» »

[Hi-Fi] - Oprema / naprave

[Hi-Fi] - Oprema / naprave

««
6 / 15
»»

Trancedeejay ::

Teli W ti pomenijo bolj malo. NA HI-FI showu so bili zvocniki Avantgardi z zelo veliko obcutljivostjo(109dB) priklopljeni na dva monobloka, vsak 50W(deklarirano). In ta sistem je rukal cel spodnji stuk M Hotela. Vse je odvisno kaj bos priklopil na kaj........
Have a nice Day

Matt
Music is the key

audiofill ::

Za aljo,

išči PMA 2000R, prav takšen kot je na sliki na prejšni strani (črka R na koncu pomeni REMOTE, torej na daljinsko). Po moje bi ga dobil za kakšnih 60-70 jurčkov. Jaz sem svoj v nulo ohranjen primerek prodal pred kakima dvema letoma za 100.000 SIT. Kar se tiče novejših DENONOVIH serij, tu ne moreš dobit nič boljšega od tega, saj je bil 2000R top model, po njem pa DENON ni več razvijal novih stereo modelov. Razen modifikacij tega modela v MK2, MK3, MK4 in sedaj v AE-1600 eurov, ter modifikacij manjšega brata PMA 1500 v MK2 in sedaj v AE-800 eurov (če odmislim modele v njihovi egzotični "S" seriji in najnovejši "SA" seriji, kar pa našim žepom ni dosegljivo).

V glavnem DENONA držijo v A do Ž centrih (MB, CE, LJ). Tam bi znali imeti razstavljenega kakšnega PMA 1500, pa poslušaj. Je pa to zvokovno daleko bolje od vseh stereo in multikanalnih receiverjev za dvakrat večjo ceno. ;)

lp

AnubisOfDoom ::

heh, saj ne recem, da ga nebi imel! :) ampak kje to zadevo dobit, ali mi sporocite za kaksne forume/oglasnike/ipd., kjer bi lahko te zadeve spremljal, ker denon mi ima super zvok.

kaj pa menite o tem ojacevalcu (rotela nisem poslusal, imate pa priblizno sliko o mojem zvocnem okusu): http://www.bolha.com/oglas1392914

audiofill ::

Od slovenskih... bolha, salomonov oglasnik, hiendfi.com forum/oglasnik, kuzma.si forum ...
Od tujih... ebay.de, ebay.co.uk, ebay.at, audio-markt.de, hrvaški audiofil.net forum/oglasnik ...

AnubisOfDoom ::

torej, zanima me ta rotel, ker je kar ugodna cena, ali se splaca za 75 000 sit in kaksen je rotel-ov zvok.

AnubisOfDoom ::

se oproscam za double post, gotovo bom kupil tistega rotel-a, me pa zanima zakaj se sploh uporablja predojacevalnik in kako ga uporabljamo in kako deluje! :)

glinik ::

Če imaš končno stopnjo se (mora) uporabit predojačevalec. Končna stopnja ojača signal vedno na max. vrednost (kolk je pač sposobna). Predojačevalec ti je nekakšen ventil za uravnavanje glasnosti (laično povedano). Tudi nekateri CD playerji imajo nekakšen potencimeter za uravnavanje izhodnega signala. Samo to ni to.

Z integriranimi ojačevalci imaš manj "dela", kot z kombinacijo pred. in končne stopnje. Manj napajalnih in interk. kablov = manj denarja (za višji rang hi-fi sistema). Je pa dejstvo, da so integrirani ojačevalniki kompromis, katerega pri prej omenjeni kombinaciji ni. Ampak v te vode se ti najbrž ne boš spuščal, saj potem to postane miljonski "špas" :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

AnubisOfDoom ::

aha, zdaj imam se par ponudb, za rotel RB-03, RB-1050 in DENON PMA-1050, kaj pravite na DENONa?

AnubisOfDoom ::

zanima me se, kako pri teh novejsih Rotel-ih sploh nastavljas base/glasnost/itd., ce nimajo nic gumbov :8) :8) noob here :D

Saladin ::

Bass je baje enako equalizerju za audiofila in kot tako bogokletstvo :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

glinik ::

Ojačevalci visoke kakovosti sploh nimajo gumbov za te stvari, saj s tem samo poslabšaš kvaliteto zvoka. Base in podobne parametre "nastavljamo" s kablažo (signalni in napajalni kabli), prostorom in pozicijo hi-fi sistema.

Predpostavimo, da nimamo prave fi-fi omarice. Ne boste verjeli kako se pozna, če ojačevalec postavimo 50 cm ali 20cm od zidu... Za CD playerje, je ta pojav itak vsem dobro znan. Da ne bo prišlo do nesporazuma, to velja za sisteme zelo visokega ranga (nekaj miljonov).

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

Končna stopnja potrebuje samo gumb za vklop, ter seveda audio in, loudspeakers out.

Predojačevalec ima lahko razne "nastavitevene" gumbe, ki so namenjeni ljudem, ki pač potrebujejo novoletne jelke. V resnici, se jih potem v življenju 99,9% ne dotikaš.

Hi-fi purizem je hkrati minimalizem (če odšteješ ceno). Zakaj imeti gumb, ki vpliva na zvok?
Potem nimaš Hi-Fi naprave, temveč manipulator.
Stvar religije.

glinik - ko daš za napravo nekaj milijonov, potem moraš verjeti, da je postavitev med 20cm in 50cm od stene nekaj popolnoma različnega. Preprosto MORAŠ. Čeprav paradoksalno ne verjameš, da prostor vpliva na zvok... in tudi v prostor ne vložiš niti tolarja. Halo?

glinik ::

Doro, ne bom se kregal zdaj tukaj o prostoru itd ... Kdor pomen prostora mora vedet, že ve - kdor ne - pa ne ...

