» »

Alphabet ustanovil podjetje za raziskave zdravil

Alphabet ustanovil podjetje za raziskave zdravil

Demis Hassabis

vir: Ars Technica
Slo-Tech - V Alphabetu gradijo na uspehu algoritma AlphaFold 2 in so za namen nadaljnjega raziskovanja bioloških učinkovin ustanovili podružnico Isomorphic Labs.

Konec lanskega leta je Alphabetov laboratorij za strojno učenje DeepMind pokazal zgodovinsko iznajdbo: algoritem AlphaFold 2, ki je prvič posegel po sanjah biokemikov širom sveta: računalniškem izračunavanju zvijanja beljakovin zgolj na podlagi njihove kemijske sestave. Takšna zmogljivost bo bistveno pospešila in olajšala tako raziskovanje procesov v živih bitjih, kakor tudi iskanje novih zdravil, kjer dolgotrajni postopki razvoja predstavljajo vse večji problem. Letošnjega julija so algoritem dali v javno uporabo, nekaj dni zatem so lansirali tudi bazo podatkov vseh tako pregledanih beljakovin v človeškem telesu. Toda ker je DeepMind prvenstveno podjetje za raziskave strojnega učenja, so morali v Alphabetu za iskanje konkretnih medicinskih učinkovin ustanoviti novo entiteto.

Podružnica Isomorphic Labs bo namenjena praktični rabi strojnih algoritmov za analizo zvijanja beljakovin in pozneje tudi kompleksnih procesov v celicah, ki iz tega izhajajo. Treba se je namreč zavedati, da je poznana 3D struktura beljakovine sicer nujna, a šele prva stopnja v procesu odkrivanja, kako te snovi v telesu reagirajo z okolico in kakšno biološko vlogo imajo. To je tudi glavni razlog, da bistvenih odkritij zdravil s pomočjo umetne inteligence še nismo videli, čeprav so področje zagnali že v začetku prejšnjega desetletja in zagonska podjetja nenehno vztrajno pridobivajo nova sredstva. Iskanje mest v beljakovinski strukturi, kjer se nanjo vežejo druge snovi, bo verjetno eno ključnih področij dela laboratorija Isomorphic Labs, ki se bo pri tem povezoval s partnerji v farmacevtski industriji. Na njegovo čelo je sicer stopil kar Demis Hassabis, sicer šef DeepMinda.

Gre za pomenljiv dogodek, saj trenutno stoletje velja za dobo biotehnologije, ki jo bodo zaznamovali genski inženiring, terapije z matičnimi celicami in podaljševanje življenja. Zato si informacijski velikani vsekakor želijo vstopiti tudi sem in Alphabetu je to sedaj uspelo skozi strojno učenje - ki sicer na področju ogromno obeta tudi na druge načine, na primer z avtomatizacijo laboratorijev.

5 komentarjev

widj3098dj32 ::

Seveda so, ker se tam trenutno obracajo milijarde svezega naprintanega denarja.

pegasus ::

Medtem pa moje zadovoljne stranke ustvarjajo take modele:
https://twitter.com/jankosinski/status/...
Svoja obstoječa orodja (xray crystalography in cryo-em) nadgrajujejo z AlphaFold napovedmi in rezultati so kar obetavni. Verjetno ima Isomorphic Labs podobne ideje, le da bodo z AlphaFoldom nadgradili kak Autodock ali kaj podobnega. Me pa zanima, če bo tak digitalni "brute force" pristop prinesel boljše rezultate kot domač "inteligent design" ... Počakajmo.

Miki N ::

Zdaj ko so ovčke dovolj prestrašena za svoja življenca bo to kar dober biznis, gotovo.

Invictus ::

No, zgleda nas čaka še kar nekaj "pandemij".

Zdravila bomo testirali kar v "produkciji" >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Prospekt ::

Glede na to, da že skoraj vsak doživi 70 let je vlaganje v zdravila najboljša poteza kar so jo lahko naredili. Pacientov, ki jih bodo zvlekli vsaj do 90 ne bo zmanjkalo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alphabet ustanovil podjetje za raziskave zdravil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53799 (2969) Prospekt
»

DeepMindov algoritem MuZero se uči kot otrok

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
439780 (6878) 7982884e
»

Googlova strojna pamet obeta tudi pri diagnosticiranju raka dojk

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
267393 (5515) xmetallic
»

DeepMindovi boti v Starcraftu 2 premagujejo profesionalce (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20643538 (39010) TheBlueOne
»

Googlova reorganizacija v Alphabet zaključena

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75458 (4076) opeter

Več podobnih tem