot enostavna. Za pritrditev gumbov in tipk sem uporabil talilno lepilo ki sicer ne izgleda preveč lepo vendar služi svojemu namenu. Za kroglo sem izdelal AL nosilec, ki sem ga moral ukriviti ravno pod pravim kotom, da se krogla ne dotika plastičnega obroča. Ležišče krogle sem na nosilec prilepil s talilnim lepilom, ki se ga da enostavno odstraniti, če bi slučajno moral ležišče premakniti. Nosilec je na vrata pritrjen z dvema vijakoma. Na vezja sem za vsak slučaj nalepil izolirni trak, ker se bodo dotikala ohišja.

Ker bo to vse skrito, se nisem obremenjeval z estetiko


Vrata so končana, na ohišje jih bom pritrdil s kovicami



Čas je že, da sestavimo komponente.

Končni izgled notranjosti strežnika



Od vsega začetka projekta je bilo mišljeno, da se bodo vrata dvigala in spuščala s pomočjo motorja, a se ta sistem ni obnesel. Izkazalo se je, da so vrata veliko težja kot sem predvideval in bi rabil dodatni napajalnik samo za motor, kar pa je nesmiselno. Dalo bi se rešiti z bolj kompliciranim sistemom za dviganje, ampak sem se odločil da bom motor opustil. Namesto tega sem na vsako stran okvirja vgradil kroglični zatič.





Zaključna dela in rezultat:



Preostalo je samo še, da strežnik namestim pod mizo. Iz ploščatega železa in kotnega profila sem izdelal temu primerno kletko in jo z vijaki pritrdil na kovinsko konstrukcijo mize.






Približni stroški:



Protihrupne obloge 2600 sit
AL Filter za ventilator 1000 sit
ThermalTake HardCano 9 6000 sit
Logitech Marble Mouse 8000 sit
Logitech Xflat 7000 sit
Ventilator Zalman 900 sit
Krogljična zatiča 2000 sit
Neonka 2000 sit

Nekaj drobiža sem dal še za elektronske komponente in vijake. Material (aluminij, železo) sem imel doma, tako da mene osebno ni stal nič. Razen plastičnih delov sem vse naredil s pomočjo strojev, ki jih imam doma (vključno razrez, krivljenje in varjenje).
Projekt CubeLink

Projekt CubeLink

UvodMoje domače omrežje je kar nekaj časa temeljilo na poceni usmerjevalniku, ki je obenem skrbel tudi za deljenje internetne povezave, a sem pri tem spoznal, da se dolgoročno ne izplača varčevati pri nakupu usmerjevalnika, saj lahko hitro pride do prekinjanja povezave, nestabilnosti pri delovanju zaradi ...

Preberi cel članek »

GB Fanbus

GB Fanbus

Večina ljudi, ki vzame v roke izvijač in odpira svoj računalnik iz takšnih ali drugačnih razlogov, prej ali slej kaj pokvari. A tudi pokvarjeni deli računalnika lahko doživijo reinkarnacijo v kakšni koristni obliki. Recimo, da imamo na voljo CD-ROM enoto, ki je ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Jackalovi vodni bloki, 2. del

Jackalovi vodni bloki, 2. del

V prvem delu članka sem predstavil probleme gretja raznih elektronskih komponent, teoretične osnove, zakaj se mikročipi sploh grejejo, odločitev za vodno hlajenje, na koncu pa sem se potikal po avtoodpadu na lovu za ladinim radiatorjem. Pred vami pa je nadaljevanje tega članka, ...

Preberi cel članek »

DrSergioDJeva mojstrovina

DrSergioDJeva mojstrovina

Vse skupaj se nekako začelo, ko sm v eni izmed Jokerjevih številk (zdi se mi, da je bilo ali septembra ali pa oktobra) videl opis Durona 600 in njegovih super zmožnosti navijanja. Takrat sem se odločil, da je čas, da zamenjam mojega c433, ki mi je do takrat kar lepo služil, ...

Preberi cel članek »