Akustiko prostora lahko "porihtaš" z zelo malo sredstvi - ČE ZNAŠ. Že stojalo za CDje, vaza, svetilka, lahko naredi ogromen napredek. To je samo nekaj primerov ... Pustmo zdaj to ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

No, komplicirat sevede ni treba,je pa res da equalizer pri normalnem HI-FI-ju sploh ni potreben ce je sistem primerno usklajen.. Kar se sobe tice, seveda spet ni treba toliko komplicirat, samo da ne odmeva(in razporedtev po zdravi pameti) in mogoce se kaksna mini finesa in to je to. Treba je malo nasplosno govort, itak noben ni tak freak tukaj, da bo sel CD-je obracat in poslusat razliko. Glavno je da so zvocniki dobro in trdno postavljeni, da jim ni nic v napoto, da niso preblizu stene, da jim zagotovimo primerne kable..........
Extremov s preveliko denarja in casa tukaj ni, zato malo bolj realni nasveti.Seveda vsak svoje stima kot misli da je prav
Have a nice Day

Matt
Music is the key

AnubisOfDoom ::

po vsem tuhtanju, poslusanju, branju testov, porocilih prijateljev, forumih, sem se skorajda dokoncno odlocil, da bom kupil Rotel RA-03 ( RA-03), ali ob pomanjkanju denarja (nakup bom opravil do januarja) RA-02 ( RA-02), ki ga bom sparil z zvocniki Celestion F30. Povejte se vase mnenje na ta sistem. Kasneje bom dokupil se CD player. Doma imam gramofon Sansui, ze omenjen v tej temi, ki pa zaradi okvarjenega prejsnjega ojacevalca, se vedno ni dobil svoje igle, zato me zanima, ce se mi bolj splaca menjati iglo+glavo (ker bom iglo zelo zajebano dobil), ali bi kupil kar nov gramofon (ok. 50k). Seveda ne serjem denarja, zato vzemite to v zakup.

Trancedeejay ::

Predlagam da se malo skocis okoli - kje si pa te Celestion najdu, si sploh poslusal zadeve?
Zanimivo da si tolk iskal in prsu na ta sistem,ki si ga omenil. Kolk je max denarja?
Marsikdo bi rekel Can't you do any better?
Ce mislis to kupovat kot si omenil bi jaz na Bolho skocil raje.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

AnubisOfDoom ::

Celestion imam ubistvu doma, vendar ne ravno ta model, imam neke manjse zvocnike, ki za moj okus igrajo cist fino, kupoval bom nove zadeve (pac, zarad filinga in slabih izkusenj z rabljenimi), rad bi kupoval nekje v sloveniji ali blizini slovenije, ali pa pac po posti iz kjerkol, ne bom se vozil v avstrijo. To je nekaj pogojev, ki mi jih ta sistem lahko izpolni. Aja limit je 200-250k, vec kot 250 nikakor ne, okrog 200.

EDIT: se priporocam se za kaj drugega (ampak kaj konkretnega, ne rect, da naj pogledam od te in te firme)

Zgodovina sprememb…

Trancedeejay ::

Za 200-250 jurjev bi nabavil cel stereo sistem. Za ta denar bi se pa dalo spravit cisto dober sistem. Lahko me kontaktiras na PM ali na mail.
BTW jaz bi na tvojem mestu zamenjal zvocnike.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

OwcA ::

Saj ti Roteli niso tako napačni. Koliko sploh pride RA-03?

Moj predlog za to kategorijo (in še kakšno višje, sam nisem do 300k slišal ničesar opazno boljšega) je Cyrus 5 ali novejši 6.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Trancedeejay ::

Lahko pa kontaktiras kuzmo ce ga se ima.
Rotel RA 02 int. ojač nov(125.000) cena samo 65.000 SIT

Have a nice Day

Matt
Music is the key

glinik ::

Na Bolhi maš eno zanimivo ponudbo. KLIK Ta komplet sigurno igra zelo muzikalično ... Le še CD player ti manjka pol ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

OwcA ::

Vsekakor! Tudi sam imam Concertine sparjene s Cyrusom (sicer 5-ko) in igra odlično.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

AnubisOfDoom ::

rabljenega skoraj ziher ne bom kupoval, zaradi ze omenjenih slabih izkusenj, ta ojacevalec pride okrog 170k (RA-03), bom pa povprasal se za tega RA-02... kateri zvocniki bi bili potemtakem smotrn nakup. Ali bom pri teh 40W pogresal se dodatnih 30? (vem da so relativni, ampak tako na splosno)

OwcA ::

Ugh, toliko? Poleg Cyrusa potem malo poglej še Audio Analogue Puccini in Musical Fidelity X-80.
Glede zvočnikov bi sam vzel Dalije. Malo poglej, če kje stakneš kaj boljšega v akciji, ampak dokler smo pri priporočenih cenah v tem razredu težko najdeš boljše.

Ali bom pri teh 40W pogresal se dodatnih 30? (vem da so relativni, ampak tako na splosno)

Dvomim. Sam imam deklarirano 40 W v 8 ohmov in še nikoli nisem poslušal na več kot 1/3 glasnosti (to je glasnost pri kateri so počepali nizkotonci in reciverji kolegov kot po tekočem traku >:D).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

aleksander69 ::

Pozdravljeni!

Sem novi uporabnik Slotech-a in to od danes. Sem bral ta mnenja in si nisem mogel kaj, da se ne bi prijavil in nekaj odgovoril na to temo.

To mnenje je namenjeno OWCi.

Predlagam ti nekaj drugega. Če moraš že zapraviti toliko denarja, si omisli nekaj drugega. Z aprimer. Sam imam altec Lansing zvočnike serije 505 približno 10 let stare. Nizkotonec je 25cm. Sinusna moč je 100W (prava moč), končna 200W. Višina zvočnika 95cm, teža okoli 20kg. Za poganjanje uporabljam Hitachi receiver iz leta '78, moči 150 sinusa. Kaj to dela, ne more nobeden verjeti, Kdorkoli sliši to, se samo križa in čudi. Cel sistem imam v sobi, ki ima približno 50 m2. Ko gledamo kakšen DVd film, je zvok neverjeten. Globoko nizki toni, žametni, in polni. Dobesedno trese te skozi želodec. Težko je to opisati. Samim zvočnikom ne zmanjka. Prej človeka mine poslušanje takšne hude glasnosti. Membrana nizkotonca ima odklon do približno 2cm. Zvočmika sta požrešna. Sem priklopil najprej 100w ojačevalec, mu je hitro zmanjkalo moči. Kolega je za foro priključil svoj 40W Sansui iz leta '78, ga je skurilo. To so pravi ameriški zvočniki stare izdelave, z veliko močjo. Sam ojačevalec ima možnost ojačanja nizkih tonov do 10dB + in -. Res hudo.

Naj za primerjavo povem, da sem imel na preizkušanju Sony ojačev. iz leta '98 z nazivno močjo 100W sinusa. Cena novega je bila 300000 SIT. Niti slučajno se ni mogel primerjati s Hitachijem. Za njega je značilen mehek in žameten zvok, ki je bil znan za 80. leta.

Ne vem koliko ste fabtje stari in koliko daleč nazaj vam seže znanje. Jaz sem letnik 69'. Dobro vem, kakšen zvok imajo zadeve iz tistih časov. Današnje procesorske enote se niti slučajno ne morejo primerjati s tranzistorskimi iz tedanjih časov. In še nekaj. Moj Hitachi je bil kupljen pred enim letom. Uvozil sem ga iz Nemčije. Prišel me je približno 60000 SIT. In to 27 let stara roba. Če primerjaš s sedanjimi napravami, je to, kot če bi kupil nekaj, vredno okoli pol milijona SIT. Res da so stvari stare, nimajo daljinca, ne LCD zaslonov. Vendar je zvok tisto, kar šteje. Šminka je za šminkerje.

http://www.alteclansing.com/product_cat...

Za skomine si poglej to stran. Moji so podobni modelu 510, le da so z enim nizkotoncem. Za prvo silo bodo zadostovali 508, ki so skoraj enaki, le da imajo namesto 25cm nizkotonca, 20cm. Za sobo so 50 m2 popolnoma zadosti. To je prava ameriška kakovost. Ne da bi jih hvalil, ker jih imam jaz ampak, odlični so.

Za ojačevalec bi rekel tako. Preden kupiš karkoli, naredi nekaj. V ljubljani je ena posebna trgovina z rabljeno robo. Prodajajo veliko starih legendarnih ojačevalcev iz starih časov. Da se jih izposoditi, če jih prej plačaš. Ko ga vrneš, dobiš denar nazaj. Upam trditi, da bo star ojačevalec, ki bo stal, recimo do 50ali 600000 SIT, dal veliko več od sebe, kot novi za 200000 SIT. Poskusi kaj takšnega. Še vedno lahko potem kupiš novo zadevo, če ti stara ne bo všeč. Vedi pa, da je pravemu audiofilu pomembna kakovost in ne šminka. V teh časih nam prodajajo le funkcije in šminko. In napišejo: Podpira to, pa ono, pa tretje... Kupujemo samo tisto, kjer več piše. Ko pa prineseš domov, je pa navadna tema.

No, to je bilo "kratko" razmišljanje. Marsikdo se ne bo strinjal z menoj. In prav je tako. Vsak ima svoje mnenje. Meni je pač všeč ta sistem. In nanj prisegam, ker se je odlično obnesel. Za zvočnike sem dal 80000 SIT, rabljene seveda. Skupaj sem dal 140000 SIT in dobil robo, v kakovostnem razredu kakšnega pol milijona. Ali celo mogoče še kaj več. Ker si trenutno ne morem privoščiti takšnega zneska za nove enote, mi to staro več kot zadostuje, in predvsem, me popolnoma zadovoljuje.

Lep pozdrav vsem.

Dejancek ::

Old sch00l fan :D

Počakaj na Trancedeejay-a, on bo povedal takoj svoje glede tega. ;)

Anyway, ni tolko odvisno od tega koliko ma sinusne moči, ampak najbolj poglavitno pri audiofilisti je klasa ojačevalca. Seveda ojačevalec klase b-d ne bo se nikol kosal s tistim iz klase A. Seveda odvisno za kaj ga potrebuješ, ampak načeloma, pri klasi A je zvok razred zase in to je glavno ;)

aleksander69 ::

Podatek, ki največ pove o moči ojačevalca, je le podatek o SINUSNI moči. Vse ostalo je tržna fora za zavajanje kupcev, da bi se umetno prikazalo čimveč moči in na ta način postavilo neki izdelek pred druge. Saj koliko ljudi dejansko ve, kaj pomenijo ti podatki. Večina kupuje samo Wate. Seveda najbolj pade v oči nalepka 600 ali več Watov. Za tiste, ki se bolj spoznajo, pa je pomembna sinusna moč. To je edini pravi pokazatelj.

Kar se tiče klase, je seveda najboljša A. Saj o drugem, kot o A tukaj sploh ne govorimo. Ker je slabše, kot A samo v nižjih cenovnih razredih. To je pa za audiofile nesprejemljivo. Ko se govori o več 100000 SIT-ih, ni drugega v igri, kot klasa A.

V glavnem je pomembno še nekaj drugega. Kaj človek hoče. Kakšen zvok hoče imeti. Meni osebno je všeč mehek zvok, ki naj bi bil že pri sobni jakosti. Mladi pa prisegajo na surovo moč, ki jo dajo od sebe Japonci. Samo da tolče. Enim je všeč to, drugim drugo. Temu primerno je potrebno usmeriti pozornost pri nakupu. Enoto je potrebno slišati in ugotoviti, če človeku paše njen zvok.

glinik ::

aleksander69,

saj ni treba tako navalit, kot da je zadnji dan :) . Me veseli, da se je pojavil en nov član v to malo "družino", zato - dobrodošel.

OwcA ima odličen sistem za malo sobo in sprejemljiv denar!!! Zraven tega ima človek razčiščena mnenja glede zvoga in glasbe, kar je najvažnejše! Menim - da ga ni človeka, ki ne bi bil zadovoljen s takšnim sistemon (pustimo skrajnosti). Poznam in Chario in Cyrus. To ŠPILA, zato tega ne zanikat.

Tvojega sistema nisem slišal, zato ne morem nič komentirat. Sem pa slišal ene stare Altece, imeli so vsaj 20. To je bila bol ali manj beda od zvoka.Ne vem če se dosti motim, ampak 10 let star zvočnik je v mojih očeh "povozil čas" (ni pa pogoj). Ta stare stvari res znajo igrat lepo prijetno, kako pa je kaj s prostorom, višino itd...? Kako ti igra doma - po tvojih besedah precej "plastično", "kolororano" in "napihjeno" ...

Dobesedno trese te skozi želodec. Težko je to opisati.

To ni glih "audiofilsko" razmišljanje, temveč stil "hišnega kina". Upam da ni tvoj moto, bas je boss.

Praviš, da imaš odličen sistem. Za hišni kino ali hi-fi? Hišni kino in hi-fi imata v mojih očeh bol malo skupnosti. Tudi filozofija teh dveh audio vej se precej razlikuje. Hišni kino ima svoje prioritete, hi-fi pa spet druge. To v en koš metat, ni pravi način. Tega ne smemo pozabiti!

A klasa je nesporno zvokovno najmočnejša. Visoka AB klasa tudi prekleto dobro igra. Vsekakor v to kategorijo spada končna stopnja Gryphon S 100, ki je stara vsaj 10 let (in žal še precejjjj draga). Ali recimo Gryphonov TABU.

Pa brez zamere :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

glinik ::

Še nekaj,

se popolnoma srtrinjam s tabo, da je večina novodobnih komponent (za ljudski žep) baziranih na moči brez duše.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

audiofill ::

aleksander 69,

edini pravi pokazatelj moči ojačevalca še od zdaleč ni SINUSNA moč, temveč slušni test. Primerjajte recimo Sonyjev ali Technicsov ojačevalec napram Rotelu ali Nadu. Po specifikacijah imajo vsi deklariranih recimo 50W sinusne moči, a dejanska razlika v moči je kot noč in dan. Ko prva dva že izgubita dah, druga dva še povsem normalno dihata... Ne se zanašat na podatek na papirju, važnejše je kako stvar deluje v živo pod realno obremenitvijo.

Kar se tiče najboljše klase, med audiofili je najbolj cenjena A klasa, je pa to stvar vsakega posameznika. Pri tem je treba vedet, da se je razvoj takšnih ojačevalnikov že zdavnaj ustavil. Večina kar se danes izdeluje so samo takšne in drugačne prežvečene variacije 20, 30 ali več let starih dizajnov. Revolucije tukaj ni. Povsem nasprotno je z digitalijo. Tukaj gre razvoj naprej z astronomsko hitrostjo tako v tehničnem smislu kot v zvokovnem smislu. Današnji najboljši digitalni stereo ojačevalniki zvenijo že izjemno dobro.

Da navedem zanimiv primer:

Skandinavci so veliki ljubitelji hifija. Na število prebivalcev imajo nadpovprečno število hifi firm in izdelovalcev. V hecu povedano, vsaka malo večja tamkajšnja bajta je že skoraj hifi delavnica. In potem eden izmed največjih tamkajšnjih hifi medijev testira najnovejši ameriški digitalni ojačevalec in ga nemudoma proglasi za njihovo novo referenco... Če bi to naredil neki petorazredni hifi medij, bi se mu iz srca nasmejal, tako pa razvit in cenjen - to pa se je za zamislit...

Ne bom več utrujal, želel sem samo povedati da je po mojem mišljenju samo vprašanje časa kdaj bosta A in AB klasi izpodrinjeni...

Lep pozdrav vsem !

OwcA ::

@aleksander69: malo manj vase zaverovano. O mojem sistemu ne veš dovolj, za tako drzne sodbe. Precej relevanten podatek bi recim bil koliko me je stalo, a glej ga zlomka, tega nisem navedek. Obe komponenti bi lahko kupil tudi rabljeni (kot modela sta relativno stara), v tem primeru bi dal verjetno manj kot si dal ti za svojega. Ali igra tvoj bolje? Ne vem, ti tudi ne. Vsekakor ni presuljivo dejstvo, da komponente, ki so iz razreda ~500k igrajo temu primerno.
Niti nima vsakdo 50 m^2 sobe zato ni potrebe, ne prostora, za velike prostostoječe zvočnike.

Še par besed o moči. Za opis ojačevalca tudi samo "sinusna moč" (pravzaprav govorimo o povprečni ali efektivni moči, ampak pustimo podrobnosti) ne zadošča, treba je povedati še pri kaki impedanci bremena je to, kakšna funkcija impedance bremena je moč in ali govorimo o moči na kanal ali skupni.
Tudi potem, koliko nam ta številka res pove? Horn zvočniki z občutljivstjo 108 dB/W verjetno potrebujejo manjšo gonilno moč, kot nekaj z občutljivostjo 86 dB/W (dober primer te dileme je T-amp za $35).
Tudi v drznosti specifikacij si proizvajalci niso enaki (recimo za Marantz PM7200 trdijo 95 W na kanal pri 8 ohmih, Classe pa za takšno breme svojemu CAP-2100 pripisuje 100 W).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

Hi-fi je zelo nemerodajno področje, ker je osnovni "merec" vrednot izredno subjektiven: posamenik. Moja filozofija je še najbolj podobna Douglas Adamsovi: Ker je veliko potoval, je s seboj nosil walkman (takrat še ni bilo iPodov) in bil vedno znova osupel, kako dober zvok prihaja iz tako majhne naprave. Doma je svoje nekaj 100'000 funtov drage elektrostatične zvočnike ves čas premikal, v iskanju idealnega zvoka.

Pri vsem skupaj gre le za marketing. Prepričanje. Če bi npr. vsi trdili, da so najboljši ojačevalci Sansuijevi, bi vsi bralci Slo-techa kupovali le te. Moč povprečja.

Zadeve niso tako transparentne kot je klasa in moč ojačevalca. Še zdaleč ne.
Vedno gre za kombinacijo končne stopnje in zvočnikov, ki jih poganja. Zvočniki imajo svoj izkoristek, svojo impendanco...
Paradoks je lepo nakazal g. Klipsh (osnovalec Klipschorn), ko je že nekaj desetletij nazaj rekel: "Naredili smo najboljše 1W zvočnike na svetu. Sedaj potrebujemo še 1W ojačevalec."
Niso ga znali narediti takrat, kot ga ne znajo danes (bilo bi preveč popačenj).

Zvok ima svojo mersko enoto moči: decibel. Nobena "audiofilska" kompanija ga ne uporablja. Hmm.. le zakaj?
Verjetno zaradi logaritmov :)

Če bi bile audio komponente tako univerzalne kot PC (poljubno sestavljive), bi se vam vsem že zdavnaj posvetilo, da kupujete nalepke in ne proizvode. Globalizacija je že dolgo tega prevzela izdelavo na tem področju. Proizvodi, ki jih omenjate znajo prihajati iz istih tekočih trakov daljnega vzhoda. Posamezne elemente pa v suženjskih razmerah sestavljajo kitajski zaporniki in državljani.
Vse kar je potrebno, da spregledate je navaden izvijač. Odprite pokrov in pokukajte noter. V vas bodo gledali transistorji čisto nič Hi-Fijevskih imen.

"Višje ko opica pleza na drevo, bolj se vidi, da ima rep" Kitajski pregovor

AnubisOfDoom ::

evo, sem se malo pogledal zadeve, gotovo bom kupil RA-02, ki ga ima kuzma v akciji (zadnji model, pred koncem Rotel programa) po 65 000 sit. V BOF sem poslal zahtevek za ceno za tega musical fidelitya, ki ga bom sel tudi poslusat (iz meni neznanega razloga imajo v katalogu samo x150). Ce ga dobijo, ga bom sel poslusat in se nato odlocil, drugace pa bom kupil kar tega Rotel-a. Potemtakem mi manjkajo samo se zvocniki, tu pa sem spet zasel v slepo ulico. Ubistvu imam dovolj prostora in tudi denarja (kot vidite iz proracuna, omenjenega malo visje), da bi si privoscil ene solidne prostostojece zvocnike. Rad bi zvocnike, kjer bom dobil dovolj basa, srednjih tonov in visokih. Ne pa neke zadeve, ki bo odlicna v visavah in porazna pri basu. Za moje pojme zvocniki Energy igrajo relativno lepo. Tisti prvi samostojeci (C-3 al kaj so). Zanimajo me alternative. Ali moram kupiti trosistemca ali je dovolj dvosistemec, da bo izpolnil vecino mojih zelja in kar je najpomembnejse, da bo izkoristil ojacevalec in njegove potenciale.

aleksander69 ::

Kar nekaj mnenj je bilo na moje pisanje. Naj se najprej opravičim Owci. Tisto pisanje in predlog ni bilo namenjeno njemu temveč Alju. Narobe sem napisal ime. Da ne bo kakšnih pomislekov. Nočem kritizirati nikakršnega sistema, ker je vsak sistem najboljši za tistega, ki ga ima. Predlog je bil namenjen Alju, ko je hotel kakšen predlog za dober ojačevalec in zvočnike.

Da me ne bo kdo narobe razumel, ne bi se rad pregovarjal o čemerkoli. Samo izražam svoje mnenje. Kot sem že rekel, ima vsak svoje poglede na kakovost in predvsem ima vsak svoje želje. Najboljši sistem je pač tisti, ki se nekomu najbolj dopade.

Glinik, nobene zamere ni (na koncu si napisal PA BREZ ZAMERE). Tukaj smo, da povemo svoja mnenja in izkušnje. In če nekdo pove, da mu nekaj ni bilo všeč, kdo drugi ne rabi biti zaradi tega užaljen. Jaz nisem niti malo. Ti pač imaš takšne izkušnje z Alteci, jaz imam svoje. Meni moji popolnoma izpolnjujejo moje zahteve in sem zadovoljen z njimi. Kar se tiče mojega pogleda na zvok, da ni prav nič audiofislki, bi rekel tako. Sem slišal že razne sisteme, ki naj bi bili referenca, tudi cenovno. Pa moram reči, da meni niso bili niti malo všeč. Pač imam svoje mnenje in zahteve. Včasih se referenca prav čudno sliši. Po mojem je pri večini sistemov premalo poudarjen nizek zvok, ki naj bi po moje izstopal. Referenca tega ne nudi. Kot si rekel, hišni kino in stereo ne greta skupaj. Mogoče res, vendar se tudi na tem področju zadeve spreminjajo. Ne bo dolgo, ko bomo tudi glasbo poslušali v 5.1 ali prostorskem načinu. Hočeš nočeš, moraš oba sistema primerjati. Jaz pač spustim filmske zvoke na audio sistem, kjer je zvok pač veliko boljši, kot na TV, seveda. Je pa sistem v prvi črti namenjen poslušanju glasbe. Ker imam veliko dnevno sobo, moram imeti tudi sistem, ki bo ta prostor lahko zapolnil. Z nekim manjšim sistemom nedvomno tega ne bi mogel doseči.

Ko sem omenjal, da trese skozi želodec, sem s tem hotel povedati, da sta zvočnika zmožna doseči izredno nizke zvoke. Po karakteristikah se jima začne frekvenca že pri 27Hz, kar je zelo nizko. In jamčim, da sta zmožna predvajati takšen nizek zvok. Druga stvar, ki je. Zelo rad poslušam glasbo naglas. Pravi audiofili bodo rekli, da se kakovost meri pri sobni jakosti. Mogoče. Meni je zelo pomembno, da sistem tudi pri večji obremenitvi ne počepne. To se dogaja pri večini srednjekakovostnih sistemov. Enostavno pri višj ijakosti izgubijo svojo moč in kakovost. Lahko rečem, da pri meni tega ni. Tudi pri zelo visoki glasnosti zvočnika delata s polno paro in se ne pustita zmesti. Imata zelo visoko zgornjo mejo zmožnosti.

Kot sem že rekel in povdarjam. Vsak ima svoje mennje. In moje je takšno, kot sem ga opisal.

Audiofil, strinjam se steboj. Ko sem govoril o sinusu, sem hotel pokazati razliko med označevanjem, ki ga imajo sedaj, ko na neki mali radio nalepijo nalepko 500W, v resnici pa škatlica zmore kakšnih 10 ali 15W sinusa. Imaš pa popolnoma prav, ko praviš, da je treba stvar slišati. Živi primer so bili Sansui iz 80-tih. Čeprav so imeli kakšnih 80 ali 100W sinusa, so z njimi poganjali hude zvočnike v diskotekah. Imeli so "nadnaravno" moč. Sam sem imel priložnost enega preizkusiti. Čisto surovo moč je imel, najrajši bi raztrgal vse. Na žalostr mu je primanjkovalo mehkobe, globine, dinamike. Imel je značilen trd zvok, primeren le za nabijanje, kot se je to počelo v diskotekah.

OWca, še enkrat se ti opravičujem. Tisti članek ni bil namenjen tebi temveč Alju. Ne bi hotel kakorkoli kritizirati tvoj sistem.

Aljo, moj članek, ki sem ga napisal višje, je bil namenjen tebi. Opisoval sem moj sistem in ti predlagal, da se odločiš kupiti kaj rabljenega. Boš veliko več dobil za manj denarja. Če te zanima, si ga preberi. Vidim, da bi rad zvočnike, ki bodo dali nekaj od sebe. Predvsem v nizkem področju. Za to moraš poseči po tistih, ki imajo večji premer nizkotonca. Omenjas si Celestion. Za tvoje zahteve popolnoma neprimeren komplet. Premer nizkotonca je le 13cm. Saj bo delalo vendar samo na sobni jakosti. Če boš malo pojačal, se bodo izgubili. Isto velja za tvoj Rotewl. Veliko premalo moči ima. To je sistem za manjši prostor. Sicer ne vem, v kakšen prostor boš vse postavil. Če je to manjša soba, potem je v redu. Če je pa soba kakšnih 20 ali kvadratbih metrov, bo pa vse skupaj prešibko. Odvisno je tudi, kako hočeš poslušati glasbo. Pri sobni jakosti, kot pravi audiofil ali tudi bolj naglas, kot večina od nask, ko pojačamo, kar nam je všeč. V tem primeru boš razočaran. To ti lahko zatrdim. Potrebuješ nekaj močnejšega. Tukaj se spet kdo ne bo strinjal z menoj vendar to so dejstva. Za kakovosten sistem je potrebno imeti moč, da se jo izkoristi le do največ 50%. Ojačevalec mora imeti delovno področje na 1/3 ali 1/4 zmogljivosti, maksimum pa na 1/2. Vse to morajo prenesti zvočniki. Šele v tem primeru bo zvok kakovosten in nepopačen. V prispevku zgoraj sem ti priporočal zvočnike Altec Lansing. Vendar bodo za tvoj Rotel premočni. Ne vem, kaj bi ti drugega predlagal. V LJ je eden, ki sam izdeluje zvočne omarice, same zvočnike uvaža. Nekaj sem jih slišal, zelo kakovosten, poln inj mehek zvok. Za poslušanje na ne preveč obremenitveni ravni. Ravno prav za nežno poslušanje.

toliko zaenkrat. Sedaj pa moram iti. Se še oglasim. ČAO vsem.

AnubisOfDoom ::

kot sem ze napisal, rabljenega ne bom kupoval, ker imam slabe izkusnje s tem (in ne bom spremenil svojega mnenja, vem da se da dobiti super robo za malo denarja, ampak ne) in ker verjamem, da se da dobiti tudi dokaj dobre zadeve v tem cenovnem razredu, kjer jaz kupujem. Vglavnem, soba je velika 10m^2, ne vem ce se to pojmuje kot veliko v audiofilskem smislu, ja kdaj pa kdaj bi tudi rad pojacal moc in poslusal naglas, drugace pa nisem prevec zahteven poslusalec, le rad bi dobil dobro za svoj denar, ki ga nisem zastonj sparal, za neke japonske metalne naprave. Saj ne recem, nekaterim so vsec, sam pa bi rad bolj mehak zvok. Za ojacevalec tako ostane okrog 150 000 sit in za zvocnike okrog 100 000 sit. Vse lahko seveda cez kaksno leto ali 2 nadgradim. Mislim da bi bil tisti Rotel dovolj mocan, saj po poslusanju le-tega ni bil ravno svoh, je pa res, da je bil gumb na 8 o'clock. Sam ne poznam prevec hi-fija, sem pa poslusal nekaj ojacevalcev (NAD, Harman/Kardon, Onkyo, Yamaha, Marantz, Rotel, DENON, JAMO, SONY). Ni nic posebnega, sem si pa izdelal priblizen zvok. Npr. Harman/Kardon ima dober zvok, potem tudi Rotel mi igra vsecno, DENON mi je povprecen. Nisem pa se slisal Cyrusa (ki naj bi bil dober zame) in kaksnega Cambridge audio, ali musical fidelity. Zvocnikov pa sploh se nisem poslusal in si moram se izdelati mnenje o njih. V mojem izboru so torej RA-02 (65000 sit), RA-03 (170000 sit IT), Musical Fidelity x80 (600$ GB, povprasal pa sem tudi v SLO, saj ima kar nekaj firm musical fidelity na zalogi), Cyrus 6 (ki sploh ne vem cene in niti kje bi ga dobil). Vse naprave imajo 40 W deklarirano, poslusalo se bo v sobi 10 m^2, vcasih naglas, vcasih potiho, veliko casa in ne prevec zahtevno.

OwcA ::

@aljo: 10 m^2 je za prostostoječe zvočnike absolutno premalo. Zlasti če to ne bo le kamra za poslušanje.

@aleksander69: se zgodi, nič ne de. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Stepni Volk ::

Ni nujno: PIEGA

Sicer je pa to področje: [Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok..., da ne bomo preveč off-topic.

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Na Musical Fidelity kar pozabi ...

Res ne vem zakaj so eni ljudje tako trmasti, ko se pa da dobit rabljena kakovostna roba za spodoben denar ... Jaz sem tudi imel slabe izkušnje z second hand robo, sem imel pač smolo. Kdo je rekel da jo boš še ti imel? Sicer lahko greš v miru k prodajalcu in se šele nato odločiš. Ne si mislit, da dobiš v trgovino čisto, čisto novo robo (razen redki primeri). Zato premisli ... Denar moramo vsi šparat, ampak šparat na napačnih mestih tudi nikamor ne vodi. Pač moje mnenje ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

audiofill ::

Ne študiraj o nakupu samostoječih zvočnikov za sobo velikosti 10 m2 ker boš vrgel denar stran. Z malimi zvočniki na stojalih boš dobil dosti boljši zvočni rezultat. Sam sem bil primoran hifi sistem prestaviti v manjšo sobo (13 m2), v njej pa poslušam na malih zvočnikih z vsega 13 cm veliko bas enoto in to špila fino. Samostoječi zvočniki delajo kot je treba samo kadar imajo za to izpolnjene pogoje (velika soba).

Predlagam, da še enkrat premisliš o nakupu dobro ohranjenih rabljenih stvari, da se ne boš po kakšnem mesecu tolkel po glavi ko boš kje slišal kakšno bolje zvenečo rabljeno kombinacijo ki bi jo dobil za isti denar. Polj bo prepozno...

Eschelon ::

On-topic: Pred nakupom opreme si splača ogledati teste teh komponent (stereophile.com).
Če ne drugega, boste dobili občutek za to, kako se testira audio komponente, kje so problemi, kaj je pomembno. (Le vzemite malo z rezervo, ker je ciljna publika - ... cesarska ...;))

Za hec, si npr. poglejte, kako izgleda impedančni/fazni odziv zelo spodobnih "budget" (1000$ za par;)) zvočnikov.

Off-topic: Poanta mojega posta v debato o audio kablih, je bila, da vleči zvok po sobi z analognimi kabli, ki nenormalno veliko stanejo, je neumnost. (Že analogen razvod, sam po sebi, je ostanek iz kamene dobe:|). (BTW: Če se komu ljubi, naj si pogleda na stereophile.com, kako izgledajo testi kablov. Men se reži ko mačku, ko vidim, kakšnih testov tam NI (čeprav opremo imajo)... Je treba trgovino s cesarjevimi novimi oblačili pač naprej furat - LOL.;))

On-topic: Namesto trenutne filozofije 1 ojačevalec/ N zvočnikov, je za višji cenovni rang veliko boljša ideja N aktivnih zvočnikov (z digitalnim razvodom zvoka). Poleg tega se zato lahko v zvočnik da ravno zanj prilagojen ojačevalec (s predhodnimi digitalnimi filtri). Tako se lahko doseže veliko bolj originalu podoben zvok, kot pa je s klasično ločenim ojačevalcem in zvočniki sploh teoretično možno.:D

[Edit] Pa še to: Poglejte si, kaj zmorejo novi Creative 5.1 zvočniki. Za moje pojme so super, še posebej pa za svojo ceno (in mirno posekajo tudi marsikake psevdo-cesarske zvočnike z nekajkrat višjo ceno (jasno - tisti so brez ojačevalca).
Vedeti, razumeti, znati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

glinik ::

Vse lepo in prav, kar si napisal. Da ne bomo širili krive vere. Zgoraj omenjeni Creativovi zvočniki res niso kos nobenim hi-fi zvočnikom (z vidika kvalitete). Dajmo si to priznat ... PC sistemi praktično nimajo sredine, kar je bistveno tonsko področje.

Ko smo že pri sredini ... Kuzma je rekel pred leti eno lepo reč. "Najvažnejša je sredina, višina in bas sta le začimbi". Lepše človek ne more povedati ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Dejancek ::

Kuzma je rekel pred leti eno lepo reč. "Najvažnejša je sredina, višina in bas sta le začimbi". Lepše človek ne more povedati ...

Amen !

aleksander69 ::

Aljo se je odločil po svoje in pomagajmo mu v tem smislu. Ne skušajmo ga prepričati, naj ravna drugače. Če se je odločil nabaviti nove enote, naj tako bo.

Predlagal bi ti, da si ogledaš zvočnike B&W serije 600. Moj kolega jih ima in igrajo prav lepo. Ima sobo malo večjo od tvoje, kakšnih 15m2. On ima sicer 5.1 sistem ampak vseeno. Dosti dajo od sebe in tudi zvok je lep. Mislim, da ima neki Onkyo ojačevalec. Tu nisem čisto prepričan.

Mogoče bi bilo potrebno poslušati še Magnat-e. Ne vem sicer, kakšen cenovni razred so, so pa zelo mehki. Imajo nizek, poln in globok zvok. Marsikdo jih ne mara, ker so premehki in jim pri večjih močeh zmanjka. So pa primerni za tiste, ki poslušajo bolj na sobni ali na malo višji jakosti. Enostavno niso za nabijanje. Kot sem rekel, ne vem, kakšen cenovni razred so. To poglej sam.

Lahko se pozanimaš še pri Žagar Audio v ljubljani (bolj natačno Gameljne pri Ljubljani). On sam izdeluje zvočne omarice. Opremlja diskoteke in lokale. Ima razno robo, za različna ušesa in želje. Mogoče bi se splačalo povprašati pri njemu. Je zelo poznan med ljubitelji glasbe. Razen, če si se že vnaprej odločil, da hočeš zvočnike bolj znanega proizvajalca.

Trancedeejay ::

Glede na to kolk je razne robe in vsega bi sel pa kupovat Magnat ali pa sel do zagarja(ja seveda)........je kar nekaj dobrih zvocnikov za primeren denar, je pa vprasanje kaksen bo zvok z rotlom, glede na da imajo bookshelve zvocniki ponavadi nizko obcutljivost. Od Chario,Audio Epilog,System Audio.................Monitor Audio. Lahko komot zalozi denar in sproba zadeve, ce je kej za kej al je pol k****.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

aleksander69 ::

Aja, še nekaj o Kuzmovem izreku. Spet bom poudaril nekaj. Kar bom sedaj napisal, je le moje mnenje, ki ga izražam.

S Kuzmovim izrekom se ne bi čisto strinjal oziroma velja le v določenih primerih. Ne smemo ga gledati kot merilo za vse. Dobro vemo, da ima vsaka zvrst glasbe svoja merila in zahteve. Za primer bom dal sedanjo črnsko RAP glasbo ali R&B. Predvsem Rap zahteva veliko nizkih zvokov in moči, da je vse čimbolj polno in globoko. Tukaj Kuzmov izrek povsem odpade. Črnci skoraj ne uporabljajo kitar ali drugih glasbil iz srednjega področja.

Če pogledamo današnji način produciranja sodobne popularne glasbe, lahko ugotovimo, da je vedno bolj basovsko usmerjena. Takšen je pač trenutni trend. In HI-FI sistem bi moral biti narejen tako, da bi znal čimbolj resnično predvajati takšno glasbo, kot jo naredijo v studiih. Ne glede na reference in merila različnih ljudi. Če ima pesem hud bas, naj ga bo sistem sposoben proizvesti.

Kuzmov izrek izhaja še iz časov, ko je bilo vse bolj srednjetonsko usmerjeno. V sedanjem času je miselnost popolnoma drugačna. Najbolj se je razvil sistem hišnega kina, ki je z globokotonci prinesel novo razsežnost v gledanje (poslušanje). Verjetno je lče vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo še v glasbi. Zaenkrat je še vse posneto v stereo tehniki. Ko bodo pa začeli delati v prostorski tehniki, se bomo tudi poslušalci IN AUDIOFILI prilagodili. Potrebno je vedeti, da je stereo sistem že star, zelo pomanjkljiv in skoraj do popolnosti razvit. Kdor je malo bolj podkovan, bo vedel, da so bili že v 70'-ih poskusi proizvajanja prostorskega zvoka. Najbolj je bil na tem področju dejaven japonski Sansui, ki je s svojim sistemom kvadrofonije takrat postavljal pravila. Na žalost je zaradi prevelike zapletenosti in visoke cene sistem zamrl. Glavni razlog je bil, da je bil skoraj 30 let pred časom. Sedaj se kvadrofonija v obliki 5.1 prostorskega zvoka vrača. Posodobljena, primerna času. Tudi audiofili bodo morali priznati poraz sterea in njegov odhod v zgodovino. Vsakdo lahko ve, da je prostorska razporeditev zvoka s 6 zvočniki veliko bolj ugodna in primerna, kot pa stereo. Veliko manj je občutljiva na višino, globino ali samo postavitev zvočnikov.

Audiofilski tabuji se stalno podirajo. Najprej so se podrli s prehoda iz elektronk na tranzistorje. Potem so sledili mikroprocesorji. Pa digitalni zasloni in digitalizacija, pa daljinci, pri zvočnikih pa bass-reflex, poskusi so bili z ravnimi membranami. Vsakič je trpela audiofilska miselnost, češ da ta ali oni prijem ali tehnologija ne sovpada z audiofilsk miselnostjo. In vsakič se je po določenem času pokazalo, da so audiofili morali priznati premoč tehnologije. Na takšen ali drugačen način in hočeš ali nočeš. Eden največjih pretresov je bil prehod iz vinilk na CD-je. Pa so govorili, da CD ni zmožen takšnega vzorčenja. Res je. S prihodom DVD-jev in po novem Modrega laserja, se bo tudi to spremenilo in vinilke bodo letele v pozabo. Samo vprašanje časa je še.

Svet gre naprej.

aleksander69 ::

Trancedeejay, kaj je pa z Magnati narobe? Če jih še nisi slišal, imajo zelo dober zvok. Cena ni vedno vse. In tudi znamke, ki si jih ti naštel, ne jamčijo dobrega zvoka. Samo ime ne pove nič. Lahko ti rečem, da ima Žagar res odlično robo. Samo imena nima takšnega. In če je nekaj vredno svojega denarja, zakaj pa ne. Veliko ljudi je že bilo razočaranih nad izdelkom kakšnega znanega proizvajalca, ker to ni bilo to, kar so pričakovali. Sam sem pred leti kupil Marantz ojačevalec. Hudo ime ta Marantz sem si rekel. To mora delati. Pa je bila navadna tema. Stran vržen denar je bil. In kaj sem hotel? Nič. Dal sem ga mami in se odpravil v lov na nekaj drugega. Seveda, lažje je človeku iti v BOF, se usesti v naslonjač, 1 uro poslušati in odšteti denar. Lahko tudi to. Po mojem mnenju, se splača preveriti vse, kar ima neko dobro priporočilo. No, o tem se bo pa že Aljo sam odločil. Jaz sem hotel samo pomagati s konkretnim predlogom glede na to, kaj sem do sedaj slišal. In tudi Aljo je hotel kakšen konkreten predlog.

glinik ::

Hehe, jaz osebno ne popznam nobenega audiofila, ki bi poslušal RAP ali R&B. Takšno zvrst glasbe poslušajo pretežno najtniški mulci :D Pri teh dveh zvrsteh, reprodukcija kvalitete zvoka nima nobenega bistvenega vpljiva na počutje poslušalca (nasplošno gledano).

Nimam nič proti samogradnjam, še pobej ne za kak ojačevalec. Ampak samogradnja, kot zvočnik, to mi nikakor ne diši ... Preveč parametrov, preveč dela ... Izračun kište, itd ... Tu je prava znanost, zato se tega ne more lotit kar nek "uličar" ... To kar sem slišal in poslušal od drugih ljudi - sama beda. Tukaj še ne smemo pozabit vloženega truda in denarja. Podjetja izdelujejo zvočnike srednjega in nizkega ranga v masovnih nakladah, zato lahko produkt ponudijo na trg po najmanjši možni ceni (pustimo DDV, marže, itd...). Kdor se le malo spozna na ekonomijo, ve da je masovni proizvod dosti cenejši od proizvoda (nekaj primerkov). Kje še je potem cena razvoja ... ?

Če primerjamo zvočnik za 40-50k sit in domačo izdelavo za enak denar, ma ni šans da nam doma uspe narediti zvočnik, ki se sploh lahko kosa s kupljenim primerkom ...

Druga pesem je pri zvočnikih miljonskih cen. Vsak otrok ve, da dela vaja mojstra. Koliko takšnih zvočnikov moramo narediti, da bodo kolko tolko igrali v svojem cenovnem razredu? Največjo optimist bi rekel vsaj 3. Za porabljen denar si z lahhoto kupiš zvočnik v trgovini, katerega si PRED NAKUPOM slišal in boš siguren, da ne kupuješ mačka v žaklju!! Gremo dalje, zvočnik imamo 4 leta (govorim za samogradnjo), malo smo se ga že naveličali. Kdo nam bo sedaj kupil home made zvočnik. Rečmo, da smo vložli 200k sit. Le kje se bo našel junak, ki bo odštel za tak produkt neko normalno ceno (z vidika prodajalca).

Ne si mislit, da so v "vrhunskih" napravah vrhunski materiali in da so zato te naprave ZELOOO drage. Vrhunski materiali so tam, kjer imajo neposreden vpljiv na zvoz. Vse ostalo je "repa". Največ ceno napravi dvigne njen razvoj, ki sigurno ni "poceni". Nek Sony naprimer naredi vrhunsko napravo za 1/3 cene, kot jo naredi ena renomirana hi-end firma. Ampak filozofijo Sony-ja vsi zelo dobro poznate. Tukaj se dela denar na masi in posledično nizki ceni. Ker so pa še tako veliki, jih razvoj stane precej manj, kot hi-end firmo s 10-15-imi ljudmi.

Tako jaz vidim stvari.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

Vsakdo lahko ve, da je prostorska razporeditev zvoka s 6 zvočniki veliko bolj ugodna in primerna, kot pa stereo. Veliko manj je občutljiva na višino, globino ali samo postavitev zvočnikov.


Hi
Recimo zgornja izjava je malo bullshit. Ce bi imel sistem vsaj malo na nivoju bi vedel da ni tako. Jaz sem rabil kar nekaj casa da sem surround sistem nastelal kot je treba. Ce ni dobr nastelan je res crap zvok. Razporeditev vseh zvocnikov in pa nakloni so zelo pomembni. Da ne omenjam kolk pokvari zvok center, ki je iz vecih strani oblozen, pa tudi surroundi so zelo pomembni. Da ne omenjam nastavitev v receiverju, ki je napol racunalnik.Seveda se pomanjkljivosti nastavitev bolj poznajo v manjsi sobi.

Tudi Magnate sem ze slisal.........ali moram res povedat da cloveku iscemo najboljse zvocnike za denar in Magnati to sigurno niso.BTW, sem imel jaz doma robe za pol Big Benga in vem kaj je ok in kaj ne. Vse firme, ki sem jih nastel imajo za denar boljse zvocnike od Magnata(govor je o hisnih zvocniki).Je pa res da cloveka kdaj marsikaksen izdelek preseneti, ker je boljsi od drazjega(drazje ni vedno tudi bolje)
Kar se tvojega nakupa Marantza tice - probat je prej treba in ne nekej na blef. Je pa res da clovek kdaj nategne, se vsaj malo izucis in si pri naslednjem nakupu bolj pozoren.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Eschelon ::

Glinik: Si si ti prebral test, ali na pamet govoriš glede ta frišnih Creative zvočnikov? Če si si prebral, bi te prosil, da mi izpostaviš tiste, toliko slabše lastnosti teh zvočnikov, zaradi katerih se ne morejo primerjati z nobenimi HiFi.
Vedeti, razumeti, znati.

Trancedeejay ::

Pri teh dveh zvrsteh, reprodukcija kvalitete zvoka nima nobenega bistvenega vpljiva na počutje poslušalca


Glinik tukaj si pa malo mimo usekal. Kaksne plate teh zvrsti so res dobro posnete in se pozna al zadeva spila na dobrem HI-FI-ju ali enem stolpu. To je kot bi rekel da nima veze ce poslusas elektronsko musko na dober HI-FI al pa na tranzistor. Na dober HI-FI clovek poslusa tudi kaksno stvar,ki jo drugace slisat ne more, ker je cisto drugace.
Have a nice Day

Matt
Music is the key
««
6 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8319585 (17295) car100
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187955 (53098) Janac
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428690 (14014) CoolBits
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
534645 (4188) filtr
»

surround za cca. 100k SIT (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
646811 (5663) problem

Več podobnih tem